Varkenshouderij: grijp innovatiekansen nieuw kabinet aan!
Eindelijk! Er ligt een regeerakkoord. Het heeft even geduurd, maar daar krijg je dan ook iets voor. Een eigen minister en weer een eigen ministerie van Landbouw; de grote wens van agrarisch Nederland. In dit nieuwe regeerakkoord neemt de focus op voedselproductie weer toe. Zo gaat er gelukkig meer geld naar de NVWA om het dierenwelzijn en de voedselveiligheid beter te kunnen borgen. Misstanden in de veehouderij horen immers niet bij professionele sector en moeten we dus zo snel en kordaat mogelijk aanpakken. Drama’s zoals het fipronilschandaal moeten voor altijd tot het verleden behoren.
Ook trekt de regering 200 miljoen uit voor een warme sanering in de varkenshouderij. De belangenbehartigers van de varkenssector hebben hier goed werk gedaan lijkt het. Hoewel het nog wel een hele klus gaat worden om al die miljoenen effectief te besteden, kan dit wel bijdragen aan een positiever imago van de sector. De overlast zal immers afnemen in de gebieden waar bedrijven in aanmerking komen voor deze regeling.
Onderzoek en innovatie op de agenda
Naast maatschappelijke thema’s blijft de overheid ook het onderzoek en innovatie ondersteunen. Vooral via het topsectorenbeleid, wat zich richt op de samenwerking van het bedrijfsleven, kennisinstellingen en de overheid. Er komt een nieuwe focus op de economische kansen binnen thema’s zoals duurzaamheid, landbouw en voedsel. Daarbij denken ze ook aan het MKB. De descriptive essay my role model (MIT) en de innovatiekredieten voor het MKB worden uitgebreid, wat ik persoonlijk erg toejuich.
Het nieuwe kabinet wil ook werk maken van de mogelijkheden voor branche- en producentenorganisaties voor onderzoek en innovatie. De overheid kan sectorale afspraken algemeen verbindend verklaren (de zogenaamde AVV’en), bijvoorbeeld voor de financiering van onderzoek naar innovatieve producten.
Wie pakt de handschoen op?
Maar wie pakt die handschoen op? En dan bedoel ik de onderzoeks- en innovatiehandschoen. Het bedrijfsleven is de afgelopen jaren zeker actief geweest middels publiek-private samenwerkingen onder het topsectorenbeleid. De varkenshouders zelf konden echter weinig doen. Zonder een AVV voor onderzoek en innovatie kún je ook weinig doen. Toch roept de sector dat we koploper in de wereld zijn. Op het https://weblog.wur.eu/essay-on-present-politics-in-india-in-hindi/ werken we veel samen met internationale bedrijven. Maar we merken dat ook de rest van de wereld niet stilstaat. Bovendien richten grote Nederlandse bedrijven in de periferie zich meer en meer op het buitenland, ook op gebied van innovatie.
Koploper blijven
Om koploper te blijven is vooruitgang nodig. Stilstand is immers achteruitgang. Maar hoe ziet de sector in ons land er over 10 of 15 jaar uit? En wat hebben we daarvoor nodig? Met het nieuwe kabinet en een eigen minister van Landbouw liggen er in ieder geval weer innovatiekansen. Ik doe een oproep aan de hele varkenshouderijketen. Pak die handschoen op! Wij staan er klaar voor.
Goede avond Theo.
Ik heb met belangstelling jou oproep gelezen, maar miz ben jij en Wageningen degene die de handschoen op moet pakken.
De sector stapt zeker in goede initiatieven.
Ik zelf ben geen praktische varkenshouder meer , maar zeer belangstellend .Succes.