14 december 2015 | Categorie: Agrodebat 2016

Een gezonde agrosector kan niet zonder zorgverzekeraar

Door Eva van den Broek

Onderzoeker Behavioral Economics...

De zorgsector is al enige tijd in transitie. Verzekeraars lokken hoogopgeleiden -deze kosten minder – met exclusieve verzekeringspakketten. In de voorwaarden van Promovendum, onderdeel van VGZ staat dat op de premie een korting wordt verleend afhankelijk van opleiding en/of beroep.

Stijgende zorgkosten onder controle houden

En ook minder getalsmatige trendwatchers dan het CPB zien veranderingen om de stijgende zorgkosten onder controle te houden. Adjiedj Bakas, een trendgoeroe, ziet de oplossing van de zorgkosten in meer controle en sturing op persoonlijke leefstijl. Hij gaat zover dat hij voorspelt dat zorgverzekeraars volledige openheid eisen over onze voedselinname, om zo de ongezonde eter meer te laten betalen.

Ongezonde eter betaalt voor zijn ziektekosten

Dat mes zou aan twee kanten snijden. De ongezonde eter betaalt voor zijn ziektekosten; maar belangrijker, zo iemand én zijn zorgverzekeraar krijgen een prikkel om aan preventie te doen. De impact van preventie is enorm: een Amerikaanse studie schat dat gerichte obesitaspreventie 20 % van alle zorgkosten kan voorkomen.

“Voor consumenten is het monitoren van voedselinname en gezondheid al dagelijkse kost.”

De vraag naar preventie-advies op maat groot

Voor consumenten is het monitoren van voedselinname en gezondheid al dagelijkse kost. Op Facebook ziet u wat de buurvrouw gegeten heeft en of ze sneller hardloopt dan u; zelf weet zij hoeveel stappen ze heeft gezet en hoeveel kilocalorieen ze de afgelopen maand at. Bovendien is de vraag naar preventie-advies op maat groot. Nu al zoekt 42% op internet naar mensen met vergelijkbare klachten en gebruikt 25 procent internet voor het bijhouden van gezondheidsdata als bloeddruk, gewicht en voor het doen van (quasi-)medische testen zoals BMI-bepaling. Allemaal zaken die een directe link met het voedingspatroon hebben.

Data het nieuwe goud

Zorgverzekeraars kunnen er in de nabije toekomst niet omheen iets met deze data te doen (zie ook de ZEMBLA-uitzending van vorige week over de handel in medische data, en hoeveel geld daarin omgaat). Van het registreren van individueel consumptiegedrag voor preventie is het een kleine stap naar het sturen van voedselinnamepatronen.

Bijsturen gezondheidsgedrag

Er zijn al voorbeelden van het bijsturen van gezondheidsgedrag waar zowel zorgsector als agrosector bij betrokken zijn. Bij gepersonaliseerd dieetadvies op basis van biomarkers -denk aan bloedwaarden- kunnen bijvoorbeeld groente, fruit en peulvruchten een rol spelen. Verkoopkanalen zouden samenwerkingen met zorgverzekeraars kunnen aangaan, om bij gezamenlijke klanten een gezond eetpatroon te stimuleren en te belonen. Wie weet krijgt de buurvrouw in 2017 een sensor op haar telefoon die bij haar vitaminebehoefte de juiste soort en hoeveelheid groente suggereert; en bestelt ze het type broccoli dat geschikt is voor dames tussen 25 en 45 jaar.

Hoe het ook uitpakt, de beschikbaarheid van voedselinname- en gezondheidsdata levert kansen op voor de agrosector – als die daarop voorbereid is. Denkt u mee?

Door Eva van den Broek

Onderzoeker Behavioral Economics

Er zijn 12 reacties.

 1. Door: Jean-Paul.Biever · english essay scuba diving

  Kan niet zonder een overheid die consumentenbelangen en -gezondheid stelt boven die van voedselproducenten en voedingsmiddelenindustrie.

 2. Door: Eva van den Broek · 14-12-2015 om 09:46

  Jean-Paul, denk je dan aan een suikertaks?

  1. Door: Jean-Paul.Biever · 14-12-2015 om 09:51

   Ook, maar vooral ook aan zuiver voedsel, dat iets is wat erop staat zonder kleine lettertjes.

 3. Door: Eva van den Broek · 14-12-2015 om 09:53

  wat is dan een voorbeeld van onzuiver voedsel waar je ziek van wordt?

 4. Door: Peter Wijdevoort · 14-12-2015 om 12:29

  Goed stuk, Eva! Denk je niet dat er naast kansen, ook bedreigingen zijn?

 5. Door: Eva van den Broek · 14-12-2015 om 12:48

  Bedreigingen zie ik daar waar de agrosector zich te langzaam aan zou passen: zie het voorbeeld van de dame die ‘haar’ type broccoli wil bestellen. Zij zal dat niet via de supermarkt doen, maar via andere kanalen, en productdifferentiatie zou een vlucht nemen. Die bedreigingen zijn vnl logistiek.

 6. Door: Jan Willem van der Schans · 14-12-2015 om 15:54

  Ik zag dit initiatief in een tweet van Rini Biemans voorbij komen: : http://www.drentslandschap.nl/dit-zijn-wij/groen-fit-collectief
  Een gezonde levenstijl leidt tot korting op de premie, mooi!

 7. Door: krijn poppe · 14-12-2015 om 16:03

  Zijn er ook ethische nadelen aan de risk-profiling die zo ontstaat ? Ik krijg straks alleen een verzekering als ik elke week vis en brocolli eet?

  1. Door: Eva van den Broek · 14-12-2015 om 20:16

   Die lijn doortrekkend wordt privacy wordt iets voor rijke mensen, die geen (korting op) verzekering nodig hebben; en McDonalds en bier ook. Maar, gechargeerd, kunnen armen daardoor wel een langer leven lang vis en broccoli eten.

 8. Door: Anne-Charlotte Hoes · 15-12-2015 om 13:37

  Ik moest aan het volgende filmpje denken
  https://vimeo.com/128873380

  1. Door: Eva van den Broek · 16-12-2015 om 11:28

   Oei wat schrijnend! Prachtig echt als illustratie. Ik was even bang dat het ‘eind goed al goed’ werd en toch echt die vermaledijde broccoli zou opeten.

 9. […] Een gezonde agrosector kan niet zonder zorgverzekeraar – door Eva van den Broek […]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *