Het hoort erbij… je kind loslaten in vertrouwen. Plotseling is het eindexamen gehaald, je kind gaat studeren, misschien zelfs op kamers. Dan moet je er maar op vertrouwen dat alles goed gaat. U hebt geen gesprekken meer met de mentor, u krijgt geen rapporten meer over de studieresultaten van uw kind. Uw kind kookt voor zichzelf… Bent u overbodig geworden?
Uw kind is volwassen, loslaten in vertrouwen.
Als uw zoon of dochter zijn havo of vwo diploma heeft gehaald is hij voor de wet volwassen. Dit is iets dat nogal wat betekent, voor uw kind en ook voor u. Nu komt de fase van loslaten in vertrouwen.
Op de onderwijsinstelling behandelen we de student uiteraard ook als een volwassene.
Hij is zelf verantwoordelijk voor de planning van zijn opleiding, hij is zelf verantwoordelijk voor het halen van de studiepunten en ga zo maar door.
Ik vertel mijn ouders meestal wel welke punten ik haal, maar ik denk wel eerst even goed na wanneer ik bepaalde cijfers vertel. Planning is alles, is mij geleerd.
Voor u betekent het dat u geen schoolrapporten van ons ontvangt. Uiteraard weet uw zoon of dochter welke punten hij haalt, maar het is aan hem of haar wat hij aan u vertelt. Wij mogen u de cijfers van uw kind niet laten weten. Dit is heel strikt vastgelegd in de wet op de privacy. Verschijnt uw kind nooit op college? We mogen het u niet laten weten.
Ook de DUO, die zorgt voor de studielening of de aanvullende beurs, zal u niet laten weten hoe hoog de studieschuld van uw kind is. Voor sommige ouders is dat wel even slikken. Het loslaten in vertrouwen wordt zo wel heel concreet.
Bent u nu overbodig?
Meer dan de helft van de eerstejaars studenten van het hbo of de universiteit zegt dat u hun belangrijkste adviseur bent. Ze vragen graag uw advies.
Studenten geven ook aan dat ze het prettig vinden als u naar hun welzijn informeert. Vraag eens hoe het gaat met de nieuwe vrienden, hoe gaat het wonen, heeft uw kind zich al aangesloten bij een vereniging? Natuurlijk vraagt u ook naar de eerste collegeweken. Hoe vond je de lessen? Wanneer heb je je eerste tentamen? Hoe bereid je jezelf daar op voor? Vertrouwen in elkaar en interesse in het nieuwe leven van uw kind zijn de sleutel voor en prettige relatie met uw volwassen kind.
En als het niet zo goed gaat?
Als u merkt dat het niet zo goed gaat is extra aandacht uiteraard nodig. Vindt uw zoon of dochter het prettig dat u eens meegaat naar een studie-adviseur of studentendecaan. Meestal zal dat geen probleem zijn. U kunt zelf geen afspraak maken met de begeleiders van uw kind. Het initiatief zal van uw zoon of dochter moeten uitgaan. Loslaten in vertrouwen… ja zeker, maar op de achtergrond aanwezig zijn kan veel steun geven aan onzekere eerstejaars.
Ga op bezoek
Studenten vinden het erg leuk om aan u hun nieuwe kamer te laten zien. Loslaten in vertrouwen is goed, maar houd wel contact. Studenten vinden het meestal fijn als u de universiteit of hogeschool bezoekt. Uw kind brengt daar immers veel uren door. Wageningen University organiseert een introductiedag voor ouders van eerstejaars. Ook andere hbo’s en universiteiten organiseren bijeenkomsten voor ouders.
Leuk als mijn ouders komen, maar liever niet in de tentamenweek, dan kan ik echt mijn zooi niet opruimen!
Maar… als u uw zoon of dochter opzoekt.. kondig uw komst wel aan, dat is beter voor uw gemoedsrust… en voor uw kind.