Initiatief van decanen regio Arnhem en Hermien Miltenburg

Dit blog is een initiatief van de decanenkring Arnhem e.o. Hierin participeren decanen van havo/vwo en vertegenwoordigers van hbo’s en universiteiten.
Ikzelf ben oudervoorlichter van WUR. Daarnaast ben ik ambassadeur ouders van de landelijke vereniging voor decanen NVS-NVL. Ik ben ook redacteur van de landelijke vereniging voor decanen VvSL.

Initiatiefnemers en inpirators blog: Decanenkring Arnhem e.o. met vertegenwoordigers van VO en HO instellingen uit de regio.

Studiekeuze en succesvol studeren

Studiekeuze en succesvol studeren is belangrijk, voor de (aanstaande) student en hun ouders. (Aanstaande) studenten zeggen dat ze veel hebben aan het advies van hun ouders. 42% van de scholieren zegt dat hun familie hun belangrijkste adviseur is bij studiekeuze. ( LAKS rapport). Daarom willen we ouders en andere familieleden graag informatie geven over studiekeuze en studeren. Dit blog is speciaal voor hen bedoeld.

Persoonlijke ervaring

Ondanks mijn vele jaren in het onderwijs, ik was docent Nederlands en docent geschiedenis op middelbare scholen, hbo’s en universiteiten, vond ik het moeilijk mijn eigen kinderen (3) te begeleiden bij studiekeuze. Ik heb me toen verdiept in onderzoek naar studiekeuze en succesvol studeren. Deze ervaringen deel ik graag met u.

Studiekeuze is belangrijk

Het maken van een goede studiekeuze is de beste basis voor studiesucces.
Op dit moment valt ongeveer 20-30% van de eerstejaars studenten uit.
50% van de uitvallers zegt dat ze de verkeerde studie hebben gekozen. 25% zegt dat ze kritischer hadden moeten kijken naar de voorlichting op de hogeschool of universiteit. Ook hadden ze meer begeleiding nodig in het eerste studiejaar.

Ouder van een studiekiezer/student

Ik heb zelf ervaren hoe moeilijk het is om je eigen kind je begeleiden met studiekeuze. Het ondersteunen van jongeren valt soms niet mee. Hoe vind je een goed evenwicht tussen ‘loslaten’ en ‘begeleiden?

Studiekeuze en succesvol studeren, elke week twee artikelen, elke maand een weblezing

Elke week vindt u hier nieuws over studiekeuze en succesvol studeren. We geven u informatie over hoe je het beste een studie kunt kiezen. Ook geven we informatie over het eerste studiejaar en studeren. We gaan vooral in op de rol van ouders hierbij. U kunt zich ook abonneren op deze artikelen (rechtermarge).
Elke maand geef ik met studenten een weblezing over diverse onderwerpen zoals “Wat is een studiekeuzecheck?” “Wat kost studeren”, “Waar moet u als ouder op letten als uw kind op kamers gaat”, “Hoe werkt decentrale selectie?”
Wilt u reageren of zelf een artikel schrijven? Wij zijn blij met uw artikel.

Veel gelezen artikelen

Studiekeuze op radio en tv

Over studiepuntenspreekuur:
Radio Gelderland, klik op icoon rechts-bovenin op uur 4

Over tussenjaar:
NOS journaal 16 juni 2016 tijd 15:15.
Radio 4  16 juni, ‘Uitzending’ ‘luister terug’ tijd 1:15.
Radio 1 16 juni tijd: 7:00.

Over studiekeuze en ontspannen:
Wandelen belangrijk voor iedereen (TV Gelderland).
Luister naar Radio Gelderland, 4 juli, track 1 (52:22) en track 2 (19:40).

Studiekeuze in het buitenland:
Over studiekeuze op Curacao.

Ouderbetrokkenheid:
Van ouderverantwoordelijkheid naar ouderbetrokkenheid, interview op Radio 5
Van ouderverantwoordelijkheid naar ouderbetrokkenheid, weekend editie Trouw 17-3-2018, ouderlijke bemoeienis
Wat kunnen ouders doen bij studiekeuze en studiekeuzespreekuur, Radio Gelderland
Papa en mama op ontgroening, RTL4.

Over Hermien Miltenburg
Hermien Miltenburg, oudervoorlichter

Over het Studiekeuze Stripboek
Interview op NPO 1
Studiekeuze Stripboek moet helpen bij studiekeuze. (Radio interview)
NPO2
Radio M Utrecht
L1, regionale radio Limburg

Studiekeuze YOUtube filmpjes (vrij beschikbaar)

Filmpje over slimme vragen van ouders op een Open Dag
Filmpje met tips voor ouders over studiekeuze
Tussenjaar, tips voor studenten en ouders
Wat verdienen studenten met een bijbaan?
Wat zijn de uitgaven van studenten?
Hoe gaan studenten om met hun studieschuld?
Studiekeuze en de rol van ouders
Wat kunnen ouders en decanen doenHermien Miltenburg, oudervoorlichter
Filmpje van 2 studenten die met hun ouders terugblikken op hun studiekeuze.

Studiekeuze en studeren weblezingen

Weblezing over studiepunten
Weblezing over ‘kamer zoeken’
Weblezing over tussenjaar