Supermarkten verdwijnen, mensen en bedrijven (ver)kopen voedsel online. Welkom platformen!
Toekomstig voedsel(ver)koopgedrag van consumenten en bedrijven maakt (klassieke) supermarkten overbodig. Vroeger at je drie keer per dag thuis en daarvoor deed je boodschappen in de supermarkt. Dat verandert. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? De nieuwe generatie consumenten wil geen eten meer halen en koken, ze consumeren het liever. En de fabrikant heeft de supermarkt niet meer nodig als schapruimte. Lang leve online en het digitale platform. Hierdoor zullen de supermarkten langzaam maar zeker uit het straatbeeld verdwijnen.
Waar start u de dag mee? Met een blik op de smartphone? Veel Nederlanders checken ’s ochtends meteen hun e-mail en berichten op Facebook, Twitter en Whatsapp. Vooral jongeren. Sinds de introductie van het internet heeft het een steeds grotere invloed op ons leven gekregen, zowel zakelijk als privé. Vanaf 2020 is generatie Z aan zet. Geboren na 1996 zijn deze jongeren opgegroeid met internet, iPads en smartphones. Ze zijn altijd online en hun invloed neemt toe: over vijf jaar betalen én bepalen zij.
Het is zeer de vraag of deze groep consumenten nog naar de supermarkt wil. Natuurlijk: ze moeten eten, maar naar een winkel gaan kost tijd. Dat is niet erg bij recreatief winkelen waarbij je inspiratie wilt opdoen. Het is leuk om een dagje te gaan shoppen, aan boodschappen doen heeft vrijwel iedereen een hekel. Boodschappen doen is functioneel winkelen en dat kan prima online. Trouwens, waarom zou je thuis eten als er zoveel gezond en lekker aanbod buitenshuis te vinden is?
Gemak dient de mens, online ook
Supermarkten horen bij het traditionele patroon van drie keer per dag eten en standaardmaaltijden van aardappels, vlees en groente. Thuis. Bij voorkeur gezellig pratend aan tafel, zie de foto’s in folders en tijdschriften waarmee we deze dagen voor Kerstmis weer een heerlijk beeld voorgeschoteld krijgen. Maar times are changing; vooral jongeren laten de Hollandse maaltijd steeds vaker links liggen en eten zonder smartphone. Lastig. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 73 procent van de Nederlanders hun maaltijd laat vergezellen van technologie: televisie of een smartphone.
Maaltijdboxen als HelloFresh zijn een gat in de markt. Gemak dient de mens: je komt thuis van je werk en hebt genoeg eten in huis voor alle maaltijden. Je hoeft niet na te denken én bij de producten zit een beschrijving zodat je weet hoe je een en ander moet klaarmaken.
Veel supermarkten én goed internet
Toegegeven, door onder andere de hoge supermarktdichtheid zal het in Nederland niet zo’n vaart lopen. De online infrastructuur in Nederland is echter ook goed. Het percentage mensen dat min of meer dagelijks het internet gebruikt is hoog en stijgt (84%), terwijl het aandeel mensen dat nog nooit internet heeft gebruikt daalt (5%). Het kan dus snel veranderen. Consumenten hoeven hun huis niet meer uit. Met een paar muisklikken kunnen ze de boodschappen of maaltijd bestellen. Voedsel in de winkel kopen wordt een keuze en dat heeft een niet te onderschatten impact op (de functie van) de traditionele, fysieke aanbieders in het voedsellandschap.
Innovatie? Clicks, geen bricks
Binnen de online markt is het segment food een van de grootste groeiers. Zelfs de weerstand tegen online groente en fruit kopen lijkt af te nemen. De traditionele keten krijgt te maken met een nieuwe werkelijkheid: platforms. Overbodige schakels zullen vervangen worden. Door wat? De toekomst zal het leren. Maar voor wie denkt dat Alibaba en Amazon alleen iets is voor in het buitenland, zal bedrogen uitkomen. Echte innovatie komt niet van bestaande partijen. De nieuwe online aanbieders zijn vaak new kids in town – niet gehinderd door bestaande structuren en gewoonten. Ze werken met clicks, niet met bricks. In de toekomst zijn (klassieke) supermarkten niet langer nodig. Ze zullen uit het straatbeeld verdwijnen.
Wij zijn erg benieuwd of u dit beeld herkent. Graag horen we of u het eens bent of juist oneens met deze stelling.
