Kust & Zee

Magische Mangroven

Foto: Erik Meesters

Terwijl mijn collega’s gisteren op Arborek met de lokale bevolking praatten, was ik de mangroven langs de kust van dit mini-eilanddorpje aan het verkennen. Eerst vond ik een klein bosje met een paar grote mangrovebomen. Verderop vond ik toen veel meer mangroven, een stuk kleiner, die voornamelijk in rechte rijen langs het strand stonden. Deze mangroven zijn geplant door de lokale bevolking, met als doel om de golven te dempen en het zand vast te houden op het strand.

Grappig, als je bedenkt dat men in sommige landen vindt dat mangroven overlast veroorzaken doordat ze het uitzicht op zee belemmeren voor mensen die aan de kust wonen. Hier in Arborek, daarentegen, zijn de mangroven recht voor de huisjes van een homestay geplant. De mensen hier begrijpen kennelijk dat een onbetaalbaar uitzicht niets waard is als het niet veilig is om er te verblijven.

Foto: Erik Horstman

Bootje vol wetenschappers

Vandaag kon ik mijn collega-expeditieleden eindelijk introduceren in de magische wereld van de mangroven op het eiland Gam. Terwijl we richting de kust voeren zagen we weer wat homestay hutjes in de mangroven. Een paar ervan waren bezet, een fijn en afgezonderd plekje voor deze gelukkige toeristen! Maar nu even niet, een bootje vol wetenschappers raast voorbij, allemaal met hun camera’s paraat… Hoe dan ook, we hadden een doel. We doken de mangroven in, waar het dichte netwerk van steltwortels onze motorboot tegenhield. Ik ging het water in en liet mijn collega’s zien hoe een mangrove-onderzoeker zijn weg baant door zo’n ontoegankelijke wortelmassa.

Foto: Ingrid van de Leemput

We zagen wat sponzen en vissen op en tussen de mangroven. Het viel ons ook op dat het water in de mangroven minder helder was dan we tot nog toe hebben gezien. Mangroven voelen zich thuis op zo’n plek en filteren het water dat van het land de zee in stroomt. Direct voor de mangroven zagen we zeegras en slechts een paar meter verder zeewaarts begon het koraalrif. Drie compleet verschillende soorten die harmonieus samenleven, elk met hun eigen niche.

Foto: Ingrid van de Leemput

Mangroven voor kustbescherming

Over niches gesproken, mijn collega’s hebben genoten van hun mangrove ervaring. Leren over elkaars disciplines is een van de vele doelen van deze expeditie. Eén van onze andere doelen is om de lokale bevolking meer informatie te geven over de waarde van de ecosystemen waarin ze leven. Maar ik was natuurlijk blij te zien dat de mensen op Arborek nu al mangroven gebruiken voor het beschermen van hun kust, in plaats van traditionele, maar minder natuurlijke oplossingen. Stapje voor stapje… We zitten nu op een deinende boot richting Misool, onderweg om meer stukjes van de puzzel te vinden voor Resilience of the Richest Reefs.

Mobiele versie afsluiten