Studiekeuzekind

Verengelsing van het Hoger Onderwijs

Zodra uw zoon of dochter op het hbo of universiteit studeert zult u merken dat hij of zij al heel snel met Engelse termen aankomt. Is goede kennis van het Nederlands nog belangrijk? En is al dat Engels niet lastig voor eerstejaars? Dit artikel vertelt meer over verengelsing, het belang van het Engels… en het Nederlands… en het Duits, het Spaans…

 

Verengelsing, is dat nou echt nodig?

Als wij Nederlanders praten over ons land dan hebben we het altijd over : ‘We zijn maar een klein landje’. Geografisch is dat natuurlijk ook zo. Buitenlanders zijn altijd erg verbaasd dat je in twee uur de volle breedte van ons land doorrijdt.
Globale zaken als milieuverontreiniging, klimaatverandering, ecologie, toerisme, politiek, handel, economie stoppen natuurlijk niet bij onze grenzen. Jonge mensen moeten zich voorbereiden op een globale wereld, een wereld waarin geen enkel land zich nog ‘op zichzelf’ kan concentreren. In die wereld moet er natuurlijk gecommuniceerd worden in een lingua franca, een vrije taal die iedereen begrijpt. In de middeleeuwen was dat het Latijn, nu is dat het Engels.

Alleen maar Engels?

‘We zijn een klein landje’, ja.. maar we horen ook bij de grootste op een aantal gebieden. Nederland is bijvoorbeeld de op één na grootste voedselproducent ter wereld. ‘Food & Flowers’  is een belangrijke bron van inkomsten voor ons waarin de voertaal nou eenmaal Engels is.
Zijn andere talen dan overbodig? Duitsland is een belangrijke handelspartner. Toch wel fijn als je de taal dan een beetje spreekt, al is het maar op basaal sociaal niveau. Spaans en Portugees is bijvoorbeeld belangrijk als je met boeren in Zuid Amerika werkt. Wat denkt u van een student milieukunde die Chinees heeft geleerd? Of een militair die Frans kan spreken in Mali?

Ik weet natuurlijk alles van tropische landbouw, en met politici en beleidsmakers praat ik altijd Engels, maar ik vind het wel heel fijn dat ik de kleinere boeren ook kan begrijpen omdat ik nét een klein beetje Spaans heb geleerd.

Spreekt uw kind nog andere talen buiten Nederlands en Engels, dan heeft hij echt een pré op de arbeidsmarkt.
Het Nederlands is natuurlijk onze moedertaal, werkgevers vinden het ook belangrijk dat werknemers een goede taalvaardigheid hebben. Een sollicitant die zich mondeling en schriftelijk in slecht Nederlands uitdrukt, valt sneller uit.

 

Is verengelsing een probleem voor studenten?

Onderwijsinstellingen gaan verschillend met het Engels om. Wageningen University heeft vrijwel alleen Nederlandstalige bacheloropleidingen. Langzaam wennen de studenten aan het Engels en in de loop van het tweede en derde jaar is er steeds meer Engels in de opleiding. De masteropleidingen zijn 100% Engelstalig. Problemen levert dit voor de student haast niet op.

Aan het Engels was ik heel snel gewend. De eerste lessen waren nog in het Nederlands, dus de overgang ging makkelijker dan ik dacht. En alle internationale studenten spreken natuurlijk ook Engels met mij.

Heeft de student extra hulp nodig, bijvoorbeeld met het schrijven van een Engelstalig wetenschappelijk artikel, dan is er altijd een extra cursus op het talencentrum mogelijk. Bezoekt u of uw kind een Open Dag? Vraag eens hoe het zit met het Engels en de verengelsing. Deelt u uw ervaringen op het blog? Ook andere ouders willen graag weten hoe het zit met de verengelsing van het Hoger Onderwijs.

Mobiele versie afsluiten