Voeding en kanker
De Wereldgezondheidsorganisatie constateerde afgelopen jaar een verband tussen het eten van bewerkt vlees en kanker, en de Gezondheidsraad adviseert de consumptie van rood vlees en met name van bewerkt vlees te beperken. Maar hoe steekt de relatie tussen voeding en kanker in elkaar? Is worst de sigaret van de toekomst?
Prof. dr. ir. Ellen Kampman hoogleraar Voeding en Chronische Ziekte was o.a. te zien in het NPO programma ‘Broodje Gezond’. Hier legde zij uit wat het verband is tussen het eten van rood vlees en het risico op kanker. Bij het eten van meer dan 2 kilo rood vlees (zoals rund, varken of lam) per maand heb je een verhoogde kans op dikkedarmkanker. Gevogelte zoals kip of kalkoen valt niet onder rood vlees.
“ Het betekent niet dat de kans op kanker bij het eten van vleeswaren even groot is als bijvoorbeeld bij roken. De kans op kanker door roken is aanzienlijk groter. ”
Rood vlees is vaak ook bewerkt, zoals bij vleeswaren. Hier is nitriet aan toegevoegd, een stof die zorgt dat vlees langer houdbaar blijft. En de natuurlijke kleurstof heemijzer, die mensen ook in zich hebben. Heemijzer en nitriet kunnen de darmwand beschadigen. Als je veel rood vlees eet kan dat dus kanker veroorzaken. Het advies van de Gezondheidsraad is daarom om minder dan 500 gram rood vlees per week te eten.
Roken versus bewerkt vlees
De IARC (International Agency for Research on Cancer) plaatst het eten van rood en bewerkt vlees in categorie 1, de categorie die laat zien dat er stevig bewijs is voor het risico op kanker. Prof. dr. ir. Ellen Kampman reageert in de Volkskrant “Indeling in deze categorie zegt niets over de hoogte van het risico. Het betekent niet dat de kans op kanker bij het eten van vleeswaren even groot is als bijvoorbeeld bij roken. De kans op kanker door roken is aanzienlijk groter.”
De richtlijnen van de Gezondheidsraad om gezonder te leven lijken vooral “te landen” bij de consumenten die al bewust met voeding en gezondheid bezig zijn. Bij het gros van de consumenten komt deze berichtgeving echter helemaal niet aan of maakt hen zelfs kopschuw: “wat is er nu weer ineens wel/niet gezond voor me?”.
Een evenwichtig menu kan bestaan uit de volgende voedingscategorien: vis, melk(produkten), granen en groente bijvoorbeeld brood, peulen, verse doperwten, (spercie)bonen, koolhydraten (bijv. aardappelen, rode rijst, zilvervliesrijst, sweet potato) en fruit. De schijf van vijf. Daarin past geen vlees, wat meteen betekent een daling van de broeikassen. Als er weinig keuze is in vis, met name in de VS, dan is er nog altijd organische kip en kalkoen. Een worst van de HEMA is altijd welkom.
Ik blijf graag op de hoogte van het wetenschappelijk onderzoek op het gebied van voeding
De relatie tussen voeding en gezondheid (liever dan tussen voeding en ziekte) is niet zo eenvoudig dat het per voedingsmiddel kan worden bepaald. Van worst krijg je kanker en van kurkuma wordt je weer beter. Het gaat om een totaal van lichamelijke en geestelijke (mentale en emotionele) gesteldheid, leefstijl (gedrag) en erfelijke factoren die bepalen hoe gezond je lichaam in beginsel is en hoe krachtig het zelfgenezend vermogen is. Als je wat dit betreft goed in balans bent, kun je best eens een worst van de Hema eten. Ben je uit balans, dan is gezonde voeding extra belangrijk.
De relatie tussen voeding en gezondheid (liever dan tussen voeding en ziekte) is niet zo eenvoudig dat het per voedingsmiddel kan worden bepaald. Van worst krijg je kanker en van kurkuma wordt je weer beter. Het gaat om een totaal van lichamelijke en geestelijke (mentale en emotionele) gesteldheid, leefstijl (gedrag) en erfelijke factoren die bepalen hoe gezond je lichaam in beginsel is en hoe krachtig het zelfgenezend vermogen is. Als je wat dit betreft goed in balans bent, kun je best eens een worst van de Hema eten. Ben je uit balans, dan is gezonde voeding extra belangrijk.
Wat jammer dat het op zaterdag avond is,ik ben namelijk kok van beroep en moet dus werken ,maar de stelling die nu besproken word roep ik al jaren.
Wat is het toch jammer dat de mens zo slordig omspringt met zijn eigen gezondheid,als er een krasje op de auto zit poetsen we als een gek ,maar 10min langer in de keuken staan is dan niet zo belangrijk.
Maar mijn vraag is kan ik dit terug kijken op zondag of maandag?
De lezing is terug te kijken via de volgende link: http://www.wur.nl/nl/activiteit/Wereldlezing-Is-worst-de-sigaret-van-de-toekomst-19-oktober-2016.htm.