Kookstapp: zelf kunnen koken smaakt naar meer
Er gaat niets boven een zelfgemaakte stamppot of gehaktbal uit eigen keuken. Maar wat als zelf koken niet meer zo goed lukt, bijvoorbeeld na een beroerte, of omdat je een dagje ouder wordt? Hoe red je jezelf dan in de keuken? In dit artikel vertel ik u meer over de Kookstapp.
Een grote pan met stamppot op het fornuis, de geur van zelfgemaakte gehaktballen op het vuur. Kees (73) herinnert zich nog goed hoe lekker zijn vrouw Truus kon koken. Jammer genoeg is die tijd voorbij. Vorig jaar werd ze getroffen door een beroerte en sindsdien heeft ze moeite met plannen. Truus overziet het kookproces niet meer en vergeet soms dat ze aan het koken is; daardoor brandt het eten vaak aan. Zelf kan Kees niet eens een ei bakken. De twee zijn nu aangewezen op kant-en-klaarmaaltijden uit de supermarkt.
Met mensen als Truus en Kees in gedachten zijn wij in 2013 het project Eten is beleven gestart, in samenwerking met Siza en ATAG. Doel was om een slimme keukenhulp te bedenken voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Een ‘koksmaatje’ dat ook ouderen een handje kan helpen in de keuken.
Kookstapp
Het resultaat is de Kookstapp: een prototype voor een app die mensen stap voor stap begeleidt bij de bereiding van een maaltijd. De mensen worden ondersteund bij het maken van een boodschappenlijst en in ‘stappjes’ door het kookproces geleid. Kookstapp helpt ze met het beantwoorden van vragen als ‘zijn de aardappelen gaar?’, of ‘is de karbonade bruin’? De app is zo gemaakt dat meerdere stappen in de bereiding tegelijk kunnen plaatsvinden. Mensen worden er tijdens het braden van het vlees met een kookwekker aan herinnerd dat ze, bijvoorbeeld, de aardappels moeten afgieten.
Mensen worden er tijdens het braden van het vlees met een kookwekker aan herinnerd dat ze de aardappels moeten afgieten.
We hebben het prototype getest onder Siza-cliënten en ouderen. Bij de laatste groep ging het om negen mannen van rond de 75 jaar die, net als Kees, weinig tot geen ervaring hadden met koken. Ze maakten onder begeleiding van de Kookstapp vijf verschillende gerechten: tomatensoep met zelf gedraaide gehaktballetjes; bami met roerbakgroente; aardappelen, gehaktbal en diepvriessperziebonen; andijviestamppot met karbonade en lasagne met tomaten-gehaktsaus.
Grotere zelfredzaamheid
De enthousiaste reacties bewijzen dat een innovatie als de Kookstapp daadwerkelijk bijdraagt aan een grotere zelfredzaamheid in de keuken. En dat komt de beleving van de maaltijd ten goede. Alle deelnemers leerden van de app en waren na afloop apetrots op hun creaties. “Ik kan nu zelfs zonder de app al een paar gerechten helemaal zelf koken”, zei een van hen.
De app die wij hebben bedacht, is een prototype, geen ‘panklaar’ product. Bedrijven moeten de app nog doorontwikkelen, voordat ze ermee de markt op kunnen. Het zou bijvoorbeeld mooi zijn als gebruikers het aantal stappen in de begeleiding kunnen aanpassen aan hun wensen en mogelijkheden.
Zelf koken smaakt naar meer. Ik ben ervan overtuigd dat het veel mensen die nu niet zonder hulp kunnen koken met dit koksmaatje wel gaat lukken.
Ik hoor graag uw reactie. Plaats een reactie onderaan dit bericht.
Meer weten over de Kookstapp? Bekijk de film of neem contact met ons op.