Veel interesse in plantstoffen voor duurzame cosmeticaproducten

Door Carmen Boeriu

Senior onderzoeker Biobased Products...

Ik ben gefascineerd door planten. Niet alleen omdat ze kleur geven aan de dag, maar ook omdat ze boordevol ‘groene’ moleculen zitten. Moleculen die we gebruiken voor een breed scala aan biobased toepassingen. Zoals duurzame cosmeticaproducten bijvoorbeeld.

Plantstoffen voor cosmetica

In 2015 voerde Wageningen UR Food & Biobased Research in opdracht van het Bio Base Westland Duurzame cosmetica en de TKI Tuinbouw Koepel PPS Plantenstoffen een studie uit naar de geschiktheid van een aantal planten als uitgangsmateriaal voor cosmetica. We selecteerden geranium, chrysant, orchidee en hyacint als het meest kansrijk. Niet alleen omdat ze rijk aan geurstoffen zijn, maar ook omdat het robuuste planten zijn met een lange groeiperiode. We kúnnen er wat mee.

Veel vraag naar natuurlijke producten

Cosmeticabedrijven zijn zeer geïnteresseerd in natuurlijke componenten voor hun producten. Zij willen voldoen aan de behoefte van veel consumenten om producten met natuurlijke componenten te gebruiken. Wat daarnaast meespeelt, is dat cosmeticaproducenten op zoek zijn naar vervangers voor chemische ingrediënten die mogelijk in de toekomst verboden worden door de EU of waar in de perceptie van consumenten ‘iets mis mee is’. Denk aan parabenen, controversiële chemische conserveringsstoffen die in veel cosmeticaproducten zijn verwerkt. Niet voor niets profileren steeds meer cosmeticamerken zich met een groen label in hun productassortiment.

Bioraffinage voor cosmetica

Wageningen UR Food & Biobased Research heeft veel ervaring met de extractie van inhoudsstoffen uit biomassa. We onderzoeken nu of het mogelijk is economisch rendabele waardeketens te bouwen, van extractie tot eindgebruiker. Hiervoor leggen we contacten met ketenpartijen, zoals telers. Die zijn net als cosmeticaproducenten geïnteresseerd, omdat zij kansen zien om meer waarde te halen uit hun product. Met hen bespreken we verschillende scenario’s. Bijvoorbeeld: halen we alleen waardevolle inhoudsstoffen uit de bloem of gebruiken we ook de reststromen van planten? Gaan telers zich specifiek richten op de productie van waardevolle inhoudsstoffen of gebruiken ze daarvoor het restmateriaal en gaat de plant naar het tuincentrum of de bloemist? En: is het voor een succesvolle business case nodig de productie uit te besteden naar een lagelonenland of is een rendabele productie ook in Nederland mogelijk? Zo zijn er veel vragen te beantwoorden.

Vervolg

Er liggen mooie kansen voor geraniums en chrysanten als uitgangsmateriaal voor duurzame cosmeticaproducten, van huidverzorgingsproducten tot parfums. In de vervolgstudie gaan we de verschillende mogelijkheden samen met telers en andere ketenpartijen verkennen. Geïnteresseerde tuinbouwondernemers en cosmeticaproducenten nodig ik graag uit om deel te nemen aan deze vervolgstudie.

 

Ik ben benieuwd naar uw reactie.

Door Carmen Boeriu

Senior onderzoeker Biobased Products

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *