26 oktober 2016 | Categorie: Dierenwelzijn, Veehouderij en omgeving

Internationale wetenschappers bundelen krachten voor palingkweek

Door Arjan Palstra

Vorige week was ik in een internationaal gezelschap van palingexperts bij het startsymposium van het biology extended essay topics (EELRIC) in Wageningen. In dit internationale kennisplatform gaan wetenschappers samenwerken om tot belangrijke doorbraken op het gebied van duurzame palingkweek te komen. EELRIC is een initiatief van Wageningen University & Research en de organisatie van de palingsector, Stichting essay in spanish. DUPAN is het samenwerkingsverband van de Nederlandse palinghandelaren, viskwekers en beroepsvissers.

Jonge palingen

Het opkweken van jonge palingen in gevangenschap is een wetenschappelijke uitdaging. Na tientallen jaren van onderzoek is het ons bij de Europese paling nog steeds niet gelukt om verder te komen dan het stadium van larfjes. We slagen er maar niet in de larfjes te voeden, waardoor deze na enkele weken van de honger doodgaan. Door internationale samenwerking hopen we met onze partners hiervoor binnen afzienbare tijd een duurzamere oplossing te vinden.

02_eels-about-to-hatch
Jonge palingen die op het punt staan om uit het ei te komen

 

Internationale samenwerking

Het doel van de internationale samenwerking is het op grotere schaal kweken van palingen. Palingkweek verlaagt zo de druk op het wilde palingbestand, waardoor die wellicht weer kan herstellen. Glasaal kweken kan, maar is een enorme wetenschappelijke uitdaging. Hiervoor moeten we echt de krachten van alle experts in de wereld bundelen. Zoals 4000 word essay in 2 days, algemeen directeur Animal Sciences Group van Wageningen University & Research in zijn openingsspeech aangaf: “EELRIC is dé plaats waar men samen aan de slag gaat voor een wereldwijde duurzame palingkweek.”

eelric-rgb-met-naam

Door Arjan Palstra

Er is één reactie

  1. Door: romme h.a.j. · 02-12-2020 om 11:25

    ik ben op zoek naar het studieboek voor palingkweek in de moderne kwekerij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *