De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) komt eraan. Deze nieuwe Europese privacywetgeving General Data Protection Regulation (GDPR) geldt vanaf 25 mei 2018 voor alle lidstaten. Vooropgesteld, ik vind het fatsoenlijke wetgeving die de privacy van burgers zo goed mogelijk wil waarborgen. Maar voor wetenschappelijk onderzoek lijkt de wet flinke consequenties te hebben….
Waarom eet de ene persoon ’s middags om vier uur een appel en iemand anders op hetzelfde tijdstip een pizzapunt? Als voedingswetenschappers weten we steeds beter wat mensen op een dag eten. We weten ook dat de context belangrijk is: het maakt uit waar je bent, met wie je bent,…
Wie lang gezond wil blijven, heeft gezond en gevarieerd voedsel nodig. Dankzij biomedisch onderzoek, wetenschappelijk onderzoek in dienst van de geneeskunde, weten we tegenwoordig heel aardig aan welke eisen een gezond eetpatroon als onderdeel van een gezonde leefstijl moet voldoen. Wanneer iedere consument zich keurig zou houden aan de richtlijnen…
Vanwege de opkomst van big data en open data, is een digitale onderzoeksinfrastructuur nodig om onderzoek te doen naar voeding en gezondheid in Europa. Maar hoe ontwikkel je een digitale onderzoeksinfrastructuur? Waar begin je mee? Wie moet je erbij betrekken? En welke meerwaarde moet deze onderzoeksinfrastructuur beiden? Hoe maak je zo’n kostbare onderzoeksinfrastructuur dan duurzaam en robuust? Om deze vragen te beantwoorden moet je eerst de core offering van de onderzoeksinfrastructuur bepalen.
Europese obesitassamenleving vraagt om platform voor gezamenlijk onderzoek naar voedselbeleid. Onderzoek waarmee we voor, tijdens en na interventies betrouwbare data over voeding, consumentengedrag en gezondheid verzamelen en in kunnen schatten of een beleidsinstrument werkt.
In Europa blijft het aantal mensen met voedingsgerelateerde ziekten groeien. Om het tij te keren moet het consumentengedrag in Europa veranderen. Bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie vormen daarbij een cruciale schakel, omdat ze producten moeten ontwikkelen die in de smaak vallen bij de consument en die tegelijkertijd gezond zijn.
Onder regie van Wageningen University & Research werkt een groot aantal onderzoeksinstellingen aan een gezamenlijke, Europese infrastructuur voor wetenschappelijk onderzoek naar voeding, gezondheid en consumentengedrag. Dit is in ieders belang: van consumenten en bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie tot beleidsmakers en voedingsdeskundigen.