23 september 2016 | Categorie: Fokkerij en genomica

‘Survival of the fittest’ evolutiespel met pokemon

Door Ilse van Grevenhof

Even voorstellen... Met een achtergrond als onderzoeker fokk...

We kennen inmiddels allemaal de leuke pokemon beestjes die je (wel of niet haastig) probeert te bemachtigen! Een aantal van deze pokemon dieren verzamelen zich binnenkort in Wageningen. De pokemon dieren poezen (Meowth), varkens (Tepig), koeien (Miltank) en ratten (Rattata) spelen op zondag 2 oktober de hoofdrol in het evolutiespel tijdens het Weekend van de Wetenschap, bij Dierwetenschappen in Wageningen.

pokemonspel

Welkom in de Wageningse wildernis!! Iedereen krijgt de kans om een populatie samen te stellen van verschillende pokemon. Dit vormt de basis van het spel, jouw spel! Sommige van je pokemon zullen de Wageningse wildernis niet overleven, terwijl anderen juist zullen opbloeien en voor veel nageslacht zullen zorgen! Hoe dit gebeurt?

Dit gebeurt allemaal volgens de regels van de natuur, ook wel natuurlijke selectie genoemd. Maar let op: de natuur heeft geen vooraf bedacht plan. Heel veel van wat er in de natuur gebeurt is eigenlijk puur toeval. Jouw pokemon, of jij, kunnen niet van tevoren weten wie er zal overleven en wie niet. Dat is waarom je bij dit spel met de dobbelsteen gooit; wordt het een strenge winter, of juist niet? Heb je de grootste kans om te overleven als je veel verschillende pokemon hebt, of juist als je van 1 type heel veel in je populatie hebt? We zullen het zien in de Wageningse wildernis!

De vier pokemon soorten bepalen straks je populatie, jij kiest vooraf hoeveel je van iedere soort wilt om je kansen tot een florerende populatie zo groot mogelijk te maken. Tepig houdt van regen en modder, hij eet alles en is behoorlijk dominant. Daarentegen haat Meowth de nattigheid, zij zijn listig en lui en eten erg graag ratten. Dus ratten opgepast! Rattata blijft niet alleen uit de buurt van de poezen, ook mensen haten hem. Dus hij glipt altijd snel weg en steelt voedsel van anderen. Miltank heeft veel eten nodig, maar kan daardoor ook erg goed voor jongen zorgen door ze melk te geven. Mensen houden juist van haar en haar rustige karakter! Ben je ook zo benieuwd wat de invloed van de natuur en jaargetijden is op jouw populatie en op die van anderen in het spel?

Wil je graag meespelen, anderen zien worstelen tijdens de bittere strijd tot overleving van hun populatie of floreren door geluk en inzicht? Kom dan naar de Wageningen Universiteit op zondag 2 oktober tijdens het Weekend van de Wetenschap!

https://www.wur.nl/nl/artikel/Activiteiten-van-Wageningen-University-Research-tijdens-Weekend-van-de-Wetenschap.htm

Door Ilse van Grevenhof

Even voorstellen... Met een achtergrond als onderzoeker fokkerij en genetica werk ik op het project ‘Feed-a-Gene’, een EU-project dat zich richt op het verbeteren van efficiëntie en duurzaamheid in de veehouderij. Wat mij zo intrigeert aan dit project is het multidisciplinaire karakter, samen komen we verder. Ik kijk er naar uit om steeds nieuwe mensen te ontmoeten. Loop gerust eens binnen, de deur staat open!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *