Smart Food Intake: op zoek naar motieven voor voedselkeuzes
Waarom eet de ene persoon ’s middags om vier uur een appel en iemand anders op hetzelfde tijdstip een pizzapunt? Als voedingswetenschappers weten we steeds beter wat mensen op een dag eten. We weten ook dat de context belangrijk is: het maakt uit waar je bent, met wie je bent, hoe je je voelt. Maar over de precieze relatie tussen voedselkeuze en onderliggende motieven, in verschillende contexten, weten we nog te weinig. Met het project Smart Food Intake ontwikkelen wij een methode om daar meer over te weten te komen.
Snel inzicht in voedselinname en context
In het project Smart Food Intake werken we samen met FrieslandCampina, Unilever, Philips en Danone aan een slim systeem om snel betrouwbare data te verzamelen over voedselinname en motieven. De tijdrovende en kostbare onderzoeksmethoden van nu houden er geen rekening mee dat de context waarin iemand eet of drinkt veel invloed heeft. Bovendien kunnen de bestaande methodes nogal belastend zijn voor deelnemers. Die moeten uitgebreide vragenlijsten invullen en gedetailleerde informatie over hun consumptiepatroon rapporteren. Met onze FoodProfiler app maken we de data verzameling al eenvoudiger en meer accuraat.
Koppeling inname, motieven en context
Smart Food Intake richt zich op de ontwikkeling van een methodologie met een app als instrument. Er zijn al veel apps die de voedselinname meten, maar daaraan zitten veel wetenschappelijke haken en ogen. Met de app die wij ontwikkelen geven deelnemers bijna real-time door wat zij hebben gegeten en gedronken en in welke context zij dat hebben gedaan. Die koppeling van inname, motieven en context is wetenschappelijk heel interessant. We kunnen daardoor veel beter begrijpen waarom iemand eet wat hij of zij eet. Waarom lukt het de één wel om consequent een gezond tussendoortje te nemen en grijpt de ander toch vaak naar een te vette, te zoute of te zoete snack? Wat is de invloed van gezinsleden of vrienden op het eetgedrag? En hoe bepalend is de fysieke omgeving?
Beschikbaar en toepasbaar voor wetenschap én bedrijfsleven
Omdat de methodologie flexibel inzetbaar is, kunnen andere partijen die gebruiken in hun eigen onderzoeksprojecten. De berg data die dat oplevert, willen we in één platform samenbrengen. Smart Food Intake sluit zo heel mooi aan op de gezamenlijke Europese onderzoeksinfrastructuur binnen het domein voeding, gezondheid en gedrag, waar we vanuit Wageningen University & Research hard aan werken. Niet alleen wij wetenschappers zitten hierop te wachten, maar ook bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie. Als je de context van voedselkeuzes kent, kun je bijvoorbeeld veel gerichter werken aan duurzame en gezonde producten die in die context passen. Ook kunnen partijen in hun communicatie dan veel beter aansluiten op de behoeften van de consument.
Nog veel te ontdekken
We moeten nog veel uitzoeken. Bijvoorbeeld: hoe kun je betrouwbare data verzamelen zonder dat je deelnemers overvraagt? Hoe integreer je data in een groter Europees platform, zodat gegevens vergelijkbaar zijn? En welke afspraken rond data sharing zijn nodig? Tot 2020, wanneer het project afloopt, willen we zoveel mogelijk antwoorden vinden. Het is een spannend project dat ons veel nieuwe kennis gaat opleveren. Kennis die we nodig hebben om mensen gezondere voedselkeuzes te laten maken.
Wil je meer weten over dit onderwerp? Bezoek dan ook Onderzoeksinfrastructuur voor voeding en gezondheid op wur.nl.