Big data in de melkveehouderij; hoe zit dat eigenlijk?
Automatisatie en digitalisatie vindt steeds vaker en steeds sneller plaats in onze samenleving. Dit gebeurt ook bij beroepsgroepen waar je het misschien niet direct zou verwachten. De melkveehouderij is zo’n beroepsgroep. Van oudsher bekend (en berucht) vanwege vroeg opstaan, koeien melken en op de trekker zitten. En dit iedere dag, 7 dagen in de week, het hele jaar door. Maar dit beeld is tegenwoordig achterhaald. Ook de melkveehouders en de melkveehouderij doen volop mee met de automatisatie en digitalisatie.
Robotmelken, de uitvinding van deze eeuw
Natuurlijk worden koeien ook vandaag de dag nog steeds gemolken. Dit gebeurt steeds vaker door een melkrobot. Een melkrobot is een sterk staaltje techniek waarbij koeien volledig automatisch, wanneer zij dat willen, gemolken worden. Wil je zien hoe dat in zijn werk gaat, kijk dan eens op https://weblog.wur.eu/essay-on-texting-and-driving/.
Binnen de melkveehouderij wordt robotmelken wel eens de uitvinding van de eeuw genoemd. Op dit moment melkt ongeveer 22% van de Nederlandse melkveehouders met een robot, en dit percentage blijft toenemen. Vanuit rationeel oogpunt is dit wellicht onverwacht. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat robot melken niet in alle situaties economisch rendabel is. Maar in alle situaties verandert robot melken wel het sociale leven van melkveehouders. Ineens kan de melkveehouder wel bij het avondeten aanwezig zijn, zoon of dochterlief aanmoedigen tijdens de hockeywedstrijd op zaterdagochtend, en zelfs een vakantie in het buitenland zit erin. Deze sociale vrijheid die robotmelken biedt is blijkbaar belangrijker voor melkveehouders dan het economische aspect.
Robotmelken, de aanleiding tot meer automatisatie en digitalisatie op het melkveebedrijf
Een melkrobot biedt weliswaar meer sociale vrijheid, het vereist ook een andere manier van bedrijfsvoering. Melkveehouders die wel zelf melken zien de koeien minimaal twee keer per dag tijdens het melken. Het melken vormt dan een belangrijk onderdeel van de dagelijkse gezondheidscheck van de koeien. Tijdens het melken kan de melkveehouder bijvoorbeeld gedragsveranderingen waarnemen. Ook kan het uier en de melk gecontroleerd worden op zichtbare aanwijzingen van een uierontsteking. Bij robotmelken is de melkveehouder echter niet zelf aanwezig. Het is dus zaak dat de melkrobot dit waarnemen van de melkveehouder overneemt.

Koeien bij de melkrobot
Om het waarnemen over te nemen heeft een melkrobot sensoren. Deze sensoren meten allerlei aspecten van de koe en de melk. Dit gebeurt bij iedere koe die gemolken wordt. Rekenmodellen gebruiken deze sensorgegevens om te kijken of een koe een uierontsteking heeft. De robot geeft vervolgens een seintje aan de melkveehouder. Deze kan dan de koe bekijken, en actie ondernemen als blijkt dat de robot gelijk had. Naast sensoren op de robot, komen er ook steeds meer sensoren aan en op de koeien. Deze sensoren ‘meten’ hoe actief een koe is, hoe vaak ze aan het herkauwen is, of waar ze zich precies in de stal bevindt. Wij proberen modellen te ontwikkelen die zulke sensorgegevens gebruiken om te bepalen wanneer een koe geïnsemineerd moet worden, of wanneer ze gaat afkalven. Andere opties zijn om te kijken wanneer ze pootproblemen heeft, of om te kijken of een koe zwanger is.
Big Data op het melkveebedrijf
Ik werk bij Wageningen Livestock Research (WLR) aan een project waar veel metingen gebruikt worden voor informatievoorziening. We meten dus heel veel van en aan de koe, waarbij we de gegevens op verschillende niveaus binnen krijgen. Sommige gegevens komen iedere seconde binnen tijdens het melken (hoeveelheid melk), andere komen binnen per uur (activiteit), per dag (gewicht), per maand (vet- en eiwitgehalte in de melk), per lactatie (pariteit), of per dier (genetische potentie). Voeg hier gegevens aan toe die we hebben over de stal, het weer, het voer, en doe eens gek, het aantal vossen en konijnen in de regio, dan is de hoeveelheid aan gegevens bijna niet voor te stellen. Met een modern woord noemen we deze hoeveelheid gegevens van verschillende bronnen, met verschillende meetfrequenties en van verschillende kwaliteit ‘Big Data’.
Net als wat Google en Facebook doen, moeten we op een slimme, innovatieve manier deze gegevens combineren. We kijken welke informatie er in die gegevens zit voor het dagelijks managen van de melkkoeien. Dit vereist een andere manier van het maken van modellen, maar ook een andere manier van vraagstelling. Hier bij WLR kijken we op welke manier de Big Data op en rond het melkveebedrijf kunnen verzamelen en gebruiken. Een onderzoeksvraag is bijvoorbeeld hoe we Big Data kunnen gebruiken om de melkveehouder te helpen met het efficiënt inzetten van ruw- en krachtvoer. Dit onderzoek is onderdeel van het project sat essay topic sentence.
De reacties onder het blog snap ik niet. Is dit een bug in het systeem?
Verder vroeg ik mij af of automatisatie hetzelfde is als automatisering.
Hoi Marc,
welke reacties onder de blog bedoel je? En ja, automatisatie is hier hetzelfde als automatisering.