Zoals jullie weten ben ik nogal dol op mijn erwtjes. Het was daarom tegelijkertijd een opwindende maar ook droevige dag dat de erwten geoogst werden. Het is fantastisch om te zien hoe goed de erwten het hebben gedaan op de Marsgrondsimulant, maar helaas, de rest van dit experiment zal het zonder erwten moeten doen tenzij….
Oogst van erwten, radijzen en tuinkers
Niet alleen de erwten hebben zaad gevormd. Ook de radijzen en de tuinkers hebben veel zaaddozen gevormd die nu rijp zijn voor de oogst.
Door ze te oogsten komt er ook meer ruimte voor de andere planten in de bakken, want het begint wel een beetje vol te raken. Iets grotere bakken was waarschijnlijk beter geweest en tussendoor een keer dunnen was ook geen overbodige luxe. Speciaal voor de radijzen, sommige zijn wel erg lange lijzen. De eerste die profiteren zijn de tomaten die nu de hoogte in aan het schieten zijn. Ze hebben eigenlijk steun nodig om overeind te blijven, maar dat is voor een volgend experiment. Ook de tomaten zijn duidelijk toe aan een dunningsbeurt. Omdat ze het relatief slecht deden in het 2013 experiment hebben we veel zaden gezaaid, dat was dus overbodig. Ook goed nieuws van de rogge. Ze zijn zaden aan het vormen, waardoor ze topzwaar worden. Ik heb er nu een touwtje om gebonden met een strikje erin, zodat ze steun aan elkaar hebben en netjes overeind kunnen blijven staan. Nu we zoveel zaden hebben moet er besloten worden of we ze laten analyseren op zware metalen, of dat we ze bewaren voor een kiemingsexperiment. Mochten ze kiemen dan hebben we de cirkel rond en weten we dat in principe er maar eenmaal zaden nodig zijn. Wikken en wegen, maar zeker weten dat we fertiele zaden hebben lijkt het belangrijkste nu.
Media
De roggezaden rijpen snel, maar we proberen ze uit alle macht aan de planten te houden en wel voor een speciale reden. Later deze maand komt Discovery Channel filmen over ons experiment. Arno Wielders, een van de oprichters van Mars One, komt dan ook. Hij krijgt dan uitleg over het experiment en hoe we bezig zijn om voor voedsel te zorgen als er mensen naar Mars gaan. Voor die tijd komt er een ploeg uit Zweden om een artikel te schrijven voor Icon Magazine en recent stond er een stuk in het AD met mooie foto’s gemaakt door Shody Careman. Over aandacht voor het experiment dus niet te klagen en het houd je van de straat.
Blijf op de hoogte via:
de Crowdfundingpagina
Meer foto’s van het experiment op Facebook
Filmpjes van de experimenten.
Twitter: @Wamelink_wieger