1 juli 2024 | Categorie: Geldzaken

Studiefinanciering in het kort (hbo en wo)

Door Daniëlle Vogels

Voorlichter van studiekeuzebegeleiders

Studiefinanciering bestaat uit een aantal producten. Expert en uitvoerder van de regels rond studiefinaciering is DUO. Dit artikel ‘Studiefinanciering in het kort’ geeft een overzicht van hoe deze eruit zien met ingang van studiejaar 2024-2025.

studie en geld

De studiefinanciering is veranderd. De basisbeurs is weer terug. En over de lening moet je rente betalen. Lees er alles over in dit artikel.

Studiefinanciering in het kort, vijf onderdelen

 1. De aanvullende beurs,
 2. De studenten OV chipkaart (reisproduct),
 3. De lening en
 4. Het collegegeldkrediet
 5. De basisbeurs

Wie heeft recht op studiefinanciering?

Iedere Nederlander jonger dan 30 heeft recht op studiefinanciering. Je moet voor je dertigste begonnen zijn aan een opleiding. Word je ouder dan dertig terwijl je al met je studie begonnen bent, dan maakt dat niet uit. Ben je nog geen 18? Ook dan heb je recht op studiefinanciering. Een student moet de Nederlandse nationaliteit hebben.

Studenten met een verblijfsvergunning of die uit een EU land komen of Suriname of de Antillen kunnen bij DUO meer informatie vragen. Een student kan studiefinanciering aanvragen zodra hij begint met studeren op een hbo of universiteit. Ook als hij nog geen 18 is. Vraag de studiefinanciering wel ruim op tijd aan, minimaal 3 maanden van tevoren. Dat kan via www.duo.nl
Je krijgt geen studiefinanciering als je een deeltijdopleiding gaat doen. Je mag trouwens een bijbaan hebben naast je studie. DUO kijkt niet naar het inkomen van de student.

Wie heeft recht op een aanvullende beurs (1)?

De aanvullende beurs (1) is vooral bedoeld voor studenten waarvan ouders een lager- of middeninkomen hebben en/of meerdere studerende broers en zussen hebben. Zijn er twee of drie studerende kinderen, dan mag het inkomen behoorlijk hoger zijn.
Het aanvragen van een aanvullende beurs is heel eenvoudig. DUO heeft al aangevinkt dat je een aanvullende beurs wilt. Wil je dat niet, dan haal je het vinkje weg. De rest doet DUO. Er wordt overigens gekeken naar het inkomen van de biologische ouders (soms de adoptieouders). De Belastingdienst zoekt dit allemaal uit voor de student. Ook als de student geen contact meer heeft met een van de ouders.

Geen aanvullende beurs… Wat kan een student lenen?

Niet iedereen krijgt een aanvullende beurs. Krijg je geen aanvullende beurs? Dan mag je meer lenen. Net zoveel als het bedrag van de aanvullende beurs. Dat is maximaal €457,60 per maand bovenop het bedrag dat iedereen mag lenen (3).
Krijgt de student helaas maar een deel van een aanvullende beurs, dan mag hij het resterende deel extra lenen. Krijgt hij bijvoorbeeld €100,- aanvullende beurs dan mag hij bovenop de lening (3) en collegegeldkrediet (4) dus €357,60 extra lenen.

Volledige aanvullende beurs

Een student die een volledige aanvullende beurs krijgt, mag daarnaast maximaal €504,50 lenen. Wil je wél de aanvullende beurs maar niet lenen? Dat kan ook. Dat geldt ook voor de basisbeurs en de OV studentenkaart. Die kun je ook ‘krijgen’ zonder dat je leent.

Je moet een prestatie leveren

Een student die binnen tien jaar zijn diploma haalt, mag de aanvullende beurs gewoon houden. De aanvullende beurs wordt samen met de OV kaart en de basisbeurs ook wel ‘prestatiebeurs’ genoemd. Je moet een prestatie leveren om de aanvullende beurs, OV kaart en basisbeurs als gift te krijgen. Je moet namelijk binnen tien jaar afstuderen. Aan een andere studie begonnen? Geen probleem als het maar een studie is binnen het hoger onderwijs. De begindatum van die 10 jaar is de dag waarop je begint te studeren. Stop je tussendoor een jaar, dan tikt de teller gewoon door. Studeer je niet af, dan moet je alles terugbetalen. Met rente.

studiefinanciering in het kort

 

Wie heeft recht op de studenten OV chipkaart (2)?

Er zijn twee soorten OV studenten chipkaart (studentenreisproduct)

 • Een weekabonnement: Door de week gratis en in het weekend met korting reizen.
 • Een weekend-abonnement: In het weekend gratis, door de week buiten de spits met korting.

Een student krijgt deze studenten OV chipkaart voor de duur van de opleiding plus een jaar. Je moet natuurlijk wél in aanmerking komen voor studiefinanciering. Volgt de student een hbo opleiding van vier jaar, dan krijgt hij vijf jaar een OV kaart. Haalt de student niet binnen tien jaar een diploma, dan moet hij ook dit bedrag terug betalen.  ( +/- €100,- voor elke maand waarop hij de OV kaart in zijn bezit heeft gehad). OV kaart, basisbeurs en eventueel aanvullende beurs samen ‘prestatiebeurs’ genoemd omdat je een prestatie moet laten zien. ‘Prestatiebeurs’ is dus de combinatie van OV kaart, basisbeurs en aanvullende beurs.

Je moet jonger zijn dan 30 voordat je begint aan een studie op hbo of universiteit om in aanmerking te komen voor studiefinanciering

Wie heeft recht op een lening?

Iedereen die recht heeft op studiefinanciering heeft ook recht op een lening en het collegegeldkrediet. Deze bedragen moeten in principe altijd terugbetaald worden. Alleen als een afgestudeerde te weinig inkomsten heeft wordt er een deel van het geleende bedrag kwijtgescholden. Meestal kan een student lenen voor de duur van de opleiding + drie jaar. Een hbo opleiding duurt vier jaar, de student kan dus zeven jaar lenen. De student is verantwoordelijk voor deze lening. Als ouder sta je hier buiten. Ook als het kind nog minderjarig is.

Lenen (3)?

Elke student die in aanmerking komt voor studiefinanciering, kan geld lenen. Maar dat hoeft niet. Een student kan zelf bepalen hoeveel hij leent tot een bepaald maximum. Je kunt ook minder lenen. De student kan dit bedrag ook elke maand aanpassen. Bereken van tevoren wat dit betekent voor het aflossen van de studieschuld.

Lenen voor je collegegeld (collegegeldkrediet 4)

Krijg je studiefinanciering? Dan kun je extra lenen om je collegegeld te betalen. Dit heet ‘collegegeldkrediet’. De hoogte van het collegegeldkrediet is afhankelijk van het collegegeld dat je betaalt. Verder is alles hetzelfde, het is gewoon een lening.

 • Meestal betaal je het wettelijk collegegeld. Voor studiejaar 2024/2025 is dit €2530,- Om dit te betalen kun je elke maand  €210,83 lenen.
 • Betaal je meer? Dan kun je maandelijks meer lenen. Hoeveel precies hangt af van de hoogte van je collegegeld. Vraag dit na bij DUO.

Studiefinanciering vanaf september 2024

ThuisOp kamers
Basisbeurs€121,33€302,39
Aanvullende beurs€457,60€457,60
Lening€293,67€293,67
Collegegeldkrediet€210,83€210,83
€1083,43€1264,49

Rente betalen, hoe erg is dat?

Let op. Als je binnen tien jaar afstudeert hoef je de aanvullende beurs niet terug te betalen. Ook de basisbeurs en de OV kaart hoef je dan niet terug te betalen. Maar lukt dat niet dan moet je alles terugbetalen.
Geld dat je leent moet je in elk geval terugbetalen.
Over deze lening hoefde je lang geen rente te betalen. Maar omdat de rente in zijn algemeenheid nu is verhoogd, moeten studenten die een studieschuld hebben ook rente gaan betalen. De rente staat niet vast. Deze kan wijzigen, ook voor bestaande leningen. Je weet dus niet van tevoren hoeveel rente je over bijvoorbeeld 10 jaar betaalt.

Terug betalen? Er zijn ‘verzachtende’ omstandigheden

Er zijn ‘verzachtende’ omstandigheden. Heb je een lager inkomen, dan zijn er speciale regelingen. Dan hoef je niet alles terug te betalen. En je mag 35 jaar doen over de aflossing. Tel bij dit alles de inflatie, dan zie je meestal dat het maandelijkse bedrag aflossing meestal best meevalt. Je kunt dit ook uitrekenen. Er is een rekenhulp waarmee je in kunt schatten wat je maandbedrag is dat je terug moet betalen. Maar het is natuurlijk altijd verstandig niet meer te lenen dan er nodig is voor de studie.

Lenen is terugbetalen

Let op. Lenen is terugbetalen. En je betaalt vanaf de eerste dag dat je leent, rente. Bereken eens wat de aflossing van je schuld betekent in relatie tot je toekomstige salaris. Dan kun je zien dat een niet al te grote studieschuld geen belemmering hoeft te zijn voor het kiezen van de studie van je dromen, ook al is dat misschien in een andere stad en moet je op kamers.
Tip voor ouders: bespreek dit eens met je kind. De student is zelf verantwoordelijk voor zijn studieschuld. Maar het is belangrijk hier over te (leren) praten.

Studiefinanciering voor minderjarige studenten

Ook jongeren onder de 18 zijn zelf verantwoordelijk voor de studiefinanciering. Ze moeten hem zelf aanvragen. En ze zijn ook zelf verantwoordelijk voor hun studieschuld. DUO klopt nooit aan bij ouders als de schuld, om wat voor reden dan ook, niet terugbetaald wordt.

Hoe lang duren de opleidingen?

 • Een associate degree duurt 2 jaar
 • Een hbo bacheloropleiding duurt 4 jaar
 • Een wo (universiteit) bachelor duur 3 jaar
 • Na een wo bachelor moet je nog een wo master volgen om je universitaire masteropleiding compleet te maken. Die duurt 1, 2 3 of 4 jaar. afhankelijk van de studie.
 • Na een hbo bachelor kun je ook een (wo) master volgen. Dan zijn er toelatingseisen.

studiefinanciering in het kort

Studiefinanciering in het kort: Hoelang studiefinanciering?

opleidingleningOV kaartaanvullende beursbasisbeurs
hbo bachelor7 jaar5 jaar4 jaar4 jaar
hbo + 1 jarige hbo master7 jaar5 jaar5 jaar5 jaar
hbo + 2 jarige hbo master8 jaar6 jaar6 jaar6 jaar
wo bachelor + 1 jarige master7 jaar5 jaar4 jaar4 jaar
wo bachelor = 2 jarige master8 jaar6 jaar5 jaar5 jaar
wo bachelor + 3 jarige wo master9 jaar7 jaar6 jaar6 jaar
wo bachelor + 4 jarige wo master10 jaar8 jaar7 jaar7 jaar

*Als je tenminste hiervoor in aanmerking komt.
**Er wordt uitgegaan van de officiële duur van de masteropleiding zoals die bij DUO geregistreerd staat. Dat geldt voor hbo en wo master. Vraag dit na op je instituut. Soms zijn er speciale regelingen zoals bij WUR. Vraag dit ook goed na bij DUO. Er zijn veel regeltjes.
Kies je tussendoor voor een tussenjaar, dan is het slim je uit te schrijven voor de studiefinanciering, dan telt dit jaar niet mee. Na je tussenjaar kun je opnieuw studiefinanciering aanvragen (mits je nog geen 30 bent).

Lees ook: hoe lang mag ik studeren?

Studievertraging en kwaliteit van de opleiding

Zoals je ziet aan bovenstaande tabel is het aantal jaren dat je met studiefinanciering kunt studeren beperkt. Er zijn nogal wat studenten die (veel) langer over hun opleiding doen voordat ze hun diploma halen. Dat ligt niet altijd aan de student. Het ligt soms ook aan de opleiding. Ik adviseer ook bij studiekeuze altijd te kijken naar de kwaliteit van een opleiding. Hoe goed zijn de docenten? Hoeveel begeleiding krijg je? Hoe lang doet een student er gemiddeld over om af te studeren? Langer studeren heeft uiteraard ook financiële gevolgen. Wat zijn de beste opleidingen? Lees meer over studievertraging voorkomen.

Binnen 10 jaar opnemen

Je hebt 10 jaar de tijd om je studiefinanciering op te gebruiken, gerekend vanaf de 1e maand dat je het krijgt. Als je tussendoor een jaar stopt, tikt de teller gewoon door…

Van mbo naar hbo, studiefinanciering in het kort

Ga je na het mbo doorstuderen op het hbo? Dan kunt je toch 7 jaar studiefinanciering voor het hbo krijgen. De periode van 10 jaar begint dan ook opnieuw.

Nieuwe eerstejaars: Halvering collegegeld

Nieuwe eerstejaars bachelorstudenten betaalden de laatste jaren maar de helft van het collegegeld. Studenten die kiezen voor een lerarenopleiding kregen deze korting zelfs twee jaar lang. In 2024 worden deze kortingen afgeschaft.

Op tijd aanvragen

Nieuwe eerstejaars studenten moeten de studiefinanciering op tijd aanvragen, in elk geval voor het begin van de studie. Het advies is om dit drie maanden van tevoren te doen. Is de student toch gezakt voor het eindexamen of kiest hij toch voor een andere studie? Je kunt dit makkelijk wijzigen.

Stoppen in het eerste studiejaar?

Een student die in zijn eerste studiejaar stopt voor 1 februari hoeft het OV reisproduct niet terug te betalen. Dat kan alleen als de student niet eerder studiefinanciering heeft aangevraagd. De aanvullende beurs is sowieso de eerste vijf maanden een gift. Ook de basisbeurs hoeft hij niet terug te betalen.
Stopt de student later zonder een diploma te halen, dan moet hij het OV reisproduct, basisbeurs en eventuele aanvullende beurs wél terugbetalen. Haalt hij binnen 10 jaar een diploma op hoger onderwijs niveau, dan zijn OV kaart, basisbeurs en eventuele aanvullende beurs een gift. De opleiding moet wel erkend zijn.

Studeren met een beperking of handicap

Voor studenten met een beperking, belemmering of handicap zijn er extra mogelijkheden. De Gemeenten zorgen voor een aanvullende toelage naast de studiefinanciering. Ook zijn er extra mogelijkheden om bijvoorbeeld langer studiefinanciering te krijgen of langer te mogen doen over het terugbetalen van de studieschuld. Lees hierover het artikel ‘Financieel slim studeren met een beperking’. Ook doen onderwijsinstellingen soms iets voor studenten die in bijzondere omstandigheden moeten studeren. De studentendecanen kunnen je dan verder helpen.

Studiefinanciering in het kort: Expert = DUO

De expert op het gebied van studiefinanciering is DUO. Dit artikel ‘Studiefinanciering in het kort’ geeft je alleen een korte samenvatting. Er kunnen veranderingen zijn in de regels rond studiefinanciering. Controleer dus altijd alles bij DUO. Volg ook het nieuws over studiefinanciering op de’facebookgroep ouders en studie‘.

Dit artikel is grotendeels gemaakt door Hermien Miltenburg

 

 

Door Daniëlle Vogels

Voorlichter van studiekeuzebegeleiders

Er zijn 250 reacties.

 1. Door: Luna · 24-01-2024 om 17:36

  Hoi! Ik ben op dit moment aan het afstuderen van een particuliere HBO opleiding die drie jaar heeft geduurd. Ik wil over een jaar nog een HBO opleiding volgen, namelijk verpleegkunde. Ik kan nu voor dit jaar nog de basisbeurs aanvragen. Als ik dit nu doe, heb ik dan tijdens mijn nieuwe studie ook nog recht op de basisbeurs of kan ik dit maar voor één opleiding aanvragen?

  1. Dag Luna, dat weet ik niet. Vraag dit aan DUO. Als je geen antwoord krijgt kan ik er voor je achteraan. En ik hoor graag wat je hebt ontdekt. Daar kan ik dan weer anderen mee helpen.

 2. Door: Quinten · 15-01-2024 om 14:12

  Nog een aanvullende vraag: klopt het dat afgezien het terugkrijgen van de helft van mijn collegegeld het geen voor- of nadelen heeft mij uit te schrijven bij de universiteit waar ik momenteel ingeschreven ben? Ik zou graag bij verschillende universiteiten oriënteren, wat natuurlijk gratis kan als ik mijn inschrijving door laat lopen.

  1. Dag Quinten, ja, dat klopt. Maar het is niet gezegd als je je collegegeld door laat lopen, je bij alle universiteiten dan ook lessen mag volgen. je kunt wel overal (gratis) meeloopdagen volgen en proefstudeerdagen en dat zou ik ook zeker doen.

 3. Door: Quinten · 15-01-2024 om 14:03

  Beste mevrouw Miltenburg,
  ik stop dit jaar met de bachelor wiskunde, ik ben in september begonnen aan mijn eerste jaar. Volgend collegejaar start ik met theologie, dus ik heb in theorie binnen tien jaar een diploma.
  Moet ik nu basisbeurs, reisproduct en aanvullende beurs stopzetten, of hoeft dat niet omdat ik wel binnen de tijd een diploma kan laten zien? Uit de informatie maakte ik op dat ik de basisbeurs wel moet stopzetten voor februari, want dan gaat het nog niet af van het aantal jaar dat ik hem ontvang en is het afgelopen half jaar een gift. Ik meende te lezen dat hetzelfde geldt voor de aanvullende beurs. Ik dacht dat ik mijn reisproduct kan laten doorlopen, want die ontvang je een extra jaar, dus als ik nu zonder vertraging binnen tien jaar een diploma haal kan ik elk jaar dat ik studeer van het gratis OV gebruikmaken. Klopt dit allemaal?

  1. Dag Quinten,
   Ik zou alle studiefinanciering stopzetten voor 1 februari. Het halve jaar basisbeurs en OV blijft gewoon tellen en ook je aanvullende beurs en lening. Als je weer gaat studeren, en dat doe je, heb je gewoon een half jaar opgebruikt van de jaren dat je recht hebt op studiefinanciering. Zou je stoppen met studeren, dan wordt de basisbeurs, OV en aanvullende beurs je kwijtgescholden. Geld dat je leent moet je altijd terugbetalen. Kort samengevat: Stop je voor 1 februari en ga je niet meer studeren, dan wordt alle, behalve de lening, je kwijtgescholden. Ga je weer studeren dan heb je een half jaar recht op studiefinanciering opgebruikt.

 4. Door: Sven · 10-01-2024 om 13:44

  Ik ben in 2019 begonnen met studeren aan de opleiding technische natuurkunde. Ik heb helaas door corona 1,5 jaar studievertraging opgelopen en op dit moment krijg ik geen basisbeurs. Nu ga ik binnenkort in een studentenwoning wonen en zou ik graag willen weten of ik recht heb op een uitwonende beurs. Kunt u mij hier meer over vertellen?
  Mvg Sven

  1. Dag Sven, Je zegt zelf al dat je niet in aanmerking komt voor een basisbeurs. Het maakt geen verschil of je op kamers woont of bij je ouders. Alleen de hoogte van de beurs is anders. Ik denk dat je een universitaire bacheloropleiding volgt, en daarvoor krijg je maximaal drie jaar basisbeurs, helaas. Als je aan je master begint, is je situatie misschien weer anders.

 5. Door: Irene van der Weerd · 15-12-2023 om 13:08

  Hallo,
  Ik begon in 2019 met studeren. In 3 jaar mijn bachelor gehaald en nu in 2,5 jaar mijn master. Ik denk erover een 1-jarige master hierboven op te doen. Krijg ik dan nog studiefinanciering voor die nieuwe master (ik rond mijn oude master niet af voor ik mijn nieuwe begin)?
  Mvg,
  Irene

  1. Dag Irene, Wat goed dat je nog een master gaat doen… En heel verstandig en belangrijk dat je een je nieuwe master begint voordat je je huidige master afsluit. Want dan hoef je inderdaad ‘alleen maar’ het wettelijk collegegeld van zo’n €2500,- per jaar te betalen.Ik kan niet goed inschatten of je nog een basisbeurs krijgt. Doe je nu een 1 jarige master en heb je ook basisbeurs aangevraagd, dan is daarmee je recht op een basisbeurs verbruikt. Heb je geen basisbeurs aangevraagd, dan krijg je nog een jaar basisbeurs. Maar de basisbeurs aanvragen is natuurlijk altijd verstandig. Lees ook hoe lang mag ik studeren?

 6. Door: Esther · 14-11-2023 om 15:41

  Mijn dochter wil per 1-2 een Ad studie starten (Hotelmanagement). Daarna wil zij misschien nog graag een 3e en 4e jaar doen, zodat zij de gehele bachelor behaald. Heeft zij ook in jaar 3 en 4 recht op studiefinanciering om de opleiding compleet te maken? Ik kan het bij Duo niet goed vinden.

  1. Ja hoor, volgens mij wel. Ik zou DUO toch hierover benaderen, want uiteraard kan ik geen garantie geven. Kijk ook eens naar ‘hoe lang mag je studeren?’ Overigens vind ik dat je dochter ook goed moet informeren of ze na het AD wel meteen in mag stromen in het derde bachelorjaar van het hbo. Daar zijn soms voorwaarden aan verbonden.

 7. Door: Anoniem · 10-11-2023 om 21:22

  Onze zoon woonde al op zichzelf voordat hij ging studeren. Hij is nu begonnen op de hotelschool in Maastricht. Vandaar uit is hij uitwonend, als hij nu in de zomervakantie weer terug komt naar zijn eigen huis in Amstelveen en zich daar weer in schrijft tm september blijft hij dan wel recht houden op studiefinanciering uitwonend?
  Hij staat op geen enkel adres ingeschreven waar zijn ouders wonen.

  1. Ik begrijp dat je zoon eerst in Amstelveen woonde (en jij niet), nu in Maastricht woont en misschien weer terug gaat naar Amstelveen… Als je zoon niet bij een van zijn ouders woont is hij ‘uitwonend’ en krijgt hij dus de ‘uitwonende’ basisbeurs. Die is hoger dan de basisbeurs voor studenten die nog bij hun ouder(s) wonen.

 8. Door: Henk · 29-10-2023 om 17:42

  Als je in 2016 bent gestart met de bachelor en deze nog moet afronden, heb je dan recht op studiefinanciering?

  1. Dank Henk, nee, als je al die jaren ingeschreven bent geweest helaas niet meer. Lees ook: studiefinanciering in het kort of hoe lang mag je studeren?

 9. Door: Liselot · 24-10-2023 om 15:14

  Ik doe een WO bachelor van 3 jaar, maar heb deze drie jaar niet altijd ingeschreven gestaan ivm een andere studie van 6 maanden tussendoor, maar was toen toch weer terug gegaan, en ik sta nu van sep 2023 uitgeschreven tm nov 2023 omdat ik geen les had. Nu vraag ik me af, ik heb tot januari geen school en vroeg me af of ik dan mijn basisbeurs en studenten OV stop moet zetten zodat die langer door kan als ik straks een master doe, of maakt dat niet uit en rekenen ze gewoon 4 jaar (voor beurs) en 5 jaar (voor OV) vanaf het startpunt van je studie? voor mij in 2020 sep. Of houden ze wel rekening met deze on-ingeschreven maanden? Want heb het geld nu niet nodig, maar als de maanden gewoon doortikken, en ik dit niet later kan gebruiken, wil ik het natuurlijk wel hebben..

  1. Dag Liselot, ik zou dit zeker ook goed navragen bij DUO. Bij mijn weten tellen ze de maanden dat je ingeschreven staat. Je uitschrijven als je toch de studiefinanciering niet gebruikt, lijkt me een goed idee. Want inderdaad, straks bij je master is het fijn als je nog wat studiefinanciering ‘tegoed’ hebt.

 10. Door: Imke · 20-10-2023 om 15:34

  Moet je ook basis- en aanvullende beurs met rente terugbetalen als je stopt met je studie?

  1. Dag Imke,
   Ja, als je niet binnen tien jaar je diploma haalt moet je je basisbeurs, je OV kaart en je aanvullende beurs terugbetalen. Je mag wel van studie veranderen, maar uiteindelijk moet dat diploma er komen. Stel je begint met hbo economie en je studeert binnen tien jaar af met hbo geschiedenis, dan is er niets aan de hand. Maar dat hbo diploma moet er wel komen. Lukt dat niet dan moet je alles terugbetalen en betaal je rente (per 1-1-2024 ruim 2,5%)over het bedrag dat je geleend hebt. Dan tellen ze vanaf de eerste dag dat je begon met je studie.

 11. Door: Martijn · 18-10-2023 om 16:10

  Hallo,

  Mijn broer heeft een jaar studievertraging, waardoor ik nu geen aanvullende beurs krijg. Ik zou hier wel recht op hebben gezien het inkomen van mijn ouders. Ik kan er toch niets aan doen dat mijn broer langer over zijn studie doet. Wat voor actie zou ik hiervoor kunnen ondernemen?

  1. Dag Martijn,
   Wat een vreemd verhaal… Ik zou me wel voor kunnen stellen dat je broer niet meer studeert en dat je om die reden geen aanvullende beurs meer krijgt. Er wordt namelijk gekeken naar of er meerdere studerende kinderen zijn in een gezin. En ook naar het inkomen van de ouders. Vraag dit nog eens goed na bij DUO. Kom je er niet uit, laat het mij dan weten, dan ga ik hier dieper induiken.

 12. Werk je part time naast je fulltime studie en heb nog steeds moeite om de eindjes aan elkaar te knopen? Die feestjes vermijdt om maar geen geld uit te hoeven geven en vakanties thuis doorbrengt? Bureau Spotlight nodigt studenten uit Wageningen uit om deel te nemen aan een onderzoek over geldzorgen.

  aanmelden: https://www.bureauspotlight.nl/geldpuzzel-hoe-kom-jij-rond-met-een-klein-budget/

 13. Door: Anna · 19-09-2023 om 23:59

  Hallo, ik wil graag mijn HBO Propedeuse Rechten halen volgend schooljaar, zodat ik daarna naar de WO Bachelor Rechtsgeleerdheid kan doorstromen. Moet ik na het behalen van de HBO propedeuse de aanvullende beurs en het studentenreisproduct van alle 12 maanden terugbetalen, aangezien ik dan ga stoppen met de HBO Bachelor studie? Ik wil trouwens wel weer een aanvullende beurs en het studentenreisproduct aanvragen voor de WO Bachelor en WO Master

  1. Dag Anna, nee dat hoeft niet. Maar je bent natuurlijk wel een jaar recht op OV kaart, basisbeurs en eventuele aanvullende beurs kwijt.

 14. Door: Claudia · 08-09-2023 om 13:21

  Stel je hebt de afgelopen 3 jaren aan de universiteit gestudeerd zonder te lenen maar wel met een studenten reisproduct en je moet nog een aantal jaren studeren. Ik begrijp dat je dan nog maar 1 jaar beurs kunt krijgen omdat dat reisproduct in de 3 voorgaande jaren als prestatiebeurs wordt gezien. Je loopt dan 3 jaren beurs mis omdat je een reisproduct had. Een heel duur grapje. Maar is dit ook echt zo of zijn er toch manieren om die 3 jaren nog een beurs te krijgen.

  1. Hoi Claudia, ja het is inderdaad zuur dat je na drie jaar studiefinanciering (ook al was dat in jouw geval alleen de OV kaart) nog maar 1 jaar basisbeurs krijgt. Houd hierover wel goed contact met DUO, je weet maar nooit of er niet iets verandert. Ik weet van geen andere financieringsbron. Alleen als je extra ondersteuning nodig hebt bijvoorbeeld omdat je een belemmering of beperking hebt kun je bij de gemeente aankloppen. En natuurlijk is er de zorgtoeslag en soms de huurtoeslag. Kijk voor een compleet overzicht over geldzaken eens naar dit youtube filmpje. Heb je aanvullend vragen, dan kun je ook mailen met mijn opvolger Danielle.Vogels@wur.nl

 15. Door: Bashar · 01-09-2023 om 12:15

  Ik ben gestopt na 1,5 jaar met mijn opleiding, en daarna 3 pogingen om weer te gaan studeren maar gestopt na 1 of 2 maanden. Dat komt allemaal door depressie en psychologische klachten.
  Als Ik weer een opleiding ga volgen, mag ik gewoon studiefinanciering krijgen of het feit dat ik vaak gestopt met mijn opleiding zou probleem leveren door DUO.
  Mag ik een opleiding volgen die langer duurt dan mijn diploma termijn, dat wil zeggen dat ik zou zeker niet klaar zijn met mijn master op tijd.

  1. Hoi Bashar, je kunt in de toekomst gewoon weer studiefinanciering aanvragen. Maar de jaren dat je gestudeerd hebt tellen dan wel mee in de rekensom over hoe lang je mag studeren. Ik raad je ook aan om heel goed na te denken over je studiekeuze voordat je weer een opleiding oppakt. En zoek dan ook meteen hulp bij je studentendecaan en studieadviseur/studieloopbaanbegeleider. Heb je in de toekomst vragen? Die kun je stellen aan mijn opvolger Danielle.Vogels@wur.nl

 16. Door: Anes Devedzic · 21-08-2023 om 22:30

  Als ik mijn studie beurs nu aanvraag wanneer ik nog bij mijn ouders ingeschreven sta word mijn beurs dan automatisch omgezet naar een uitwonende beurs zodra ik op kamers ben? Ik heb mijn kamer al wel, maar het duurt nog even voordat de gemeente het door heeft gegeven

  1. Dag Anes, ja, bij mijn weten gebeurt dat inderdaad als de gemeente heeft doorgegeven dat je daar woont. Maar houd het wel zelf goed in de gaten.

 17. Door: Tash · 21-08-2023 om 09:39

  Ik heb een inkomensverklaring nodig van mijn moeder, zij woont in Suriname. zij heeft geen inkomen, maar wij hebben daar wel een verklaring van nodig voor DUO ( ik ben hier al ruim een jaar mee bezig). ik ben haar dochter en woon al een aantal jaren in Nederland. ik studeer en ontvang daarom studiefinanciering. Omdat mijn ouders mij financieel niet kunnen ondersteunen heb ik recht op een extra aanvulling vanuit DUO. Deze ontvang ik nu al zeker ruim een jaar niet, omdat Dienst uitvoering onderwijs in Nederland eist om een inkomensverklaring van mijn moeder. Mijn moeder zegt dit niet te kunnen krijgen en heeft van alles geprobeerd ( zij heeft geen inkomen uit loon). kunt u mij adviseren hoe ik dit nou veder kan oppakken? en hoe zit het precies in Suriname met het inkomen opvragen van ouders? en hoe kan je dit doen?
  alvast mijn dank. Met vriendelijke groeten, Tash

  1. Dag Tash,
   Wat een enorm gecompliceerd probleem. Ik kan contact zoeken met mijn contactpersoon bij DUO. Mag ik daarbij je naam vermelden?

 18. Door: W.P. van Alphen · 18-08-2023 om 11:37

  Beste Hermien,
  Onze zoon is 28 jaar. Hij heeft 1 jaar Hbo-Informatica gedaan en is daarna overgestapt naar de HBO-kunstopleiding. Hier deed hij 1 voorbereidend jaar en hij zit nu in de afstudeerfase. Heeft het 4e jaar 2x gedaan. Tot het laatste jaar hebben zijn ouders studie en een toelage betaald. Dit is vorig jaar gestopt. Het afgelopen jaar heeft hij de maximale studielening ontvangen, deze loopt volgende maand af. Ik heb de volgende vragen:
  – Heeft hij recht op de compensatie van 1400 euro, en zo ja, moet hij dat zelf aanvragen?
  – Kan hij nog een Master doen van 1 jaar met een studielening?
  – Wat zijn consequenties van niet afstuderen?

  1. Dag W.P. Wat fijn dat je zoon zijn weg heeft gevonden en is afgestudeerd. Hij heeft m.i. inderdaad recht op die 1400 euro en die kun je aanvragen bij DUO. Je hoeft daarvoor nog niets te doen. En de compensatie krijg je pas als je bent afgestudeerd. Link Je vraagt ook hoe lang je zoon nog recht heeft op studiefinanciering. Kijk hiervoor op ‘studiefinanciering in het kort’. Daarin kun je lezen of en hoeveel jaar hij nog recht heeft op een lening. Ik weet niet of hij tijdens het voorbereidend jaar ook geleend heeft, en welke andere jaren, maar ik vermoed zo, op basis van jouw info dat hij niets meer kan lenen en ook geen recht meer heeft op OV of basisbeurs. Maar kijk het vooral goed na en vraag het aan DUO, zij zijn dé expert. Overigens moet je een studielening altijd terugbetalen. De basisbeurs, OV kaart en eventuele aanvullende beurs mag je houden als je binnen 10 jaar afstudeert. Heb je aanvullend vragen? Wend je dan tot mijn opvolger Daniëlle.Vogels@wur.nl

 19. Door: Bram · 02-08-2023 om 13:49

  Hallo,

  Mijn situatie is als volgt: ik ben al vijf jaar bezig met studeren en door studievertraging, door o.a. corona, ben ik waarschijnlijk nog 2 jaar bezig voordat ik mijn master heb afgerond.

  Als ik het goed bergijp heb ik nu geen recht meer op de basisbeurs omdat ik al 5 jaar studeer.
  5 jaar lang heb ik dus geen basisbeurs gekregen, omdat deze 0 euro was, en nu deze weer terug komt heb ik er geen recht meer op.

  Als ik dalijk klaar ben met studeren heb ik geen bijdrage van de overheid gehad. Terwijl dit in de periode voor dat ik begon en nadat ik klaar ben wel zo is. Begrijp ik dit goed?

  Mvg,

  Bram

  1. Hoi Bram,
   Ja, ik ben bang dat je dit goed begrijpt. Je hoort echt bij de pechgeneratie. Je kunt wel via DUO 1400 euro compensatie aanvragen.

 20. Door: Ingrid · 19-07-2023 om 08:52

  Ik heb een vraag over de basisbeurs (studiefinanciering). Ik ga aan mijn laatste jaar beginnen van een HBO opleiding maar dit is wel het 5e jaar omdat ik het 3e jaar 2 keer gedaan heb, heb ik dan recht op studiefinanciering?

  1. Hoi Ingrid, nee, dan heb je helaas geen recht meer op de basisbeurs. Je kunt wel recht hebben op de compensatieregeling voor studenten die niet meer in aanmerking komen voor de basisbeurs. Mijn opvolger Daniëlle.Vogels@wur.nl kan je hier meer over vertellen en natuurlijk DUO.

 21. Door: Leo van der Biessen · 03-07-2023 om 14:57

  Ik heb nog een vraag. Ik heb mijn eerste jaar HBO gehaald. Ik heb dit jaar wel studentenreisproduct gehad, geen beurs, geen lening. Ik wil na het HBO een twee-jarige WO-Masters doen. Ik zie dat ik dan 5 jaar een basisbeurs kan krijgen en maximaal 6 jaar studentenreisproduct. Kan ik nu nog steeds 5 jaar basisbeurs krijgen?

  1. Dag Leo, ja, je krijgt dan 5 jaar basisbeurs. Lees ook studiefinanciering in het kort

 22. Door: Julian · 21-06-2023 om 17:30

  Beste Hermien,

  Ik sta momenteel ingeschreven bij mijn vriendin die particulier een woning huurt. Ik woon dus niet op kamers. Kom ik in dit geval ook nog steeds in aanmerking voor een uitwonende beurs?

  1. Hoi Julian, maar dan woon je toch niet thuis bij je ouders? Daar gaat het in dit geval om. Je krijgt dus gewoon een uitwonende beurs, als je ook aan alle andere voorwaarden voldoet…

   1. Door: Esselien · 11-07-2023 om 12:45

    Beste Hermien, aansluitend op hetzelfde onderwerp. Stel dat ik niet aan een woonruimte kan komen in Maastricht, waar ik bij de Uni aldaar ga studeren, heb ik nog recht op DUO als ik ergens anders in Nederland sta ingeschreven (niet bij ouders)?

    1. Jazeker Esselien.. als je maar niet bij je ouders woont. Woon je wél bij je ouders, dan krijg je 110 euro basisbeurs.

 23. Door: Milo · 21-06-2023 om 13:45

  Hallo Harmie. Ik heb vorige school jaar mijn HBO-Bachelor gehaald en ben dit schooljaar begonnen aan mijn WO-master. Nu heb ik mijn eerste WO studiejaar voltooid (dus 5 studiejaren in totaal) maar kan ik mij voor volgend studiejaar (jaar 6) nietin schrijven voor de basisbeurs. Hoor ik als HBO’er die een master doet geen 6 jaar preestatiebeurs te krijgen. Of is het omdat ik daarna een WO-master ben gaan doen dat ik nu opeens 1 jaar minder krijg. Terwijl een HBO bachelor 1 jaar langer is dan een WO bachelor?

  1. Dag Milo, ja dat is heel bijzonder. Als je een hbo doet en daarna een wo master krijg je geen basisbeurs meer.

   1. Door: Floor · 01-08-2023 om 20:20

    ‘Is je basisbeurs fase afgelopen, dan kun je nog wel een tijdje lenen. Het bedrag dat je kunt lenen is € 1.028,33.’

    Wordt met dit bedrag het totaalbedrag bedoeld dat je kunt lenen of het bedrag dat je maximaal per maand kunt lenen?

    1. Als je geen basisbeurs meer krijgt kun je lenen. Dit zegt DUO: De ‘gewone’ rentedragende lening is dan maximaal € 1.028,33 per maand. Het bedrag aan collegegeldkrediet komt daar nog bij. het ‘gewone’collegegeldkrediet is €192. Betaal je meer collegegeld, dan mag je ook meer lenen.

 24. Door: Tim · 24-05-2023 om 23:38

  Als je stopt met je bachelor opleiding na 2 jaar met aanvullende beurs en reisvoorziening en je wilt associate doen. Krijg je dan nog steeds aanvullende beurs en reisvoorziening? En krijg je dit als gift weer terug als je je associate diploma haalt. Van die 2 jaar dat je je associate opleiding hebt gevolgd.

  1. Dag Tim,
   Ja, ik denk dat je in dit geval nog recht hebt op (een paar jaar) aanvullende beurs. En ook dat je recht hebt op de gift voor de jaren dat je deze gebruikt hebt voor je associate degree. Vraag dit voor de zekerheid na bij http://www.duo.nl. Lukt dat niet, dan hoor ik het graag en gebruik ik mijn contacten. Super dat je zoekt naar een nieuwe studie en associate degree is een mooie opleiding.

 25. Door: Jochem · 20-04-2023 om 06:12

  Goedemorgen Hermien,

  Indien ik na mijn hbo bachelor heb behaald en vervolgens een bachelor op universitair niveau wil doen, heb ik dan nog steeds recht op het studentenreisproduct? Ik kan hier nergens informatie over vinden.

  1. Dag Jochem,
   Dat hangt ervan af hoe lang je over je bachelor hebt gedaan. Maar heb je die in vier jaar afgerond, dan heb je daar inderdaad nog recht op. Meer info vind je hier.

 26. Door: D. · 24-02-2023 om 08:56

  Dag Hermien,

  Momenteel volg ik een 4 jarige HBO-opleiding die ik in juli zal afronden. Ik wil graag hierna een 1-jarige post-HBO opleiding volgen. Momenteel heb ik mijn prestatiebeurs gepauzeerd en heb ik nog 8 maanden prestatiebeurs resterend. Ik vroeg mij af of u misschien weet of ik deze 8 maanden volgend jaar nog in kan zetten, omdat ik dan al een bachelor diploma heb. Als dit het geval is, heb ik volgend jaar recht op 8 maanden basisbeurs. Weet u misschien hoe het dan zit met de terugbetalingsregel wat betreft een diploma halen binnen 10 jaar? Ik vraag mij af of ik dan sowieso niet of terug te betalen omdat ik al een hbo diploma heb of dat dit afhangt van het behalen van mijn post-HBO opleiding. Of moet ik dat geld dan sowieso terug betalen?

  Hartelijk bedankt!

  1. Dag D., Op de eerste plaats is DUO natuurlijk de expert. Maar zoals ik er tegenaan kijk hoef je de prestatiebeurs voor je hbo niet terug te betalen als je je bachelor haalt (binnen 10 jaar). Is je post hbo opleiding een master? Dan krijg je ook daarvoor weer allerlei faciliteiten. Kijk hiervoor op studiefinanciering in het kort. Is je volgende opleiding inderdaad een master, dan gelden ook hiervoor weer de regels van de prestatiebeurs, namelijk dat je het geld betreffende je master dat je als aanvullende beurs, OV kaart en eventueel basisbeurs hebt gekregen, terug moet betalen. Maar het geld dat je hebt gekregen voor je bachelor telt dan niet meer mee, want dat stukje heb je succesvol afgerond. het geld dat je tijdens je bachelor hebt gekregen is na je afstuderen een gift. Het geld dat je hebt geleend moet je natuurlijk wel terugbetalen. Super trouwens dat je jezelf zo blijft ontwikkelen.

 27. Door: WO · 08-02-2023 om 17:25

  Sinds augustus 2022 ben ik begonnen met een premaster. Hiervoor heb ik een 4-jarige HBO opleiding gedaan en een tussenjaar. Nu blijkt dat het recht op een studentenreisproduct is verlopen. Bij de overstap van HBO naar premaster universiteit bestaat er geen nieuw recht op de voorzieningen van DUO? Is dit slecht van MBO naar HBO?

  1. Dag WO, Dat weet ik echt niet. Je kunt dit nogmaals navragen bij DUO. Dat is echt lastig bij een pré-master. Nog een keertje doorvragen is mijn advies…

 28. Door: Ole Veenstra · 11-01-2023 om 23:42

  Hoi!
  Ik heb een laptop nodig voor mijn studie, alleen kunnen ik en mijn ouders deze niet betalen, kan ik die kopen van mijn lening (duo) of is dat niet de bedoeling?
  Groet, Ole

  1. Dag Ole,
   Ja, je mag de lening van DUO gebruiken zoals jij dat zinvol vindt. En een goede laptop is zeker hartstikke belangrijk.

   1. Door: Riel · 19-06-2023 om 10:48

    Beste Hermien,
    Ik heb een HBO bachelor gedaan met basisbeurs (4 jaar) en daarna een WO bachelor zonder studiefinanciering. Nou heb ik de wens een WO master te doen maar het lijkt erop dat ik alleen recht heb op basisbeurs als ik een HBO master doe (of een tweejarige WO maar dan maar met 1 jaar beurs). Een eenjarige WO master met beurs lijkt niet mogelijk. Klopt dat?
    Alvast bedankt!

    1. Hoi Riel, Wat knap dat je it zo hebt gedaan. Maar helaas, je hebt gelijk… alleen als je een 1 jarige hbo master doet, krijg je nog basisbeurs.
     Studiefinanciering in het kort: Hoelang studiefinanciering?
     hbo bachelor:  lening 7 jaar, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs en 4 jaar basisbeurs
     hbo + ** 1 jarige wo master: 7 jaar lening, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs* en 4 jaar basisbeurs
     hbo + ** 2 jarige wo master: 8 jaar lening, 6 jaar OV, 5 jaar aanvullende beurs* en 5 jaar basisbeurs
     hbo bachelor + ** 1 jarige hbo master: 8 jaar lening, 6 jaar OV, 5 jaar aanvullende beurs* en 5 jaar basisbeurs
     hbo bachelor + ** 2 jarige hbo master: 8 jaar lening, 7 jaar OV, 6 jaar aanvullende beurs* en 6 jaar basisbeurs
     wo bachelor + ** 1 jarige wo master: 7 jaar lenen, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs* en 4 jaar basisbeurs
     wo bachelor + ** 2 jarige wo master: 8 jaar lenen, 6 jaar OV, 5 jaar aanvullende beurs* en 5 jaar basisbeurs
     wo bachelor + ** 3 jarige wo master: 9 jaar lenen, 7 jaar OV, 6 jaar aanvullende beurs* en 6 jaar basisbeurs
     wo bachelor + ** 4 jarige wo master: 10 jaar lenen, 8 jaar OV, 7 jaar aanvullende beurs* en 7 jaar basisbeurs

     *Als je tenminste in aanmerking komt voor de aanvullende beurs.
     **Er wordt uitgegaan van de officiële duur van de masteropleiding zoals die bij DUO geregistreerd staat. Dat geldt voor hbo en wo master. Vraag dit na op je instituut. En vraag dit ook goed na bij DUO. Er zijn veel regeltjes.

 29. Door: Suzanne · 03-01-2023 om 13:14

  Beste Hermien,

  Ik had een vraagje. Ik heb in 2020 mijn universitaire bachelor gehaald en ben daarna begonnen aan een master. Deze master heb ik niet afgemaakt. Nou vroeg ik me af hoe het zit met de aanvullende beurs en het studentenreisproduct waar ik tijdens mijn bachelor allebei gebruik van gemaakt heb. Worden deze voor mijn bachelor wel omgezet tot gift, of moet ik deze allebei ook terugbetalen?
  Alvast bedankt voor uw hulp!

  1. Hoi Suzanne, volgens mij wordt dit geteld als gift omdat je een opleiding hebt afgerond. Maar vraag het ook na bij DUO, zij zijn de experts. Laat ook de studiepunten die je bij je master hebt gehaald vastleggen. Je weet maar nooit ho dit nog eens van pas kan komen.
   Hoi Suzanne, Ik heb het nog eens nagevraagd, maar inderdaad… als je je bachelor binnen de tijd hebt afgerond worden OV en eventuele aanvullende beurs een gift, ook als je je master helaas niet af zou ronden.

 30. Door: Karin · 30-12-2022 om 19:31

  Dag Hermien,
  Mijn zoon heeft zijn Bachelor behaald in 2020 en is toen gestart met zijn Master. Alleen het eerste studiejaar heeft hij een aanvullende lening gehad. In de overige jaren alleen de OV-kaart. Beide vallen onder prestatiebeurs. In 2021 is hij gestopt met zijn Master en heeft toen ook direct de OV-kaart stopgezet. Nu staat in mijn DUO dat er sprake is van een studieschuld. Hij zit nu in de aanloopfase van de aflossing en zou per 1-1-24 moeten gaan aflossen. Maar deze schuld (m.u.v. het bedrag aan OV-kosten uit de Masterperiode) zou op basis van het Bachelordiploma toch moeten worden kwijtgescholden? Zijn Bachelordiploma staat wel in DUO geregistreerd, op welk moment wordt het bedrag dan kwijtgescholden?

  1. Dag Karin,
   Ja, dat lijkt me ook. Zal ik het eens navragen bij DUO?

  2. Dag Karin,
   Ik heb het nog eens nagevraagd maar inderdaad de OV van je zoon en zijn aanvullende beurs worden een gift, ook als hij stopt met zijn master. Er zal dus zeker een kwijtschelding volgen. Maar vraag het zelf ook goed na bij DUO.

 31. Door: Suzanne Veltman · 13-12-2022 om 16:57

  Beste Hermien,
  Wat verhelderend om dit alles te lezen. Ik heb ook een vraag mbt de studie van mijn zoon. Hij in 4 jaar zijn 3-jarige bachelor gehaald en zit nu in het 1e jaar van zijn (2-jarige) master. Dit is dus zijn 5e studiejaar. Mijn zoon krijgt sinds 2 jaar een aanvullende beurs en leent een klein beetje bij (hij werkt ook). Voor een 5 jarige WO-studie (3 jaar bachelor en 2 jaar master) mag je 8 jaar lenen en kun je 5 jaar een aanvullende beurs krijgen. Maar hoe werkt die aanvullende beurs? Dit is zijn 5e studiejaar, maar slechts het 3e jaar dat hij een aanvullende beurs krijgt. Heeft hij nu de komende 2 jaar nog recht op een aanvullende beurs omdat hij deze pas voor het derde jaar ontvangt? Of is de regel dat je de eerste 5 jaar recht op een aanvullende beurs hebt en telt dit gewoon als zijn 5e studiejaar ongeacht hoe lang je de aanvullende beurs ontvangen hebt?
  Dank voor je antwoord 🙂

  1. Dag Suzanne, Wat fijn dat het zo goed gaat met de studie van je zoon. Ik verwacht dat hij de komende twee jaar nog recht heeft op een aanvullende beurs. Maar vraag het voor de zekerheid aan DUO. Vergis ik me, dan hoor ik het graag. Dan heb ik ook weer iets geleerd. Maar voor jullie hoop ik, en verwacht ik, dat hij gewoon vijf jaar aanvullende beurs krijgt.
   hbo bachelor: 7 jaar lening, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
   hbo + 1 jarige wo master: 7 jaar lening, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
   hbo + 2 jarige wo master: 8 jaar lening, 6 jaar OV, 5 jaar aanvullende beurs
   wo bachelor + 1 jarige wo master: 7 jaar lenen, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
   wo bachelor + 2 jarige wo master: 8 jaar lenen, 6 jaar OV, 5 jaar aanvullende beurs
   wo bachelor + 3 jarige wo master: 9 jaar lenen, 7 jaar OV, 6 jaar aanvullende beurs.

 32. Door: Sha · 27-11-2022 om 18:36

  Beste,

  Ik zit in mijn 3e studiejaar van een bachelor opleiding en in september 2023 zit ik in mijn 4e en laatste jaar. Zal ik dan de basisbeurs ontvangen? Of geldt dat alleen voor de studenten die dan beginnen met een studie?

  2e vraag: hoeveel mag je bijlenen bovenop de basisbeurs? Hoe zat dit in het oude stelsel?

  Alvast bedankt

  1. Dag Sha, goed nieuws. De basisbeurs geldt voor iedereen. Ook voor jou. het is nog niet beken hoeveel je bij mag lenen. Ik verwacht tot een bedrag van zo’n €1100,- per maand. Op het eind van het voorjaar beslissen de eerste en tweede kamer hierover en pas dan is het definitief. Maar 2 maart geef ik al een webinar over de geldzakn die dan al duidelijk zijn.

 33. Door: Hans · 24-11-2022 om 21:22

  hallo, mijn zoon heeft een bestuursjaar gedaan en zijn gratis OV aangehouden. Hij begint in 2023 aan zijn 2-jarige master. De basisbeurs 2023 geldt voor nominale studieduur. Betekent dit dat hij in zijn laatste jaar geen recht meer heeft op een basisbeurs? Dat zou toch wel erg frustrerend zijn.

  1. Dag Hans,
   Ja, daar ben ik bang voor. Maar er is nog niets definitiefs bekend over de basisbeurs 2023, dus ook niet of het gaat om de nominale studieduur. Maar ik verwacht inderdaad wel dat dit zo is.

 34. Door: Gijs Jansen · 14-10-2022 om 16:14

  Beste,
  Ik doe een 3 jarige universiteit opleiding waar ik 4 jaar over doe, dit is geen probleem binnen mijn studie aangezien er veel vrije keuze ruimte is. Ik was van plan om een tussenjaar te nemen en te reizen na het afronden van mijn bachelor om te reizen voordat ik aan mijn master begon. Echter zou dat een erg slecht jaar zijn aangezien ik dan een jaar geen student ben en heel veel studiefinaciering misloop. Nu is mijn vraag, wat is de vereiste om een voltijd student te zijn? Want ik zou 1 vak, mijn laatste vrije keuze vak, volgend jaar kunnen doen. Op deze manier doe ik in 1 jaar maar 1 vak tijdens mijn tussenjaar. Maar mag dit, en ben ik dan nogsteeds voltijd student. Ik zou me ook elk kwartiel kunnen inschrijven voor een vak maar het dan expres niet halen en pas in het laatste kwartiel mijn laatste vak behalen zodat ik misschijn wel aan de eis voldoe van ‘voltijd student’. Dit is misschien erg profiteren van het systeem maar het gaat over erg veel geld, dus ik zou het graag willen weten. Ook als dit wettelijk strafbaar is ofzo zou ik dit graag willen weten. Want dat wil ik natuurlijk niet. Alvast bedankt!

  1. Dag Gijs, ik begrijp je gedachtegang. Natuurlijk is studiefinanciering bedoeld om te studeren. Maar zoals je in onderstaand schema ziet krijg je voor sommige onderdelen van de studiefinanciering langer deze financiering dan het aantal jaren dat er staat voor de studie. Dat is omdat er vaak studievertraging voorkomt en ‘men’ niet wil dat je daardoor net voor afstuderen zou moeten stoppen. Verder zou ik je plan ook bespreken op de onderwijsinstelling. Hoe lang blijven de studiepunten die je hebt gemaakt geldig? En overweeg ook eens een deel van je studie in het buitenland te doen. Daar zijn veel mogelijkheden voor en zo vind je misschien ook wat je nu zoekt in een tussenjaar. En misschien nog een laatste opmerking… als je een studielening opneemt terwijl je niet studeert ga je dus feitelijk met geleend geld op reis. Geld dat je later (met rente) terug moet betalen. Ook iets om bij stil te staan, vind ik…

   Welke onderdelen van de studiefinanciering krijg je?
   Je hebt niet op alle delen van de studiefinanciering evenveel jaren recht.

   hbo bachelor: 7 jaar lening, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
   hbo + 1 jarige wo master: 7 jaar lening, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
   hbo + 2 jarige wo master: 8 jaar lening, 6 jaar OV, 5 jaar aanvullende beurs
   hbo bachelor + hbo master: 8 jaar lening, 6 jaar OV, 5 jaar aanvullende beurs
   wo bachelor + 1 jarige wo master: 7 jaar lenen, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
   wo bachelor + 2 jarige wo master: 8 jaar lenen, 6 jaar OV, 5 jaar aanvullende beurs
   wo bachelor + 3 jarige wo master: 9 jaar lenen, 7 jaar OV, 6 jaar aanvullende beurs (geneeskunde)
   wo bachelor + 4 jarige wo master: 10 jaar lenen, 8 jaar OV, 7 jaar aanvullende beurs (geneeskunde)

 35. Door: Kirsten Bos · 27-08-2022 om 19:17

  Hallo Hermien, mijn dochter 21 jaar, heeft haar PABO op 1 punt na afgerond (voor de rest netjes in 4 jaar) en begint na deze zomervakantie aan een 2e HBO studie (ze heeft haar PABO nog niet afgerond omdat het collegegeld anders wel 6000 euro kon worden. Als je aan een 2e hbo studie begint en de eerste nog niet hebt afgerond is het gewoon 2200 euro) Hoe zit het met haar OV: heeft ze daar nu opnieuw 5 jaar recht op of nog 1 jaar. En als in 2023 de basisbeurs wordt ingesteld heeft zij daar dan ook recht op of, inmiddels heeft ze die 1 punt van de pabo wel gehaald, krijgt ze dat niet omdat ze een 2e hbo studie doet.

  1. Dag Kirsten, slim dat je dochter dit zo aanpakt. Zo moet je het inderdaad doen om ervoor te zorgen dat je geen enorm hoog collegegeld moet betalen als je een tweede bacheloropleiding doet/ Link. Helaas heeft ze niet opnieuw recht op extra jaren OV volgens de huidige regels. Over de basisbeurs is nog weinig bekend maar ik denk dat dit ook bij de nieuwe regeling helaas niet het geval is. Link

   1. Door: Kirsten Bos · 28-08-2022 om 19:00

    Bedankt voor je antwoord Hermien,

    Nog 1 vraag. Als mijn dochter een paar maanden nadat ze gestart is met haar 2e HBO opleiding, haar 1e HBO opleiding afrond betaald ze dan het 2e jaar van haar 2e HBO opleiding ook het gewone 2200 collegegeld.

    Vr.groet,
    Kirsten

 36. Door: Anoniem · 29-07-2022 om 22:59

  Goedenavond Hermien,

  Op dit moment zit ik in een complexe situatie waarbij ik u om advies zou willen vragen, misschien kunt u mij duidelijke antwoorden er op geven. Ik hoop op zo spoedig mogelijk antwoord van u.
  Hier de situatie;

  Ik (17 jaar) woon op kamers, financieer alles zelf. Mijn moeder vond het een verstandig idee om een tussenjaar te nemen, fulltime te werken, en zo een spaarrekening op te bouwen om mijn studie van te betalen. Ik zou dit eerst ook doen.

  Na lange twijfel afgelopen dagen toch besloten om in september met hbo-v te gaan starten. Ik zou hierbij moeten lenen om alles te kunnen bekostigen. Mijn moeder daarentegen is het hier niet mee eens en weigert mee te werken aan mijn studie. Ze gaat DUO en school bellen en geeft mij geen toestemming om te gaan studeren. Ook zal ze niet meewerken aan de formulieren buiten beschouwing laten van een aanvullende beurs (bijzonder situatie; inkomen ouder buiten beschouwing laten), waarop ik recht zou moeten hebben op een waarschijnlijk maximale aanvullende beurs.

  Nu is mijn vraag; Wat kan ik hier tegen doen? Ik ben minderjarig. Heeft mijn moeder de macht over mij om te bepalen dat ik geen hbo studie zou mogen volgen en niet zou kunnen lenen? Zou de hogeschool en DUO met haar instemmen of zou zij daar geen inbreng over hebben?

  Ik hoor graag snel van u. Bedankt alvast.

  1. Dag Anoniem, Wat zit jij in een akelige situatie. Maar je moeder mag dit echt allemaal niet voor je bepalen. Je hebt denk ik je havo afgerond en de hbo en de DUO beschiuwen je dan als meerderjarig. Je moeder heeft hier geen zeggenschap over. Als ze niet mee wil werken met het invullen van die formulieren kun je contact opnemen met de DUO. Je moeder kan dit niet meer voor je beslissen. Als je behoefte hebt hierover te praten, bel me dan vooral op. En heel veel sterkte.

 37. Door: jacco · 29-06-2022 om 17:43

  Dag Hermien,
  Ik ga stoppen met mijn huidige studie (HBO Bachelor) en ga over naar een andere studie (ook HBO Bachelor), maar ik heb mijn propedeuse niet gehaald moet ik de studiefinaciering dan meteen terugbetalen? Of moet ik die later pas terug te betalen want ik zelf kom er helemaal niet uit namelijk…

  1. Dag Jacob,
   Ik heb goed nieuws voor je. je hoeft nu helemaal niets terug te betalen. Dat hoeft pas als je helemaal klaar bent met je volgende studie. Heb je een aanvullende beurs gehad? Die hoef je helemaal niet terug te betalen als je binnen tien jaar nadat je begonnen bent met studeren een diploma haalt. Ook de OV kaart hoef je dn niet terug te betalen. Wel het geld dat je geleend hebt natuurlijk…

  2. Door: Wokkie · 07-07-2022 om 06:55

   Hallo,

   Je informatie voor HBO en WO klopt niet helemaal. Je geeft aan dat “iedereen die jonger is dan 30 kan studiefinanciering krijgen” de leeftijdsgrens is wel geldig voor MBO maar voor HBO en WO is er geen leeftijdsgrens. Dus ook 30+ kan dan in aanmerking komen voor studiefinanciering.

   1. Dag van Wokkie, Je moet jonger zijn dan 30 voordat je begint aan een opleiding op hbo of universiteit om studiefinanciering te krijgen. Ben je ouder dan 30 als je al bezig bent, dan is dat geen probleem. Goed dat je hierop wijst, dank je wel.

 38. Door: Nikki · 11-03-2022 om 15:15

  Dag Hermien, Ik ga mijn eerste HBO propedeuse afmaken en daarna starten aan een andere HBO opleiding. Via studielink heb ik mij al ingeschreven voor de nieuwe opleidng.

  Mijn vraag: wanneer moet ik mij uitschrijven voor de oude opleiding (de 1ste hbo)? Ik wil graag mijn propedeuse diploma ontvangen. Kan ik mij uitschrijven voor de oude opleiding in augustus of moet dat al eerder? Of MOET ik mij via studielink gewoon inschrijven voor de nieuwe opleiding en vervalt de andere opleiding dan vanzelf? (ik kan nergens bellen met studielink om dit te vragen).

  En als ik bij mijn oude opleiding ben uitgeschreven, Moet ik dan tussen augustus en september voor de nieuwe HBO mijn studiefinancering stopzetten en opnieuw aanvragen? Of loopt het dan automatisch door zonder schulden?

  Graag hoor ik van u,

  m.v.g,

  1. Dag Nikki, Ik weet niet hoe dat zit met uitschrijven en weer inschrijven. Ik denk dat de studentenadministratie dat wel weet. Het lijkt me dat je dit op een bepaalde datum moet doen om niet het risico te lopen dat je een maand geen studiefinanciering hebt. Laat het me anders weten, dan zoek ik wel voor je. Kom je er achter? Zou je dat dan ook op dit blog willen vermelden? Dan weten anderen dat ook. Je studiefinanciering loopt gewoon door als je aan- en afmelden netjes doet. Kan DUO je niet aangeven hoe dat moet? En ook hiervoor geldt: Lukt het je niet hier achter te komen, dan vraag ik het mijn contactpersoon van DUO.

 39. Door: Anoniem · 07-03-2022 om 15:39

  Hallo,
  krijg ik ook studiefinanciering als ik het ook door het buitenland krijg? ik kan het namelijk ook krijgen van mijn geboorteland maar ik heb ook een Nederlandse nationaliteit.

  1. Dag anoniem,
   Dat weet ik niet. Je kunt dit het beste aan DUO vragen. Wil je het antwoord dan aan mij laten weten? Dan plak ik dat onder deze reactie en weten anderen dat ook.

 40. Door: B · 07-02-2022 om 14:48

  Ik heb een vraagje. Ik zit in mijn 4e jaar (van 6-jarige WO studie). Ik heb altijd thuis gewoond en keihard gewerkt zodat ik niet hoefde te lenen bij DUO en geen schulden zou krijgen. Nu er compensatie voor studenten met schulden komt voel ik mij buiten de boot vallen. Is het slim om nu alsnog te gaan lenen zodat ik ook die compensatie zal ontvangen?

  1. Dag Britney. Ik begrijp dat die 1000 euro beschikbaar komt voor elke student, ook de studenten die niet geleend hebben of waarvan de ouders alles betaald hebben. Maar er is nog veel onzeker. Dus reken er nog maar niet al te veel op.

 41. Door: Nur · 29-12-2021 om 08:20

  Ik heb een vraagje. Ik zit in mn 2de jaar van een hbo opleiding en wil van opleiding veranderen. Volgend schooljaar begin ik dus weer opnieuw. Wat betekent dit voor mijn studiefinanciering? Moet ik het terugbetalen? Mijn studiefinanciering was een gift, geen lening.

  1. Dag Nur, Ik denk dat je een aanvullende beurs hebt ontvangen. Als je binnen tien jaar nadat je aan je eerste studie bent begonnen een hbo diploma haalt, hoef je die niet terug te betalen.

 42. Door: A. Smits · 03-11-2021 om 21:30

  Goedenavond, mijn dochter is gestart met een vervolgopleiding in de zorg. Nu gaven ze bij de aanmelding aan dat rekenen geen examenvak was, nu is dit ineens wel het geval. Mijn dochter kan niet rekenen, niveau 2F is niet haalbaar voor haar. Bij een laag punt betekent dit dat zij haar examen niet zal behalen. Met de overige vakken heeft zij geen problemen. Nu begreep ik dat je de kosten van een OV terug moet betalen wanneer je niet slaagt voor het examen. Mocht zij voor alle overige vakken certificaten krijgen en dus geen diploma, moet zij dan alsnog haar OV terug betalen?
  Om deze rede hebben wij nog geen OV aangevraagd, terwijl zij die eigenlijk nodig heeft voor haar stages. Hoor graag uw reactie.

  1. Dag mevrouw Smits. Uit uw vraag begrijp ik dat uw dochter een mbo opleiding volgt. Ik heb hiervan niet zoveel verstand. Kunt u dit aan DUO vragen? Lukt dat niet, dan benader ik mijn contactpersoon bij DUO graag voor u.

 43. Door: Miriam Kerkhof · 25-08-2021 om 13:53

  Beste Hermien,
  Ik heb onlangs begrepen dat Nederlandse kinderen (met paspoort) die niet in NL op school hebben gezeten (bv. als expatkinderen in het buitenland hebben gewoond), meer collegegeld moeten betalen als ze in NL willen gaan studeren, omdat ze de minimaal vereiste 2 jaar onderwijs in NL niet kunnen aantonen. Veel van deze kinderen volgen hun leven lang NTC onderwijs op een erkende NOB school. Wat is de manier waarop zij toch gewoon het Nederlands collegegeld kunnen betalen. Is het behalen van een CNaVT certificaat hiervoor bijvoorbeeld voldoende, zodat ze hun kennis van het NL kunnen bewijzen?

  een vriendelijke groet,
  Miriam Kerkhof

  1. Dag Miriam, Dat weet ik niet. Heb je al contact gehad met DUO hierover? Heeft dit iets opgeleverd?

 44. Door: Frank · 12-07-2021 om 18:52

  Mijn zoon moet nog 1 herexamen doen. De school heeft die pas gepland in september. Als hij zijn cijfer niet ophaalt moet hij volgend jaar dit vak over doen. Wat moet ik doen met de studiefinanciering? Nu al stopzetten ? voor wanneer moet ik dat dan doen ? Moeten we nog schoolgeld betelen omdat het herexamen in het nieuwe schooljaar valt ?

  1. Dag Frank, is uw zoon dan afgestudeerd als hij zijn hertentamen haalt? Of moet er dan nog iets gebeuren? Meestal rekent een instelling geen collegegeld als er zoiets aan de hand is, maar dat mogen ze zelf beslissen. Ik zou het even aan hen vragen en het daarvan af laten hangen of de studiefinanciering nu al stopgezet kan worden.

 45. Door: lisa Korderijnk · 22-06-2021 om 08:56

  hoi hermien, ik had de vraag of een studie lening ook het aanvragen van een toekomdtiche lening beinvloed

  1. Dag Lisa, ja, een studielening kan andere leningen zeker beïnvloeden. Je denkt waarschijnlijk aan een hypotheek. Een studielening wordt niet centraal geregistreerd zoals andere leningen. Maar wil je een hypotheek afsluiten, dan wordt er wel gevraagd of je een studieschuld hebt. En daar moet je eerlijk op antwoorden. Anders is het fraude. De studielening wordt niet centraal geregistreerd omdat een studielening ook een bijzondere lening is namelijk een investering in jezelf. Naast arbeidsplezier levert het je waarschijnlijk ook een beter inkomen op.

 46. Door: Fritsssss · 02-06-2021 om 18:08

  Hoi,

  Ik had een vraagje. Ik ben op dit moment bezig om studiefinanciering aan te vragen. Er staat ”overbrugging’ maar ik weet niet of ik daar recht op heb. Ik heb mijn examens van Havo afgerond en dus op dit moment 17, maar ik word over 1 maand 18. Dus heb ik daar recht op of niet.

  Alvast bedankt

  1. Ja, volgens mij wel. Maar DUO kan je hierop definitief antwoord geven. Ik zou het aanvragen.

   1. Door: N. Ros · 22-08-2022 om 18:57

    Hallo Hermien, onze zoon heeft 2 jaar geleden een hbo opleiding afgerond. Hij heeft nu interesse in een baan in het onderwijs (leraar op het bord of mbo) en wil een hbo lerarenopleiding doen. Ik heb al gezien dat hij in dat geval wettelijk collegegeld moet betalen en niet het instellingcollegegeld. Kan hij dan nog DUO aanvragen? Hij is 25 jaar.
    Hij heeft voor de eerste studie zijn duo niet aangesproken, die opleiding hebben wij als ouders betaald.

    1. Dag mevrouw Ros, Mooi dat je zoon voor dit schitterende beroep kiest. Voor zover ik het kan overzien kan hij gewoon studiefinanciering aanvragen. Dat kan tot je dertigste. Maar uiteraard is DUO de expert.

 47. Door: Nn · 21-05-2021 om 16:33

  Als je als 17jarige aan een mbo opleiding begint en je wordt halverwege het schooljaar 18 jaar, wanneer krijg je dan stufie?

  1. Dag Nn, dat recht hebt je een kwartaal nadat je 18 wordt. Je hebt voor die tijd wel recht op de OV kaart voor studenten.

 48. Door: Tessel · 20-05-2021 om 10:38

  Beste Hermien, Ik heb een vraag met betrekking tot het terugbetalen van de prestatiebeurs. Ik heb mijn wo-bachelor nominaal afgerond en ben (na een jaar iets anders te hebben gedaan) dit studiejaar aan een master begonnen. Nu twijfel ik of ik die wel af wil maken. Als ik besluit met de master te stoppen, moet ik dan mijn OV en aanvullende beurs van dit jaar terugbetalen of is mijn bachelordiploma genoeg om de prestatiebeurs als gift te behouden? Hopelijk kunt u mijn vraag beantwoorden.

  1. Dag Tessel, Mooi dat je je bachelor goed hebt afgesloten. Dan is je OV kaart en je aanvullende beurs een gift. je master wordt als je tweede studie beschouwd. Sluit je die na 10 jaar nadat je eraan begonnen bent af, dan zijn ook dan je OV en aanvullende beurs een gift. Dus begin je over een tijdje weer opnieuw aan een master en haal je di binnen tien jaar nadat je bent begonnen aan je huidige master, dan zit je goed. Ga je helemaal geen master meer doen, dn moet je je OV en aanvullende beurs van dit jaar terugbetalen. maar niet de jaren van je bacheloropleiding. Dat si en blijft een gift.

 49. Door: Nine · 25-03-2021 om 14:42

  Beste mevrouw Miltenburg,

  Ik vroeg mij af hoe het werkt met dubbele studies. Ik zit in mijn vierde jaar van mijn HBO bachelor en ik wil vanaf september een WO bachelor gaan doen. Ik zal dan om het wettelijke collegegeld te mogen betalen een vak moeten laten hangen (van HBO) om zo niet de bachelor te halen voordat ik aan een nieuwe begin. Zo hoef ik dan niet het instellingsgeld te betalen maar alleen het wettelijk tarief. Zitten daar nog verdere eisen aan verbonden? Bijvoorbeeld dat ik niet mag afstuderen in een korte termijn na de start etc.? Ik wil zoveel mogelijk kosten ontwijken.

  1. Dag Nine,
   Ja, zo werkt dat, niet afstuderen bij je bachelor als je aan een andere bachelor wilt beginnen. Bij mijn weten is er dan alleen de eis dat je één van je bachelors binnen tien jaar afsluit om te voorkomen dat je reisproduct of eventuele aanvullende beurs moet terugbetalen. maar vraag dit voor de zekerheid nog even na op je universiteit. Veel succes.

 50. Door: Yvonne · 22-03-2021 om 21:29

  Mijn zoon is 19 jaar, zit op het MBO en ontvangt een basisbeurs en een aanvullende beurs.
  Zijn vader wil de hoogte van de alimentatie opnieuw laten berekenen.
  Is de hoogte van de basisbeurs en aanvullende beurs hierop van invloed?

  1. Dag Yvonne, Bij het berekenen van de aanvullende beurs wordt uitgegaan van het inkomen van beide biologische ouders. Hoe dit in uw geval precies uitpakt kunt u navragen bij http://www.duo.nl

   1. Door: A · 21-05-2021 om 12:52

    Als mijn dochter een tussenjaar neemt, dus niet studeert maar gaat werken omdat ze niet weet wat ze wil, heeft ze dan recht op studiefinanciering en aanvullende beurs?

    1. Dag mevrouw A, nee, daar heeft uw dochter helaas geen recht op. Maar gaat zij een tussenjaarprogramma volgen gericht op studiekeuze, dan kan ze mogelijk in aanmerking komen voor een bijdrage vanuit het Tussenjaarfonds.

 51. Door: Thijs Rommers · 03-03-2021 om 12:15

  Beste Hermien,

  Tijdens mijn studie ben ik ook bezig met het beleggen in aandelen. Wel krijg ik elke maand een aanvullende beurs en daar mag je maar beperkt bijverdienen. Mijn vraag is hoe wordt het beleggen in aandelen berekend bij het maximaal bijverdienen? Of wordt dat hier niet op belast? Ook heb ik de aanvullende beurs 3 jaar op het MBO gehad en doe ik nu het HBO heb ik deze 4 jaar dan weer recht op een aanvullende beurs?

  Groet,

  Thijs Rommers

  1. Dag Thijs,
   Je zat kennelijk op het mbo. Dan is er inderdaad een inkomensgrens voor het krijgen van een aanvullende beurs. Nu zit je op een hbo opleiding en dan wordt er niet gekeken naar je inkomen, alleen naar het inkomen van je ouders. Je jaren aanvullende beurs op het mbo worden niet meegeteld voor je jaren recht op een aanvullende beurs op het hbo. Was je van de havo gekomen, dan had je evenveel recht gehad. Alles over geldzaken bespreken we ook, met studenten, op het webinar van 23 maart.

 52. Door: Anoniem · 25-01-2021 om 11:13

  Mijn zoon is onlangs 18 jaar geworden. En heeft de basisbeurs en een aanvullende beurs aangevraagd. Mijn dochter 21 jaar krijgt nu een hogere beurs (dat begrijp ik i.v.m. de draagkracht) Maar waarom krijgt mijn dochter euro 100 meer dan mijn zoon? Beiden MBO 3 niveau. Of is het dan toch foutief aangevraagd?

  1. Dag anoniem, Helaas kan ik dat niet overzien. Hebt u al informatie gevraagd bij DUO? Er is eventueel ook een link om te protesteren tegen de beslissing van DUO.

 53. Door: Anoniem · 15-01-2021 om 15:25

  Beste Hermien,

  Ik heb vanaf augustus 2020 mijn aanvullende beurs niet laten uitbetalen. Nu wil dit bedrag graag laten uitbetalen maar ik heb gemerkt dat dit alleen per schooljaar kan. De maand Augustus valt dus nog in het vorige schooljaar. Is er een mogelijkheid om dit bedrag toch nog met terugwerkende kracht te ontvangen?

  Ik heb op DUO ook het volgende gelezen:
  U hoeft uw aanvullende en/of basisbeurs niet volledig uit te laten betalen. Uw studieschuld wordt hierdoor minder hoog als u niet aan de voorwaarden van de prestatiebeurs voldoet.
  U houdt recht op het deel dat u niet laat uitbetalen. Dit bedrag wordt alsnog uitbetaald zodra uw prestatiebeurs wordt omgezet in een gift.

  Kan het ook zo zijn dat dit bedrag aan het eind van de studietijd van mijn opgebouwde studieschuld afgaat? (echter heb ik al mijn HBO afgerond en is de aanvullende beurs en studentenreisproduct al omgezet in een prestatiebeurs, alleen is mijn opbouwende studieschuld (lening) nog hetzelfde gebleven wellicht omdat ik nu aan een master begonnen ben)

  Alvast bedankt!

  1. Beste anoniem. Helaas weet ik dat niet. Dit moet je echt met DUO regelen. Als je daar geen duidelijk antwoord krijgt, kan ik het wel voor je uit proberen te zoeken. Maar DUO is de instantie die over dit soort zaken beslist.

 54. Door: Anoniem · 03-12-2020 om 15:49

  hallo,
  Ik heb een aanvullende beurs aangevraagd, alleen staat dat ik recht heb op 0 euro.
  dit lijkt me sterk aangezien mijn moeder 29000 heeft verdient en mijn vader niks. enig idee?

  1. Dat zou ik zeker nog eens bij DUO navragen. je kunt ook een klacht indienen over DUO. Maar zoek eerst met DUO contact. https://duo.nl/particulier/oneens-met-duo/een-klacht-indienen.jsp

 55. Door: Thomas · 17-11-2020 om 16:04

  Ik doe al 5 jaar een opleiding aan de universiteit, maar red deze niet. Nu wil ik misschien een versnelde mbo opleiding doen om wat geld te verdienen, maar telt dit ook als opleiding m.b.t. het terugbetalen van het ov reisproduct?

  1. Hoi Thomas,
   Nee, helaas moet je volgens mijn informatie op hetzelfde niveau als waar je aan begonnen bent een diploma halen. Maar vraag dit s.v.p. goed na bij DUO. En vergis ik me, dan hoor ik dat graag. Dan kan ik met deze info weer anderen helpen. Overigens wel heel knap dat je accepteert dat je de opleiding niet af kunt ronden. Dat gebeurt vaker. Kijk maar eens op studiekeuze123, dan zie je dat het percentage studenten dat een opleiding afrondt lang niet altijd 100% is. Kop op!

   1. Door: Thomas · 22-11-2020 om 17:31

    Dankuwel voor het antwoord. Ik moet inderdaad mijn ov schuld terugbetalen als ik geen hbo of wo afrond. ik had nog een andere vraag; is er een mogelijkheid om certificaten o.i.d. voor mijn afgeronde vakken te krijgen. Dit zou mijn kansen op een baan aanzienlijk vergroten.
    Ik raad trouwens iedereen die niet 100% zeker is over zijn/haar studie aan om deze studie niet te lang te proberen. Voor mijn gevoel heb ik namelijk 5 jaar van mijn leven vergooid, zonder iets van werkervaring op te doen of diploma te halen..
    Nogmaals bedankt voor het antwoord.

 56. Door: Neha · 06-11-2020 om 00:03

  Ik heb een vraag over gift en terugbetalen. Mijn dochter had in haar laatste jaar MBO een aanvullend beurs aangevraagd. Deze is toegekend. Onlangs heeft zij haar diploma behaald en een bevestiging gekregen dat haar studiefinanciering is omgezet tot een gift. Paar maanden later heeft zij een brief van DUO ontvangen om dezelfde aanvullend beurs terug te betalen, omdat mijn inkomen is gewijzigd. Kan DUO met terugwerkende kracht toch deze beurs op ons verhalen ook al is deze beurs omgezet tot een gift?

  1. Dag weet ik niet. Het is wel mogelijk een klacht in te dienen tegen DUO. Link

 57. Door: Klaasen · 25-09-2020 om 18:12

  Hello. I am a 24 year old student. I started my study in 2015 and i have fully completed my 3rd year of the program. Unfortunately i have 4 exams from the 2nd year of my study that i have been unable to pass for the longest of while. Due to the rules of my course i am unable to start the 4th year unless i have only one open exam. I have just recently been diagnosed with ADHD and the doctors believe that this could have been the reason why i have been struggling with these exams. I have just started treatment and I’m preparing to redo the exams when they are offered again. Do you know if its too late to apply for extra help or compensation from duo or the municipality? And would i be eligible for any extra benefits.

  1. You can always ask for help to DUO or municipalty. During corona there are sometimes extra possibilities. And please stay in contact with your dean. He of she is the person at the university who can help you.

 58. Door: Marly · 15-09-2020 om 15:21

  ik zit in mijn 3de jaar van het HBO voltijd en wil graag switchen naar HBO-V deeltijd, wat gaat er dan gebeuren met mijn studieschuld en reisproduct? Als ik HBO-V binnen 10 jaar afmaak worden mijn kosten en schulden dan ook omgezet naar een gift?

  1. Dag Marly, Op de site van DUO heb ik gezien dat je voor een deeltijdopleiding geen studiefinanciering krijgt. Op de DUO site heb ik ook het volgende gevonden: Deeltijdopleiding
   Hebt u een diploma in deeltijd behaald? Ook dan worden uw reisproduct en aanvullende beurs een gift. Het diploma moet wel gelijk zijn aan het diploma voor de voltijdopleiding. Hieruit begrijp ik dat je aanvullende beurs en reisproduct inderdaad een gift worden als je binnen tien jaar afstudeert. Goed nieuws dus! Maar het geld dat je geleend hebt moet je wel terugbetalen. Dat is altijd zo.

 59. Door: HBO scholiertje_2 · 06-09-2020 om 00:56

  Hallo Hermien,
  Ik ben na 1 jaar gestopt met mijn HBO studie. Ik heb ook mijn propedeuse weten te behalen. Moet ik nu mijn OV en studie(schuld) terugbetalen? Mijn vraag is dus eigenlijk: valt een propedeuse ook onder ‘diploma’?
  Alvast bedankt!

  1. Helaas valt een propedeuse daar niet onder. Je moet echt het bachelordiploma halen binnen tien jaar nadat je gestart bent. Anders moet je inderdaad je OV en aanvullende beurs terugbetalen. Het geld dat je geleend hebt moet je altijd terugbetalen, ook als je je diploma haalt.

   1. Door: Mimi · 01-05-2021 om 02:59

    Hi
    So for example in my case if i go to an hbo just for 1 year for propaedeutic and switch to a Wo, what should I do?? Do I have to tell them that I just change university?

    I do not meet the entry requirements for the finance student but just for the student loans because I am italian and I’ve never been in Netherlands

    1. There are all kinds of entry requirements if you want tot go a university. You should ark the university of your choice what kind of requirements are exactly needed.

 60. Door: Colin · 12-08-2020 om 17:53

  Goede informatie en bruikbare informatie!

