Een gezonde agrosector kan niet zonder zorgverzekeraar
De zorgsector is al enige tijd in transitie. Verzekeraars lokken hoogopgeleiden -deze kosten minder – met exclusieve verzekeringspakketten. In de voorwaarden van Promovendum, onderdeel van VGZ staat dat op de premie een korting wordt verleend afhankelijk van opleiding en/of beroep.
Stijgende zorgkosten onder controle houden
En ook minder getalsmatige trendwatchers dan het CPB zien veranderingen om de stijgende zorgkosten onder controle te houden. Adjiedj Bakas, een trendgoeroe, ziet de oplossing van de zorgkosten in meer controle en sturing op persoonlijke leefstijl. Hij gaat zover dat hij voorspelt dat zorgverzekeraars volledige openheid eisen over onze voedselinname, om zo de ongezonde eter meer te laten betalen.
Ongezonde eter betaalt voor zijn ziektekosten
Dat mes zou aan twee kanten snijden. De ongezonde eter betaalt voor zijn ziektekosten; maar belangrijker, zo iemand én zijn zorgverzekeraar krijgen een prikkel om aan preventie te doen. De impact van preventie is enorm: een Amerikaanse studie schat dat gerichte obesitaspreventie 20 % van alle zorgkosten kan voorkomen.
“Voor consumenten is het monitoren van voedselinname en gezondheid al dagelijkse kost.”
De vraag naar preventie-advies op maat groot
Voor consumenten is het monitoren van voedselinname en gezondheid al dagelijkse kost. Op Facebook ziet u wat de buurvrouw gegeten heeft en of ze sneller hardloopt dan u; zelf weet zij hoeveel stappen ze heeft gezet en hoeveel kilocalorieen ze de afgelopen maand at. Bovendien is de vraag naar preventie-advies op maat groot. Nu al zoekt 42% op internet naar mensen met vergelijkbare klachten en gebruikt 25 procent internet voor het bijhouden van gezondheidsdata als bloeddruk, gewicht en voor het doen van (quasi-)medische testen zoals BMI-bepaling. Allemaal zaken die een directe link met het voedingspatroon hebben.
Data het nieuwe goud
Zorgverzekeraars kunnen er in de nabije toekomst niet omheen iets met deze data te doen (zie ook de ZEMBLA-uitzending van vorige week over de handel in medische data, en hoeveel geld daarin omgaat). Van het registreren van individueel consumptiegedrag voor preventie is het een kleine stap naar het sturen van voedselinnamepatronen.
Bijsturen gezondheidsgedrag
Er zijn al voorbeelden van het bijsturen van gezondheidsgedrag waar zowel zorgsector als agrosector bij betrokken zijn. Bij gepersonaliseerd dieetadvies op basis van biomarkers -denk aan bloedwaarden- kunnen bijvoorbeeld groente, fruit en peulvruchten een rol spelen. Verkoopkanalen zouden samenwerkingen met zorgverzekeraars kunnen aangaan, om bij gezamenlijke klanten een gezond eetpatroon te stimuleren en te belonen. Wie weet krijgt de buurvrouw in 2017 een sensor op haar telefoon die bij haar vitaminebehoefte de juiste soort en hoeveelheid groente suggereert; en bestelt ze het type broccoli dat geschikt is voor dames tussen 25 en 45 jaar.
Hoe het ook uitpakt, de beschikbaarheid van voedselinname- en gezondheidsdata levert kansen op voor de agrosector – als die daarop voorbereid is. Denkt u mee?
Kan niet zonder een overheid die consumentenbelangen en -gezondheid stelt boven die van voedselproducenten en voedingsmiddelenindustrie.
Jean-Paul, denk je dan aan een suikertaks?
Ook, maar vooral ook aan zuiver voedsel, dat iets is wat erop staat zonder kleine lettertjes.
wat is dan een voorbeeld van onzuiver voedsel waar je ziek van wordt?
Goed stuk, Eva! Denk je niet dat er naast kansen, ook bedreigingen zijn?
Bedreigingen zie ik daar waar de agrosector zich te langzaam aan zou passen: zie het voorbeeld van de dame die ‘haar’ type broccoli wil bestellen. Zij zal dat niet via de supermarkt doen, maar via andere kanalen, en productdifferentiatie zou een vlucht nemen. Die bedreigingen zijn vnl logistiek.
Ik zag dit initiatief in een tweet van Rini Biemans voorbij komen: : http://www.drentslandschap.nl/dit-zijn-wij/groen-fit-collectief
Een gezonde levenstijl leidt tot korting op de premie, mooi!
Zijn er ook ethische nadelen aan de risk-profiling die zo ontstaat ? Ik krijg straks alleen een verzekering als ik elke week vis en brocolli eet?
Die lijn doortrekkend wordt privacy wordt iets voor rijke mensen, die geen (korting op) verzekering nodig hebben; en McDonalds en bier ook. Maar, gechargeerd, kunnen armen daardoor wel een langer leven lang vis en broccoli eten.
Ik moest aan het volgende filmpje denken
https://vimeo.com/128873380
Oei wat schrijnend! Prachtig echt als illustratie. Ik was even bang dat het ‘eind goed al goed’ werd en toch echt die vermaledijde broccoli zou opeten.
[…] Een gezonde agrosector kan niet zonder zorgverzekeraar – door Eva van den Broek […]