27 mei 2019 | Categorie: Agrodebat 2019

Nu niet feestvieren, maar investeren

Door Robert Hoste

Robert Hoste is econoom varkensproductie bij Wageningen Econ...

The sky is the limit. Althans, dat is momenteel de gedachte bij veel varkenshouders, want eindelijk gaat de varkensprijs serieus omhoog en wordt het voer goedkoper. Deze situatie hebben we vooral te danken aan de uitbraken van Afrikaanse varkenspest in China en veel andere Aziatische landen. Dit is natuurlijk goed nieuws voor varkenshouders, maar hoelang kan dit sentiment aanhouden?

Chinezen eten minder varkensvlees door schaarste

De varkenscyclus kent tegenwoordig een patroon van circa 4 jaar, wat betekent dat de markt zich in ongeveer 2 jaar tijd corrigeert. Een marktcorrectie wordt enerzijds veroorzaakt door uitbreiding van de productie in de Verenigde Staten, Canada, Brazilië, Rusland, Mexico en Argentinië. Ook in de Europese Unie zal de productie stijgen, al zijn dat niet altijd de meest efficiënte producenten die uitbreiden. Anderzijds zal de consumptie in Oost-Azië gaan dalen. Het productiegat dat in die landen wordt geslagen, is niet op te vullen met productie elders; er is gewoonweg niet genoeg vlees en bovendien is vlees peperduur. Ondanks de culturele verknochtheid van de Chinezen aan varkensvlees, zullen ze dus minder vlees gaan eten en/of uitwijken naar andere vleessoorten (pluimveevlees).

Na een forse piek volgt een diep dal

Wanneer we ervan uitgaan dat Nederland gevrijwaard blijft van Afrikaanse varkenspest, dan staat de varkensprijs waarschijnlijk nog wel even op een goed niveau. Dit kan echter wel betekenen dat de belangstelling voor de saneringsregeling onder druk komt te staan, al zijn de echte ondernemers niet kortzichtig. Zij weten dan ook dat er na een forse prijspiek, onherroepelijk een dal komt en dat kan dit keer weleens een diep dal worden. Wanneer we in Nederland (of Duitsland) wel te maken krijgen met de dierziekte, dan zal dat desastreus zijn; onze exportmarkt zal bijvoorbeeld blijvende schade oplopen.

We moeten een crisis elders gebruiken om structureel te investeren en ons voor te bereiden op wat er gaat komen. Daarbij is één ding in ieder geval zeker: de afhankelijkheid van de wereldmarkt leidt tot extra prijsschommelingen, waardoor er meer financiële buffers nodig zijn. De noodzaak om te schuilen in producentenverenigingen en intensieve ketensamenwerking zal toenemen. Daarbij staan we in Nederland qua diergezondheid niet echt aan de top. Het is dus tijd om te streven naar een maximale hygiëne en diergezondheid, mogelijk zelfs SPF-productie. In die zin kan een virus in China nog weleens zorgen voor een gunstige structuurverandering in Nederland.

Deze blog verscheen ook in BoerenBusiness Magazine van mei 2019

Door Robert Hoste

Robert Hoste is econoom varkensproductie bij Wageningen Economic Research (WUR). Hij houdt zich met name bezig met de volgende 3 zaken: de sector- en bedrijfseconomie van varkensbedrijven in Nederland, internationale analyses en de varkensproductiekolom.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *