Samen zorgen voor gezond ouder worden
Gezond eten en regelmatig bewegen houden aandoeningen als diabetes buiten de deur, zo blijkt uit onderzoek. De kunst is mensen zelf te laten ervaren dat het werkt via voedings- en beweegprogramma’s waarin meerdere partijen samenwerken. De een raakt slecht ter been, de ander krijgt te maken met een schommelende bloedsuikerspiegel. Ouderdom komt vaak met gebreken. Met gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging kun je gezondheidsproblemen lang buiten de deur houden, en soms zelfs herstellen. Bij Wageningen University & Research doen we volop onderzoek naar gezond ouder worden.
Van wetenschap naar praktijk
Maar alleen kennis vergaren vinden we niet genoeg. We willen ook dat mensen daadwerkelijk iets hebben aan de inzichten die we opdoen. Daarom hebben we zo’n tien jaar geleden de Academische Werkplaats Agora, een samenwerking van Wageningen University & Research met GGD Noord- en Oost-Gelderland, opgericht. De kennis die we opdoen in wetenschappelijk onderzoek vertalen we hierin naar de praktijk. Dat doen we samen met gemeentes, preventiepartners en zorginstellingen.
De kennis die we opdoen in wetenschappelijk onderzoek vertalen we naar de praktijk
Met succes, zo blijkt bijvoorbeeld uit het project https://weblog.wur.eu/ucla-essay/, gericht op mensen tussen de 40 en 70 jaar met een verhoogde kans op diabetes. De helft van de 316 deelnemers aan dit programma (de ‘SLIMMER-groep) kreeg gedurende 10 maanden persoonlijk voedingsadvies van een diëtist. Daaarnaast sportte ze minstens eenmaal per week onder begeleiding van een fysiotherapeut. De mensen maakten ook kennis met lokale sportverenigingen. De andere helft van de groep – de controlegroep – kreeg alleen de gebruikelijke zorg van de huisarts.
Gezond ouder worden
De mensen in de SLIMMER-groep hadden na 12 en 18 maanden betere bloedwaarden (glucose, insuline) dan de controlegroep. Ze waren gemiddeld drie kilo afgevallen, terwijl de controlegroep nauwelijks gewicht had verloren. De SLIMMER-groep was gezonder gaan eten, met meer vezels en minder verzadigd vet. En hoewel mensen bij het sporten in eerste instantie een drempel voelden, wilden ze na verloop van tijd graag verder met het programma.
Lokale partners, zoals het sportbedrijf Accres, hebben de handschoen opgepakt en ervoor gezorgd dat SLIMMER-deelnemers konden kennismaken met het lokale beweegaanbod; een aanbod dat in sommige gevallen zelfs speciaal voor deze doelgroep werd samengesteld. Deelnemers konden speciale sport-clinics volgen en daarna doorstromen naar het reguliere programma van met name sportverenigingen.
Samenwerken loont
Als het aan mij ligt, volgen er nog veel https://weblog.wur.eu/help-summary-writing/als SLIMMER Diabetes voorkomen. Programma’s als deze laten zien dat je mensen met een verhoogd risico op aandoeningen als diabetes daadwerkelijk kunt helpen gezonder te gaan leven. Dat is geen overbodige luxe met een bevolking die vergrijst en met een overheid die wil dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Met preventie zijn aanzienlijke besparingen in zorgkosten te realiseren. SLIMMER Diabetes voorkomen bewijst ook dat je het niet alleen kunt en dat meerdere partijen hun steentje moeten bijdragen. Er samen voor zorgen dat mensen gezond oud worden daar wordt uiteindelijk iedereen beter van.
Ik ben benieuwd naar uw reactie.
[…] een krijgt zwembandjes, de ander fietst niet meer zo hard als vroeger. Niemand ontkomt eraan: ergens tussen het dertigste en vijftigste levensjaar begint de spiermassa af te nemen, elke tien […]