Studiekeuzekind

Chaotische student

De ene jongere is een ‘pietje precies’, de andere is een chaotische student. Hoe komt het toch dat je ene kind altijd alles makkelijk kan vinden en hoe je andere kind echt altijd alles kwijt is. Is het erg als uw kind een chaotische student is?

Alles kwijt

Ik ken heel wat studenten die altijd alles kwijt zijn. Ook thuis kende ik dat probleem. “Waar zijn mijn sleutels?” “Mijn tas lag toch hier?” “Heb jij mijn usb stick gezien?”
Dit type student is veel tijd kwijt met zoeken, en dat gezoek levert ook heel wat stress op. En.. op het hbo of de uni is er natuurlijk geen moeder die meehelpt met zoeken.
Bij deze voorbeelden gaat het om spullen. Maar hoe gaat het in de digitale wereld? En met de studieplanning?

Studieplanning

In het begin zal een eerstejaars student een vaste studieplanning hebben. Het ligt vast welke vakken hij moet doen. Op de meeste sites staat wel een gedeelte voor ‘studenten’ waar veel staat over studieplanning, studierooster, tentamenrooster etc.
Het is natuurlijk de verantwoordelijkheid van uw zoon of dochter om ervoor te zorgen dat hij zijn zaakjes op orde heeft. Maar… in het begin een beetje meekijken, of gerichte vragen stellen, kan geen kwaad. Zeker als u weet dat uw kind een chaotische student is, mag u best eens belangstellend informeren hoe de stand van zaken is. Een paar vragen die u misschien eens kunt stellen aan de eerstejaars:
Weet de student welke boeken hij nodig heeft en waar en wanneer hij die kan bestellen?
Weet de student waar hij zijn rooster kan vinden?
Weet hij in welke zalen de colleges worden gegeven?
Heeft hij een pasje nodig en hoe krijgt hij dat?
Hoe komt hij in het digitale netwerk van de onderwijsinstelling en hoe komt hij aan een e-mail adres?

Wanneer is de introductie?

De introductieperiode is echt heel belangrijk.  Op bovenstaande vragen zal dan worden ingegaan. Ook is de introductie de periode dat je je medestudenten leert kennen en natuurlijk ook een heleboel studenten van andere studierichtingen. Tijdens de introductie ontmoet de student meestal zijn studie-adviseur of studieloopbaanbegeleider en ook een aantal docenten. Dat alles helpt om je thuis te voelen op de nieuwe studieplek. Natuurlijk zijn er ook feesten. De onderwijsinstelling houdt hier wel enig toezicht op om te kijken dat er geen zaken echt uit de hand lopen.
Verwar de introductie van de onderwijsinstelling niet met de introductie van de studentenverenigingen. Bij de studentenverenigingen draait het echt vooral om feesten, feesten, feesten.
De introductie van de hogeschool of universiteit is voor iedereen belangrijk, maar zeer zeker voor de chaotische student. Hij krijgt dan o.a. de informatie die hij nodig heeft om structuur aan te brengen in zijn studieplanning.

Zelf verantwoordelijk

De student is zelf verantwoordelijk voor zijn planning. Moet een werkstuk op een bepaalde datum ingeleverd worden. Niemand zal de student hieraan herinneren, hij zal er zelf aan moeten denken. Werkt hij aan verschillende projecten tegelijkertijd? Hij zal zelf zijn boeken en documenten netjes moeten rangschikken. Dat geldt voor papier en zeker ook digitaal.

Ik weet zeker dat ik de opmerkingen van de docent over het tentamen opgeschreven heb, maar ik weet echt helemaal niet meer waar ik ze gelaten heb. Mag ik jouw aantekeningen even lenen? Joop

Het is belangrijk dat de student zijn computer op orde heeft en nette en logische mappen aanlegt. Het is slim als de student een structuur voor zichzelf bedenkt en zich hier ook aan houdt. Gebruik dezelfde codes, dezelfde indelingen, gooi vakken niet door elkaar. Zijn de aantekeningen van de colleges netjes digitaal gerangschikt? Heeft hij de power points van de colleges netjes opgeruimd?

Studentenkamer

Alle cliché’s over studentenkamers zijn waar. Studentenkamers zijn heel erg vaak gewoon een grote bende. Bed niet opgemaakt, kleren niet gestreken, afwas van dagen, vuilnisbak niet leeggegooid, haren in het doucheputje, gore koelkast… het is echt allemaal waar. Dit soort chaos is wel te overzien.. Maar het is echt slim als het bureau en vooral de laptop netjes opgeruimd zijn. En wat ik vaak hoor van studenten (en misschien een tip die u door kunt geven): Voor de zelfstudie- en tentamenweek je kamer netjes opruimen helpt om daarna rustig te studeren… ik hoor studenten nogal eens zeggen dat ze op die manier ook wat meer rust in hun hoofd hebben, zeker als het om een spannend tentamen gaat.
O ja, en een tip voor u, kom alstublieft niet onverwacht op bezoek bij uw zoon of dochter. Dat wordt niet op prijs gesteld (en is voor uw rust ook echt niet fijn)

De chaotische student een beetje helpen?

Is uw kind een chaotische student? Het helpt helemaal niet als u alles voor hem blijft zoeken, opruimen, rangschikken enzovoort. Wat wel helpt is als u er gewoon eens op wijst dat chaos tijd en geld kost. Misschien kunt u eens laten zien hoe u zaken rangschikt op uw computer. Of misschien hebt u ook een kind dat heel netjes kan werken. Kan uw andere kind een geheime bondgenoot zijn en eens laten zien hoe je je spullen in je computer slim rangschikt?
Leren ordelijk werken hoort er echt bij in het Hoger Onderwijs. Dat is niet voor niets. Als uw kind straks het hbo of universiteit heeft afgerond zal hij zelfstandig moeten kunnen werken en verantwoordelijk zijn voor zijn eigen werk. Op het niveau van een hbo ‘er of wo ‘er is er echt niet iemand die met je meekijkt of je wel netjes werkt.
En … jong geleerd is oud gedaan…

 

Mobiele versie afsluiten