  Gr. Colin

  https://www.woonkanaal.nl

 61. Door: suus Hartemink · 06-07-2020 om 12:02

  Hallo,
  ik ben een student aan de ham,25 jaar en heb een lichamelijke beperking.
  In mijn 2e leerjaar ben ik gestagneerd wegens te veel pijn en is verder nog studeren bijna onmogelijk geworden. Hoe zit het nu met mijn opgebouwde studieschuld? Mijn decaan weigert mij te helpen omdat ik geen brief van de huisarts kan krijgen en hierdoor weet ik niet meer wat ik nog kan doen, of ik überhaupt nog wat kan doen.

  Mvg Suzanne

  1. Dat is helemaal niet fijn Suzanne. Ik zou zo snel mogelijk contact opnemen met DUO om te vragen hoe je dit aan moet pakken. Ik weet dat DUO heel wat regelingen heeft voor studenten met een beperking. Hoe ze met jou omgaan kan ik helaas niet overzien. Maar ik wens je heel veel sterkte. En lukt het niet om de goede persoon bij DUO te pakken te krijgen? Laat het me dan weten.

 62. Door: Maria · 12-03-2020 om 15:28

  Beste Hermien,
  Je schreef hierboven dat de aanvullende beurs wordt vastgesteld en niet meer is aan te passen. Mijn zoon gaat in september naar een MBO in Amsterdam, we hopen dat hij een kamer vindt, maar dat is natuurlijk niet zeker. Als we nu voor thuiswonend beurs aanvragen kunnen we dat dat aanpassen als hij een kamer vindt? Of beter meteen hoog inzetten?

  1. Dag Maria,
   Ik weet heel weinig van de regelingen voor mbo. Ik heb vooral werkervaring op havo/vwo en hbo/wo niveau. Voor hbo en wo kun je de studiefinanciering altijd aanpassen. De hoogte van de aanvullende beurs wordt door DUO vastgesteld. Je kunt een vraag stellen via http://www.duo.nl. Mij lijkt dat je de aanvullende beurs voor de huidige situatie moet aanvragen en die aan moet passen als de situatie verandert. En overigens moet je zoon dat doen. maar het is natuurlijk wel fijn als je hem daarbij helpt.

 63. Door: Karin · 09-02-2020 om 19:53

  KV. Beste Hermien, mijn dochter is 17 en gaat in sept naar HBO. Haar vader betaalt alimentatie maar weigert verder ook maar iets mee te betalen voor zijn dochter, dat is al jaren zo tijdens studie Havo. De relatie tussen haar en vader is zeer slecht en ze zien elkaar zelden.
  Ik kan de studie alleen niet betalen en uitgaande van mijn slaris heeft mijn dochter recht op een aanvullende beurs.
  Begrijp ik het goed als ik lees: wanneer vader zijn inkomen wordt getoetst en hij een brief krijgt om te betalen maar dat weigert, de aanvullende beurs wordt omgezet in een lening voor mijn dochter?
  Ook wanneer ze binnen 10jr haar diploma haalt?

  1. Dag Karin, ik raad je echt aan contact te zoeken met DUO. Zij hebben ervaring met weigerachtige vaders en gaan daar zeker een oplossing voor bedenken. Laat het vooral weten als dit niet soepel verloopt.

 64. Door: R. Herstel · 05-02-2020 om 18:27

  Onze dochter zit in 2e jaars MBO. Ze heeft een basisbeurs en een OV studentenkaart. Ze is nu al heel lang ziek en zal waarschijnlijk moeten veranderen van studie binnen het MBO. Moet ze die opgebouwde studieschuld en de OV studentenkaart terug betalen?

  1. Geachte ouder, wat naar dat uw dochter al lang ziek is. heeft ze goed contact met de studentendecaan of een andere hulpverlener op school? Dat is voor veel zaken belangrijk. De OV kaart hoeft uw dochter niet terug te betalen als ze binnen 10 jaar een diploma haalt. De basisbeurs terugbetalen is afhankelijk van het niveau waarop ze studeert. Als ze mbo 1 of 2 doet, zijn de basisbeurs, aanvullende beurs en OV kaart altijd een gift. Als ze mbo 3 of 4 doet, zijn uw basisbeurs, aanvullende beurs en reisproduct een prestatiebeurs. Ze worden pas een gift als ze binnen 10 jaar een diploma op minstens niveau 3 haalt.

 65. Door: M. van Berkel · 03-02-2020 om 16:30

  mijn dochter wordt 18 en gaan vanaf 1 september sturen aan de universiteit. Nu moet ik 3 maanden van te voren de studiefinanciering aanvragen maar ik weet nog niet alle bedragen die ze kwijt gaan zijn per maand aan b.v huur; bijbaan; ziektekosten e.d. Hoe moet ik deze bedragen nu in vullen ???

  1. Geachte ouder,
   U stelt een slimme vraag. Het is ook lastig deze bedragen in te schatten. Onder de tab ‘financiën’ op dit blog vindt u verschillende artikelen over gemiddelde huurprijzen van kamers en ook wat een student gemiddeld verdient aan de bijbaan. Maar dat zegt natuurlijk niets over de persoonlijke situatie van uw dochter. Maar u kunt het wel een beetje inschatten. De hoogte van de studielening kan uw dochter elke maand aanpassen, je zit er dus niet aan vast. De hoogte van de eventuele aanvullende beurs wordt wel vastgesteld en is niet aan te passen. Komt u er zo uit? Groet, Hermien

 66. Door: Domien · 25-01-2020 om 13:16

  Hallo Hermien,
  Onze dochter wilt volgend jaar switchen van opleiding. Hoe zit het dan met de 5 jaren termijn van het OV-reisproduct?

  Telt dit jaar mee? en moet ze dan de nieuwe opleiding in 4 jaar afmaken of gaat de termijn van 5 jaar opnieuw lopen bij een nieuwe opleiding?

  1. Dag Domien,
   Het OV reisproduct is een gift als je binnen tien jaar afstudeert. Het maakt niet uit als je tussentijd switcht. Verder krijg je de OV kaart voor een aantal jaren, dat hangt af van de studie die je volgt. Het jaar dat je dochter de OV kaart heeft gehad voor haar eerste studie wordt daarvan afgetrokken. Je vindt achter de volgende link hoeveel jaren dat is https://weblog.wur.nl/studiekeuzekind/studiefinanciering-in-het-kort-voor-ouders/

 67. Door: dirk de jong · 09-01-2020 om 14:53

  Ik krijg sinds december 2018 studiefinanciering. Ik kwam er echter een aantal maanden geleden pas achter dat ik recht heb op een aanvullende beurs. Krijg ik dan al het geld vanaf december 2018, of pas sinds ik het heb aangevraagd?

  1. Dag Dirk, Ik weet dat niet. Dit is een vraag voor DUO. Er staat meer over ‘aanvullende beurs’ op https://duo.nl/particulier/aanvullende-beurs-of-toelage/index.jsp. En tip voor iedereen: Vraag de aanvullende beurs ALTIJD aan, het is echt maar een piep-klein klusje. je hoeft er niets anders voor te doen dan en vinkje te zetten bij je aanvraag studiefinanciering, de belastingdienst zoekt verder alles uit. En haal je binnen tien jaar een diploma dan is dit echt gratis geld, iedere maand opnieuw en wel vier jaar lang (of langer als je een langere studie doet)

   1. Door: dirk de jong · 09-01-2020 om 15:57

    dankuwel voor uw reactie

  2. Door: Daniele · 21-03-2021 om 16:41

   verplichte ouderbijdrage..kijk hier eens naar!
   https://www.facebook.com/groups/3795834937178986

   1. Ouders zijn NIET verplicht een ouderbijdrage te geven aan de studie van hun kind. Ze zijn wel verplicht in het basis levensonderhoud van het kind te voorzien tot het kind 21 is. Dat is dan bijvoorbeeld kost en inwoning en toegang tot medische zorg. Dit heet ‘onderhoudsplicht’. De ouderbijdrage voor de studie is op basis van vrijwilligheid. De Rijksoverheid vindt een bedrag van zo’n 400 euro redelijk. Kunnen ouders dat niet betalen, dan is er de aanvullende beurs. Meer info

 68. Door: Dante · 03-01-2020 om 00:24

  Hallo, volgend jaar ga ik met een bachelor opleiding beginnen in groningen. Ik ben al 18 (wordt volgend jaar 19). Ik ben nu aan het eindigen HAVO op curazao.
  Om eerlijk te zijn heb ik een paar problemen met mijn ouders, zodat ik misschien niet op hun inkomen kan rekenen. Als ik vraag naar studiefinanciering, kan ik dan vragen om de inkomsten van mijn ouders niet te tellen of niet? Als ze zelf onderzoek doen zullen ze me vertellen of ik een aanvullende beurs kan krijgen of niet?

  Hoeveel kan ik vragen als ik geen financiële familie steun hebt?
  Hoeveel geld kan ik lenen naast de studiefinanciering als ik vraag om het inkomen van mijn ouders niet te laten tellen?
  En hoeveel geld kan ik in mijn geval lenen om zelfstandig in mijn levensonderhoud te kunnen voorzien?

  1. Dag Dante, ik kan je alleen vertellen hoe het gaat met studenten die het Nederlands staatsburgerschap hebben. Curacao is natuurlijk wel onderdeel van het koninkrijk, maar misschien zijn er toch verschillen als je geen Nederlands staatsburger bent. Dat zou ik navragen bij DUO. De belastingdienst zoekt uit wat het inkomen is van de ouders. Daar hoeft een student niets voor te doen. Je hoeft alleen maar aan te vinken dat je graag een aanvullende beurs wilt. In totaal krijg je altijd iets meer dan 1100 euro per maand. Daar kun je van leven. Als je ouders wat minder inkomen hebben is een deel van dat geld aanvullende beurs. Verdienen je ouders wat meer, dan is dit bedrag helemaal een lening. Kom je er zo uit? Mail me anders. Belangrijk is dat je je studiefinanciering minimaal drie maanden van tevoren aanvraagt. Ik geef je hierbij een link naar de site van DUO die over de Antillen gaat. Dat staat ook een filmpje met info en de link naar een webinar. https://duo.nl/particulier/studiefinanciering-aanvragen/aanvragen-vanuit-de-antillen.jsp Er is ook een archief van alle webinars die al geweest zijn. Een aanrader https://duo.nl/webinar/

 69. Door: Hugo · 11-11-2019 om 22:04

  Hallo, Onze dochter gaat in september 2020 studeren. Krijgt geen aanvullende beurs. Wij (ouders) hebben voldoende inkomen. Wat zou dan een redelijke maandelijkse bijdrage van ons (ouders) moeten zijn? Zou dit zelfs 1000 euro per maand moeten zijn of is het zeer redelijk dat onze dochter zelf ook een lening aan gaat?

  1. Geachte vader. De Rijksoverheid adviseert dat ouders die dat kunnen betalen zo’n 400 euro per maand bijdragen aan de opleiding van hun kind. Dit is geen verplichting. Als ouders dat niet of niet helemaal kunnen betalen is er de aanvullende beurs. Ik zou over deze maandelijkse bijdrage wel afspraken maken over hoeveel jaren u dit bijdraagt. Ik zou het redelijk vinden als u dit een gelijk aantal Jaren doet als waarop zij een aanvullende beurs zou hebben als u dit niet zou kunnen betalen. Uw dochter zal dus zelf geld gaan lenen. Dat vind ik ook redelijk. tenslotte is ze zelf deels verantwoordelijk voor haar studie en zal daar zelf ook van profiteren, nu en later als ze werkt. Ik vind het wel belangrijk dat u dit eens samen met uw dochter goed bespreekt. Onder het kopje financiën op dit blog vindt u meer over ouderbijdrage enn aanvullende beurs. https://weblog.wur.nl/studiekeuzekind/wat-betaal-ik-aan-de-studie-van-mijn-kind/

 70. Door: klaas · 11-11-2019 om 18:11

  Hallo. Mijn zoon heeft de basis beurs aangevraagd. Nu komt hij er achter dat hij daar lang niet van rond kan komen. Nu wil hij graag een aanvullende beurs aan vragen maar weet niet via welke weg hij dat moet doen. Kunt u hem op weg helpen waar hij moet zijn om dat te regelen. Mvg Klaas.

  1. Een aanvullende beurs kun je aanvragen door op ‘Studielink’ bij de aanvraag een vinkje te plaatsen dat je een aanvullende beurs wilt. DUO kijkt dan of een student daarvoor in aanmerking komt. Onder de rubriek ‘financiën’vindt u meer informatie hierover. De expert op dit gebied is http://www.duo.nl. Daar staat alle informatie. Ook de schooldecaan kan hierbij een handje helpen.

 71. Door: Gijs van Gog · 28-10-2019 om 11:12

  Ik heb een vraag over het reisproduct, ik ben van plan om de stoppen met mijn niveau 4 mbo en een niveau 2 mbo te doen om van mijn schuld af te komen. maar mijn vraag is telt dit nogsteeds omdat ik in het eerste jaar heb gereisd met het ov naar een niveau 4 en nu naar een niveau 2 ga?

  1. Dag Gijs,
   ja, dat telt nog steeds

   1. Door: Kiran · 03-11-2020 om 01:10

    Hallo,
    Ik had ook een vraag!
    Ik doe nu MBO niveau-4 in het 2e leerjaar.
    Ik wil graag switchen en mijn havo afmaken om daarna PABO te doen. (Ik doe nu een dierenopleiding.)
    Hoe zit dat dan met mijn studentenreisproduct? Wordt deze stopgezet? Moet ik deze terugbetalen van de afgelopen 1 1/4 jaar? Of blijft deze gewoon staan als ik mijn reisproduct stopzet? En als ik ‘m weer ophaal als ik HBO begin & binnen 10 jaar mijn diploma haal, wordt dit dan een gift?
    Alvast bedankt voor uw reactie!

    1. Dag Kiran
     Helaas heb ik geen verstand van de studiefinanciering voor MBO. Dat moet je echt aan DUO vragen. Maar begin je aan je PABO (mooie opleiding), dan heb je gewoon dezelfde rechten als iedereen die aan een hbo opleiding begint.
     Veel succes daarmee.

 72. Door: Vincent Rondwijk · 22-10-2019 om 10:22

  Bedankt voor het delen van dit artikel. Mijn zoon gaat volgend jaar ook studeren en we zijn benieuwd of hij nog een aanvullende beurs krijgt omdat wij gescheiden zijn. Ik ga dit onderwerp in ieder geval verder onderzoeken. https://www.winnipsenschutz.nl/rechtsgebieden/familierecht/echtscheiding

  1. Dag Vincent,
   De hoogte van de aanvullende beurs wordt vastgesteld op basis van het inkomen van de biologische ouders. Een echt scheiding heeft hier gen invloed op.

 73. Door: Conny Nooijen · 30-08-2019 om 09:06

  Hallo Hermien,
  Wij, mijn man en ik hebben 5 studerende kinderen, MBO en HBO, thuiswonend.
  Ik heb op DUO aangevraagd of ze in aanmerking komen voor een aanvullende beurs, ons inkomen is vergeleken, nu krijgen de jongste 3 maandelijks een bedrag gestort onder de noemer ouderbijdrage. Tussen de 80 en 100 euro per maand. Dit geld moet dat ook terugbetaald worden? Of is het een schenking na het behalen van hun diploma of is het sowieso een schenking? Ik hoor het graag. Groet Conny

  1. Dag Conny. Mooi dat de jongste drie een bijdrage krijgen. Dit is een schenking maar er is wel een voorwaarde. Binnen tien jaar moet er een diploma gehaald worden. Overigens mijn complimenten dat je vijf kinderen ‘aan de studie’ hebt gekregen. Dat zal flinke inspanning zijn geweest voor jullie als ouders. Ik weet natuurlijk heel goed hoe pubers zijn kunnen.

 74. Door: Emilin Lap · 12-07-2019 om 10:49

  Dag Hermien, wat geef je een heerlijke heldere antwoorden met kennis van zaken.
  Dank daarvoor!

  1. Wat een leuk compliment. Dank je wel

 75. Door: cora van der horst · 28-06-2019 om 11:44

  goededag Hermien,

  mijn dochter is 17 en gaat een mbo opleiding 3 jaar bol volgen in september.

  nu wil ik studiefinanciering en ov aanvragen, maar kan ik dat als ouder doen, of moet mijn dochter dit zelf op haar eigen digid en naam doen?

  mvg,
  cora van der horst

  1. Dag Cora,
   Goede vraag. Je dochter moet zelf studiefinanciering aanvragen. Maar je mag haar natuurlijk wel helpen. De meeste studiekiezers vinden dat ook fijn. Succes.

 76. Door: Sylvia · 24-06-2019 om 15:29

  Zoon heeft aanvullende beurs. Deze aanvullende beurs wordt met 2 peiljaren terug berekend door duo. Nu zijn wij dit jaar meer gaan verdienen en dus aanvullende zal gaan veranderen/verdwijnen in de komende tijd. Moeten wij de aanvullende beurs van afgelopen jaar terug betalen?

  1. Dag Sylvia,
   Je zoon hoeft de aanvullende beurs van vorig jaar niet terug te betalen. Terugbetalen hoeft alleen maar als er niet binnen tien jaar een diploma wordt gehaald.

 77. Door: Awni · 23-06-2019 om 12:20

  Als ik mijn studie niveau wil veranderen van HBO naar MBO. Moet ik de studiefinanciering die ik tijdens het eerste jaar bij HBO ontving, terugbetalen?

  1. Dag anwi, Als je een aanvullende beurs hebt gehad in je eerste jaar en je haalt binnen tien jaar geen diploma, dan moet je die terug betalen. Haal je wel een diploma binnen tien jaar, ook als het een mbo niveau is, dan hoef je niets terug te betalen. Geld dat je geleend hebt moet je altijd terug betalen.

 78. Door: Veronique Noijen · 21-06-2019 om 16:20

  Goedemiddag Hermien,

  Mijn dochter gaat een associate degree opleiding volgen. Deze duurt 2 jaar. Kan ik voor deze opleiding maar 2 jaar een aanvullende beurs aanvragen? Hierna kan ze nog een bachelor opleiding volgen die dan maar 2,5 jaar duurt, heeft ze dan ook nog recht op een aanvullende beurs voor die 2,5 jaar?

  Met vriendelijke groet,
  Veronique

  1. Dag Veronique, ja, voor beide niveaus kan je dochter een aanvullende beurs krijgen. Dit is wel afhankelijk van het inkomen van de ouders en/of er meerdere studerende kinderen zijn.

 79. Door: Angela · 11-06-2019 om 10:10

  Mijn zoon doet nu een MBO 4 studie. In september begint hij aan een HBO studie. Moet hij zijn OV stop zetten in de tussentijd?

  1. Dag Angela, ik heb de volgende link gevonden: https://duo.nl/particulier/opleiding-stoppen-of-wijzigen/van-opleiding-veranderen.jsp . Daarin lees ik dat je zoon een overbrugging aan kan vragen. Veel succes voor je zoon en jou, Hermien

 80. Door: jantina de kleine · 24-05-2019 om 10:58

  Goedemorgen ik heb een vraag….

  Mijn zoon is toegelaten voor sept 2019 Radboud, nu is mijn zoon opgegroeid op Cyprus vader Cyprioot moeder Nederlands, hij heeft recht op Nederlands paspoort, hij is in Nederland geboren heeft hij ook recht op ev. studiebeurs/lening en hoe gaan we dit aanpakken ik heb natuurlijk de gegevens van ons inkomen maar dat is van ons inkomen op Cyprus omdat wij daar wonen, het is ongelooflijk moeilijk allemaal.

  Vriendelijke groet,

  Tina

  1. Dag Tina,
   Ja, dat is een complexe situatie. Via deze link kunt u bij een formulier komen waarmee u DUO kunt bereiken vanuit het buitenland. https://duo.nl/particulier/studiefinanciering-buitenland/zaken-regelen-vanuit-het-buitenland.jsp

 81. Door: Jo · 22-05-2019 om 09:17

  Als ik mijn opleiding haal en ik begin een nieuwe opleiding, krijg ik dan nog een keer recht op 4 jaar stufie of is het totaal 4 jaar?

  1. Dag Jo,
   Je krijgt 1x studiefinanciering voor een opleiding op hetzelfde niveau. Wil je twee bacheloropleidingen doen of twee masteropleidingen, dan kun je die het beste teglijkertijd doen.

 82. Door: Anna de Vries · 15-05-2019 om 15:17

  Beste Hermien,
  Mijn zoon gaat per september 2019 studeren en ik ben aan het kijken of hij in aanmerking komt voor een aanvullende beurs. Hierover heb ik 2 vragen.
  1. Zijn vader woont in het buitenland. Officieel staat hij ingeschreven op Curaçao maar daar is hij al 2 jaar niet geweest. Hij reist rond en heeft geen vast inkomen. Ook doet hij al jaren geen aangifte inkomstenbelasting. Er is dus nergens een geregistreerd inkomen van hem. Wel betaalt hij elke maand alimentatie. Dit maakt hij maandelijks aan mij over. Vader kan, naast de alimentatie, verder niets bijdragen. Is deze alimentatie van invloed bij het aanvragen van een aanvullende beurs? Of heeft mijn zoon, omdat vader geen inkomen heeft, recht op een aanvullende beurs? Uiterlijk begrijp ik dat mijn inkomen dan onder een bepaalde grens moet zijn.
  2. Daarnaast heeft mijn zoon een flinke gift van zijn oma gekregen. Dit geld is echter niet bedoeld voor zijn studie maar voor een huis later. Het geld staat op een aparte rekening (op zijn naam) waar hij niet aankomt. Kan dit vermogen van invloed zijn op het aanvragen van een aanvullende beurs? Of wordt er daar alleen naar het inkomen van de ouders gekeken?
  Alvast bedankt voor de informatie.

  1. Dag Anna, het vermogen van je zoon telt niet mee. Dus het geld van zijn oma voor een huis, later, blijft buiten beschouwing. Wat leuk dat zijn oma dat doet trouwens, het is zo moeilijk voor jongeren om een huis te kopen… Verder wordt er inderdaad naar het inkomen van de biologische ouders gekeken. Daar hoef je zelf niets voor te doen. Als je zoon een aanvullende beurs aanvraagt zoekt de belastingdienst dat verder uit.

   1. Door: Anna de Vries · 17-05-2019 om 08:19

    Hallo Hermien, bedankt voor je antwoord. Het enige waar ik misschien niet duidelijk in ben geweest is het feit dat vader niet de Nederlandse nationaliteit heeft (maar de Braziliaanse). Vader heeft ook nooit in Nederland gewoond en hier een inkomen verdiend. De belastingdienst kan dus niet bij gegevens van vader lijkt me. Hoe moet ik dan aantonen dat vader niets verdiend, niets betaald (behalve de alimentatie)?

 83. Door: IVAN · 10-05-2019 om 12:36

  Bedankt

 84. Door: Saskia Ritfeld · 01-05-2019 om 18:14

  Hallo, Wij zijn woonachtig in Suriname. Mijn zoon gaat in septmber 2019 beginnen aan een studie aan de Den Haag Hogeschool. Kan hij vanuit Suriname al studiefinanciering aanvragen? Want op de website van DUO zie ik alleen ‘Aanvraag vanuit de Antillen’. Mijn zoon heeft de nederlandse nationaliteit.

  1. Dag mevrouw Ritfeld, ik weet niet hoe het zit met de studiefinanciering vanuit Suriname. Ik zal het navragen bij DUO. Het antwoord zal ik weer op het blog zetten. U hoort van mij.

   1. Dag mevrouw Ritfeld:
    Dit is het antwoord van DUO: Zoals gezegd kennen we voor de studenten van de Antillen wat extra voorzieningen: aparte (informatie op de) website, speciaal aanvraagformulier etc…
    Voor studenten vanuit Suriname hebben we dat niet.
    Voor hun gelden (voor zover ze niet de Nederlandse nationaliteit hebben) dezelfde regels als voor andere studenten van buiten de EU, hetgeen betekent
    dat we op grond van hun verblijfsstatus bekijken of ze gelijkgesteld kunnen worden met Nederlanders in dezen.
    Kunt u hiermee uit de voeten?

 85. Door: Job · 30-04-2019 om 10:30

  Beste Hermien,

  Weet u toevallig of een studiefinanciering voor alle zaken gebruikt mag worden of kan deze enkel gebruikt worden om school(zaken) te financieren? Mag ik deze studiefinanciering ook gebruiken (als student) om te investeren in bijvoorbeeld aandelen?

  1. Dag Job,
   Je mag je studiefinanciering gebruiken waar je maar voor wilt, ook voor beleggen. het NIBUD vindt dit wel onverstandig. Je moet je studiefinanciering, tenminste je lening, natuurlijk wel een keer terugbetalen. Er kan ook rente geheven worden op je studieschuld. Die rente is nu 0%, maar die wordt zeker meer. Bovendien kan een bank moeite hebben met het geven van een (hogere) hypotheek als je na je afstuderen een eigen huis wilt kopen. De meeste banken kijken naar je inkomen en wat je mogelijk zou kunnen lenen voor een huis. Vervolgens trekken ze daar je studieschuld van af. Je kunt dus minder lenen voor de aankoop van je huis. Ze kijken meestal naar de totale schuld die je hebt bij afstuderen, niet naar eventuele aflossingen die je dan al hebt gedaan. Wil je misschien een eigen huis na afstuderen, dan is dat zeker iets om uit te zoeken. De meeste financiële instellingen geven het advies niet meer te lenen dan je echt nodig hebt voor je studie. Maar heel wat studenten lenen meer dan ze echt nodig hebben. Steeds meer jongvolwassenen raken ook in de financiële probelemen. Aan jou dus welke beslssing je neemt. Maar gebruik daar wel je verstand bij, is mijn advies.

  2. Door: bosman · 10-09-2019 om 16:45

   Hoveniers 3jarige niveau 3 Mbo opleiding, studiefinacering loopt want ze heeft ov. Maar dochter wordt in mei op de 4e 2020 18 jaar welke maand moeten wij dan de basis en de aanvullende burs aanvragen ?. Betekend het dat ze dit dan pas krijgt in de maand juli ?

   1. Uw vraag komt niet goed over. Wat wilt u weten?

 86. Door: Sraar · 02-03-2019 om 08:16

  Mijn zoon doet de universiteit en hij heeft geen lening (meer). Weet u of de kosten van collegegeld en boeken aftrekbaar zijn bij hem of bij zijn ouders? Er staat namelijk dat als je recht hebt op studiefinanciering (en dat heeft hij maar hij neemt het niet) dat dat niet kan. En dan is mjjn vraag nog of een lening die nooit een gift wordt wel een studiefinanciering is.
  Weet u hier iets van?

  1. Dag Sraar, nee dat weet ik niet. De Belastingdienst kan hier vast en zeker meer over vertellen. Ik heb ze opgebeld, maar ze geven liever geen algemene antwoorden via dit blog. U kunt de belastingdienst bellen 0800-0543. Er ze hebben ook een site. http://www.belastingdienst.nl Als u weet hoe het zit, zou u dan een bericht op deze site kunnen plaatsen? Dan weten andere ouders dat ook. met vriendelijke groet, Hermien

 87. Door: Jolanda · 28-02-2019 om 19:45

  Mijn zoon van 18 jaar gaat vanaf september in Portugal studeren. Wij wonen al in Portugal. Hij krijgt geen studiefinanciering in Portugal. Kan hij van Nederland studiefinanciering krijgen? Wij zijn Nederlands.

  1. Dag Jolanda,
   Op de site van DUO heb ik de volgende link gevonden: https://duo.nl/particulier/studiefinanciering-buitenland/volledige-opleiding-in-het-buitenland.jsp
   Kom je er zo uit?
   Groetjes, hermien

 88. Door: E Groeneweg · 05-02-2019 om 08:31

  Hallo Hermien,
  Mijn dochter heeft een afgeronde MBO opleiding en heeft nu een tussenjaar om te werken, in sept gaat zij naar een nieuwe studie HBO, geld voor haar de 1 februari regeling ivm het reisprodukt of moet zij terugbetalen ivm het MBO dioloma?
  Groet van Elly

  1. Dag Elly, wat fijn dat je dochter het zo goed doet op school. Misschien wil zij ook eens iets vertellen op het blog over haar tussenjaar en doorstuderen naar hbo (eventueel kan ik haar interviewen en het opschrijven), dat lijkt me interessant. Ze krijgt gewoon studiefinanciering Hoger Onderwijs en dus de OV kaart. Mocht ze onverwacht moeten stoppen voor 1 februari , dan geldt voor haar ook de 1 februari regeling. Maar laten we daar nu nog maar niet vanuit gaan. Mocht je dochter in willen gaan om mijn uitnodiging haar verhaal te delen dan kan ze bellen naar 0317484455 of mailen naar hermien.miltenburg@wur.nl. Als jij als moeder je verhaal wilt doen kan dat natuurlijk ook…

 89. Door: Minos · 28-01-2019 om 09:52

  Dag Hermien kun je studiefinanciering ook halverwege het schooljaar stopzetten en als je daarna de studie hervat weer door laten lopen??

  1. Dag Minos,
   Ja dat kan mits je dan nog aan de voorwaarden om studiefinanciering te krijgen voldoet.

 90. Door: Esther balke · 24-01-2019 om 20:17

  Goedenavond mijn dochter zit in het 1e jaar van dr nieuwe opleiding mbo niveau 4 nu heeft ze een basis prestatiebeurs en die willen we omzetten naar een aanvullende beurs hoe doen we dat ?
  Groetjes Esther

  1. Dag Esther, Dat weet ik niet. Maar ik vraag het na. je hoort van me.
   Antwoord van DUO:
   Ik neem aan dat Esther bedoelt hoe ze, naast de basisbeurs, een aanvullende beurs kan aanvragen.
   Antwoord op die vraag: dat kan door in te loggen bij MijnDUO en te gaan naar ‘producten’ en vervolgens naar ‘studiefinanciering’.
   Daar zie je de huidige aanvraag en daaronder staan de zaken die nog aangevraagd kunnen worden.

 91. Door: Hans visser · 23-01-2019 om 13:42

  Mijn zoon staat ingeschreven bij mijn ex Zij krijgt huurtoeslag Mijn zoon heeft een bijbaantje verdient meer als 4100 dit jaar dus dan moet zij huurtoeslag terug gaan betalen Is het verstandig als ik hem bij mij inschrijf Ik heb geen toeslagen. dan kan hij gewoon lekker een zakcentje verdienen

  1. Geachte heer Visser.
   Ik vind het lastig deze vraag te beantwoorden. Normaliter staat iemand natuurlijk ingeschreven waar hij daadwerkelijk woont. Ik kan u geen tips geven om de wet te omzeilen.
   Overigens heeft de woonplaats van een student op hbo of universiteit geen invloed meer op de hoogte van de aanvullende beurs, de studielening of OV kaart.

  2. Door: Tanja Ausma · 28-01-2019 om 11:43

   Ik ben ook druk aan het uitzoeken hoe de studie van mijn dochter te bekostigen, vandaar dat ik bij uw vraag terecht kwam. Ik heb zelf ook huurtoeslag en dit wordt ook berekend door het aantal inwonende personen/kinderen. Dus als uw zoon zich bij zijn moeder uitschrijft en bij uw inschrijft kan dit ook weer gevolgen hebben voor de hoogte van haar huurtoeslag. Ik zou dit dan ook eerst goed uitzoeken. Op de site van de belastingdienst staat: Bij het berekenen van de huurtoeslag tellen wij ook het inkomen van medebewoners mee. Voor thuiswonende kinderen tot 23 jaar telt in 2019 alleen het inkomen boven € 4.885 mee. Zo niet dan zou hij met 4100 toch net goed zitten? Succes.

   1. Dit lijkt me typisch iets om goed na te vragen bij de belastingdienst. Die gaat over toeslagen.

 92. Door: Noah · 04-01-2019 om 02:25

  Als ik maximaal leen bij duo en ik haal mijn 1e jaar van mijn HBO studie niet wat gebeurt er dan met de lening? En kan je als je een nieuwe studie begint weer opnieuw lenen?

  1. Dag Noah, als je in je eerste jaar stopt met studeren gebeurt er helemaal niets met je lening. En je kunt ook weer gewoon opnieuw lenen. Net zo lang tot het maximum aantal jaren dat je mag lenen. Maar natuurlijk moet je al het geleende geld plus de eventuele rente wel weer terugbetalen. Dat gaat in twee jaar nadat je definitief met je studie bent gestopt, al dan niet met een diploma.Doe je een hbo opleiding dan kun je in totaal 7 jaar lenen. Kijk ook eens op https://weblog.wur.nl/studiekeuzekind/studiefinanciering-voor-dummies-tips-tricks/

 93. Door: Ansjo · 14-12-2018 om 12:19

  Hallo Hermien, een zeer specifieke vraag. Mijn zoon is zijn 2de jaar bachelor Fontys gestart. Hij is Belg, woont in België (bij mij) en reist heen en weer. We zijn vorig schooljaar reeds 3x naar DUO geweest, maar het is een ingewikkelde situatie. Ikzelf ben persoon met handicap en +66% werkonbekwaam. Ex-man verblijft in Frankrijk of Engeland en al jaren geen contact. Zoon zou, indien hij een aanvraag indient bij DUO, een werkcontract moeten kunnen voorleggen. Dit is niet mogelijk in zijn situatie. Zijn er uitzonderingen en kan u info of tip geven hoe we dit dienen aan te pakken ? Bedankt alvast !

  1. Dag Ansjo, Heel goed dat je intensief contact met DUO hebt. Zij zijn de specialisten op dit gebied. Op het blog leg ik alleen de allersimpelste basisprincipes van de studiefinanciering uit. De DUO heeft experts in dienst. Je bent daar dus aan het goede adres. Kan de DUO je verder helpen? Want dat is echt wel het aangewezen adres. Ben je niet tevreden over DUO? Zij hebben ook een mogelijkheid om een klacht in te dienen. https://duo.nl/particulier/oneens-met-duo/een-klacht-indienen.jsp Werkt dat ook niet dan kun je ook een klacht indienen bij de Nationale Ombudsman. https://www.nationaleombudsman.nl/instanties/dienst-uitvoering-onderwijs-duo?gclid=CjwKCAiA0uLgBRABEiwAecFnkyRml3JqdJ9qIyfF3aDJ8xRL7ynfMBoEqy-yIJoAfeCtg3tAwZeHbRoCm2cQAvD_BwE. Ik weet helaas niet of deze mensen ook iets kunnen doen voor inwoners van België. Maar ze kunnen je vast wel verder helpen.

 94. Door: Anouk van der Kuijlen · 07-12-2018 om 14:07

  Welke kosten vallen onder het wonen en leven stukje financiering als mijn zoon thuis blijft wonen?
  Mag hij bijvoorbeeld zijn verzekeringen hiervan betalen?
  wij zijn ouders aan minimum inkomen.

  En wat mag hij zelf bijverdienen zonder dat het invloed heeft?

  1. Beste moeder, uw zoon mag zoveel bijverdienen als hij wil, dat heeft geen invloed op zijn aanvullende beurs. Hij mag die ook besteden zoals hij wil. Ook als hij thuis blijft wonen. hebt u aanvullende vragen? Bel of mail mij gerust.

 95. Door: Priscilla · 02-12-2018 om 20:17

  Mijn zoon wil stoppen tweede studie jaar, hij heeft in eerste jaar propedeuse gehaald maar wil graag per volgend studie jaar aan nieuwe studie beginnen
  Wat moeten we nu doen?
  Met zicht op studie financiering etc…

  1. Je hebt een aantal jaren recht op studiefinanciering, meer dan de officiële duur van de opleiding. Dat kunt u lezen in het volgende artikel: https://weblog.wur.nl/studiekeuzekind/studiefinanciering-in-het-kort-voor-ouders/ . De aanvullende beurs is helaas wel alleen maar voor de duur van de studie, dus vier jaar voor een opleiding op het hbo, drie jaar voor een wo bachelor.
   Verder doet uw zoon er goed aan goed vast te laten leggen welke tentamens hij heeft gehaald en hoeveel studiepunten dat waard is. Voor de toekomst heeft hij er misschien nog iets aan.
   Hij zal vast wel goed na hebben gedacht over deze verandering en Open Dagen en meeloopdagen hebben bezocht… Toch?
   Ik wens hem in ieder geval veel succes!

 96. Door: Miranda · 04-11-2018 om 12:28

  Ik lees dat de regel is voor een gift van de aanvullende beurs en het reisproduct: Als je maar een diploma haalt binnen 10 jaar, ook al verander je van studie.
  Geldt deze regel ook als je na een paar maanden/jaar overstapt naar een BBL opleiding en daarmee een diploma haalt? En zo ja, moet deze BBL opleiding dan ook op niveau 3 of 4 zijn?
  Bedankt alvast voor uw reactie!

  1. Dag Miranda, ik kan je hier geen antwoord op geven. Ik heb helaas alleen maar ervaring met havo/vwo en hbo/wo. Je kunt het beste zoeken op http://www.duo.nl. Lukt dat niet, laat het dan weten. Dan vraag ik iemand met verstand van mbo het voor je uit te zoeken. Groetjes, hermien

 97. Door: Harold de Jong · 11-10-2018 om 08:09

  Beste Hermien. Heeft u al bij DUO geïnformeerd over mijn vraag of het bedrag van de aanvullende lening veranderd als je de lening op €0 zet? Alvast bedankt voor uw reactie.

  1. Jazeker…: Klopt helemaal; gevraagd leenbedrag heeft geen invloed op de aanvullende beurs.
   met andere woorden. Ook als je helemaal niets leent kun je nog in aanmerking komen voor een aanvullende beurs (echt altijd aanvragen…)

 98. Door: Rianne van Wageningen · 03-10-2018 om 17:05

  Bij de aanvullende beurs heb je een ouderbijdrage. Is dit een bedrag wat de ouders krijgen of juist moeten betalen?

  1. Dag Rianne, Ouders zijn niet verplicht een bijdrage te leveren aan de studie van hun kind. Maar de Rijksoverheid gaat ervan uit dat ouders zo’n 400 euro per maand kunnen en willen bijdragen. Kunnen ouders dat niet volgens de belastingdienst, dan krijgt de student (deels) een aanvullende beurs. Kunnen ouders helemaal niets bijdragen dan krijgt de student zo’n 400 euro. Kunnen ouders bijvoorbeeld 200 euro bijdragen, dan krijgt de studet de resterende 200 euro. Kunnen ouders 300 euro bijdragen, dan krijgt de student dus 100 euro per maand. De student moet dan wel binnen 10 jaar een diploma halen. Het bedrag dat toegekend wordt is dus het bedrag dat de student krijgt. Is dit voldoende antwoord? Mail of bel mij anders (zie contact).

 99. Door: Harold de Jong · 01-10-2018 om 14:24

  Beste Hermien, heeft u al contact gehad met de DUO over mijn vraag?
  Mvg, Harold

 100. Door: Harold de Jong · 27-09-2018 om 14:55

  Bedankt voor uw reactie. Ik wacht uw reactie af.

 101. Door: Harold de Jong · 26-09-2018 om 20:01

  Mijn zoon heeft studiefinanciering aangevraagd en krijgt ook een aanvullende beurs. Veranderd er wat in de hoogte van de aanvullende beurs als hij de studiefinanciering verlaagd? En mag je de studiefinanciering dan ook op €0 zetten en krijgt hij dan de vastgestelde aanvullende beurs of veranderd dit bedrag dan ook?

  1. Geachte heer de Jong, als uw zoon minder lening vraagt, verandert het bedrag van de aanvullende beurs niet. Volgens mij evenmin als hij helemaal geen lening aanvraagt, maar dit zal ik voor de zekerheid nog even navragen bij DUO.

 102. Door: Yvette · 25-09-2018 om 14:19

  Hallo Hermien,
  V.w.b. de 1 februari regeling, dat betreft niet het collegegeld krediet? Ik lees alleen maar beurs en OV. Betekent dit dat je als je stopt, het krediet wel terug moet betalen?

  1. Dag Yvette,
   Geld dat je leent, dus ook het collegegegeldkrediet, moet je altijd gewoon terugbetalen. Aanvullende beurs en OV inderdaad niet. En soms krijg je ook een deel van het collegegeld terug als je voor 1 februari stopt in je eerste studiejaar.

 103. Door: Medina Arifhodzic · 24-09-2018 om 15:37

  Hallo Herman .
  Mijn dochter heeft Hbo gedan en ze heeft nog niet scriptie afgemaakt en 10 jaar is al. Geweest. Mijn vraag is heeft ze rechts nog afmaken.Hartelijk bedankt groetjes Medina.

  1. Dag Medina,
   De opleiding moet beslissen of ze haar studie af mag maken. Dat heeft te maken met de geldigheidsduur van de studiepunten die ze gehaald heeft. Die zijn namelijk beperkt geldig, soms tien jaar, soms langer. Dat beslist de opleiding. Maar ik denk dat er geen probleem is omdat je dochter alleen haar scriptie nog maar hoeft te doen. Navragen bij de studieloopbaanbegeleider of de studieadviseur van de opleiding, dus.

 104. Door: Hermien · 12-09-2018 om 17:06

  Dag Joanne, op http://www.duo.nl moet je via ‘zoeken’ naar ‘aanvullende beurs’ gaan. Daar vind je een rekenhulp. Groetjes, hermien

 105. Door: JoAnne · 10-09-2018 om 21:25

  Hallo Hermien,

  ik zoek een tabel waar gewoon getallen genoemd worden mbt de inkomens van de ouders. Ik be in inkomen achteruitgegaan, maar geen 15%. Toch kan het wel eens zijn dat ik hierdoor onder de grens kom waarop aanvullende beurs geweigerd wordt. Dat wil ik graag zelf zien, voor ik een DUO “expert” contacteer.

 106. Door: Loes · 10-09-2018 om 15:04

  Ik ben 20 jaar (dec, 21) en eerste jaars Pabo.
  Ik heb via de Duo te horen gekregen dat ik geen aanvullende beurs krijg.
  Mijn ouders zijn gescheiden en ik heb sinds mijn 16e geen contact meer met mijn vader. De ouderlijke bijdrage die mijn moeder moet betalen maakt zij, mij maandelijks over.
  Van mijn vader heb ik nog nooit een bedrag voor mijn studie ontvangen (wel wordt er alimentatie aan mijn moeder betaald, tot mijn 21e).
  Nu zijn de kosten van de Pabo vrij hoog, zonder de bijdrage van mijn vader. Ik heb een bijbaantje om mijn ziektekosten te betalen en houd te weinig over om ook de pabo te kunnen bekostigen. Wat voor mogelijkheden zijn er om de aanvullende beurs toch hiervoor te ontvangen?

  1. Dag Loes,
   Ik zou de DUO een persoonlijke brief schrijven. Ik kan ook nog eens informatie inwinnen als je wilt…

 107. Door: jolanda · 08-09-2018 om 18:13

  Duo geeft aan dat de bedragen van 2019 nog niet bekend zijn voor de basisbeurs en aanvullende beurs en daarom konden ze nog geen beslissing geven. Wanneer zijn deze wel bekend? Tweede vraag: vader moet buitenbeschouwing blijven woont in buitenland. Naast al de gegevens moet er nog een erkend formulier van een deskundige bij komen, we kunnen dit ook stop zetten en maar kijken of ze zijn vader vinden, wat is het beste in deze?

 108. Door: Esther · 05-08-2018 om 16:55

  Als je nog geen 18 bent en je begint in september met hbo, heb je dan recht op basisbeurs? Tot de 18?

  1. Dag Esther, de basisbeurs is helaas afgeschaft. Je hebt wel recht op de aanvullende beurs (als je aan de voorwaarden voldoet, dus je ouders hebben minder inkomen of je hebt studerende zussen of broers). Je hebt wel recht op de OV kaart en je kunt lenen. Vraagde aanvullende beurs altijd aan, het is een kleine moeite en je eeet maar nooit.

 109. Door: Irene · 30-05-2018 om 20:16

  Moet je elk jaar opnieuw het inkomen van de ouders invullen voor de aanvullende beurs of gaat dat automatisch?

  1. Dag Irene,
   Dat gaat automatisch. En je hoeft het inkomen niet in te vullen. Op Studielink vink je aan dat je in aanmerking wilt komen voor een aanvullende beurs, de belastingdienst zoekt het verder allemaal voor je uit. Onderstaand vond ik op DUO.nl U hoeft de aanvullende beurs maar 1 keer aan te vragen. Als de gegevens van uw ouders bij ons bekend zijn, vragen we hun inkomen ieder jaar automatisch op bij de Belastingdienst. Daarmee kunnen we uw aanvullende beurs elk jaar weer berekenen.

 110. Door: Manasse dasilva · 13-05-2018 om 18:58

  Comment?

  1. Beste ouder. Studeren, studiekeuze en studiekosten zijn niet zo makkelijkste begrijpen als ouder. Belt u mij vooral, dan kan ik proberen te begrijpen waar u mee zit en u misschien een paar tips geven. Dat kan van maandag tot en met vrijdag. 0317-484455, Hermien Miltenburg

 111. Door: Manasse dasilva · 13-05-2018 om 18:58

  Sorry ik heb kinder van 18 maar ik weet het niet hoe ikmoet doen

  1. Dear parent, There is also an information blog for parents in English, https://weblog.wur.eu/universityguideparents/

 112. Door: C. Van Aspert · 20-04-2018 om 07:02

  Als je na 1 jaar van studie verandert moet je dan de volgende studie (hbo) binnen 4 jaar afronden om binnen het totaal van 5 jaar te blijven of kun je wel 5 jaar over nieuwe studie maar moet je dan het laatste jaar zelf betalen?

  1. Dag C.van Aspert,
   Op http://www.DUO.nl kunt u het volgende lezen (zoekfunctie: recht op studiefinanciering);
   Voor een 2-jarige Associate degree en een 4-jarige studie kunt u in totaal 7 jaar studiefinanciering krijgen. Dit is 7 jaar lening en collegegeldkrediet. Daarvan krijgt u de eerste 5 jaar ook het reisproduct. De aanvullende beurs krijgt u alleen de eerste 4 jaar. Hoeveel studiefinanciering wordt omgezet in een gift, ziet u op Gift of terugbetalen.
   Voor studies die officieel meer dan 4 jaar duren, krijgt u langer studiefinanciering en reisproduct. Ook voor een masteropleiding en een lerarenopleiding kunt u soms langer studiefinanciering krijgen.

   Dus… in relatie tot je studiefinanciering mag je best 5 jaar over je volgende hbo opleiding doen. Alleen de aanvullende beurs geldt voor jou nog maar drie jaar (omdat je al een jaar gebruikt hebt, in totaal krijg je maar 4 jaar aanvullende beurs). Vanaf het moment dat je begint met studeren heb je 10 jaar de tijd om binnen die periode af te studeren. Zitten er grote ‘gaten’ tussen studie 1 en 2, dan moet je daar wel rekening mee houden. Ook is het zo dat studiepunten niet ‘eeuwig’ geldig blijven. Dat is ook een reden om de voortgang van je studie in de gaten te houden. Heel lange studievertraging kan ook in die zin inhoudelijke problemen opleveren.

  2. Door: Dawud · 01-08-2019 om 08:28

   Ik heb 2 jaar gezeten op de hbo. Volgend schooljaar ga ik beginnen aan een nieuwe opleiding op de universiteit (en misschien de hbo).
   Vanaf wanneer start de telling van binnen 10 jaar je diploma halen.
   Ik leen niks maar krijg stufi inclusief aanvullende beurs.
   Kunt u mij aub helpen.

   1. Dag Dawud, de telling begint op de eerste dag waarop je aan je eerste studie bent begonnen.

    1. Door: S. van der Velden · 01-01-2020 om 08:35

     Ik heb een vraag, moet je na elke opleiding opnieuw je Studentenreisproduct aanvragen? Aangezien ik nog 2 opleidingen moet tot het HBO.

     1. Ja, je moet voor een nieuwe opleiding ook nieuwe studiefinanciering aanvragen. Je ov kaart is daar een onderdeel van. Succes.

 113. Door: Annemieke Molenkamp · 15-04-2018 om 22:24

  Ik heb nog een vraag over de OV kaart. Als je verandert van studie na je eerste jaar, dus weer opnieuw begint met een andere opleiding en je haalt dit binnen 10 jaar, moet je dan de kosten van de OV kaart van het eerste jaar van de eerste studie terugbetalen??
  Of is de regel, als je maar een diploma haalt binnen 10 jaar?

  1. De regel is: als je maar een diploma haalt binnen tien jaar, ook als je van studie verandert.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.