3 juli 2015 | Categorie: Ervaringen

Introductie is echt belangrijk

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

U kent allemaal de ‘bier’ verhalen over de introductie. Ieder jaar staat er wel een sensatieverhaal in de krant over ontgroening. Je krijgt de indruk dat de introductie vooral in de kroeg wordt doorgebracht. Er is verschil tussen de introductie van de onderwijsinstelling en de introductie en ontgroening van de studentenverenigingen. Lees de ervaringen van een vader: De introductie is belangijk om de onderwijsinstelling, de docenten en de docenten te ontmoeten. En natuurlijk feesten.

 

Ik was echt bezorgd om die introductie

“Ik ben waarschijnlijk een erg bezorgde vader. Van onze kennissen hoorde ik wel vaker de verhalen van leeftijdsgenoten van onze Anne. Gelukkig is onze dochter een rustig meisje. Op zich haalde ze geen geweldige punten op het vwo, maar door haar inzet heeft ze toch een heel behoorlijke cijferlijst gehaald. Daar zijn we natuurlijk trots op. Ook haar studiekeuze liep zonder al te veel problemen, maar de opleiding die ze heeft gekozen kun je alleen in een andere stad doen. Op kamers dus”.
Van de universiteit kreeg ze halverwege de zomervakantie een uitnodiging voor de introductieperiode.  Hier had ik helemaal geen goed gevoel bij. Is dat nou echt nodig, al dat feesten? Het gaat toch om de studie. Iedereen kent de verhalen over ontgroening en allerlei excessen. Maar ja, mijn dochter wou echt graag aan de introductie meedoen, en als ouder moet je accepteren dat ze natuurlijk haar eigen beslissingen neemt.
Ik heb haar gevraagd om me regelmatig te ‘appen’ tijdens die week, maar dat gebeurde de eerste dagen niet. In het weekend kwam ze totaal kapot en schor thuis. Niet echt het moment om over haar belevenissen te praten”.

Wat doe je eigenlijk tijdens de introductieweek?

“In de loop van het weekend kwamen de verhalen los. Heel enthousiast en eerlijk gezegd nogal chaotisch, hoorde ik verhalen over de intro-pappa en mamma, vage sportactiviteiten, enorm late feesten en ook, tot mijn verbazing, uiteindelijk informatie over de universiteit.
Voor zover ik het allemaal heb begrepen heeft ze heel veel andere studenten ontmoet, van haar eigen opleiding maar ook van andere opleidingen. Ze zijn met een groepje de stad in geweest, langs alle kroegen, maar ook het sportcentrum, langs allerlei winkels en ze zijn ook naar de uiterwaarden geweest. Ouderejaars studenten hebben deze groepjes begeleid”.

Feesten is een belangrijk onderdeel van de introductie, maar het is zeker niet het enige.

 

Niet alleen feesten

“Op de universiteit maakte ze kennis met de andere eerstejaars van haar opleiding, ze ontmoette haar studie-adviseur en ook een paar docenten. Ze heeft toen ook een boekje gekregen met daarin allerlei wetenswaardigheden over de eerste colleges en de eerste tentamens. Ze is meegenomen naar de bibliotheek en de winkel waar ze haar boeken kan kopen en ze heeft een rondleiding door een aantal gebouwen gehad”.

En waar komen die verhalen dan vandaan?

Volgens mijn dochter is er na de introductie van de universiteit ook een introductie van de verenigingen. Daar ligt het accent meer op feesten en ‘ontgroening’. De ene vereniging is ‘ruiger’ dan de andere. Mijn dochter heeft zich niet aangesloten bij een studentenvereniging, dus ik kan ook niet zeggen hoe die introductie was.
Maar al met al, nu ik erop terug kijk: Voor mijn dochter was de introductie een prima manier om snel veel studenten te leren kennen en zich thuis te voelen in de stad en op de universiteit. Ik ben echt voor niets bezorgd geweest”.

Introductie; je eerste professionele netwerk

De vader uit bovenstaand interview is echt niet de enige die zich afvraagt of de introductie wel zo’n goed idee is. Het programma van de meeste universiteiten en hbo’s  is een mengeling tussen plezier maken, sporten, de stad leren kennen en vooral ook kennismaken met de opleiding en het instituut.

Toen ik die grote collegezaal binnenkwam moest ik wel even slikken. Maar gelukkig zag ik wel een paar studenten die ik kende van de introductie. Nu kon ik tenminste naast een paar bekenden gaan zitten.

Studenten die de introductie niet meemaken ervaren dat ook achteraf als een gemis. Introductiegroepjes kunnen het echt gezellig hebben samen. Dit sociale netwerk is belangrijk tijdens de studie en zelfs daarna. Het is je eerste professionele netwerk. Een voorbeeld van een introductieprogramma: de introductie van Hogeschool Van Hall Larenstein.
Herkent u het bezorgde verhaal van de vader in het interview? Of juist helemaal niet? Reageer gerust op het artikel.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 2 reacties.

  1. De introductieweek is de beste manier om je nieuwe school te leren kennen, maar vooral ook de studiestad en je nieuwe studiegenoten. Het is de basis voor een nieuwe vriendengroep, waar je de komende jaren of je verdere leven mee zult gaan optrekken!

    1. Door: Hermien Miltenburg · 18-08-2015 om 11:38

      Dag Freddy, ik wens jou, als studieloopbaanbegeleider, en je studenten een harstikke leuke introweek toe.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.