Vitamine D-advies voor ouderen moet tussen de oren komen
“Ouder dan zeventig? Dan is de kans groot dat je een tekort hebt aan vitamine D, zeker als je bepaalde medicijnen gebruikt. Slechts een op de vier senioren volgt het advies om extra vitamine D te gebruiken op.
Vitamine D zorgt voor sterke botten, zo hebben we allemaal op school geleerd. Je vindt de stof in vette vis, zoals haring, makreel en zalm. Vitamine D zit ook in roomboter, volle zuivelproducten en vet vlees. Maar het grootste deel maak je zelf aan in de huid, onder invloed van UV-straling uit zonlicht.
Vitamine D-supplement
Naarmate je ouder wordt, vermindert de aanmaak, en mogelijk ook opname, van vitamine D. De Gezondheidsraad adviseert senioren daarom een supplement te nemen: 20 microgram per dag voor mensen van 70 jaar en ouder, en 10 microgram per dag voor vrouwen van 50 tot 70 jaar.
Slechts een op de vier à vijf ouderen volgt dit advies op. Tekorten liggen op de loer, zeker als je bedenkt dat veel senioren medicijnen gebruiken. Die vragen aandacht vanwege hun invloed op hoe voedingsstoffen worden opgenomen.
Schrikbarende conclusies
Bij Wageningen University & Research hebben we, binnen de Alliantie Voeding Gelderse Vallei, onderzocht hoe dit zit met vitamine D. We vroegen zo’n 900 zelfstandig thuiswonende Nederlandse ouderen naar hun medicijngebruik en relateerden dit aan de vitamine D-concentratie in hun bloed (25-hydroxyvitamine D, voor de ingewijden). We kwamen tot schrikbarende conclusies: maar liefst een op de twee medicijngebruikers had een vitamine D-tekort (bloedwaarden van minder dan 50 nanomol per liter). Zelfs van de mensen die een vitamine D-supplement gebruikten, had nog altijd een op de vijf à acht te lage bloedwaarden.
Vooral medicijnen tegen bijvoorbeeld diabetes, hartfalen en depressie gingen gepaard met een lagere vitamine D-status, net als het aantal medicijnen dat iemand slikte (meer dan 10 verschillende per dag). Mijn collega Wout van Orten-Luiten, onderzoeker bij Ziekenhuis Gelderse Vallei, schreef er een artikel over. Het is begin dit jaar gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad European Journal of Clinical Pharmacology.
Gezondheidswinst
Het is zeker dat er met het voorkomen van vitamine D-tekorten veel gezondheidswinst in het verschiet ligt. Ouderen die voldoende binnenkrijgen, hebben een kleinere kans op botbreuken en waarschijnlijk een beter behoud van hun spierfunctie – een onderwerp waar we bij Wageningen University & Research nu onderzoek naar doen.
Hoog tijd dus dat het advies van de Gezondheidsraad bij iedereen tussen de oren komt. Daar zijn volop aanknopingspunten voor. Huisartsen kunnen ouderen vaker screenen en goed voorlichten, bijvoorbeeld als ze toch al langskomen voor een griepprik. Verpleeghuizen kunnen de vitamine D-status gaan hanteren als norm voor verantwoorde zorg. Zorgverzekeraars doen er goed aan vitamine D-supplementen op te nemen in het basispakket, en voedingsmiddelenfabrikanten kunnen producten ontwikkelen verrijkt met vitamine D.
https://weblog.wur.eu/essay-introduction-words/ Hap wat vaker een harinkje, ga regelmatig een blokje om en vergeet vooral dat dagelijkse vitamine D-supplement niet.
Meer weten over onderzoek naar voeding, vitamine D en ouderen? Laat een reactie achter onderaan dit bericht.
“Zelfs van de mensen die een vitamine D-supplement gebruikten, had nog altijd een op de vijf à acht te lage bloedwaarden.”
Hoe is dat te verklaren? Gebrekkige innametrouw? Te lage voorgeschreven doses?
De auteur van het wetenschappelijke artikel geeft aan dat verklaringen hiervoor mogelijk te vinden zijn in:
het type en de kwaliteit van de vitamine D supplementen, de dosering, de gebruiksduur, therapietrouw en persoonsafhankelijke verschillen in de reactie op het supplement.
Wat de precieze verklaring is, dient nader onderzocht te worden.
waar zit vitamine d in
1.Medicijngebruik
2 te weinig buiten bewegen, minimaal ern half uur stevig wandelen in het daglicht is nodig.
Ook hier weer te betreuren dat het advies van de Gezondheidsraad weer 1 op1 wordt overgenomen . Deze raad heeft belangen die ingaan tegen de daadwerkelijk effecten van adequate D niveaus. 10 en 20 mcgr. is volstrekt onvoldoende , voor een onderhouds niveau maar zeker indien deficient. De farma / verdienmodel heeft een te grote invloed , lees belang .
(Auteur artikel:) De adviezen van de Gezondheidsraad zijn niet bedoeld om 1 op 1 overgenomen te worden. Ze zijn alleen bedoeld voor het voorkómen van tekorten bij gezònde mensen. Hierbij houden ze rekening met leeftijd, zwangerschap, huidskleur en hoeveelheid zonlichtblootstelling. Hun aanbevolen doseringen van 10 en 20 mcg zijn voor vrijwel alle gezonde mensen voldoende om een bloedwaarde te bereiken van tenminste 50 nmol/l. Als je echter een bloedwaarde van tenminste 75 nmol/l wilt bereiken zijn deze doseringen voor de helft van de mensen te laag. Ook voor mensen met een vitamine D-tekort zijn de adviezen van de Gezondheidsraad te laag. Bij een vitamine D-tekort kan je daarom het beste een medische behandelaar inschakelen. Die kijkt naar mogelijke oorzaken en schrijft een aangepaste behandeling voor. Om sneller normale bloedspiegels te bereiken kan de behandelaar hoge oplaaddoseringen met vitamine D voorschrijven.
toch niet , 10 of 20 . Beide ruim achterhaalde (internationale) waarden . Gezondheidsraad heeft belangen : farmacie
In dezelfde categorie : Oncoloog van Erasmus MC mag geen kurkuma testen van Big Pharma | Healthwatch | Gezondheidswaakhond https://www.healthwatch.nu/2016/03/25/oncoloog-van-erasmus-mc-mag-geen-kurkuma-testen-van-big-pharma/?utm_campaign=shareaholic&utm_medium=facebook&utm_source=socialnetwork …
Kunt u mij een goed vitamine D-supplement aanraden ? en is een multi vitamine aan te raden ? Ik ben 50 plus.
Heb je al antwoord gekregen?
Een multivitamine is, afgezien van vitamine D en magnesium, niet noodzakelijk als je gevarieerd eet. Maar zoals gezegd heb je vitamine D3 en magnesium (citraat, geen oxide) meestal wel nodig omdat daarvan te weinig in voeding zit.
Een gezond dieet aangevuld met vitamine D3 en magnesium citraat is daarom aan te bevelen. Kies voor een softgel capsule met vitamine D opgelost in olijfolie, met een dosis van 3.000-6.000 IE (= 75-150 mcg) per dag. De aanbevolen dosis van 10-20 mcg per dag zoals geadviseerd door de Gezondheidsraad is achterhaald en mede de reden waarom zoveel Nederlanders een vitamine D tekort hebben.