Over ons

Hallo, ik ben Daniëlle Vogels, voorlichter van studiekeuzebegeleiders en beheerder van dit blog. Dit gaat over alles wat nodig is voor een goede studietijd en heeft jaarlijks bijna een half miljoen pageviews.

Heb je een idee voor een artikel? Wil je een gastblog schrijven of worden geïnterviewd over een bepaald onderwerp? Of wil je iets vragen? Fijn als je contact opneemt! Mijn mailadres is danielle.vogels@wur.nl

Over ons, Daniëlle Vogels, voorlichter van studiekeuzebegeleiders

Daniëlle Vogels, voorlichter van studiekeuzebegeleiders

Ik ben geboren in 1972 en mijn persoonlijke missie is ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk jongeren een goed geïnformeerde en gemotiveerde studiekeuze kunnen maken. Hiervoor geef ik voorlichting aan ouders en professionele studiekeuzebegeleiders. Ouders hebben de grootste invloed op de studiekeuze, blijkt uit onderzoek. Deze is vaak groter dan ze zelf denken en groter dan hun kinderen in de gaten hebben.

Ouders en studiekeuze begeleiden

Je kind begeleiden bij de studiekeuze is een belangrijke taak. Gemiddeld stopt bijna 1 op de 3 eerstejaars studenten aan hbo en universiteit met de gekozen studie, met vervelende gevolgen voor hen en voor de maatschappij. Als studiekeuzecoach begeleidde ik jongeren bij studiekeuze. Nu ik wekelijks voorlichting geef aan ouders en zelf twee dochters heb die het eindexamen naderen merk ik hoe spannend dit kan zijn voor ouders.

Je kunt hier meer lezen over mijn werk en achtergrond.

Hermien Miltenburg

Dit blog is gestart door mijn voorgangster Hermien Miltenburg. Veel artikelen die hierop staan zijn door haar gemaakt.

 

Over ons, Hermien Miltenburg

Hermien Miltenburg

Hermien schreef: ‘Ik heb vele jaren gewerkt als docent binnen het vo, hbo en wo. Als docente heb ik heel wat scholieren en studenten begeleid. Ik heb vooral les gegeven in Nederlands en Nederlands als tweede taal. Later ben ik ook trainingen gaan geven in communicatie- en adviesvaardigheden.
Toen mijn eigen kinderen (3) een opleiding moesten kiezen, vond ik dat als moeder heel lastig. Het viel me tegen mijn eigen kinderen te coachen bij hun studiekeuze. Ondanks al mijn ervaring met (aanstaande) studenten was het toch heel anders toen het over mijn eigen kinderen ging.’

Complexe keuzes

‘Er komt veel kijken bij het maken van complexe keuzes, zoals studiekeuze. Dat is zeker het geval nu er steeds meer mogelijkheden voor jongvolwassenen zijn. Daarbij voelde ik ook een spanningsveld als moeder. Hoe vind je de balans tussen enerzijds coachen, anderzijds de verantwoordelijkheid te laten bij wie die ligt. De verantwoordelijkheid voor studiekeuze en studeren ligt natuurlijk uiteindelijk bij de (aanstaande) student zelf.

Ik heb me de verdiept in de rol van ouders bij studiekeuze, kiezen voor een tussenjaar en wat ouders voor hun kind kunnen doen tijdens de studie. Inmiddels heb ik ondervonden dat andere grote keuzes in het leven, erg lijken op de keuzes die je ook tijdens je studiekeuze maakt. Leren hoe je moet kiezen is een levensles. Belangrijk om die te leren.’
Hermien Miltenburg op LinkedIn