Volg een MOOC deze zomer
Wil je meer weten over gezonde voeding en leefstijl, de ins en outs van biobased productie, bouwen met natuur, duurzame steden of het starten van een techbedrijf? Of je verdiepen in diergedrag, fokkerij, duurzaam bodembeheer of voedselzekerheid? Met een MOOC van Wageningen University & Research kom je verder. Ruim 300 duizend mensen over de wereld gingen je al voor.
Wat is een MOOC
De term MOOC staat voor Massive Open Online Course. Het is een cursus op internet die voor iedereen waar ook ter wereld gratis is te volgen. Met een MOOC kun je je kennis op een simpele, flexibele en toegankelijke manier verdiepen of uitbreiden. En tot slot is het natuurlijk ook gewoon leuk om iets nieuws te leren.
Alle onze MOOC’s staan op het platform van edX, wereldwijd het grootste platform voor gratis online onderwijs. Wageningen University & Research heet bij edX: WageningenX. Kies een MOOC, klik op Enrol (aanmelden) en volg de rest van de stappen. Wil je een certificaat behalen, dan moet je upgraden naar verified certificate. We hebben ook online cursussen die samen een serie vormen of een micromaster.
“Ik was verbaasd over hoe interactief de cursus was, met een app en verschillende andere vormen van participatie”
Waarom maakt Wageningen MOOC’s?
We willen onze kennis graag met zoveel mogelijk mensen delen. We werken aan onderwerpen die bijdragen aan de kwaliteit van leven. De meeste sluiten ook aan bij de duurzame ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals) van de Verenigde Naties. Samen kunnen we de wereld een klein beetje beter maken.
Wat zijn de voorvereisten?
Wageningen maakt MOOC’s op academisch niveau. Iedereen die onderwijs heeft gevolgd waarmee je wordt toegelaten op de universiteit, zou onze online cursussen moeten kunnen volgen. Ook mensen die werken of werkten in het betreffende vakgebied, kunnen de stof in de regel prima volgen. Het is zeker de moeite waard om het te proberen. Je kunt vaak meer dan je denkt.
“Ik ben niet hoogopgeleid en met pensioen. Maar dankzij de MOOC’s over voeding en gezondheid heb ik meer inzicht in mijn eigen gezondheidssituatie”
Wat kost het volgen van een MOOC?
Wageningen biedt de MOOC’s gratis aan. Wil je een certificaat als bewijs dat je de cursus hebt gevolgd, dan betaal je een bescheiden vergoeding. Per MOOC zijn deze kosten duidelijk aangegeven. Doorgaans kost een certificaat 49 dollar. Betalen gaat per creditcard of PayPal.
Kan ik mijn tijd zelf indelen?
Je tijd kun je heel flexibel zelf indelen. Een MOOC bestaat veelal uit korte video’s en diverse opdrachten. Het is geheel aan jou wat je doet, waar, wanneer en hoe snel. Je kunt de hele cursus binnen een paar dagen afronden of er rustig een paar weken over doen. Hoeveel tijd de MOOC je kost staat per cursus aangeven. Het enige waar je op moet letten is of de MOOC een einddatum heeft. Want sommige MOOC’s lopen maar gedurende een bepaalde periode.
Zet ik een MOOC op mijn CV?
Heb je een Wageningse MOOC gevolgd, dan zet je die natuurlijk op je CV. Het laat zien dat je extra kennis over een bepaald onderwerp hebt opgedaan en bereid bent in jezelf te investeren. Het volgen van een MOOC vraagt tenslotte tijd, inzet en doorzettingsvermogen.
Het mooist is natuurlijk als je de online cursus ook afrond met een certificaat. Bij de meeste cursussen kun je tot vlak voor het eind nog besluiten om alle opdrachten te doen die hier recht op geven. Dit staat steeds duidelijk vermeld op de startpagina van de cursus als je inlogt. Bij je certificaat ook een directe unieke link krijgt om op je LinkedIn-profiel te zetten. Wie op het certificaat klikt, kan controleren dat het jouw persoonlijke certificaat is.
“Het belangrijkste dat ik heb geleerd is dat de industriële biotechnologie zich bijzonder snel moet ontwikkelen om de omslag te kunnen maken naar een duurzame samenleving die niet is gebaseerd op fossiele brandstoffen”
Waarom zijn de MOOC’s in het Engels?
Onze online cursussen zijn in het Engels omdat we graag zoveel mogelijk mensen willen bereiken en in de wetenschappelijke wereld Engels de voertaal is. Daarnaast zijn er Engelse ondertitels.
Wat als ik tijdens of na een MOOC een vraag heb over de inhoud?
Er is een forum waar je vragen kunt stellen of discussiëren met andere learners. Soms krijg je zelfs de opdracht om iets op het forum te bespreken. Afhankelijk van je vraag krijg je antwoord van medestudenten, de moderator, edX, of zelfs de docent.
Wanneer komen er nieuwe MOOC’s?
We blijven nieuwe cursussen ontwikkelen. Wil je op de hoogte blijven van ons aanbod, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. MOOC’s die binnenkort starten zijn al aangegeven op edX.
de link in de volkskrant advertentie werkt niet…
Inderdaad, de link zoals vermeld in de Volkskrant 22 en 23 juli is niet actief.
Beste Sander en Willem,
Bedankt voor het signaleren, dankzij een technisch probleem werkte de link inderdaad niet. Dit is inmiddels opgelost. Gelukkig heeft u de pagina wel kunnen vinden. Onze excuses voor het ongemak.
Vriendelijke groet,
Online Redactie Wageningen University & Research