8 oktober 2015 | Categorie: Biobased Economy

Centre for Biobased Economy: Kweekvijver van toekomstige biobased professionals

Door Gerlinde van Vilsteren

Directeur Centre for Biobased Economy ...

De transitie naar de biobased economy biedt Nederland kansen. Want we hebben een sterke landbouwsector, zijn een belangrijk aanvoerland en we beschikken over een goed ontwikkelde chemische industrie. Onze uitgangspositie is dus gunstig. En daarom hebben we ook goed opgeleide mensen nodig. Mensen die bestaande kennis kunnen valoriseren in economisch rendabele biobased producten. In het Centre for Biobased Economy (CBBE) werken onderwijs en bedrijfsleven samen om de biobased professionals van de toekomst op te leiden.

Acht onderwijsinstellingen vormen samen het CBBE. Vijf daarvan vormen het groene hoger onderwijs. Dit zijn Wageningen University & Research, Has Hogeschool, InHolland Delft, CAH Vilentum Hogeschool en Van Hall Larenstein. De overige drie onderwijsinstellingen binnen het CBBE zijn Avans Hogeschool, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en HZ University of Applied Science, de voormalige Hogeschool Zeeland. Het ministerie van Economische Zaken ondersteunt het CBBE met een subsidie.

 

Kennisontwikkeling en praktijkonderzoek

Centre for Biobased Economy

In het CBBE draait het om kennisontwikkeling en praktijkgericht onderzoek. De hogescholen helpen bedrijven en kennisinstellingen in de eigen regio snellere stappen in de biobased economy te zetten. Studenten gaan aan de slag met een concrete casus die onderdeel uitmaakt van een gezamenlijk innovatieprogramma. Zo ontstaat synergie. Want studenten leren daarvan, docenten vergroten hun kennis en bedrijven profiteren van de kennis en oplossingen die de studenten hebben ontwikkeld.

 

Centre for Biobased Economy: Voorbeelden van projecten

Binnen het CBBE zijn er genoeg voorbeelden te vinden van projecten die een concrete bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de biobased economy. Een mooi voorbeeld is een project om rubber te vervaardigen uit paardenbloemen. In een ander project hebben studenten geïdentificeerd welke waardevolle stoffen in wortelen zitten. Of denk aan het onderzoek insectenkweek als mogelijke nieuwe eiwitbron. Andere onderzoeksvragen zijn: hoe kun je bijvoorbeeld vezels uit miscanthus gebruiken in biocomposieten  en olie uit papierpulp? Allemaal vragen waar bedrijven concrete antwoorden op willen hebben.

 

Meer kennisontwikkeling

Diverse lectoraten van CBBE-onderwijsinstellingen fungeren als strategisch partner van bedrijven. Zo heeft Van Hall Larenstein een lectoraat Biobased Economy waarbinnen onderzoek plaatsvindt. Datzelfde gebeurt in het BioCentre van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. En er gebeurt meer. Zo organiseren we kennisdagen voor docenten, zijn er cursussen voor het bedrijfsleven  en ontwikkelen we nieuw onderwijsmateriaal voor de aangesloten onderwijsinstellingen. Dit materiaal is ook te vinden op www.biobasedacademy.nl.

Zo leveren we met het CBBE een onmisbare bijdrage aan de ontwikkeling van de biobased economy in Nederland. Meer weten? Op de website van het CBBE vindt u meer informatie over het samenwerkingsverband. Daar vindt u ook de gegevens van alle contactpersonen op de acht onderwijsinstellingen. Ook kunt u hieronder een reactie plaatsen.

Door Gerlinde van Vilsteren

Directeur Centre for Biobased Economy

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *