13 april 2018 | Categorie: tussenjaar

Wat kost een tussenjaar? En meer info over tussenjaar

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Een goede studiekeuze maken is voor veel jongvolwassen een hele klus. Sommigen kunnen echt geen keuze maken tegen de tijd dat het eindexamen nadert (mijn kind kan geen studiekeuze maken). Mijn advies is: push uw kind niet een keuze te maken als hij of zij daar niet aan toe is. Laat hem of haar liever kiezen voor een tussenjaar. Een vraag van ouders die vaak volgt is dan.. Wat kost een tussenjaar?

Wat kost een tussenjaar?

Leuk zo’n tussenjaar… maar… wat kost een tussenjaar eigenlijk?

Tussenjaar alleen voor ‘rijke’ jongeren?

Het lijkt alsof een tussenjaar bestaat uit leuke reizen maken. Maar meer dan de helft van de jongvolwassenen vult een tussenjaar anders in.
Voor een jongere aan een tussenjaar begint moet er wél een dagbesteding worden afgesproken. Natuurlijk kan dat reizen zijn, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Denk dan aan vrijwilligerswerk in een sector waar ze later misschien willen werken om te kijken of dat écht bevalt. Sommigen kiezen ze een baan om alvast wat geld te sparen voor de toekomstige studie. Er zijn jongeren die wel weten wat ze willen studeren, maar nog aanvullende vakken moeten doen omdat ze persuasive essay juvenile delinquency hebben. tegenwoordig zijn er ook specialepersuasive essay about bullying gericht op studiekeuze. Er zijn natuurlijk ook jongeren die gaan ‘backpacken’, een wereldreis gaan maken.

Studiekeuze centraal

Wat een jongere ook kiest.. nadenken over de toekomst moet centraal staan tijdens een tussenjaar. Wil hij of zij studeren? Welke studie moet dan dan zijn? Ik vind het belangrijk om goed te plannen wanneer de studiekiezer naar thesis writers in the philippin gaat, wanneer naar someone to write my research papaer, essay on animal farm, hoe hij contact houdt met de ex-decaan. Het studiekeuzeproces moet een duidelijke plek krijgen.

het studiekeuzeproces moet een duidelijke plek krijgen

Het studiekeuzeproces moet een duidelijke plek krijgen

Nadenken over de toekomst

Kiest een jongere voor een andere toekomst, dan moet ook daar tijd aan worden besteed. Ga je een eigen bedrijf opzetten? Ga je werken? Het kan allemaal… Maar het is zeker iets om over na te denken. Dan is een tussenjaar zinvol. (lees ook tips voor een zinvol tussenjaar). Sommige jongeren hebben hier begeleiding bij nodig in de vorm van een tussenjaarprogramma. Hiervoor zijn er trouwens ook subsidiemogelijkheden.

mijn kind wil liever werken

9% van de jongeren kiest voor werken na havo of vwo, 10% voor een tussenjaar

Wat kost een tussenjaar?

Maar dan blijft de vraag… wat kost een tussenjaar? Daniёlle Vogels, jongerencoach en oprichter van het  TussenjaarKenniscentrum gaat hier nader op in… ‘Wil uw kind een tussenjaar en maakt u zich zorgen over de kosten? Dat is niet nodig. Een zinvol tussenjaar hoeft niet duur te zijn. Er zijn verschillende manieren om de kosten te beperken’. Kijk ook naar de subsidiemogelijkheden van het Tussenjaarfonds.

Wat kost een tussenjaar? Tussenjaarkosten zijn te beperken

‘De meeste jongeren die een tussenjaar nemen hebben welgestelde ouders. Het is jammer als een tussenjaar voor maar weinig jongeren is weggelegd. Zo’n jaar tussenjaar kan positieve effecten hebben op persoonlijke ontwikkeling, studiekeuze en studieresultaten. Dit natuurlijk afhankelijk van hoe het jaar wordt ingevuld. Waarom? De druk op jongeren om meteen de goede studiekeuze te maken en die studie zo snel mogelijk te voltooien is groter geworden door de invoering van het leenstelsel. Toch stopt bijna 1 op de 3 studenten op het hbo in het eerste jaar met een studie. Op universiteiten stopt gemiddeld 1 op de 5 eerstejaars.’

Studiefinanciering

‘Tijdens een tussenjaar kan uw kind geen gebruik maken van het leenstelsel en krijgt ook geen ov-kaart. Daarvoor is inschrijving bij een onderwijsinstelling nodig. Tot uw kind 30 jaar is, kan een lening voor een studie worden afgesloten. De voorwaarden hiervoor veranderen niet als uw kind niet meteen doorstudeert na havo, vwo of mbo, of de studie onderbreekt. Als uw kind nog geen 18 is en zich inschrijft bij een instelling voor hoger onderwijs vervalt de kinderbijslag en een eventueel kindgebonden budget (afhankelijk van uw inkomen). U krijgt deze nog wel als uw kind na afronding van havo, vwo of mbo nog geen 18 is en een tussenjaar neemt, en niet meer dan € 1.285 netto per kwartaal bijverdient.’

Wat kost een tussenjaar? Ja of nee reizen? En de financiële gevolgen?

‘Vaak wordt bij een tussenjaar gedacht aan reizen. Dat kan leuk en leerzaam zijn. Maar ook flink wat kosten. Hoeveel hangt natuurlijk af van waar de reis heen gaat en hoe dit geregeld wordt. wilweg.nl  geeft hierover veel nuttige informatie.
Meer dan de helft van de jongeren die een tussenjaar neemt, gaat niet op reis. Dat is ook niet nodig om er een goed jaar van te maken. Ook in Nederland is genoeg vrijwilligerswerk te vinden dat leuk, leerzaam en zinvol is. En waarvoor een vergoeding mogelijk is. Op vrijwilligerswerk.nl kan worden gezocht op verschillende soorten werk in verschillende regio’s.’

Weggegooid jaar?

‘Veel ouders vrezen dat een tussenjaar dat vooral bestaat uit betaald werk onder je niveau, een ‘weggegooid’ jaar wordt. Maar ook dit kan waardevol zijn. Het kan zelfstandigheid en discipline vergroten, en de motivatie om te gaan studeren aanwakkeren. Als uw kind weinig werklustig is en u voorziet dat het verdiende geld zal opgaan aan dingen die niet goed zijn voor hem of haar, kunt u kost en inwoning laten betalen. Hiermee beperkt u niet alleen de kosten van het tussenjaar, maar ook onder meer het risico op veel verveling.’

Oriënteren op studiekeuze

‘Oriënteren op een studiekeuze is belangrijk tijdens een tussenjaar. Op steeds meer plekken in Nederland kan worden deelgenomen aan een tussenjaarprogramma. Hierin worden groepen jongeren begeleid bij persoonlijke ontwikkeling en richting studiekeuze. Deze programma’s verschillen sterk van elkaar qua opzet en kosten. Overzicht Hier is ook te zien welke organisaties financiële hulp bieden aan jongeren die dit niet kunnen betalen.’

Daniёlle Vogels is jongerencoach en oprichter van www.tussenjaarkenniscentrum.nl

Meer tussenjaartips

Tussenjaar tip 1: Spring niet in het diepe
Tussenjaar tip 2: Echt wel studeren?
Tussenjaar tip 3: Focus
Tussenjaar tip 4: Meelopen
Tussenjaar tip 5: Iets bijzonders?
Tussenjaar tip 6: Begeleiding nodig?
Tussenjaar tip 7: Chillen
Tussenjaar tip 8: ‘Zomaar’ een baantje?
Tussenjaar tip 9: Studie voor het leven?
Tussenjaar tip 10: Zelfreflectie

Ook interessant: het artikel in Trouw over tussenjaar: Hoe voorkom voorkom je dat een tussenjaar ontaardt in oeverloos bankhangen.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 6 reacties.

 1. Door: G Dekker · 28-08-2023 om 19:12

  Ik ben momenteel vanuit school door medische problemen geadviseerd om te stoppen, alleen weet ik niet wat ik nu via DUO moet stopzetten en wat niet. Enige hulp hiermee? Dankuwel!

  1. Dag G Dekker, wat vervelend, medische problemen… Ja, ik zou van DUO alles stopzetten zodra u uitgeschreven bent van de onderwijsinstelling.

 2. Door: Danielle Vogels · 23-04-2018 om 12:11

  Via deze pagina zijn overzichten van aanbieders van verschillende soorten activiteiten in het buitenland te vinden. https://www.tussenjaarkenniscentrum.nl/scholieren/tussenjaar-invullen/tussenjaaractiviteiten-reizen/ Hierin staan links naar onder meer het Tropisch Tussenjaar met Bonaire Break, Bali Break en Malaga Break

  1. Dank je wel Daniëlle. Ouders en jongeren die hun ervaringen willen delen met een tussenjaar kunnen dat natuurlijk ook doen via dit blog. Ook aanbieders van tussenjaarprogramma’s in binnen- of buitenland zijn welkom een bijdrage te leveren.

 3. Door: Harm Jan van Dijk · 16-04-2018 om 13:12

  Goed artikel en ik ondersteun het belang van het tussenjaar helemaal. Ik mis helaas de Bonaire Break in jullie lijstje van tussenjaar mogekijkheden. Ik organiseer sinds 3 jaar de Bonaire Break. Dit is een uniek tussenjaar traject op Bonaire. Wonen en werken met een groep jongeren en een individueel studiecoachings programma.
  Onze visie is dat juist door het maken van zo’n reis je nog veel meer leert.
  Gelukkig hebben meer dan 300 jongeren ons inmiddels weten te vinden. Hartelijke groeten. Bonaire Break

  1. Dag Harm Jan, Ik heb Bonaire Break uitgenodigd een artikel voor het blog voor ouders en dat herhaal ik hierbij graag. Niet alleen Bonaire Break is uitgenodigd. Iedereen die een interessant onderwerp voor ouders wil schrijven over studeren, studiekeuze, tussenjaar of studiekosten is van harte welkom een artikel naar me op te sturen… Onderwijsprofessionals VO-HO, ouders, scholieren, studenten, experts, ZZP’ers… ieders inbreng is welkom. De opzet van de decanenkring Arnhem e.o. is dat het blog voor ouders een platform is waar iedereen op kan communiceren. De doelgroep is ouders met een kind op havo/vwo of hbo/wo.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.