Wist u dat een goed geheugen op uw bord begint?
Een goed geheugen tot op hoge leeftijd, wie wil dat nou niet? Met een gezond eetpatroon en een actief leven ben je al een eind op weg.
Meneer Janssen (81 jaar) wordt de laatste tijd nogal vergeetachtig. Namen van familieleden ontschieten hem en hij herinnert zich niet meer dat zijn kinderen hem onlangs een weekendje Londen cadeau hebben gedaan. De kans bestaat dat meneer Janssen last heeft van beginnende dementie. Hij is niet de enige: maar liefst een op de vijf mensen krijgt deze ziekte. Op dit moment lijden zo’n 250 duizend mensen in Nederland eraan. En dat worden er met de vergrijzing alleen maar meer. Want hoe ouder je bent, hoe groter de kans om de ziekte te krijgen. Voor een 80-plusser is die kans nog 20%, bij mensen ouder dan 90 jaar maar liefst 40%.
Medicijn of voeding?
Jammer genoeg bestaat er geen medicijn tegen dementie. Maar wat pillen of drankjes niet kunnen, kan gezonde voeding misschien wel. Je kunt er botontkalking en de afname van spiermassa bij het ouder worden mee vertragen, dus waarom er niet je hersenen mee in conditie houden?
Wereldwijd hebben onderzoekers zich op het thema voeding en cognitieve achteruitgang bij het ouder worden gestort. Vooral individuele voedingsstoffen als omega-3-vetzuren, B-vitamines, vitamine D en antioxidanten krijgen daarbij aandacht. De resultaten zijn tot nu toe teleurstellend: er worden tot op heden nauwelijks effecten gevonden.
Totaalpakket voor een goed geheugen
Toch ben ik ervan overtuigd dat gezonde voeding wel degelijk verschil maakt. Maar dan waarschijnlijk als totaalpakket: een goed en afwisselend voedingspatroon, liefst gekoppeld aan een actief leven – sociaal, fysiek en mentaal – zodat je hersenen goed getraind blijven.
Vanuit Wageningen Universiteit coördineren wij, binnen het Europese onderzoeksprogramma NU-AGE, een grote, eenjarige interventiestudie naar de effecten van zo’n totaalpakket. Aan het onderzoek deden maar liefst 1.200 65-plussers mee, afkomstig uit 5 verschillende Europese landen.
Mediterraan dieet
Vertrekpunt is dat deze ouderen minimaal voldoen aan richtlijnen die in Europa gelden voor gezonde voeding. Dit eetpatroon vertoont veel kenmerken met het Mediterrane dieet, dat rijk is aan vis, fruit, groente, volkoren graanproducten, peulvruchten en olijfolie. Dit eetpatroon helpt niet alleen hart- en vaatziekten te voorkomen, maar mogelijk ook geheugenverlies en dementie, zo wijst eerder onderzoek uit. Ik publiceerde er onlangs samen met mijn collega’s een overzichtsartikel over, in het vakblad https://weblog.wur.eu/best-online-college-papers/.
Ik kijk met spanning uit naar volgend jaar, als de resultaten van de NU AGE-studie bekend zijn. Dan hebben we meer duidelijkheid over hoe een gezond voedingspatroon kan helpen de hersenen in conditie te houden. En kunnen we meneer Janssen en alle andere mensen die zich zorgen maken over hun vergeetachtigheid een beter onderbouwd advies geven.
Graag hoor ik uw reactie.
Hallo Ondine
De resultaten zullen inmiddels wel bekend zijn neem ik aan. Ga je hier ook nog een blog over schrijven? Zo niet, waar zijn deze resultaten te vinden? Ik heb gekeken op de pagina van NU-AGE, maar hier staat voor mij nogal wat abacadabra.
Zie mijn reactie hieronder.
IK ben ook benieuwd naar de uitkomst van dit onderzoek. Het staat niet op google op de eerste bladzijde. Jammer dat dit niet eenvoudig te vinden (en te lezen) is voor de gewone mens.
Beste mevrouw van Neerven en mevrouw Heemskerk,
Bedankt voor uw interesse in ons onderzoek. De resultaten van het effect van de NU-AGE studie op cognitief functioneren over alle 5 de Europese landen waarin dit onderzoek uit is gevoerd, zijn helaas nog steeds niet gepubliceerd Met zoveel verschillende betrokken landen is dat helaas altijd even een proces. Mijn eigen promovendus heeft al wel naar de resultaten binnen de Nederlandse deelnemers gekeken en dat artikel is een hoofdstuk van haar proefschrift geworden waar ze op 31 augustus op is gepromoveerd. Het proefschrift is nog niet online beschikbaar (ik kan het evt toesturen als pdf), maar het is een heel boekwerk en in het Engels, dus ik weet niet of u daarmee uit de voeten kunt? Verder zijn de resultaten over alleen Nederland wat minder interessant, omdat het totale aantal deelnemers dan eigenlijk aan te klein is om echt iets te kunnen zeggen.
Tijdens de eerste 15 minuten van de promotie is er ook altijd een lekenpraatje, deze kunt u bekijken via deze link: http://wurtv.wur.nl/p2gplayer/Player.aspx?id=cqd2el. Daarin legt ze uit wat ze tijdens haar promotie-onderzoek heeft gedaan en wat daarvan de resultaten waren.
Meer dan dit kan ik u op dit moment niet informeren.
Met vriendelijke groet,
Ondine van de Rest