Je kunt veel leren van studenten die terugkijken op hun studiekeuzeproces. Studente Sophie Frieling kijkt met ons terug naar haar eigen studiekeuzeproces en geeft 10 studiekeuzetips.
Sophie aan het woord: 10 studiekeuzetips. Zo moet het dus niet…
10 don’ts bij studiekeuze (vanuit mijn blik als student als ik terugkijk naar mijn eigen don’ts en die van mijn vrienden)
- Pas in je laatste jaar van de middelbare school beginnen met oriënteren.
- Niet met je ouders/verzorgers praten over hoe je je studie gaat financieren.
- Al je opleidingsopties open houden.
- Niet kijken naar beroepsperspectieven van opleidingen.
- Zonder routebeschrijving of voorbereiding naar een open dag gaan.
- Je zorgen maken om het stellen van teveel of domme vragen.
- Niet de tijd nemen voor een open dag.
- Niet kijken naar de kosten van kamerhuur in de stad waar je opleiding is.
- Naar maar één open dag gaan.
- Je teveel laten beïnvloeden door wat anderen zeggen en denken.
Sophie aan het woord: 10 studiekeuzetips. Zo moet het dus wél…
Deze 10 do’s waren voor mij belangrijk:
- Begin uiterlijk in het schooljaar vóór je examenjaar met oriënteren.
- Praat met je ouders/verzorgers over hoe je je studie gaat financieren.
- Streep opleidingen weg als je er niet geïnteresseerd in bent.
- Kijk naar de beroepsperspectieven van opleidingen.
- Zoek voordat je naar een open dag gaat goed op waar je naartoe moet en hoe laat je er moet zijn.
- Maak je geen zorgen over het stellen van teveel of domme vragen.
- Neem de tijd voor een open dag, voel je niet opgejaagd als je bijvoorbeeld wilt blijven hangen om nog wat meer vragen te stellen.
- Kijk naar de kosten van kamerhuur in de stad waar je opleiding is.
- Ga naar meer dan één open dag.
- Laat je niet teveel beïnvloeden door wat anderen zeggen of denken.
Sophie aan het woord: 10 studiekeuzetips. Waarom ik deze tips geef?
Het kan allemaal bet lang duren…
Het proces van het zoeken naar een opleiding die bij je past kan vrij lang zijn. Voordat je opleidingen kunt gaan uitsluiten, moet je eerst onderzoek doen bij verschillende onderwijsinstellingen. Daarnaast moet je uitzoeken of je überhaupt toelaatbaar bent én ga je open dagen gaan bezoeken. Dit kan veel tijd in beslag nemen. Daarnaast ben je ook nog eens druk met naar school gaan, want dat gaat natuurlijk ook gewoon door. Daarom is het goed om het jaar voor je examenjaar te beginnen met oriënteren en het niet te laten aankomen op het laatste jaar van de middelbare school.
Geldzaken zijn ingewikkeld
Een belangrijk aspect van studiekeuze is geld. Dit kan een ingewikkeld onderwerp zijn om over te praten, maar toch is het goed om het gesprek aan te gaan. Ga je bijvoorbeeld op kamers of niet? Moet je zelf je collegegeld betalen of kunnen je ouders een bijdrage leveren? Ga je wel of niet geld lenen? Dit zijn allemaal zaken die grote invloed hebben op waar en wanneer je gaat studeren. Als je in Nijmegen woont en je wilt in Groningen gaan studeren, maar je hebt geen geld om op kamers te gaan is het misschien toch verstandig om ook een andere stad/opleiding te overwegen*.
Keuzestress
Van keuzestress hebben we allemaal wel eens last. Tijdens je studiekeuze komt dit ongetwijfeld ook aan bod. Het kan overweldigend zijn om een keuze te maken uit de zee van opleidingen die verschillende universiteiten en hogescholen aanbieden. Daarom is het belangrijk om op gegeven moment opleidingen te gaan wegstrepen. Teveel opties openhouden zorgt alleen maar voor meer keuzestress.
Goede tips Sophie (op eentje na…:-)
Dank je Sophie voor deze goede tips. Ik kan zeker achter bijna al je tips staan. Met een tip ben ik het niet zo eens (*) en dat gaat over de stad. Ik weet dat veel studiekiezers kijken naar de stad waar ze gaan wonen. Maar ik wil dat wel wat relativeren. Het gaat vooral om de studie. Moet je dan helemaal niet naar de stad kijken? Jazeker wel, maar met een andere bril. Vergelijk de hbo’s en universiteiten op kwaliteit, op sfeer en op de manier waarop er les wordt gegeven. Is dat toevallig ook in een stad die je leuk lijkt. Of die dichtbij is (als je dat wilt) of juist veraf is (als dat je juist leuk lijkt)… Dan is dat mooi meegenomen. Het gaat om studiekeuze en niet om stadkeuze.
Maar verder: toppie. Ik hoop dat veel ouders en studiekiezers je verhaal lezen en er iets aan hebben.
Lees ook: Zo help je je kind bij studiekeuze.