2 oktober 2017 | Categorie: Studeren, Studiekeuze

Starten met studeren: Startstuderen, een site van de Rijksoverheid

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Gaat uw zoon of dochter (volgend jaar?) studeren op het mbo, hbo of aan de universiteit? Dan biedt de site ‘Startstuderen’ een handig overzicht van websites over bijvoorbeeld profielkeuze, Open Dagen, de studiefinanciering en de toelatingseisen. Starten met studeren wordt zo een stuk makkelijker. De site is vooral een verzameling van relevante websites en écht een aanrader.

Start studerenMijn studieplan. Handig als uw zoon of dochter gaat starten met studeren

Een heel handig hulpmiddel is ‘Mijn Studieplan’. Stapsgewijs doorloopt de aanstaande student allerlei fases in van het studiekeuzeproces. Hij of zij kan u ook machtigen mee te kijken. ‘Mijn Studieplan’ werkt als een digitale agenda. Je kunt instellen wanneer je wat moet doen. Een aanstaande student kan zo bijvoorbeeld plannen welke Open Dagen hij bezoekt. Stap voor stap worden alle onderwerpen, die ook op de site startstuderen staan, behandeld.

Profielkeuze, een eerste stap

De college persuasive essay topics is de eerste serieuze stap richting studiekeuze. Er is bijvoorbeeld een hele slimme overzichtssite om te kijken easybib login username passwordtoegang geeft tot welke studie. Er zijn ook profieltesten, soms kosten die wel wat geld. Bedenk hierbij wel dat een test altijd een momentopname is. Maar een profieltest kan u helpen in een gesprek met uw kind over waar zijn voornaamste interesses liggen. Eens naar een Open Dag gaan kan daarbij een ondersteuning zijn. In deze fase is de studiekeuze nog lang niet definitief. Maar eens oriënteren, bijvoorbeeld op een informatiemarkt van een Open Dag kan geen kwaad. De decaan besteedt ook veel aandacht aan profielkeuze.

Studiekeuze, een overzicht van handige sites

Een heel volledig en handig overzicht van allerlei sites vindt u onder het hoofdstuk ‘studiekeuze’. Ik raad uw zoon of dochter aan hier in het voor-eindexamenjaar eens naar te kijken.

Studiekeuzesites bezoeken kan u zeker helpen een beter beeld te krijgen van wat er allemaal ‘te koop is’. Vraag uw zoon of dochter vooral ook wat er op school allemaal georganiseerd wordt. Is er een voorlichtingsavond vanuit hogescholen en universiteiten? Is er een ouderavond over studiekeuze? Organiseert de decaan een beroepenavond? Ik merk op ouderavonden en Open Dagen dat ouders het vooral heel prettig vinden als ze met ouderejaars studenten kunnen praten. Deze ervaringsdeskundigen geven een goed beeld van wat uw zoon of dochter allemaal doormaakt als hij of zij denkt over ‘starten met studeren’. En aanstaande studenten hebben veel baat bij het bezoeken van een meeloopdag.

meeloopdag

praten met studenten op Open Dagen en meeloopdagen is een enorme hulp

Studeren op een hbo of universiteit

Ook hier een helder overzicht van allerlei situaties die te maken hebben met studeren. Ik wijs vooral op het Bindend Studieadvies. Wat als uw kind dit mogelijk niet haalt? En hoe verdient uw zoon of dochter de noodzakelijke studiepunten als hij of zij straks gaat starten met studeren. Zit uw kind nog in de eindexamenklas, dan lijkt dit ‘ver van mijn bed’. Toch wil ik wel de tip geven universiteiten en hogescholen met elkaar te vergelijken. Over welke scholen zijn de studenten het meest tevreden? Dit kunt u lezen in de Nationale Studentenenquête.

Doorstromen van hbo naar universiteit

Een onderwerp waar ik veel vragen over krijg is het doorstromen van hbo naar universiteit. De meest gestelde vraag is: ‘hoe zit het met doorstromen met een hbo propedeuse naar de universiteit’. Dat doorstromen met een hbo propedeuse wordt steeds meer ontraden. Mislukt een doorstroomstudent op de universiteit, dan staat hij of zij met lege handen. Er worden dan ook steeds meer aanvullende eisen gesteld, zoals certificaten op vwo niveau voor basisvakken. Veel succesvoller is eerst het hbo afmaken en dan eventueel een universitaire master doen…

starten met studeren

Geldzaken en op kamers

Ook hier weer een hele lijst handige en complete websites. Studiekiezers zullen deze pagina’s niet zo vaak uitgebreid bestuderen. Misschien is het handig als u wijst op het bestaan ervan. Deze onderwerpen gaan waarschijnlijk pas ‘leven’ in de eindexamenklas. ‘Studiefinanciering in het kort’ is misschien een handige opstap voor het onderwerp ‘geldzaken’. Over ‘op kamers’ hebben studenten een weblezing gegeven.

Brede samenwerking

Gaat uw zoon of dochter starten met studeren, dan kan ik de site startstuderen echt aanraden.  Startstuderen is tot stand gekomen in samenwerking met de scholieren- en studentenbonden, Studiekeuze123, en de landelijke verenigingen voor schooldecanen. DUO heeft voor het ministerie van OCW deze website ontwikkeld.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.