22 december 2015 | Categorie: Voedselbeleid

Peak heat en peak meat

Door Hans Dagevos

Hans kijkt naar de wereld van voedsel en groen vanuit het ma...

Met de aanslagen in Parijs als huiveringwekkende dieptepunten van 2015, herpakte de Lichtstad aan de Seine zich op de valreep van 2015 enigszins met een klimaattop. Hier zijn op het hoogste politieke niveau en door onderhandelaars van bijna tweehonderd landen afspraken gemaakt om de opwarming van de aarde af te toppen. Hoe eerder de mondiale temperatuurstijging het hoogtepunt heeft bereikt en hoe lager die oploopt, hoe beter het is. Peak heat, heet dit in het jargon. Dat we peak heat nog niet hebben bereikt en dat de thermostaat van planeet aarde nog steeds omhoog gaat, zijn de grote zorgpunten die tijdens de Parijse klimaatconferentie op tafel lagen. Peak heat laat nog op zich wachten, maar peak meat kondigt zich, als voorbode daarvan, al voorzichtig aan.

 

Peak meat voorbij

Op wereldschaal blijft de productie en consumptie van vlees weliswaar onverdroten stijgen, maar op het landelijke niveau van bijvoorbeeld Nederland is peak meat bereikt. Zo leren ons de vleesconsumptiecijfers die het LEI eerder dit jaar presenteerde. Die lieten zien dat voor het vierde opeenvolgende jaar mondjesmaat minder vlees wordt gegeten door de Nederlanders. Een pondje per persoon per jaar is het resultaat sinds 2010. admission essay for university of texas suggereert dat de consumentenmarkt voor vlees over de top is.

Hoewel ‘less meat, less heat’ geen hoorbaar onderwerp van gesprek was in Parijs en de beperking van vleesproductie en –consumptie niet voorkomt in de gemaakte plannen, leeft dit onderwerp wel maatschappelijk. Hierbij afgaand op het succes van writing a thesis paper zoo animals uitschreef in oktober jl. Deze ‘slager van morgen’ crowdfundde binnen drie weken 2,5 miljoen euro bij elkaar om zijn nieuwe Vegetarische Slagerfabriek in te richten. Straks rollen daar jaarlijks 50 miljoen vleesvervangers van topkwaliteit van de band. Die helpen misschien de stagnerende markt voor vleesvervangers in Nederland weer omhoog (en bespoedigen mogelijk tegelijkertijd de afdaling na peak meat naar omlaag).

 

Kerstdagen

Peak meatAls we dat afgetopte pondje vlees er tijdens de kerstdagen niet weer extra bijeten, dan eten we helemaal on-trend en meer toekomstvriendelijk. Ter vergroting van de feestvreugde is het een idee peulvruchten eens topprioriteit te geven op het kerstmenu. Dat is helemaal in lijn met de vorige maand door de Gezondheidsraad gepresenteerde nieuwe best persuasive essay topics, en sorteert ook voor op 2016, dat door de Verenigde Naties tot internationaal jaar van de peulvruchten is uitgeroepen. Bovendien pakt ons jongste LEI-onderzoek naar (nieuwe) eiwitten, zoals vis, peulvruchten, zeewieren, kweekvlees en insecten,  bemoedigend uit voor peulvruchten als consumenten aangeven er eigenlijk weinig afkering van te zijn.

Ik wens iedereen een fijne kerst met piekmomenten en voor 2016 een gelukkig jaar met hoogtepunten. Wat staat er bij u op het menu?

Door Hans Dagevos

Hans kijkt naar de wereld van voedsel en groen vanuit het maatschappelijke perspectief.

Er zijn 2 reacties.

  1. Door: Elsje Oosterkamp · 06-01-2016 om 15:30

    Is rekening gehouden met een verandering in de demografische opbouw in Nederland? Met een groter aandeel grijze bevolking verwacht ik dat er minder gegeten wordt en dus ook vlees. De gemiddelde Nederlander is over de jaren heen niet dezelfde….

  2. Door: Elora · 21-05-2017 om 05:06

    I’d vetrnue that this article has saved me more time than any other.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *