In de Volkskrant van 2 september 2015 staat een artikel over zesjesstudenten. Enkele universiteiten gaan instroomeisen stellen aan masterstudenten. Studenten moeten gemiddeld een 7 hebben gehaald voor de vakken in hun bachelor. Ze moeten ook een test voor Engels doen. Zesjesstudenten kunnen niet aan deze master meedoen. Worden de eisen die aan studenten worden gesteld hoger?
Zesjesstudenten zijn niet meer in trek?
Het artikel in de Volkskrant signaleert de trend dat er door Hogescholen en universiteiten steeds meer gelet wordt op kwaliteit. Op verschillende onderwijsinstellingen zijn er ‘excellentieprogramma’s’ of ‘honour programma’s’. Die programma’s zijn er vooral in de bachelor fase. Zoals uit het artikel blijkt komt er nu ook bij een paar opleidingen een toelatingseis voor masteropleidingen. Hoe werkt het en is er iets mis met zesjesstudenten?
Bachelor – Master
De bachelorfase van een universiteit duurt drie studiejaren. Na de bachelor gaat een student in principe een master volgen. Na de master is het hele universitaire traject afgerond. De bachelor opleiding is meestal een bredere opleiding, de masteropleiding is eigenlijk je ‘specialisme’. In de bachelorfase heeft de student, zeker in het begin, een vast programma, de masterfase is veel individueler. Je kunt de master volgen bij je eigen universiteit, maar ook op een andere universiteit. Een masteropleiding duurt 1, 2 of 3 jaar. Dat hangt ervan af welke master je kiest.
Bachelor opleiding, er zijn mogelijkheden voor excellente studenten
Er zijn studenten die het bachelor programma maar nét aankunnen. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Misschien zijn ze toch minder gemotiveerd voor de opleiding, misschien hebben ze veel bijbaantjes, misschien feesten ze teveel of doen ze veel bestuurswerk bij een studentenvereniging. Ook zijn er studenten die gewoon de capaciteiten niet hebben om hele goede cijfers te halen. Dat betekent helemaal niet dat dit dan ook ‘mindere’ studenten zijn. Studenten die werken of een bestuursfunctie hebben leren naast de studie ook nog andere vaardigheden die misschien wel heel belangrijk zijn voor het latere beroep.
Er zijn studenten die echt iets extra’s willen doen, die hun studiepunten makkelijk halen en hun opleiding willen verzwaren of verdiepen. Dit zijn de studenten die een excellentieprogramma volgen. Maar er zijn ook studenten die ervoor kiezen juist geen speciaal programma te volgen.
Iris: Ik ga geen excellentieprogramma doen. Ik heb wel al mijn studiepunten gehaald, maar ik heb er ook hard voor moeten werken. Ik wil mijn studie echt niet verzwaren. Naast mijn studie wil ik me ook ontspannen.
Zesjesstudenten zijn echt niet altijd de ‘mindere’ studenten. Het belangrijkste blijft dat de student zijn studiepunten haalt en daarnaast ook nog tijd heeft voor ontspanning. Studiesucces is belangrijk maar op zijn tijd relaxen ook.
Master opleiding, veel individueler
Na de bachelor volgt een master. Een masteropleiding is veel individueler en specialistischer dan een bachelor opleiding. Een masteropleiding wordt gezien als een tweede opleiding. Soms kiest een student een master die logisch aansluit bij zijn bachelor opleiding. Er zijn ook masterstudenten die juist iets heel anders gaan doen. Je kunt de master opleiding doen op dezelfde universiteit maar ook op een heel andere universiteit, zelfs in het buitenland.
De meeste universiteiten bieden een logisch opvolgende master aan na de bachelor opleiding. Kiest de student voor een dergelijke opleiding dan werd hij tot nu toe altijd toegelaten. Mogelijk komen er hierin veranderingen. Maar er is altijd een master die aansluit op het bachelor programma. Ook Zesjesstudenten kunnen hier terecht.
Je kunt de inhoud van je masterprogramma in grote mate zelf kiezen. Zesjesstudenten kiezen er misschien voor een minimaal masterprogramma te volgen met de makkelijkste vakken en zullen nét genoeg studiepunten halen. Er zijn ook studenten die juist het maximale uit hun masterfase halen, er zijn zelfs studenten die twee masters combineren. Dat kan allemaal. Zo creëer je je eigen unieke afstudeerprofiel.