30 maart 2017 | Categorie: Fokkerij en genomica, Veehouderij en omgeving

Waarom is het behoud van oude koeienrassen belangrijk?

Door Bastiaan Meerburg

Expert dierplagen...

Gisteravond zat Wim Pijbes, voormalig algemeen directeur van het Rijksmuseum, in het tv-programma “De Wereld Draait Door”. Pijbes ging in op de ontwikkeling van de schilderkunst door de Hollandse meesters en brak hierbij een lans voor de bijzondere koeienrassen zoals de Blaarkop, Lakenvelder en Brandrood rund. Het beroemde schilderij De Stier van Paulus Potter vormde de achtergrond van dit geheel.

Wim Pijbes

Wim Pijbes aan tafel bij De Wereld Draait Door

Belangrijk, behoud van koeienrassen

Het behoud van ons levend erfgoed is belangrijk. Diversiteit tussen en binnen rassen landbouwhuisdieren -een brede genetische basis- is essentieel om te kunnen blijven inspelen op veranderingen in veehouderijsystemen, markt of milieu of om op terug te kunnen vallen wanneer zich genetische problemen voordoen. Bovendien zijn de van oorsprong Nederlandse rassen landbouwhuisdieren een waardevol onderdeel van ons cultureel erfgoed. Dit benadrukte Pijbes ook nadrukkelijk in het interview in De Wereld Draait Door. Binnen Wageningen University & Research werkt het skinny love essay hard aan dit thema door het geven van beleidsondersteuning, moleculair genetisch onderzoek en het beheren van de genenbank. Hierbij vindt ook nauwe samenwerking plaats met de essay on addressing school assembly, die onder meer fokkers van de zeldzame rassen vertegenwoordigt.

Op dit moment wordt ons dialogue essay example bedreigd vanwege de fosfaatregels. Deze zijn bedoeld om het mestoverschot te beperken. Concreet betekent dit dat het zeldzame vee nu wordt afgevoerd, omdat dierhouders anders hoge boetes krijgen. Dat is natuurlijk ontzettend jammer en zonde van deze ‘polderpanda’s’. Een brede genetische basis is juist dringend gewenst en dit wordt ook door diverse EU-verdragen onderschreven. Laten we daarom hopen dat de politiek snel een uitzondering maakt voor deze bijzondere veerassen. Het zou mooi zijn als ook de kinderen van onze kinderen van deze prachtige dieren zouden kunnen genieten!

 

 

Door Bastiaan Meerburg

Expert dierplagen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *