9 januari 2017 | Categorie: Algen, Biomassa

Zijn algen het groene goud van de Biobased Economy?

Door Maria Barbosa

Universitair hoofddocent Bioprocestechnologie ...

De wereldbevolking groeit en daarmee ook de behoefte aan energie, chemicaliën, en producten zoals plastic, zeep, schoonmaakmiddelen, verf en lijm. Om daarin te kunnen voorzien, moeten we overstappen naar een economie, waarin we de grondstoffen voor deze producten uit duurzame, hernieuwbare bronnen halen in plaats van uit fossiele brandstoffen. Biomassa (plantaardig en dierlijk restmateriaal) is een belangrijke hernieuwbare bron. Een voorbeeld van een van de meest duurzame oplossingen voor biomassa zijn algen.

Olie en eiwitten uit algen

We kunnen uit micro-algen olie en eiwitten winnen op een innovatieve en effectieve manier, die bijna geen belasting vormt voor ons milieu. De productie concurreert niet met vruchtbare landbouwgrond of schaars zoetwater, omdat algen in reactoren op zee of op onvruchtbare gronden kunnen groeien.
Tot nu toe hebben we micro-algen alleen nog op kleine schaal gebruikt. Om microalgen op grote schaal als grondstof te kunnen gebruiken voor biomassa, moeten we het proces opschalen en de productiekosten reduceren. Dat is waar we aan werken in het AlgaePARC van Wageningen University & Research; we onderzoeken wat de beste lichtbron is voor de groei van de algen, welke micro-algen het meest geschikt zijn, welk systeem de hoogste productiviteit heeft en energie-efficient is.

Algen

Rendabele productiekosten

We hebben inmiddels genoeg informatie verzameld om een commercieel productiesysteem te ontwerpen. De productiekosten zijn al interessant voor levensmiddelen, diervoeding en cosmetica, maar voor goedkopere producten als energie, chemicaliën, en de vervanging van palmolie en visolie moeten de productiekosten nog verder omlaag. Dat kan over 10 jaar al zo kan zijn!

Heb je een vraag of opmerking hierover? Laat deze dan hieronder achter, ik ga hierover graag met je in gesprek.

Wil je meer weten over hoe Wageningen University & Research bijdraagt aan een circulaire en biobased economie? Lees dan verder op de themapagina www.wur.nl/biobased-economy of volg de online MicroMasters Biobased Sciences for Sustainability.

Door Maria Barbosa

Universitair hoofddocent Bioprocestechnologie

Er zijn 2 reacties.

  1. Door: Serge · 30-04-2018 om 20:29

    Hallo, ….algen kunnen op onvruchtbare grond groeien……dat heeft me aangetrokken.
    Ik woon in Peru op de grens met Chile in de Atacama woestijn. Onvruchtbare grond in overvloed.
    Graag had in nuttige informatie ontvangen in verband hiermee.

    Van harte,

  2. Door: C.t.wong · 07-02-2019 om 20:16

    Hallo
    Ik onderzoek naar plantaardige lijm voor een produkt om biodegradable te maken.hoop dat er een producent die dat kan maken de lijm soort

    Daarom deze interesse

    Mvg carla

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *