5 juli 2016 | Categorie: Vliegtuigtellingen zeezoogdieren

De eerste 3 dagen vliegen: 250 walvisachtigen gezien

Door Online team WUR

– Door Meike Scheidat, aerial survey coördinator –

thematic essay format

Het bubble-raam zorgt voor een duidelijk beeld van het gebied onder het vliegtuig (Team II). (© Nino Pierantonio )

De eerste dagen

Op maandag startten alle teams op hun bases verspreid over Europa: van het noorden van Noorwegen tot aan Portugal. De eerste dag werd besteed aan training en wat “droge runs” met de apparatuur. Surveys worden uitgevoerd met twee waarnemers die aan weerszijden van het vliegtuig door zogenaamde bubble ramen kijken. Deze ramen maken een vrij uitzicht mogelijk op het wateroppervlak en alle walvisachtigen die er misschien zwemmen. Een derde waarnemer (de zogenaamde “navigator”) registreert alle milieu- en waarneminggegevens in een kleine veldcomputer.

Op dinsdag waren de weersomstandigheden goed genoeg voor een aantal teams om te beginnen met het onderzoek. Andere teams volgden in dagen erna, soms in kleine periodes met goed weer. Tijdens de eerste drie dagen hebben zes van de zeven teams waarnemingen kunnen doen vanuit de lucht. Helaas bleef team VII in Portugal aan de grond door harde wind langs de kust.

Good catch

In de eerste drie dagen hebben de teams rond de 250 walvisachtigen waargenomen: bruinvissen, dolfijnen, gewone dolfijnen, gestreepte dolfijnen, witsnuitdolfijnen, grijze dolfijnen, grienden, dwergvinvissen en één potvis. Ook werd een reuzenhaai gezien in de Noordzee.

how to write a conclusion for an essay on comparing and contrasting

Het uitzicht vanaf de voorste positie van de datalogger (“navigator”) van Team IV. Spot de dwergvinvis! (Foto: Nicole Janinhoff).

De komende week is het weer variabel: er zijn wat stormen, maar er is ook wat rustiger weer. Hopelijk zullen de meeste teams in staat zijn om hun werk in de lucht te blijven doen. Sommige waarnemers zijn nu bezig met kwaliteitscontrole van de data. Een soms vervelende, maar essentiële taak om ervoor te zorgen dat alle verzamelde gegevens correct zijn. In ieder geval staan alle teams stand-by en zodra de wind gaat liggen zijn ze weer in de lucht!

Lees hier het vervolg.

Door Online team WUR

Er is één reactie

  1. Door: Joan · 20-08-2016 om 22:38

    The answer of an expret. Good to hear from you.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.