Nou, ik zie mijn buurvrouwtje van bijna 80 nog niet zo snel het internet opgaan om daar iets lekkers uit te kiezen.
Dan is het voor haar misschien niet de meest geschikte manier van boodschappen doen, al zijn er signalen dat het juist ook voor oudere mensen een ideale manier is – mantelzorgers zijn er blij mee. Maar de grote groep (potentiele) klanten zal inderdaad onder internetgebruikers zitten. Huidige en toekomstige.
En misschien gaat dat wel sneller dan gedacht. Er groeit immers een generatie op voor wie (kopen op) internet heel gewoon is en qua e-commerce heeft Nederland nog een inhaalslag te maken. Maar in deze disruptieve fase van internetontwikkeling, of “online showtime” zoals sommigen het noemen, is voorspellen niet eenvoudig. Gister gaf topvrouw Verhagen van PostNL nog aan dat “vijf jaar vooruit kijken al best lang is, …maar voor de periode na 2020 zijn getallen nauwelijks te onderbouwen. Kijk naar de komst van de Ipad”. Maar dat er binnen food (ver)kopen iets gaat veranderen, dat staat naar mijn idee vast.
Dit is absoluut zo. Het offline winkelen zal steeds meer gaan om beleving, een uitje. Denk aan de foodhallen en de nieuwe Jumbo markt. Steeds meer winkels hebben koffieapparaten of mogelijkheden om te lunchen. Voor efficiënt winkelen kun je online terecht. Dat past bij de consument van nu. Daar geloven wij bij GROUP7 absoluut in en wij zijn ook elke dag er mee bezig om de foodbranche hierin te ondersteunen.
De cijfers spreken voor zich. Ook ouderen shoppen steeds meer Online. Zie publicatie CBS 21-12-2015: Het aandeel e-shoppers boven de 45 jaar is de afgelopen jaren echter het meest toegenomen. Zo koopt inmiddels ook ruim de helft van de 65- tot 75-jarigen en een op de vijf 75-plussers wel eens wat via internet.
Mijn vraag blijft wel: tot welk niveau komt food uiteindelijk Online in vergelijking tot andere (minder bederfelijke) artikelen. Vooralsnog zijn de foodboxen niet voor ieder huishouden betaalbaar.
http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/handel-horeca/publicaties/artikelen/archief/2015/mannen-geven-online-meer-geld-uit-dan-vrouwen.htm
Vandaag op Twinkle:
Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org, spreekt over een nieuw kerstrecord. ‘De online kerstaankopen bereiken dit jaar een recordhoogte’, zegt hij. ‘Het gaat daarbij niet alleen om kerstgerelateerde producten en cadeaus, maar ook om de online aankopen van eten en drinken voor de feestdagen. Je kunt je hele kerstdiner online bestellen! De sterke groei van de online bestedingen aan food/nearfood-artikelen in de eerste drie kwartalen van 2015 zet zich ook in de kerst- en nieuwjaarsperiode voort.’
Daarnaast hoor ik net op het nieuws dat het vandaag ook weer erg druk is in de supermarkt:
Retailnieuws.nl (21-12):
Nederlandse supermarkten realiseren in de week voorafgaand aan Kerst een omzet van 750 miljoen euro. Dat verwacht brancheorganisatie CBL. Supers boeken daarmee tachtig miljoen euro en ongeveer twaalf procent meer dan de normale weekomzet, die zo’n 670 miljoen euro bedraagt. Vorig jaar zagen de supermarkten hun kerstomzet voor het tweede jaar op rij dalen. Ondanks de ruimere openingstijden bedroeg de omzet in de week voorafgaand aan Kerst toen 724 miljoen euro, een half procent minder dan het jaar ervoor.
Dat betekent een kleine plus in de omzet t.o.v. vorig jaar. Hebben jullie ook inzicht in hoe groot het aandeel online bestedingen in food nu en straks (over vijf jaar) is?
[…] Supermarkten verdwijnen, mensen en bedrijven (ver)kopen voedsel online. Welkom platformen! – door … […]
Supermarkten verdwijnen niet. Supermarkten zijn dé ultieme plek voor het bedrijven van marketing voor de producten die er in de schappen liggen.
Voedel is en blijft (volgens mij) beleving.
Helemaal mee eens, en dat geldt in het bijzonder voor de aanschaf van verse producten. Die moet je in de winkel kunnen zien en keuren. Het zou triest zijn om te constateren dat steeds meer mensen het gemak van online kopen belangrijker gaan vinden dan kwaliteit.