3 februari 2024 | Categorie: Tussenjaar, tussenjaar

Wat kost een tussenjaar? En meer info over tussenjaar

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Een goede studiekeuze maken is voor veel jongvolwassen een hele klus. Sommigen kunnen echt geen keuze maken tegen de tijd dat het eindexamen nadert. Push je kind niet een keuze te maken als hij of zij daar niet aan toe is. Laat hem of haar liever kiezen voor een tussenjaar. Wat kost een tussenjaar?

Wat kost een tussenjaar?

Leuk zo’n tussenjaar… maar… wat kost een tussenjaar eigenlijk?

Tussenjaar alleen voor ‘rijke’ jongeren? Wat kost een tussenjaar?

Het lijkt alsof een tussenjaar bestaat uit leuke reizen maken. Maar meer dan de helft van de jongvolwassenen vult een tussenjaar anders in.
Voordat een jongere aan een tussenjaar begint moet er wél een dagbesteding worden afgesproken. Natuurlijk kan dat reizen zijn, maar er zijn ook andere mogelijkheden.

(Vrijwillig) werken

Voor je invulling van een tussenjaar kun je ook denken aan vrijwilligerswerk in een sector waar je later misschien wilt werken. Nuttig om te kijken of dat écht bevalt.
Sommigen kiezen een baan om alvast wat geld te sparen voor de toekomstige studie.

Een ander profiel tijdens je tussenjaar

Er zijn ook jongeren die wél weten wat ze willen studeren, maar nog aanvullende vakken moeten doen omdat ze niet het goede profiel hebben. Als je echt de studie van je dromen hebt gevonden is dit een goed idee. Want wat is nou een jaar extra studeren op de 50 jaar dat je waarschijnlijk zult werken.

Speciale programma’s voor een tussenjaar

Er zijn ook speciale programma’s die je kunt volgen tijdens een tussenjaar. Je zou kunnen kiezen voor een dienjaar bij defensie.
Kijk ook eens naar ‘maatschappelijke diensttijd’. Tijdens de maatschappelijke diensttijd (MDT) zetten jongeren tussen de 12 en 30 jaar zich vrijwillig in voor een ander. Hierbij kunnen ze hun talenten ontdekken en ontmoeten ze andere mensen. MDT wordt betaald door door het ministerie van Onderwijs.Er zijn ook speciale tussenjaarprogramma’s gericht op studiekeuze.

Studiekeuze centraal

Wat een jongere ook kiest.. nadenken over de toekomst moet centraal staan tijdens een tussenjaar. Wil hij of zij studeren? Welke studie moet dan dan zijn? Ik vind het belangrijk om goed te plannen wanneer de studiekiezer naar Open Dagen gaat. Wanneer ga je naar naar meeloopdagen? Hoe zoek je goede informatie?  Hoe houd je contact met je ex-decaan.
Welke vorm van tussenjaar een jongere ook kiest… het studiekeuzeproces moet een duidelijke plek krijgen.

het studiekeuzeproces moet een duidelijke plek krijgen

Het studiekeuzeproces moet een duidelijke plek krijgen

Nadenken over de toekomst

Kiest een jongere voor een andere toekomst dan studeren, dan moet ook daar tijd aan worden besteed. Ga je een eigen bedrijf opzetten? Ga je werken? Het kan allemaal… Maar het is zeker iets om over na te denken. In al deze gevallen is een tussenjaar zinvol. Sommige jongeren hebben hier begeleiding bij nodig in de vorm van een tussenjaarprogramma. Of ze zoeken begeleiding bij een studiekeuzecoach of hun ex-schooldecaan.

mijn kind wil liever werken

9% van de jongeren kiest voor werken na havo of vwo, 10% voor een tussenjaar

Wat kost een tussenjaar?

Maar dan blijft de vraag… wat kost een tussenjaar? Daniёlle Vogels, studiekeuze-expert en oprichter van het  TussenjaarKenniscentrum gaat hier nader op in… ‘Wil je kind een tussenjaar en maakt je je zich zorgen over de kosten? Dat is niet nodig. Een zinvol tussenjaar hoeft niet duur te zijn. Er zijn verschillende manieren om de kosten te beperken’. 

Wat kost een tussenjaar? Tussenjaarkosten zijn te beperken

‘De meeste jongeren die een tussenjaar nemen, hebben welgestelde ouders. Het is jammer als een tussenjaar voor maar weinig jongeren is weggelegd. Zo’n tussenjaar kan positieve effecten hebben op je persoonlijke ontwikkeling, studiekeuze en studieresultaten. Dit natuurlijk afhankelijk van hoe het jaar wordt ingevuld. Waarom? De druk op jongeren om meteen de goede studiekeuze te maken en die studie zo snel mogelijk te voltooien is groter geworden door de eisen van de studiefinanciering. Helaas stopt gemiddeld bijna 1 op de 3 studenten in het eerste jaar met de studie. Overigens zijn er wel grote verschillen tussen het percentage stoppers. Op de universiteit waar ik nu werk (WUR) stoppen gelukkig relatief weinig studenten.’

Studiefinanciering

‘Tijdens een tussenjaar kan je kind geen gebruik maken van studiefinanciering en krijgt hij of zij ook geen ov-kaart. Daarvoor is inschrijving bij een onderwijsinstelling nodig. Tot je kind 30 jaar is, kan studiefinanciering voor een studie worden aaangevraagd. De voorwaarden hiervoor veranderen niet als je kind niet meteen doorstudeert na havo, vwo of mbo, of de studie onderbreekt. 

Wat kost een tussenjaar? Ja of nee reizen? En de financiële gevolgen?

‘Vaak wordt bij een tussenjaar gedacht aan reizen. Dat kan leuk en leerzaam zijn. Maar ook flink wat kosten. Hoeveel hangt natuurlijk af van waar de reis heen gaat en hoe dit geregeld wordt. wilweg.nl  geeft hierover veel nuttige informatie.
Meer dan de helft van de jongeren die een tussenjaar neemt, gaat niet op reis. Dat is ook niet nodig om er een goed jaar van te maken. Ook in Nederland is genoeg vrijwilligerswerk te vinden dat leuk, leerzaam en zinvol is. En waarvoor soms een vergoeding mogelijk is. Op DoemeemetMDT en vrijwilligerswerk.nl kan worden gezocht op verschillende soorten werk in verschillende regio’s.’

Lees hier meer tips om kosten van een tussenjaar te bepreken.

Weggegooid jaar?

‘Veel ouders vrezen dat een tussenjaar, dat vooral bestaat uit betaald werk onder je niveau, een ‘weggegooid’ jaar wordt. Maar ook dit kan waardevol zijn. Het kan zelfstandigheid en discipline vergroten, en de motivatie om te gaan studeren aanwakkeren. Als je kind weinig werklustig is en je voorziet dat het verdiende geld zal opgaan aan dingen die niet goed zijn voor hem of haar, kun je kost en inwoning laten betalen. Hiermee beperk je niet alleen de kosten van het tussenjaar, maar ook onder meer het risico op veel verveling.’

Oriënteren op studiekeuze

‘Oriënteren op een studiekeuze is belangrijk tijdens een tussenjaar. Op steeds meer plekken in Nederland kan worden deelgenomen aan een tussenjaarprogramma. Hierin worden groepen jongeren begeleid bij persoonlijke ontwikkeling en richting studiekeuze. Deze programma’s verschillen sterk van elkaar qua opzet en kosten. Overzicht Hier is ook te zien welke organisaties financiële hulp bieden aan jongeren die dit niet kunnen betalen.’

Wanneer ben je oud genoeg voor een tussenjaar?

Jongeren moeten tot een bepaalde leeftijd naar school. Dat ligt vast in de leerplichtwet. Alle leerlingen van 5 tot 16 jaar zijn leerplichtig. Ben je tussen de 16 en 18 dan moet je een diploma hebben op het niveau mbo 2 of hoger, havo of vwo. Als je dat diploma hebt ben ook ook niet meer leerplichtig. Ben je bijvoorbeeld 16 maar heb je je havo-diploma op zak, dan hoef je niet meer naar school. Een tussenjaar is dan mogelijk.

Meer tussenjaartips n.a.v. Wat kost een tussenjaar?

Tussenjaar tip 1: Spring niet in het diepe. Kies niet voor een studie als je er niet zeker van bent.
Tussenjaar tip 2: Echt wel studeren? Vraag jezelf af of je eçht wel (full-time) wilt studeren.
Tussenjaar tip 3: Focus Kies je voor studeren? Houd dan in het tussenjaar de focus op studiekeuze.
Tussenjaar tip 4: Meelopen Gebruik de tijd die je hebt om veel meeloopdagen te bezoeken.
Tussenjaar tip 5: Iets bijzonders? Kijk ook naar opleidingen waar je nog nooit van gehoord hebt.
Tussenjaar tip 6: Begeleiding nodig? Zoek begeleiding bij je studiekeuzeproces
Tussenjaar tip 7: Chillen En neem ook de tijd om ‘niks te doen’ (Maar niet teveel. Voorkom oeverloos ‘bankhangen’)
Tussenjaar tip 8: ‘Zomaar’ een baantje? Van werken leer je veel. Maar vraag je ook af of je deze baan 50 jaar wilt… Blijf niet ‘plakken’ zonder daarover na te denken.
Tussenjaar tip 9: Studie voor het leven? Binnen en na je studie kun je nog veel kanten op.
Tussenjaar tip 10: Zelfreflectie En denk vooral veel na over jezelf.

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 8 reacties.

  1. Door: Bastiaan · 11-03-2024 om 12:20

    Dag,
    Ik ben sinds kort geslaagd voor mijn BSc, nu begint mijn Master echter pas in september en heb ik nu dus een tussen(half)jaar.
    Wel heb ik me al weer ingeschreven via Studielink om in September gelijk te beginnen.
    Heb ik nog recht op OV en/of studielening tijdens deze overbruggingsperiode?
    Groet, Bastiaan

    1. Dag Bastiaan. Als je nog staat ingeschreven als student wél. Maar je moet je ook afvragen of dit wel verstandig is. De basisbeurs, de OV kaart, de eventueel aanvullende beurs krijg je maar een beperkt aantal jaren. Als je uitgeschreven bent als student krijg je ook een studiefinanciering meer.

  2. Door: G Dekker · 28-08-2023 om 19:12

    Ik ben momenteel vanuit school door medische problemen geadviseerd om te stoppen, alleen weet ik niet wat ik nu via DUO moet stopzetten en wat niet. Enige hulp hiermee? Dankuwel!

    1. Dag G Dekker, wat vervelend, medische problemen… Ja, ik zou van DUO alles stopzetten zodra u uitgeschreven bent van de onderwijsinstelling.

  3. Door: Danielle Vogels · 23-04-2018 om 12:11

    Via deze pagina zijn overzichten van aanbieders van verschillende soorten activiteiten in het buitenland te vinden. https://www.tussenjaarkenniscentrum.nl/scholieren/tussenjaar-invullen/tussenjaaractiviteiten-reizen/ Hierin staan links naar onder meer het Tropisch Tussenjaar met Bonaire Break, Bali Break en Malaga Break

    1. Dank je wel Daniëlle. Ouders en jongeren die hun ervaringen willen delen met een tussenjaar kunnen dat natuurlijk ook doen via dit blog. Ook aanbieders van tussenjaarprogramma’s in binnen- of buitenland zijn welkom een bijdrage te leveren.

  4. Door: Harm Jan van Dijk · 16-04-2018 om 13:12

    Goed artikel en ik ondersteun het belang van het tussenjaar helemaal. Ik mis helaas de Bonaire Break in jullie lijstje van tussenjaar mogekijkheden. Ik organiseer sinds 3 jaar de Bonaire Break. Dit is een uniek tussenjaar traject op Bonaire. Wonen en werken met een groep jongeren en een individueel studiecoachings programma.
    Onze visie is dat juist door het maken van zo’n reis je nog veel meer leert.
    Gelukkig hebben meer dan 300 jongeren ons inmiddels weten te vinden. Hartelijke groeten. Bonaire Break

    1. Dag Harm Jan, Ik heb Bonaire Break uitgenodigd een artikel voor het blog voor ouders en dat herhaal ik hierbij graag. Niet alleen Bonaire Break is uitgenodigd. Iedereen die een interessant onderwerp voor ouders wil schrijven over studeren, studiekeuze, tussenjaar of studiekosten is van harte welkom een artikel naar me op te sturen… Onderwijsprofessionals VO-HO, ouders, scholieren, studenten, experts, ZZP’ers… ieders inbreng is welkom. De opzet van de decanenkring Arnhem e.o. is dat het blog voor ouders een platform is waar iedereen op kan communiceren. De doelgroep is ouders met een kind op havo/vwo of hbo/wo.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.