Symptomen prikkelbaredarmsyndroom verminderen met juiste voeding
Het is geen onderwerp waar je makkelijk met anderen over praat of dat direct voor anderen zichtbaar is: buikklachten. Toch heeft een op de vijf mensen regelmatig buikpijn na het eten.
Een opgezette buik, winderigheid, problemen met de stoelgang door obstipatie of diarree zijn veelvoorkomende symptomen van een spastische darm. Dit wil zeggen dat de darmen te veel of te weinig bewegen. Bij zo’n zestig procent van de mensen zijn ook de zenuwen in de darm extra gevoelig. Ze reageren op het uitzetten van de darmwand. Het wordt daarom het prikkelbaredarmsyndroom genoemd, afgekort PDS. Soms wordt de Engelse term gebruikt, IBS ofwel irritable bowel syndrome. De klachten kunnen van persoon tot persoon en van dag tot dag verschillen.
Betere kwaliteit van leven
Wageningse wetenschappers onderzoeken in de studie IBSQUtrition of specifieke voeding de symptomen van PDS kunnen verminderen en zo de kwaliteit van leven van patiënten verbeteren. IBSQUtrition gaat dus om IBS, Questionnaire, Quality of Life en Nutrition.
Heb jij vaak buikklachten? Vul dan de online vragenlijst in en help het onderzoek.
Belangrijk onderdeel van de studie is een online vragenlijst voor mensen met PDS. Het invullen van de questionnaire kan zo’n dertig minuten duren. ‘De vragenlijst is zo ingericht dat we hopen dat we inzicht krijgen in de relatie tussen voeding en klachten van patiënten’, vertelt Nicole de Wit, projectleider van dit deel van de studie. ‘Misschien maken mensen met bijvoorbeeld diarree als voornaamste klacht mogelijk andere keuzes qua voeding dan mensen met obstipatie.’
Verschillende vormen van prikkelbaredarmsyndroom
Bovendien zijn er subgroepen onder PDS-patiënten, legt De Wit uit. ‘Sommigen hebben vooral diarree, sommigen vooral obstipatie, anderen hebben een afwisselend patroon. Ook zijn er patiënten zonder problemen met de stoelgang die wel vervelende buikpijn hebben. We moeten dat soort dingen in detail weten om onderscheid tussen subtypes kunnen maken. Uiteindelijk willen we mensen beter kunnen informeren welke voeding bij kan dragen aan het verminderen van hun specifieke klachtenpatroon.’
Een van de laatste vragen gaat over meewerken aan vervolgonderzoek. Want na analyse van de vragenlijsten willen de onderzoekers aan honderd deelnemers vragen om een beetje poep in te leveren. Zij krijgen dan een monsternamepakketje toegestuurd. ‘Dat ontlastingsonderzoek geeft ons de mogelijkheid om de klachten van PDS-patiënten en hun voedingspatroon te koppelen aan de bacteriepopulaties in de darm’, vertelt De Wit. ‘Er lijkt al wel een verband gevonden tussen darmflora en prikkelbaredarmsyndroom, maar door de grote variatie in klachten en patiënten is het nog nooit echt bewezen.’
Effect op symptomen spastische darm
De onderzoekers zijn inmiddels ook begonnen met een studie met darmmodellen in het lab, waarmee ze verschillende PDS-symptomen kunnen nabootsen. Zo zoeken ze naar producten die een positief effect hebben op een of meer symptomen van PDS. ‘We gaan bijna vijftig producten testen’, vertelt Coen Govers, die dit labonderzoek leidt. Onder de producten zijn prebiotica (vezels) probiotica (bacteriedrankjes), eiwitten en vetten. ‘Met onze darmmodellen testen we de stoffen op vier aspecten: invloed op darmpijn, microbiota, activiteit van immuuncellen en interactie met de darmwand. Dat is ook het unieke aan deze studie, dat wij de stoffen op al deze effecten samen testen.’
“We willen met deze studie bereiken dat PDS-patiënten weer meer baas in eigen buik worden”
PDS-dieet
Beide onderzoekslijnen moeten uiteindelijk samenkomen in een vervolgonderzoek bij mensen: bieden de stoffen die het meest effectief lijken inderdaad verlichting bij mensen met een spastische darm en daarmee een wetenschappelijke basis voor een PDS-dieet? ‘We willen met deze studie patiënten uitzicht geven op een oplossing voor hun klachten die wetenschappelijk is onderbouwd’, vertelt Ben Witteman, buitengewoon hoogleraar Voeding en darmgezondheid in transmurale zorg bij Wageningen University & Research en maag-darm-leverarts in Ziekenhuis Gelderse Vallei.
Als de stoffen de symptomen van PDS verlichten, dan is dat ten eerste goed nieuws voor patiënten. Witteman: ‘We hopen dat mensen met PDS over aan aantal jaar weer meer baas in eigen buik kunnen zijn.’ Ten tweede zou het betekenen dat de labmodelsystemen het effect van stoffen op symptomen van PDS kunnen helpen voorspellen. ‘En dan kunnen we in de toekomst veel sneller van producten aangeven wat hun effect is op het prikkelbaredarmsyndroom is’, besluit Govers.
Ik heb last van een prikkelbare darm enlost dat op door smorgens water te drinken en Overdag regelmatig een een Glas water in te nemen. Het is mijn truc en het werkt goed.
Voldoende drinken is voor iedereen van belang, maar zeker voor mensen met PDS waarbij obstipatie de belangrijkste klacht is. Fijn dat u een aanpassing in uw dagelijkse patroon heeft gevonden waardoor u minder klachten heeft.
Ik had erg veel last van PDS toen ik onregelmatig werkte. Vooral nachtdiensten dedn me flsuwvallen van de pijn.
Een regelmatige baan heeft veel ongemak opgelost. Ook stress en minder bewegen heeft invloed.
Stress is zeker een factor die van grote invloed kan zijn op de klachten bij PDS. Vermijden van stress is wenselijk, maar helaas niet altijd mogelijk. Fijn dat voor u de verandering in het werk de PDS-klachten heeft verminderd!
Hallo.
Kreeg in december 2012 de diagnose Net kanker. Primaire tumor in de dunne darm met uitzaaiingen in de lever. De tumor is verwijderd.
En vele behandelingen gehad. En nu helaas ook uitzaaiingen op het bot.
Diaree hoort natuurlijk bij het Net. Maar vanaf november 2017 heb ik veel meer last van diaree buikkrampen opgeblazen buik etc.
Weet wel dat voeding een belangrijke rol speelt. S’ochtends na ledigen van de darm gaat het goed tor ongeveer 16.00u. En dan begint de ellende met ook vele ongelukjes. Tot de vlg ochtend.
Gebruik oxycodon geeft verstopping. En dat is ook vreselijk. Laxeermiddelen gestopt. Nu nog 1x dgs magnesium hydroxide. Sinds enkele dagen gaat het iets beter let ook erg op voeding. Maar voel ook dat het weer meer gaat verstoppen.
Bij het AVL ook gevraagd voor advies. Deze vraag is doorgespeeld naar de afd. Gastro enterologie.
Nu las ik dit artikel in de Volkskrant. En kom ik dus met deze vraag of het slim is om mee te doen. Of het bij mijn behandelend arts te laten.
Mvg. Diane Split
Gezien de situatie is het heel verstandig om bij uw behandelend arts te blijven en zijn advies op te volgen. Met uw ervaring zou u ons echter wel kunnen helpen om meer inzicht te krijgen in de relatie tussen voeding en buikklachten door de vragenlijst in te vullen die u kan vinden op de website http://www.ibsqutrition.nl. Ik wens u veel sterkte!
Mijn diagnose is: verkleefde darm (door meerdere buik operaties)
Ik weet niet hoe verschillend dat is van prikkelbare darm, maar ik herken alle klachten, behalve obstipatie, en winden laten valt wel mee, maar regelmatig boeren is
wel vaak aan de orde.
Ik eet vooral geen uien, kolen ( vooral geen boerenkool of zuurkool) en geen spekjes of vette worsten.) zodra ik dat wel eet heb ik veel last van pin en opgeblazen buik.
Bij het prikkelbaredarmsyndroom is er vaak geen duidelijke achterliggende oorzaak voor de buikklachten, maar er zijn aanwijzingen dat veranderingen in het voedingspatroon de klachten kunnen verminderen. Door te kijken naar de relatie met voeding hopen wij mensen weer meer grip te laten krijgen op hun buikgevoel. Bij u lijkt de oorzaak van u klachten duidelijker, maar aangezien u ook een relatie ziet tussen uw voeding en de klachten zou het ons zeker helpen als u de vragenlijst in zou willen vullen op http://www.ibsqutrition.nl.
Als man, geb. 07-10-1933, heb ik zeker vanaf mijn 30ste een routine van gewoonlijk ettelijke ontlastingen per dag, als regel sterk wisselend van consistentie en meer recent gepaard met veel winderigheid. Ik werkte afwisselend in Nederland en de tropen. De ontlasting is 2x onderzocht op bacterie-flora; zonder aanwijsbare oorzaak.
Ik ben gezond, gebruik geen medicijn, tennis en tuinier nog met plezier. Ik ervaar het niet als ernstige beperking.
Een darminfectie wordt wel gezien als mogelijke trigger voor het prikkelbaredarmsyndroom (PDS), maar er is (nog) geen hard bewijs voor dat het ook echt een oorzaak is van PDS. Gelukkig heeft u geen ernstige beperkingen door uw buikklachten.
Ik heb vaak last van erge buikkrampen en volg daarvoor nu het FODMAPdieet en ik heb tot nu toe al goede resultaten behaald
Het FODMAP dieet wordt regelmatig voorgeschreven bij mensen met PDS en zij kunnen daar zeker baat bij hebben. Mensen geven wel vaak aan dat het een intensief dieet is, dat op de lange termijn moeilijk is vol te houden. Goede resultaten op de klachten is natuurlijk wel een hele goede motivatie!
Als kind en jong volwassenheid heb ik de veel genoemde klachten behorend bij PDS gehad.
Gaandeweg ben ik met een vezelrijk voedingspatroon en veel water drinken verlost van de klachten.
Op latere leeftijd (+- 55 jaar) is bij mij gluten- en koemelkintolerantie vastgesteld. Aangepast dieet bracht oplossing.
Sinds een klein jaar kamp ik met overgevoeligheid voor veel histamineopwekkende voedingsmidddelen. Erg veel jeuk en rode pukkeltjes. Misschien is het verloop interessant voor uw onderzoek. Succes
Ik vul de vragenlijst in.
Bedankt voor het delen van uw ervaringen, dat is zeker interessant. Ook dank voor het invullen van de vragenlijst!
Na een darm kanker operatie ben ik veel meer vezels gaan eten van kind af aan heb ik een vlugge spijs vertering maar veel verstoppingen diclofilities
Ik begin mijndag met moesly zemelen lijnzaad en vruchten Eet veel fruit geen bananen
Drink veel rooibos thee , geen alcohol
Het gaat aardig,,ook ijs word ik ziek van
Nog raad
Vezels eten en veel drinken is voor veel mensen een goede manier om hun buikklachten te verminderen, en met name voor mensen met obstipatie/verstoppingen. Helaas zijn er echter (nog) geen kant-en-klare antwoorden om buikklachten aan te pakken, zeker omdat de klachten vaak zo verschillen tussen mensen. In ons onderzoek willen we, met behulp van de vragenlijst, proberen onderscheid te maken tussen de verschillende vormen (subtypes) PDS en hun relatie met voeding. Op deze manier hopen we uiteindelijk meer gericht advies te kunnen geven omtrent voeding die verlichting kan geven voor specifieke buikklachten. Bedankt voor uw reactie!
ik heb echt een groot vermoeden waar alle problemen vandaan komen met(teveel) voeding om een lang verhaal kort te houden de mens wil genieten van lekker (veel) eten en dat is het probleem veel mensen en ikzelf eten veel teveel en veel verkeerde combinatie,s waardoor gifstoffen meer kans krijgen (VOOR JE HET WEET EET JE VEEL TEVEEL!)
Ik ben destijds wel begonnen met het invullen van Uw online vragenlijst, maar het was mij uit de inleiding niet duidelijk dat u zich specifiek richtte tot PDS-ers. Dus toen ben ik er mee gestopt, hoewel ik wel vaak last heb van moeizame ontlasting en winderigheid.
Vervelend dat dit onduidelijkheden heeft opgeroepen.
Ter verduidelijking: Niet iedereen met buikklachten heeft een officiële diagnose voor PDS. In de vragenlijst zijn echter vragen verwerkt waardoor wij wel een inschatting kunnen maken of uw klachtenpatroon past (of niet) bij PDS. Dus ook al heeft u geen officiële diagnose, maar wel buikklachten die sterk overeenkomen met PDS klachten (zoals moeizame ontlasting en winderigheid), kunt u toch de vragenlijst invullen. Graag zelfs! Zeker als u met veranderingen in uw voeding verbetering ziet in de klachten. Uw bijdrage kan ons helpen meer inzicht te krijgen in de relatie tussen voeding en specifieke buikklachten.
Ik neem aan dat u de onderzoeksresultaten van uw collega’s van de Department of Gastroenterology, Central Clinical School, Monash University, Melbourne,Victoria, Australia kent. Daar doen ze al jaren onderzoek naar de invloed van voedingsmiddelen op het functioneren van de darmen. Dit heeft geresulteerd in het FOFMAP-dieet voor PDS-patiënten.
Dit dieet is een aantal jaar geleden in Nederland geïntroduceerd door MDL-arts L. van der Waaij van het Martini ziekenhuis in Groningen.
Sinds ik de richtlijnen van dit dieet volg heb ik weinig tot geen last meer van mijn darmen waar ik een groot deel van mijn leven problemen mee had.
Het FODMAP dieet is inderdaad een bekend dieet dat verlichting van klachten kan geven bij mensen met PDS. Fijn dat dat ook voor u het geval is! Toch heeft niet iedereen baat bij dit dieet en/of vinden mensen het soms lastig om het vol te houden. We zouden dus graag naast dit FODMAP dieet nog meer inzicht krijgen in de relatie tussen voeding en specifieke buikklachten. Bedankt voor uw reactie.
Jullie zijn wellicht toch ook bekend met het FODMaP dieet? Ontwikkeld door Monash University. Dit ben ik op aanraden van dr. Witteman en zijn collega gaan volgen (onder begeleiding van diëtist die bekend is met het dieet). Na jaren dagelijks forse pijnklachten te hebben gehad was ik met FODMaP binnen één (!) week klachtenvrij. Ik vul de vragenlijst graag in, als het jullie onderzoek verder helpt.
Fijn dat het FODMAP dieet u zo’n positief resultaat oplevert. Het zou ons zeker helpen als u de vragenlijst in wilt vullen en uw ervaringen met ons deelt. Hartelijk dank.
Ik wil wel de vragenlijst invullen maar ik gebruik reeds 2 maanden regelmatig probiotica, dit om klachten te verminderen. Is het dan wel een goed idee dat ik de test invul of vertroebeld dat de uitslag?
MVG Simone
Dit is zeker heel interessant voor ons, mede omdat het gebruik van probiotica ook is opgenomen in de vragenlijst. Dus heel fijn als u de vragenlijst in wilt vullen. Alvast bedankt!
Ik heb geen pds maar collagene colitis, is het voor mij ook handig om de test in te vullen?
De vragenlijst is met name gericht op klachten gerelateerd aan PDS. Als onderzoeker ben ik niet op de hoogte van het ziektepatroon dat hoort bij collagene colitis en ik weet niet of voeding de klachten kan verminderen. Mocht u echter zelf ervaren dat voeding van invloed is op uw klachten, dan zou het invullen van de vragenlijst ons zeker kunnen helpen. Zo niet, dan is het invullen voor u waarschijnlijk minder relevant.
heb een luien dikken darm nu dagen last van buik pijn dmorgens is me ont lasting noor maal maar in de middag als ik moet iets dunner zou er graag van af willn wat kan ik er aan doen om mij buik pijn kwijt te raken wie kan mij raad geven
Ik herken mijn situatie geheel in het door Ed Verheij geschetste beeld: dagelijks 5 of meermalen stoelgang. Reeds vanaf ca. mijn dertigste jaar (Jaargang 1938, dus bijna aan mijn Gouden Jubileum toe). Vanaf ca. 2008 ook af en toe heftige darmkolieken. Door dagelijkse inname van Psylliumvezeloplossing -op advies van de MLD-arts-verminderd in aantal en heftigheid. Opvallend, dat ik er tijdens mijn tropenjaren (o.a. Suriname, Indonesië) nauwelijks last van had! Ongunstig effect van voedsel: bladkoolsoorten, melkproducten (lactasedeficiëntie) en rauwe groenten.
Ik heb nogal last van winderigheid. nachts en overdag.
wat moet ik doen of laten ?
ik heb veel baat bij glutenvrij brood. ik bak dit nu 1,5 jaar zelf en heb sindsdien weer normale ontlasting. af en toe laat ik me verleiden tot bijvoorbeeld een stokbroodje en dat voel ik direct. De laatste jaren dring ik ook mijn suikergebruik drastisch terug. ik maak alle sauzen zelf veel gezonder. Koffie zonder suiker bleek lastiger maar is me sinds kort ook gelukt.
Dank je voor het delen van je ervaringen en goed om te horen dat veranderingen in voeding bepaalde buikklachten echt kunnen verminderen. Mocht je de vragenlijst op http://www.ibsqutrition.nl nog in willen vullen (mocht dat nog niet het geval zijn), dan zou dat voor ons onderzoek zeker een welkome aanvulling zijn!
Ik zou graag mijn bijdrage willen leveren aan Uw PDS onderzoek. Maar in Uw vragenlijst kom ik niet in: oude antwoorden verwijderen of hervatten, terwijl ik nooit ergens iets ingevuld heb, alleen Uw vragenlijst eerder ingekeken heb.
Te moeilijk dus allemaal !!
Dat is erg vervelend, onze excuses! Maar bedankt voor uw feedback, daardoor kunnen we in ieder geval gaan kijken of en hoe we dit probleem kunnen oplossen (ook voor evt andere mensen die de vragenlijst in willen vullen).
Dag, onze zoon (>12) heeft sinds september 2017 plots ontstane misselijkheid (zeer fors) en braakneiging (peristaltiek zonder daadwerkelijk te braken, alleen maagzuur soms). Uitgebreid onderzoek door de MDL-arts gaf alleen een parasiet (dientameube fragilis), forse obstipatie en waarschijnlijk lactoseintolerantie. O.a. met gastroscopie , zuurmeting- en maagledigingsonderzoek geen afwijkingen. Nu onze vraag: zou hij aan het onderzoek deel kunnen nemen? We willen zeker de vragenlijst invullen, maar ook heel graag daadwerkelijk deelnemen. Dit omdat wij denken dat voeding/ vocht/ vezels/ bacteriën veel invloed kunnen hebben. Dus onze vragen:
– Kan hij met zijn symptomen ook meedoen? En:
– Kan hij gezien zijn leeftijd meedoen?
