Is de ‘nieuwe’ supermarktkip gelukkiger dan de omstreden ‘plofkip’?
Als je al een aantal jaren als onderzoeker werkt, dan heb je al vaak over je onderzoek verteld; aan collega’s in de koffiepauze of op een afdelingsoverleg, in presentaties voor klanten en op wetenschappelijke congressen. Maar ook aan mensen die wat verder van je werk af staan, zoals op het schoolplein, als je de kinderen ophaalt. Uitleggen wat je doet aan iemand die geen collega is, is veel moeilijker dan een presentatie op een wetenschappelijk congres. Daar moest ik aan denken toen ik een paar weken geleden naar huis reed na een interview voor het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde over de supermarktkip.
Het viel nog niet mee om alle vragen voor mijn gevoel goed te beantwoorden! In de auto naar huis sloeg de twijfel dan ook toe. Heb ik alles wel goed uitgelegd? Welke zinnetjes hebben ze aan elkaar geplakt? Komt het verhaal wel over zoals ik het heb bedoeld? Of het gelukt is? Ik ben benieuwd en ook al een beetje zenuwachtig over hoe het er straks uitziet. Maar hoe dan ook, het was wel een bijzonder leuke ervaring.
Klopt de tekst op de verpakking?
Het begon een paar weken voor de opname met een telefoontje: “Met Maya, redactie Keuringsdienst van Waarde. We zijn bezig met research naar mogelijke nieuwe onderwerpen voor het komende seizoen en we hebben een vraag over kip, over de Kip van Morgen, de Nieuwe Standaardkip, de Nieuwe AH Kip, en alle andere soorten ‘nieuwe kip’ die nu in alle supermarkten liggen. Volgens deze verpakking zou deze kip langer leven dan de ‘plofkip’, en dat zou beter zijn voor het welzijn. Klopt het, dat een langere levensduur beter is voor het languagessay improvement service?”
Na een kort gesprek belde ze een week later terug. “We willen hier graag een uitzending over maken, zou u mee willen werken?” Ja, in principe wel, zei ik, kun je aangeven wat jullie willen gaan vragen dan? En zo ging het balletje rollen. Per mail stuurde ze een uitgebreide vragenlijst die ik ook weer uitgebreid heb beantwoord. En zo werd het onderwerp afgebakend. Voor vragen over economie heb ik ze doorverwezen naar Wageningen Economic Research. Maar de vragen die gingen over ‘wat betekent die langere levensduur voor welzijn’, ‘is daglicht beter voor een kip’, ‘waarom is meer ruimte per kip beter’ tot ‘deze kip zou een beter welzijn hebben, maar is deze ook beter voor het milieu’ kon ik vanuit mijn eigen expertise beantwoorden. Er volgde nog een mailtje met verduidelijkende vragen, en een afspraak voor opnames.
Een koelbox vol met kipfilet
Van tevoren had ik me er niet zo mee bezig gehouden; juni is een drukke maand en ik had genoeg andere dingen te doen. Maar opeens was het dé donderdag en zouden ze aan het eind van de dag op de Wageningse campus zijn. Ze wilden mij graag op mijn werkkamer filmen. Het was echter een warme dag, en de suggestie van onze communicatieadviseur om de opnames buiten te doen was een goede zet. De picknicktafels achter ons kantoor pasten mooi bij de scene dat de interviewer de kip uit een koelbox haalt. Microfoon aan, even testen en dan “camera loopt”!
Wie het programma wel eens ziet herkent de vaste formats wel. Een terugkerend item is dat ze bij een deskundige vaak met producten op tafel komen, waar het gesprek dan over gaat. In mijn geval waren ze al de hele dag op stap met een koelbox met kipfilet van de diverse supermarkten. Ik mocht met de presentator aan komen lopen en daarna zou hij alle pakjes op tafel uitstallen, waarna het gesprek zou beginnen. Alles bij elkaar hebben we denk ik wel drie kwartier gepraat. Soms werd het even onderbroken, dan werd een vraag opnieuw gesteld, of even ingezoomd, en gingen we weer verder. Lastige vragen waren er ook. Ik heb een heel slecht geheugen voor getallen, dus we hebben even moeten rekenen om hoeveel kuikens per vierkante meter het nu eigenlijk gaat bij de nieuwe soorten kip en de oude ‘plofkip’; die wij zelf overigens de ‘reguliere kip’ noemen.
Kippengeluk nog niet te meten
Wat ik zelf ook lastig vond waren de vragen die wat verder gingen dan afgesproken. Zoals: “verdient de boer hier meer aan?” Hé, we hadden toch afgesproken dat jullie deze vraag aan het Wageningen Economic Research gingen stellen? Maar eigenlijk was het ook een heel leuk gesprek. De interviewer had zich goed voorbereid en vroeg ontzettend door (je weet wel, dezelfde vraag, maar dan in drie varianten), maar het werd nooit echt vervelend. En als ik het niet weet? Tja, dan is er geen antwoord. Want de vraag: “is deze nieuwe kip gelukkiger dan de plofkip?”, kan ik niet beantwoorden.
We kunnen kippengeluk helaas nog niet meten. Maar ik kan wel zeggen ‘deze kip heeft minder risico op welzijnsproblemen en kan haar natuurlijke gedrag beter uitvoeren dan de reguliere supermarktkip; en dus denk ik dat zij gelukkiger is’. Dat is dan de nuance die wij als onderzoekers er graag in houden.
Beter welzijn voor nieuwe supermarktkip
Toen we eindelijk uitgepraat waren, was het nog tijd voor wat zij ‘het loopje’ noemen. Voor de vaste kijker wederom een bekend fenomeen. De interviewer loopt naar het bedrijf toe, de expert komt van de andere kant en halverwege schudden ze elkaar de hand. In mijn geval werd dat het bruggetje voor Zodiac met een ontmoeting midden op de brug. Een volledig ingestudeerd stukje, maar grappig om te doen.
Ik zal nog een klein beetje verklappen over de uitzending. De vraag of de nieuwe supermarktkip een beter welzijn heeft, zal ik in de uitzending beantwoorden met ‘ja’, het risico op het ontwikkelen van welzijnsproblemen is bij deze nieuwe kip kleiner dan bij de ‘oude’ supermarktkip, doordat deze kip langzamer naar haar slachtgewicht groeit, meer ruimte heeft, en ook nog omgevingsverrijking om goed haar natuurlijke gedrag uit te kunnen voeren. Of deze kip ook beter is voor het milieu? Kijk maar naar de uitzending. Ik weet zeker dat die vraag ook gesteld gaat worden.
Uitzending
De uitzending van de Keuringsdienst van Waarde over ‘de kip van morgen’ was op 28 september om 20:25 uur op NPO3. https://weblog.wur.eu/college-physics-homework-help/
Meer informatie
- Dossier – https://weblog.wur.eu/essay-introduction-start/
- Dossier – https://weblog.wur.eu/greek-gods-essay-topic/
- typing servic: bloedluis en het Fipronil schandaal