21 november 2016 | Categorie: Veehouderij en omgeving

Leefomstandigheden van kweekvissen verbeteren? De jeugd van tegenwoordig denkt mee.

Door Arjan Palstra

Een paar weken geleden kreeg ik de ‘Montessori Farmed Fish Rangers’ op bezoek voor een rondleiding en gesprek over het zwemmen van kweekvissen. Een verfrissende onderbreking van mijn dagelijkse werk.

De Rangers: Alexander, Gabriël, Job, Joshua, Laura, Lorenza, Marieke, Mia, Norah en Wouter, willen het leven van kweekvissen te verbeteren. Daarvoor doen ze mee aan de First Lego League, een techniekwedstrijd voor jonge scholieren. Op 26 november wacht hen de regiofinale waarvoor ze nu hun voorbereidingen treffen. Deze zijn te volgen via hun blog good opening sentences for essays. Dat was aanleiding om eens bij mij hun licht op te steken.

Fitte vis

Door vissen bij optimale zwemsnelheden te laten zwemmen, worden ze fitter en robuuster. De zwemarbeid heeft positieve gevolgen voor de spijsvertering, spiergroei, vetafzetting, stress en de ziekteresistentie. https://weblog.wur.eu/picture-essay/ kan dus een manier zijn om het welzijn van kweekvissen te verbeteren. De Farmed Fish Rangers denken mee hoe we dit voor elkaar kunnen gaan krijgen.

profile essay about a friend

De rangers worden rondgeleid

Wageningen voor inspiratie

In 3 essay topics, onze locatie voor onderzoek met dieren, heb ik samen met Menno ter Veld de experimentele opstellingen aan de Rangers laten zien. We doen hier onderzoek met o.a. zalm, paling en karper. Onder de opstellingen een zwemtunnel en een grote zwemgoot. Ik was blij verrast met de professionele voorbereiding en de goede vragen die de Rangers hadden bedacht. Zo vroegen de Rangers zich af hoe de vissen tot zwemmen kunnen worden aangezet en of de baten de kosten wel zouden overtreffen. Ook voor mij werkte het verfrissend om samen met hen na te denken over oplossingen om de visteelt verder te verbeteren. Ik wens de Rangers hierbij enorm veel succes in de regiofinale!

Door Arjan Palstra

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *