De filosoof Montesquieu is bekend van zijn Trias Politica, maar had ook lovende woorden voor internationale handel. ‘Handel’, zei hij, ‘is een genezing voor de meest destructieve neigingen’. Volgens hem gaat handel hand in hand met aangename manieren, en leren we door mondiale handel de specifieke mores van alle naties…
Bijna elke week komen er buitenlandse delegaties het Nederlandse agrocluster bekijken vanwege onze indrukwekkende prestaties. Ook de media weten ons land te vinden; van National Geographic “This tiny country feeds the world” tot Al Jazeera. Eén van de kleinste landen in de wereld die tot de meest dichtbevolkte ter wereld…
Toegang tot internationale markten is erg belangrijk voor de Nederlandse agrosector. De vraag is echter hoe Nederland op deze internationale markt gezien wil worden. Als ‘tiny country that feeds the world’, zoals de National Geographic het in het septembernummer ronkend omschreef? Waarbij voorbij werd gegaan aan de maatschappelijke grenzen waar…
Toegang tot internationale markten is erg belangrijk voor de Nederlandse agrosector. De Nederlandse afzetmarkt is te klein voor de ambities van veel bedrijven, die een groot deel van hun producten – variërend van zaaizaad tot kippenslachtlijnen tot kaas – afzetten buiten Nederland. Omgekeerd draaien veel bedrijven in de agrosector –…
Waarom denk ik dat niet Japan, maar Nederland een landbouwprobleem heeft? Laat ik bij het begin beginnen met mijn uitleg. Ik schrijf dit blog in alle vroegte in de Limousine Bus onderweg van Tokyo naar de internationale luchthaven Narita. Over een uurtje of 16 hoop ik weer voet op Nederlandse…
Durven we als landbouwsector oude principes en gewoontes te doorbreken om te komen tot een circulaire en duurzame sector? “Tijdens het Agrodebat zijn we met deze vraag aan de slag gegaan. In mijn ogen is een ontwikkeling naar een circulaire sector de enige reële optie voor de landbouwsector om de…
Een van de consequenties van de klimaatakkoorden van Parijs is dat het landbouwbeleid op de schop moet. Het huidige, productie gestuurde landbouwbeleid moet plaatsmaken voor een consumptie gestuurd voedselbeleid. Dit is goed voor het klimaat, goed voor de voedselzekerheid in de wereld én goed voor de gezondheid van, straks, 9 miljard mensen.
Zijn er in een circulaire economie grenzen tussen land en zee? In ons denken en doen vaak nog wel. Maatregelen om kringlopen te sluiten, spitsen zich nu óf toe op het land óf op de zee. De zee wordt te vaak gezien als domein van andere bedrijfssectoren, andere maatschappelijke organisaties…
De circulaire economie staat de jongste jaren volop in de belangstelling. Of het nu gaat om de Europese Commissie, het Nederlandse kabinet of de ambities van steden als Rotterdam en Amsterdam, de transitie naar een circulaire economie wordt als een belangrijke en actuele ontwikkeling aangemerkt. De circulaire economie kennen we in zulke welbekende termen als efficiënte inzet en duurzaam beheer van hulpbronnen, optimaliseren van reststromen en hergebruiken van grondstoffen en producten.
Uit het klimaatakkoord van Parijs spreekt een grote ambitie om de emissies van broeikasgassen fors terug te dringen. De landbouw is verantwoordelijk voor een vijfde van deze emissies en het heeft logischerwijs een sterke bijdrage aan de reductie te leveren. Minder voedselverspilling en een klimaatslimme landbouw zijn twee van de uitdagingen. Een klimaatvriendelijk consumptiepatroon is een andere Een ambitieus klimaatakkoord waarin de temperatuur op aarde met niet meer dan 1.5 graad Celsius stijgt vereist ‘negatieve emissies’, oftewel CO2-emissies, uit de lucht halen. Herbebossing, waardoor CO2 in bomen wordt opgeslagen, de teelt van CO2-afvangende gewassen voor de productie van bio-energie en afvang emissies bij verbranding dienen hier een bijdrage aan te leveren.
Deze website gebruikt cookies. Als u verder surft dan accepteert u deze cookies. Om verder te kunnen, klikt u eenmaal op een willekeurige link op de pagina Mocht u deze cookies niet willen accepteren kunt u dat aangeven in de cookie-instellingen.
Cookies op deze website
Als u onze website bezoekt, dan plaatsen wij cookies. Dat zijn kleine tekstbestandjes op uw computer (of tablet of telefoon).
Verschillende soorten cookies
Wij gebruiken verschillende soorten cookies. Sommige cookies mogen we alleen plaatsen als u ons toestemming geeft. Dat zijn de ‘tracking’ cookies. Die gebruiken we om meer informatie over onze bezoekers te krijgen en gebruikersprofielen te maken. Dit doen wij om de website te verbeteren en om resultaten van onze advertenties te meten. Wij slaan hierbij geen persoonlijke gegevens op.
Cookies accepteren
Door gebruik te maken van onze websites gaat u akkoord met gebruik van cookies. U kunt uw keuze hier veranderen: Verwijder het vinkje om ‘tracking’ cookies uit te schakelen
Als u de cookies accepteert, geldt deze beslissing voor deze websites als alle andere Wageningen UR website.
Overzicht van onze cookies
Wilt u precies weten welke ‘tracking’ cookies we gebruiken, kijk dan in het cookie-overzicht.