12 april 2017 | Categorie: Dierenwelzijn, Fokkerij en genomica

“Heb je ooit vogels gehouden? Kippen, misschien?”.

Door Tessa Brinker

Promovendus bij de vakgroep Fokkerij en Genetica van Wagenin...

kippen “Heb je ooit vogels gehouden? Kippen, misschien?”. Zo luidde mijn openingszin tijdens FameLab op donderdag 9 maart in Groningen. Famelab is een wetenschapscommunicatiewedstijd, waarbij je probeert het publiek te inspireren met jouw onderzoek, zonder PowerPoint-presentatie. Een echte uitdaging! Want hoe kun je een simpel, helder, maar nog steeds wetenschappelijk verhaal vertellen zonder te veel in de diepte te duiken? Hoe kun je het publiek meezuigen in je verhaal? En, nog belangrijker, hoe kun je ervoor zorgen dat ze naar huis gaan met het idee, “Ja, dat is belangrijk.”, maar ook “Ja, hier heb ik wat van geleerd.”? Wetenschap communiceren naar een algemeen breed publiek en deze enthousiast maken en inspireren, dát is waar FameLab om gaat.

Wetenschapscommunicatie

Wetenschapscommunicatie vindt veelal plaats via symposia, congressen of wetenschappelijke tijdschriften. Ik vind dat we hiernaast meer aandacht moeten besteden aan communicatie naar een algemener publiek. Wetenschap staat namelijk centraal in veel facetten van de samenleving, denk aan het leveren van gezonde en veilige producten in de supermarkt of wetenschap als basis voor wetgeving. Door de samenleving meer inzicht te geven in de achtergrond van wetenschappelijk onderzoek, kan er beter een mening gevormd worden. Één van de redenen voor mij om mee te doen met FameLab. Hoe kan ik bijdragen aan een beter begrip van wetenschap door de samenleving? Hoe kan ik laten zien, dat wat ik doe, écht belangrijk is? Impact door wetenschap kan alleen door goede communicatie met de samenleving en begrip door de samenleving. Om verschil te maken is wetenschapscommunicatie dus essentieel!

 Om verschil te maken is wetenschapscommunicatie dus essentieel!

Fokken van vriendelijke kippen

Ik heb de uitdaging geaccepteerd om mijn onderzoek over het fokken van vriendelijke kippen uit te leggen. Kippen pikken elkaar soms dood. Dat is vanuit hun natuurlijke drang tot pikorde. Pluimveehouders hebben daar een oplossing voor; ze knippen de scherpe punt van de snavel. Door kippen te selecteren die vriendelijk voor elkaar zijn, zullen er geen kippen meer doodgaan door pikkerij én hoeven de pluimveehouders de snavels niet meer te behandelen. We hebben ontdekt dat het belangrijk is om zowel de “daders” als het “slachtoffer” mee te nemen in die selectie. Dit doen we aan de hand van een statistisch reken model, waarbij de “daders” zwaarder meetellen dan de slachtoffers.

Ik vond het een heel waardevolle en leerzame ervaring. Samen met mijn collega’s, vrienden en familie heb ik een begrijpelijk, maar nog steeds wetenschappelijk, verhaal gebracht. Het was zeer succesvol. Ik kreeg veel leuke vragen van de jury en het publiek. Een aanbeveling voor iedereen! En voor degenen die mijn presentatie graag ook willen zien…

Door Tessa Brinker

Promovendus bij de vakgroep Fokkerij en Genetica van Wageningen University & Research.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *