Relativeren helpt het beste tegen stress

Door: Hermien Miltenburg · 30 september 2018
Categorie: Studeren

Studiestress is terecht veel in het nieuws. Louise Fresco heeft in NRC Handelsblad hierover een stuk geschreven. ‘Relativeren helpt het beste tegen stress‘, zo richt zij zich tegen eerstejaars studenten. Ook voor u als ouder zeer lezenswaardig. Wilt u reageren? Ik zorg ervoor dat deze reacties bij Louise Fresco komen…

relativeren helpt tegen stress

Louise O. Fresco, voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen U&R en schrijfster.

Relativeren helpt het beste tegen jullie stress

Beste eerstejaarsstudenten,

Maak je niet teveel zorgen over je studiekeuze

1. Maak je niet te veel zorgen over je studiekeuze. Wat je precies studeert is belangrijk als je er met overtuiging voor gekozen hebt en altijd al arts of architect wilde worden. De meeste studenten zijn minder vastberaden. Dan is wát je studeert minder belangrijk dan hóe je studeert. De samenleving verandert snel en het is nauwelijks te voorspellen welke kennis je in de loop van je leven nodig hebt. Dan zijn eigenschappen als kunnen schrijven, presenteren, logisch denken en met cijfers kunnen omgaan de basis voor een breed palet aan toepassingen. Hoe je studeert heeft veel te maken met je concentreren. Twee uur lang lezen en nadenken zonder op social media te kijken of koffie te zetten is een minimum.

<Mijn tip voor ouders naar aanleiding van ‘relativeren helpt het beste tegen stress’ en ‘studiekeuze’: Lees het Studiekeuze Stripboek.Bespreek als ouder ‘studiekeuze’ ook eens op een luchtige manier…

Kun je je niet concentreren?

2. Raak niet gedeprimeerd als je je niet voortdurend kunt concentreren. Dat kan niemand. Lateraal denken, zeg maar uit je ooghoeken kijken of dwarsverbanden leggen brengt je op nieuwe ideeën. Loop een blokje om, begin aan een ander hoofdstuk, maar zak niet weg, blijf alert. Als je het allemaal niet meer weet, gebruik dan de zoom-in-zoom-out-methode: wissel aandacht voor details en de korte termijn af met het grotere perspectief.

<Mijn tip voor ouders naar aanleiding van ‘relativeren helpt het beste tegen stress’ en ‘concentreren’: Lees de vijf artikelen over studiestress en hoe je als ouder een beetje kunt helpen studiestress te voorkomen.

Piekeren over de arbeidsmarkt?

3. Pieker niet nu of je straks iets waard bent op de arbeidsmarkt. Concentreer je op academische vaardigheden, in plaats van een beroep. Literatuurwetenschap, bijvoorbeeld, staat ogenschijnlijk ver van enig praktisch nut. Toch leer je daar tegenstrijdigheden in teksten te analyseren, de motieven van personages te doorgronden en daarvan verslag te doen. Tussen ambtelijk proza en Truitje Bosboom-Toussaint is minder verschil dan je denkt, en met Tacitus kun je menig jaarverslag aan. Als je dat kunt demonstreren, is je sollicitatiegesprek straks een succes.

<Mijn tip voor ouders naar aanleiding van ‘relativeren helpt het beste tegen stress’ en ‘arbeidsmarkt’: Lees: ‘je kansen inschatten op de arbeidsmarkt’

Multi-disciplinair

4. Exacte studies staan hoog aangeschreven, maar twijfel niet als je niet een enorme nerd bent. De stereotype indeling in alfa, beta en gamma is steeds minder relevant. Als je iemand bent die echt van cijfers en harde causaliteit houdt, go for it. En als je opgewonden wordt van een orchidee op een plek waar orchideeën nooit zijn gezien, heb je je bestemming bereikt. Altijd kunnen bèta’s een vleugje alfa en gamma gebruiken, en omgekeerd. IJskasten worden niet ontworpen in isolement, maar met gebruikers, en ook deeltjesversnellers moeten rekenen op maatschappelijke steun. Omgekeerd zijn basisbegrippen van de natuur-, schei- en wiskunde en biologie onmisbaar voor de rest van de samenleving. Nog steeds halen politici miljarden en biljoenen door elkaar.

<Mijn tip voor ouders over ‘relativeren helpt het beste tegen stress’ en ‘multi-disciplinair studeren’: Lees ook de verhalen van studenten die soms lang zoeken voordat ze hun ideaal gevonden hebben. En dat is inderdaad vaak binnen een combinatie van vakgebieden. Een mooi voorbeeld van student Martin Colee: ‘Wat word je nou eigenlijk?’

Leer jezelf kennen vanuit een ander perspectief

5. Leer jezelf kennen vanuit een ander perspectief. Doe wat niet voor de hand ligt, niet alleen wat je leuk vindt. Praat met medestudenten met een andere achtergrond, over onderwerpen waar jij niets in ziet. Ga op vogelexcursie – juist als je geen merel van een spreeuw kunt onderscheiden, neem kookles als je geen ei kunt bakken. Zie het als een investering in je capaciteit om jezelf te kennen en te blijven leren. Daar heb je lang na je studie nog plezier van.

<Mijn tip voor ouders over ‘relativeren helpt het beste tegen stress’ en ’jezelf leren kennen vanuit een ander perspectief….ga samen eens wandelen.Doe dat eens samen met uw kind. Tijdens wandelen, hardlopen of een andere sportieve activiteit komen er vaak nieuwe, creatieve gedachten naar boven. Misschien leer je jezelf als ouder en misschien ook je kind vanuit een ander perspectief kennen. Al is uw kind volwassen.. een gesprek met een ouder in een ontspannen sfeer wordt door de meeste (aanstaande) studenten gewaardeerd. Ga in de gesprekken met uw kind ook eens buiten de ‘gangbare paden’. Praat eens over heel andere zaken. Stimuleer uw kind ook eens iets heel anders te doen. Maar bedenk wel… de student is uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor zijn welzijn en studiesucces. Maar als ouder kunt u misschien een handje helpen.

Louise O. Fresco is voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen U&R en schrijfster.

relativeren helpt het beste tegen stress

Sporten op de Campus, ontspannen is heel belangrijk. Het helpt zaken die soms lastig zijn te relativeren.

Relativeren helpt het beste tegen stress

Wilt u reageren op het artikel van Louise Fresco ‘relativeren helpt het beste tegen stress?’ Ik zorg ervoor dat zij deze reacties leest.

Lees ook: Meer tips voor ouders van eerstejaars studenten

 

Hermien Miltenburg

Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.