SenTo: Enthousiaste ouderen maken baanbrekend onderzoek mogelijk
“Wanneer mag ik weer zo’n lekkere maaltijd van jullie uitproberen?”, e-mailde de 80-jarige meneer Verhoef ons laatst, een tikkeltje ongeduldig. Samen met 800 generatiegenoten maakt hij deel uit van SenTo, waarbij hij Wageningen University & Research helpt bij onderzoek naar hoe ouderen voedingsmiddelen beleven en waarderen.
Niemand is zo gemotiveerd om aan onderzoek mee te werken als leden van het SenTo-panel; het senioren consumentenpanel dat Wageningen University & Research vier jaar geleden oprichtte. Om verschillende redenen doen ouderen mee. Ik merk dat de een het spannend vindt om nieuwe producten te beoordelen, zoals meneer Verhoef. Een ander draagt graag bij aan nieuwe kennis over gezond voedsel voor ouderen. Er zijn er ook die genieten van de gezelligheid tijdens groepsdiscussies of testsessies. “Het lijkt wel of we met zijn allen bij de Chinees zitten”, zo grapten twee oudere heren laatst nog toen ze via een luikje testproducten kregen voorgeschoteld.
‘Het lijkt wel of we bij de Chinees zitten’, grappen twee SenTo-leden tegen elkaar.
In mijn werk voor Wageningen University & Research maak ik dankbaar gebruik van het enthousiasme van ‘onze’ senioren. We zetten hen in voor verschillende soorten onderzoek. Vorig jaar beoordeelde een aantal panelleden de smaak en portiegrootte van eiwit- en energieverrijkte kant-en-klaarmaaltijden. Sommigen lieten zich interviewen over het belang van de warme maaltijd. Leden van SenTo probeerden ook https://weblog.wur.eu/the-help-and-to-kill-a-mockingbird-essay/ uit – een App waarmee je controleert of recepten voldoen aan de richtlijnen van het Voedingscentrum.
SenTo
SenTo leent zich qua omvang en samenstelling uitstekend voor zulk onderzoek en het biedt de mogelijkheid om specifieke subgroepen te onderzoeken. Deelnemers aan het panel zijn actieve 55-plussers, 90-jarigen, fijnproevers en mensen met een verminderd reukvermogen. Allemaal online en dus goed bereikbaar. Het panel geeft een betrouwbaar beeld van hoe ‘de’ zelfstandig wonende oudere consument producten waardeert en beleeft.
Het SenTo-panel geeft een betrouwbaar beeld van hoe ‘de’ zelfstandig wonende oudere consument producten waardeert en beleeft.
We zetten het SenTo-panel nu ook in bij een onderzoek dat veel verder gaat dan productwaardering en -beleving: Personalized Nutrition and Health. We onderzoeken, samen met TNO en LEI Wageningen University & Research, of gepersonaliseerd advies ouderen helpt bij het maken van verantwoorde keuzes in voeding en leefstijl. Deelnemers laten diverse bloedwaarden, lichaamsmetingen en spierkracht bepalen en vullen vragenlijsten in over sociaal-psychologische aspecten. Tijdens de studie houden ze regelmatig bij wat ze eten en dragen ze een stappenteller. Op basis van al deze gegevens krijgen ze advies op maat.
Baanbrekend onderzoek
Ik ben ervan overtuigd dat de inzet van een seniorenpanel de komende jaren uitgroeit tot een onmisbare stap in productontwikkeling. Het aantal ouderen neemt toe en die ouderen hebben duidelijk een andere voedingsbehoefte en productbeleving dan jongere generaties. Voor fabrikanten die hier slim op inspelen zijn er kansen in overvloed. Aan het enthousiasme van meneer Verhoef en zijn ‘SenTo-collega’s’ zal het niet liggen.
Meer weten over hoe Wageningen UR het SenTo-panel inzet voor onderzoek en productontwikkeling? should an annotated bibliography have a title of neem contact met ons op.
Ik ben benieuwd naar uw reactie.