28 februari 2017 | Categorie: Geen categorie

Een vergeten oplossing voor een bekend probleem

Door Tjitse van der Molen

Ik ben Tjitse van der Molen, een derdejaars student van de bachelor moleculaire levenswetenschappen

De hedendaagse intensieve landbouw heeft een grote invloed op het milieu. Voorbeelden als het uitspoelen van overschotten aan kunstmest of bijensterfte door pesticiden gebruik, worden vaak genoemd. Toch zijn we tegenwoordig afhankelijk van de productiviteit van de intensieve landbouw. De huidige biologische landbouw is nog relatief onrendabel. Hierdoor hebben we meer landbouwgrond nodig dan wanneer we iedereen met biologisch geteelde gewassen zouden willen voeden. Dit zou ten koste gaan van natuur en is dus geen duurzame oplossing. Genetische modificatie wordt vaak genoemd als nieuwe stap in de groene revolutie maar velen zijn nog huiverig aangezien de uiteindelijke milieugevolgen vaak niet te voorspellen zijn. Met de sterk groeiende wereldbevolking zullen de problemen die het hedendaagse landbouwsysteem met zich meebrengt alleen nog maar groter worden. Verduurzaming is daarom van groot belang.

Mengteelt als oplossing

Misschien moeten we ons hoofd niet breken over nieuwe oplossingen maar kijken naar hoe men het vroeger voor elkaar had, voor de ontdekking van kunstmest en pesticiden. In die tijd maakte men vaak gebruik van mengteelt. Mengteelt zou, in combinatie met de landbouwkennis en machines die we tegenwoordig hebben, een goede oplossing kunnen zijn voor verschillende milieuproblemen die de conventionele intensieve landbouw nog wel veroorzaakt.

Wat is mengteelt

Mengteelt is het tegelijkertijd verbouwen van meerdere gewassen op één stuk land waarbij de gewassen voordeel van elkaar kunnen hebben. Zo kunnen gewassen worden gebruikt om de bodem te verrijken, bijvoorbeeld peulvruchten die in staat zijn om stikstof vast te leggen in de grond. Daarnaast kan mengteelt gebruikt worden om het groeiseizoen te verlengen, door gewassen die aan het begin van het seizoen groeien te combineren met gewassen die pas later gepland en geoogst hoeven te worden. Ook kan men mengteelt gebruiken als alternatief voor pesticiden. Bepaalde planten kunnen dieren aantrekken die het veld beschermen tegen schadelijke insecten.

Wat houdt ons nog tegen?

Mengteelt heeft nu echter ook nog een aantal nadelen. Misschien wel het grootste probleem is het feit dat de combinatie van verschillende planten het zaaien en oogsten ingewikkelder kan maken. Zeker voor grootschalige landbouw zou dit een probleem zijn. Als er meer aandacht komt voor de mogelijkheden van mengteelt kan dit probleem echter goed verholpen worden met aangepaste landbouwmachines. Als we innovatief blijven denken is mengteelt daarom zeker een goede oplossing voor grote problemen.

 

Door Tjitse van der Molen

Ik ben Tjitse van der Molen, een derdejaars student van de bachelor moleculaire levenswetenschappen

Er zijn 2 reacties.

  1. Door: Miranda · 03-04-2017 om 14:59

    wie is de bron/auteur van dit artikel?

    1. Door: Tjitse van der Molen · 24-05-2017 om 20:59

      Dag Miranda, Ik ben de auteur van dit artikel. Inmiddels heb ik mijn persoonlijke account ook aan het artikel gelinkt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *