Eiwitten

In de data zien de onderzoekers ook ruimte om de voeding beter op de training aan te laten sluiten. “De totaalinname van eiwitten is bij 80 procent in orde. Daar kan vooral de timing beter”, zegt Wardenaar. “Denk bijvoorbeeld aan het verdelen van de eiwitinname over de dag, bijvoorbeeld 20 gram eiwit per maaltijd. Vooral tijdens het ontbijt mag de eiwitinname bij veel sporters omhoog.”

Koolhydraten

De inname van koolhydraten op zware en lichte traningsdagen varieerde opvallend weinig. “Maar op een zware trainingsdag heb je meer nodig dan op een lichte trainingsdag”, zegt Wardenaar. “Er zijn bijvoorbeeld ook studies die laten zien dat voetballers die meer koolhydraten eten meer kilometers lopen in een wedstrijd dan collega’s die minder koolhydraten aten.”

Sporters die zich lieten begeleiden door een professionele voedingskundigen, lijken overigens beter te scoren dan andere sporters. Wardenaar nam in zijn onderzoek gegevens van duursporten (roeien, zwemmen, schaatsen, wegwielrennen, middenlangeafstandlopers, ultralopers), teamsporten (voetbal, volleybal, waterpolo, rugby, handbal) en krachtsporten (baanwielrennen, BMX’en, sprint/bobslee, zeilen, turnen, boogschieten) mee.

Eat2Move

Wardenaar maakte tijdens zijn onderzoek deel uit van Eat2Move, een topcentrum dat werkt aan optimale voeding voor de bevordering van prestatie en herstel in (top)sport en zorg. Nieuwe kennis leidt direct tot innovatieve trajecten met bedrijven voor de ontwikkeling van diensten en producten. Eat2Move is geïnitieerd vanuit de Alliantie Voeding Gelderse Vallei (Wageningen University & Research, Ziekenhuis Gelderse Vallei) en ontwikkeld in nauwe samenwerking met InnoSportNL, NOC*NSF en de HAN.

Meer informatie

Publicaties uit het proefschrift van Floris Wardenaar

Promotie terugkijken op Wageningen University & Research TV