– Kan hij na het invullen van de vragenlijst ook verder deelnemen (onderzoeksfase en mogelijke testfase)?
Hartelijk dank voor uw reactie, met vriendelijke groet,
Huisarts en internist hebben vastgesteld dat ik IBS (irritable bowel syndrome)/ PDS moet hebben. Als 20-er had ik al een tijd last van divertikels, na eten van bijvoorbeeld witbrood (vakanties Griekenland). Pijn is vergelijkbaar, maar iets beter te localiseren. Nu – 30 jaar later – heb ik PDS. Begon met misselijkheid in de ochtend. Buikpijn begon vaak als ik ’s morgens kort opstond en dan weer even terug in bed ging. Klachten werde steeds heftiger. Na FODMaP-arm dieet en herintroductie van verschillende FODMaPs, weet ik nu wat ik wel en niet moet eten. Daarmee is het niet weg, maar wel minder. Vreemd: voor de relatief FODMaP arme Broccoli blijk ik zeer gevoelig.
Echter mijn ervaring is dat juist (buiten)temperatuur (het weer!) een heel sterk effect heeft op mijn PDS: Op Bonaire en in Zuid-Spanje geen last, op warme zomerdagen in NL geen of nauwelijks last, maar in de winter en op koude dagen of in koude omgevingen juist heel veel meer last. Toppunt: als ik een koude supermarkt inloop of voor een open vriezer ga staan, krijg ik direct buikpijn. Toch wordt temperatuur in het WUR onderzoek helemaal niet als een variabele meegenomen.
Hartelijk dank voor uw reactie en het delen van uw ervaringen! Goed om te realiseren dat bij sommige mensen met PDS temperatuur ook een rol kan spelen in relatie tot buikklachten. Echter, aangezien onze expertise ligt op het gebied van voeding en het effect op (darm)gezondheid, is ons onderzoek ook echt meer specifiek gericht op de dit gebied binnen de PDS-problematiek.
Ik zou graag mee willen doen aan dit onderzoek en de vragenlijst invullen,maar heeft het zin als ik u vertel dat ik sinds vier jaar darmkanker heb en chemo behandelingen onderga. Alvast dank voor een reactie.
ik heb het FODMAP dieet gedaan maar niet veel verbetering gemerkt. bij mij is het juist de losse ontlasting en diarree die pijnlijk is. en alleen pijn NA de stoelgang. ontdekt dat geen lactose eten echt helpt, en ook veel vet is een boosdoener.
ik lees veel over verstopping en diaree, maar erg weinig over winderigheid, wat bij mij het grootste probleem is. Erg gênant ook en soms zo erg dat ik wegloop voor mijzelf. In de meeste gevallen heb ik een opgeblazen gevoel aan de linkerkant van mijn bovenbuik. Geen buikpijn.Ik slik nu 1 week Duspatal en merk wel iets van verbetering, De klachten beginnen meestal in de middag en duren dan de rest van de dag.Ik eet geen kool, kijk erg uit met uien en knoflook, ik lees dat vezels ook niet goed zijn. Is er een ultiem tip om dit gênante verschijnsel ook maar iets te verminderen?
Vorig jaar, april 2017 heb ik een Hipec operatie ondergaan ivm uitgezaaide blinde darm- en buikvlieskanker. Daarbij is 2/3 van de dikke darm en de laatste 60-80cm van de dunne darm verwijderd. De operatie is goed verlopen en er zijn geen kankercellen actief waarneembaar op dit moment. Wel heb ik sinds januari dit jaar erg veel last van mijn darmen gekregen. Dit uit zich in regelmatige obstipatie (na vele maanden zeer frequente diarree achtige ontlasting door de operatie en chemo). Ik neem o.a. geen vitamine B12 meer op en krijg daarvoor maandelijks een injectie. andere vervelende symptomen waren druk op de maag, opgezette darmen en harde buik, enorm (genant) geborrel doordat de peristaltiek onvoldoende werkt en er sprake is van een luie maag. Mijn darmen (die verkort zijn) kunnen minder grote hoeveelheden aan. Ik probeer nu van alles om vat te krijg op de darmen voor een betere voedselopname en welbevinden. Ik heb sinds 2 maanden lactose geschrapt wat al enige verbetering geeft.Ook neem ik geen koolsoorten, ui, peulvruchten, prikkelende stoffen meer, geen alcohol. Ook brood gebruik ik beperkt. Maar het geborrel en de opgezette buik heb ik nog regelmatig.Vet eten en ook kwark blijft lang in de maag en geven een enorm zwaar gevoel. Ik hoop adviezen te kunnen krijgen over een uitgebalanceerde voedingssamenstelling door de dag/week heen. Deze week heb ik een afspraak in Ede bij dr Witteman dus via die route heb ik grote hoop op ondersteuning en enig houvast.
Als ik smorgens voor het werk goed van de ontlasting af kan komen dan gaat het vaak tot eind middag goed, daarna blaas ik m.n buik vaak op tot pijnlijk
Als ik smorgens niet van ontlasting afkomt voor m.n werk dan blaas ik m.n buik al op eind van de ochtend.
Echt pijnlijk.Dan vaak heel veel lucht en diarree, soms ook onwel.
Ik heb al 30 jaar last van pds. De laatste jaren merk ik dat het weer, van koud naar warm weer Ook invloed heeft. Voelt net of ik een buik virus hebt. Alleen komt het heel vaak voor. Dan voel ik me echt een paar dagen beroerd. Dus erger als m’n dagelijkse ongemakken
Ik heb sinds enkele jaren PDS en heb al verschillende probiotica hulpmiddelen gebruikt voorgeschreven door een darmspecialist maar niets helpt.Ik durf bijna niet buiten gaan na het eten want ik kan de stoelgang niet ophouden !
Ik hoop zo op een oplossing, kan iemand mij helpen ?
Rita ik heb precies hetzelfde als jij.
Ik zie wanneer jij dit hebt geschreven, 7 maart 2021.
Heb je nu na 2 jaar al een oplossing of verbetering gevonden?
Ik ben 81 jaar en al heel lang klachten maar het wordt steeds erger en durf de deur haast niet meer uit te gaan.
Dit schreef ik dus op 27-05-2023 en enige weken hierna kreeg ik een tijdens een kampeerweek een tip van een verpleegster die ook kampeerde.
Ze vroeg waarom ik niet met de hondengroep meeliep. Ik wilde in het openbaar niet met dit vieze verhaal komen en draaide er omheen.
Ze leek het te begrijpen en ze raadde me aan om eens Griekse yoghurt te eten in plaats van gewone en verder moest ik maar eens op internet kijken bij lactose intolerantie. Ik ben van alle problemen af en voel me weer helemaal fit.
Twee keer een darmonderzoek gehad in het ziekenhuis en moest zakjes vezels nemen.
Hielp niet dus, de dokters wisten het ook niet meer. Wat wel helpt: geen melk, kaas, ijs, slagroom maar er zijn genoeg alternatieven.
Zegt het voort !!!
Ik wil wel meedoen aan dit onderzoek. Ik wil ook een vragenlijst invoeren maar die werkt niet meer? Ik heb veel symptomen
Beste Karen,
Dit onderzoek is in 2022 afgerond. Resultaten kun je evt lezen in de volgende links: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2212267221000289?via%3Dihub
https://www.kenniscentrumsuiker.nl/suikerinperspectief/56/6/
Goedemorgen,vaak heb ik last van mijn darmen,als ik ergens naartoe ga,met vrienden afspreken,of dingen die niet bij mijn normale dagelijkse dingen before.
Ik wil de vragenlijst invullen, maar de ” server geeft geen verbinding” …