1 oktober 2015 | Categorie: Voeding en ouderen

Voeding en ouderen: ook ouderen hebben baat bij gezond eten en leven

Door Lisette de Groot

Hoogleraar Voeding van de Oudere Mens...

“Ik ben al zo oud, voor mij maakt het toch niet meer uit wat ik eet”, zegt mijn 70-jarige buurvrouw als ze een bonbon van de schaal pakt. Maar gezond eten en leven is belangrijk, ook of misschien zelfs juist als je al op leeftijd bent. In dit artikel vertel ik over onderzoek naar voeding en ouderen.

150918-7863 kleinWe gaan een spannende tijd tegemoet. Het aantal senioren in de samenleving neemt toe en de overheid wil dat deze mensen zo lang mogelijk zelfstandig blijven. Voedingsmiddelenfabrikanten en onderzoeksinstellingen krijgen steeds meer belangstelling voor ouderen. Dat is maar goed ook, want er is in deze groep met goede voeding nog veel gezondheidswinst te behalen. Als hoogleraar ‘Voeding van de oudere mens’ draag ik daar graag aan bij, met studies die waardevolle inzichten opleveren.

Er is met goede voeding nog veel gezondheidswinst te behalen bij ouderen

Ons eerste onderzoek naar voeding en ouderen, de Europese SENECA-studie, is alweer ruim dertig jaar geleden. Toen al werd duidelijk dat voeding, net als levensstijl, ook bij ouderen wel degelijk verschil maakt. Deelnemers die gezond aten, niet rookten, lichamelijk actief waren en weinig alcohol dronken hadden 60% meer kans om na tien jaar nog in leven te zijn dan leeftijdgenoten die minder gezond leefden. Ze voelden zich ook fitter en wisten zich langer zelfstandig te redden dan anderen – resultaten die later zijn bevestigd door andere studies.

 

Verouderingsprocessen afremmen

De SENECA-studie leverde ons veel interessante onderzoekhypotheses op, bijvoorbeeld over de rol van B-vitamines en vitamine D bij het afremmen van verouderingsprocessen. Die vormden het vertrekpunt voor diverse interventiestudies naar het behoud van functionaliteit – van de botten, de spieren, de cognitieve vermogens en de eetlust – tijdens het ouder worden. Met andere woorden: we onderzoeken hoe voeding processen als osteoporose (botontkalking), sarcopenie (verlies aan spiermassa), cognitieve achteruitgang en anorexie (gebrek aan eetlust) kan afremmen.

Er komen steeds meer aanwijzingen dat bepaalde voedingsstoffen, in combinatie met gezonde voedingspatronen, daadwerkelijk helpen verouderingsprocessen tegen te gaan. Voor vitamine D is er een separaat advies. Ik verwacht dat we, met de afronding van een aantal grote onderzoeksprojecten, zoals het Europese initiatief essay spent my summer vacation, ook meer duidelijkheid krijgen over de rol van eiwitten en B-vitamines.

We weten steeds meer over de rol van eiwit, vitamine D en B-vitamines bij verouderingsprocessen

 

Voeding en ouderen: Eetpatronen

Onze universiteit blijft inzetten op het best mogelijke onderzoek, met innovatieve meetmethoden en uitdagende hypotheses- bijvoorbeeld over de interacties tussen voedingsstoffen en de rol van eetpatronen. Ook slaan we een brug tussen ons eigen voedingsonderzoek het klinisch onderzoek in academische ziekenhuizen en het verouderingsonderzoek dat in Nederland plaatsvindt. Hiertoe hebben we met  collega’s van andere ondezoekscentra de https://weblog.wur.eu/scripts-do-my-assignment-australia/opgericht.

Ik ben ervan overtuigd dat als onderzoekers, bedrijven en overheid op dezelfde weg doorgaan het menu van mijn buurvrouw – en dat van veel van haar leeftijdsgenoten – er straks veel gezonder uitziet. En daar is het mij uiteindelijk om te doen.

Meer weten over voedingsonderzoek bij ouderen? Klik op deze link.

We zijn ook benieuwd naar uw mening. Plaats een reactie onderaan dit artikel.

Door Lisette de Groot

Hoogleraar Voeding van de Oudere Mens

Er zijn 4 reacties.

 1. Door: Toon van de Rijt · 04-10-2015 om 18:27

  met gezonde voeding en een bijbehorende/ passende leefstijl/ beweging kunnen we de gezondheidszorg goedkoper maken!!
  de bodem waarop ons voedsel groeit is daarbij meer dan ontzettend belangrijk

  1. Door: Michael Tieland · 09-11-2015 om 15:40

   Beste Toon,

   Helemaal mee eens. Als we met goede voeding en beweging langer zelfstandig kunnen leven, bespaart dat gezondheidszorg kosten.

   Groeten,
   Mike

 2. Door: lina kaldenbach. · 07-10-2015 om 08:49

  Wil graag zo lang mogelijk fit blijven ben 73 jaar zit op de sportschool en wil mijn voedingspatroon aanpassen

  vriendelijk groetend lina

  1. Door: Michael Tieland · 09-11-2015 om 15:42

   Goed bezig Lina, probeer zo lang mogelijk actief te blijven. Voeding is daarbij ondersteunend. Succes!

   Groeten,
   Mike

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *