De Schijf van Vijf is actueler dan ooit

Schijf van Vijf
Door: Hans Dagevos · 22 maart 2016
Categorie: Voedselbeleid

De nieuwe Schijf van Vijf is door het Voedingscentrum gelanceerd. Deze is gebaseerd op de Richtlijnen goede voeding die de Gezondheidsraad november vorig jaar presenteerde. De hernieuwde Schijf heeft een fris en eigentijds beeldmerk gekregen dat het oude uit 2004 vervangt. De Schijf vertaalt het werk van de Gezondheidsraad naar het voedingspatroon van consumenten in de dagelijkse praktijk.

Gezonder eten is méér dan productsamenstelling

Door: Hans Dagevos · 4 maart 2016
Categorie: Voedselbeleid

Een naar eigen zeggen zeer tevreden minister Schippers (VWS) stond op 22 februari 2016 de pers te woord na afloop van een conferentie over de vermindering van zout, verzadigde vetten en suikers in voedingsmiddelen. Afgevaardigden van meer dan twintig Europese landen, delegaties uit het bedrijfsleven en NGO-vertegenwoordigers betuigden namelijk allen hun steun aan de reductie van zout, zoet en vet in eten. Hoe terecht is die tevredenheid?

Keurmerken: het keurmerkenwoud en dolende consumenten

Keurmerken
Door: Hans Dagevos · 14 januari 2016
Categorie: Voedselbeleid

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft verkennend onderzoek gedaan naar de rol en werking van keurmerken voor consumenten. De conclusie van ACM over keurmerken (januari 2016) is dat consumenten moeite hebben om de waarde en betekenis van keurmerken te bepalen. Keurmerken zijn onduidelijk en ongeloofwaardig voor veel consumenten, aldus ACM. Op basis van het door GfK uitgevoerde consumentenonderzoek wordt als verklaring hiervoor gewezen naar de wildgroei van keurmerken. Er bestaat een teveel aan keurmerken waardoor ze aan onderscheidend vermogen en betrouwbaarheid inboeten. Dit heeft weer afnemende interesse en dalend vertrouwen tot gevolg – niet alleen van consumenten, maar ook van producenten. De oproep van de ACM om deze teloorgang te stuiten, voert terug naar de basis.

Peak heat en peak meat

Kerstdiner
Door: Hans Dagevos · 22 december 2015
Categorie: Voedselbeleid

Hoe eerder de mondiale temperatuurstijging het hoogtepunt heeft bereikt en hoe lager die oploopt, hoe beter het is. Peak heat, heet dit in het jargon. Dat we peak heat nog niet hebben bereikt en dat de thermostaat van planeet aarde nog steeds omhoog gaat, zijn de grote zorgpunten die tijdens de Parijse klimaatconferentie op tafel lagen.

Wat eten we vandaag? – Hapsnapp statistieken

Door: Susanne Laven · 4 december 2015
Categorie: Voedselverspilling

De app Hapsnapp van Wageningen UR is sinds september 2015 beschikbaar. Laten we na 3 maanden gebruik eens kijken naar wat statistieken. Ik moet er wel bij zeggen: Hapsnapp is niet bedoeld om gegevens over het eetgedrag van de gebruikers te verzamelen en die te gebruiken voor onderzoek. Onderstaande gegevens…