Onderschat probleem

Hoe groot zijn de gevolgen van de brexit nu echt? “De vlees- en zuivelexport kan wat teruglopen, maar het algemene beeld is niet zo dramatisch”, relativeert Van Berkum. “Lastig is vooral de onzekerheid die ontstaat doordat de Britse regering blijft antwoorden dat ze ervan uitgaat dat er een deal komt. Daarmee onderschatten ze de omvang van de problemen die kunnen ontstaan.” Aan de Nederlandse kant zijn de voorbereidingen goed op schema, schat Van Berkum in. “De zorgen bij Nederlandse bedrijven draaien er vooral om of het aan de Britse kant wel goed geregeld is. Daar hebben we weinig zicht op.”

Bang voor de brexit?

Minder varkensvlees

Het afgelopen jaar laat een terugloop zien in de export van varkensvlees naar het VK. Dat kan meerdere oorzaken hebben. Van Berkum: “Mogelijk houden afnemers al rekening met problemen bij de brexit. Maar de Britse economie loopt ook niet denderend en varkensvlees is vrij duur voor de Britse consument. We zien dan ook dat de consumptie van varkensvlees enigszins terugloopt.”

Visserij

Degenen die nog het meest te vrezen hebben van de brexit zijn de Nederlandse vissers. Nu doen ze nog 40 procent van hun vangsten in Britse wateren. Maar bij een no-deal-brexit of ongunstige afspraken raken ze die visgronden mogelijk kwijt. Ook is het nog steeds onduidelijk hoe de visquota straks verdeeld worden.

Concurrerend

Met zijn collega’s heeft Van Berkum in 2016 en 2017 de verschillende brexit-scenario’s al uitgediept. “Wageningen Economic Research vormt het kenniscentrum van de agrosector. We voeden de overheid en de land- en tuinbouwsector met kennis en informatie, zodat de bedrijven goed kunnen inspelen op veranderende omstandigheden en vernieuwend en concurrerend kunnen blijven”, verklaart Van Berkum. Na de datum van uittreding, 29 maart, kan hij analyseren wat de effecten van de brexit zijn en hoe bedrijven uit de agrosector daar het beste mee om kunnen gaan.

Meer lezen: