26 november 2015 | Categorie: Voeding en ouderen

Vitale ouderen, langer zelfstandig

Door Wageningen University & Research

Barbara, Paul, Robert en Linda zijn rond de 70. Ze staan actief in het leven en willen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Wageningen UR geeft de kennis die nodig is om in te spelen op de wensen en behoeftes van deze diverse doelgroep.

De levensverwachting van babyboomers zoals Barbara, Paul, Robert en Linda zijn over het algemeen hoger dan de ouderen die hen voorgingen. Zij willen die extra jaren zo aangenaam mogelijk doorbrengen. Er bestaan echter grote verschillen in vitaliteit, gezondheid, eetgedrag en behoefte aan zorg. Bedrijven, overheden en gezondheidsprofessionals die voedingsmiddelen, voorlichtingscampagnes en/of leefstijlprogramma’s voor senioren ontwikkelen, moeten met al deze factoren rekening houden. Wageningen UR geeft hen het diepgaande inzicht dat hiervoor nodig is.

Ontmoet Barbara, Paul, Robert en Linda
Barbara is 65 jaar, gescheiden en trotse oma van drie kleinzoons. Ze geniet met volle teugen van het leven. Ze doet aan yoga, is lid van een kookclubje en boekt twee keer per jaar een verre reis. Gezond, lekker eten is voor haar belangrijk. Ze schrikt als haar bloeddruk aan de hoge kant lijkt. Barbara zoekt op internet naar geschikte producten, recepten en tips van lotgenoten. Hoe eerder ze haar bloeddruk omlaag krijgt, hoe beter – ze wil graag gezond ouder worden, zoveel is zeker.

Paul, de buurman Barbara, is weduwnaar, slecht ter been en houdt niet van koken. Een pak melk, een aantal kant-en-klaarmaaltijden en een tros bananen zijn voor hem genoeg om de week door te komen. Sterker nog: hij krijgt lang niet altijd alles op. De wijkverpleegkundige moppert dat hij te weinig eet, maar Paul ziet dat anders. “Ik eet vlees, aardappelen en fruit, en ik drink melk. Dat is toch genoeg?”

Een paar deuren verderop wonen Robert en Linda. Ze zijn begin 70, volop actief als vrijwilliger en dol op lekker eten. “Er gaat niets boven een stevige biefstuk, met rode wijn en een Frans kaasplateau toe”, zegt Robert altijd. Linda wil er vaker er uit met de fiets, en meer groente en minder kaas in huis halen. Voor fietsen is Robert wel te porren. Maar aan zijn dagelijkse eetpatroon wil hij niets veranderen: “Ik ga op mijn oude dag toch geen konijnenvoer eten?!”

Diepgaande kennis
Barbara, Paul, Robert en Linda vertegenwoordigen samen de groeiende groep van ouderen in Europa. De verhalen laten zien dat ‘de’ oudere niet bestaat. Om goed te kunnen inspelen op de verschillende wensen en behoefte is diepgaand kennis nodig om voedingsmiddelen en gezondheidscampagnes op maat te ontwikkelen.

Integrale aanpak in onderzoek
Wageningen UR loopt al bijna dertig jaar voorop in onderzoek naar ouderen, voeding en voedsel. Via een integrale aanpak worden slimme verbindingen gelegd tussen vakgebieden – van voedingsfysiologie, sensorisch onderzoek, epidemiologie en volksgezondheid tot consumentenwetenschappen, voedingsmiddelentechnologie en ICT.

We onderzoeken de relatie tussen voedingsstoffen, eetpatronen en verouderingsprocessen in het lichaam. Denk aan de impact van extra eiwit op het behoud van spiermassa en botdichtheid, of aan de rol van vitamine B12 bij het voorkomen van dementie. Ook werken wij aan leefstijlprogramma’s voor ouderen, waarin gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging centraal staan. Daarnaast kijken we naar het product en hoe de consument dit beleeft door gebruik te maken van ons senioren consumentenpanel – SenTo. En hoe moderne ICT-toepassingen ingezet kunnen worden om thuiswonende ouderen te informeren over gezonde voeding.

Langer gezond blijven
Bij Wageningen UR verwachten wij dat voedingsmiddelen, voorlichtingscampagnes en leefstijlprogramma’s gericht op ouderen een vaste plek gaan veroveren in het beleid van fabrikanten, overheden en gezondheidsprofessionals. Met de wetenschappelijke doorbraken die in het verschiet liggen en verdere ontwikkelingen in ICT zijn er volop kansen om, via een integrale benadering, nog beter in te spelen op de wensen en behoeften van Barbara, Paul, Robert, Linda en andere babyboomers die uit het leven willen halen wat erin zit en graag zo lang mogelijk op zichzelf willen blijven wonen.

Wageningen UR werkt aan een betere kwaliteit van leven. Ouderen helpen om langer gezond te blijven sluit naadloos aan bij deze missie. Wij nemen hierin dan ook graag, samen met de ouderen zelf, fabrikanten, overheden en gezondheidsprofessionals, het voortouw.

Wat is uw onderzoeksvraag? Neem contact op met Wageningen UR healthyageing@wur.nl of someone to write my research papaer

Door Wageningen University & Research

Er zijn 4 reacties.

  1. Door: Marcel · 01-12-2015 om 15:00

    Goed verhaal, mooi filmpje.
    Om de doelgroep aan te spreken zou ik de volgende termen laten vallen: Aging, ouderen, older etc. Dit geeft voor de “hogere” leeftijd geen identificatie, is niet sexy, schept geen doelgroep.
    Buig het totaal om naar “Langer jong blijven”, “Jeugdverlenging”, “Ouderdomsvertraging” of de geweldig aansprekende transformatieve beschrijving ……… (ja, daarvoor kunnen we in overleg)

    1. Door: Wageningen UR · 04-12-2015 om 11:45

      Bedankt voor je positieve reactie. In deze communicatie richten wij ons op het bedrijfsleven en de overheid. Wij omschrijven onze onderzoeksdoelgroep graag zo duidelijk en scherp mogelijk.

  2. Door: Wubbo Boiten · 01-12-2015 om 15:54

    Ik participeer al jaren in jullie onderzoeken en met voldoening.Thuis eten we biologisch. Op dit gebied ben ik nogal pragmatisch aan de gang: lukt het een keer niet, so what.
    Ik mis bij jullie onderzoek het bestaan van biologisch voedsel, en het nut ervan in het kader van gezond ouder worden.

    1. Door: Wageningen UR · 04-12-2015 om 11:45

      Fijn om te lezen dat je met voldoening participeert in ons onderzoek. Naar biologisch voedsel en gezond ouder worden hebben wij geen wetenschappelijk onderzoek gedaan. Vandaar dat wij daar geen uitspraken over doen in onze communicatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *