Studiefinanciering in het kort voor studenten en hun ouders

Door: Hermien Miltenburg · 10 juli 2021
Categorie: Leenstelsel

De Studiefinanciering wordt geregeld door DUO. Hier vind je alle gegevens over studiefinanciering voor hbo/wo. Dit mini-artikel ‘Studiefinanciering in het kort’ is bedoeld om je enigszins op weg te helpen. Je vindt hier ook de bedragen voor de eerste helft van het nieuwe studiejaar. 16 maart 2022 is er een webinar over het leenstelsel en andere geldzaken.  Aanmelden

Studiefinanciering in het kort

Moeten ouders en studenten gaan bedelen?

Moeten ouders en studenten gaan bedelen nu de basisbeurs is afgeschaft? Nee, zeker niet. Het is nog steeds mogelijk dat iedere jongvolwassene die daarvoor de capaciteiten heeft gaat studeren. Maar het kost wel meer geld. In dit artikel ‘Studiefinanciering in het kort’ ga ik in op een paar basiszaken. De échte deskundigen vind je bij DUO.

Studiefinanciering in het kort, vier onderdelen

De Studiefinanciering bestaat uit vier onderdelen:

 1. De aanvullende beurs,
 2. De studenten OV chipkaart (reisproduct),
 3. De lening en
 4. Het collegegeldkrediet.

Het collegegeldkrediet is ook een lening. Dit ‘stukje’ van de lening is bedoeld om het collegegeld te betalen. Het andere ‘stukje’ lening is bedoeld om de kosten van wonen en leven te betalen. Maar allebei (3 + 4 samen) is het gewoon een lening. In de praktijk bestaat de studiefinanciering dus uit drie onderdelen: De aanvullende beurs (1), de OV kaart (2), de lening (3+4) (‘gewone’ lening en collegegeldkrediet).

Over welke bedragen gaat het?

De bedragen worden ieder jaar aangepast. Alle bedragen die ik noem zijn de bedragen voor de tweede helft van 2021.

 1. De aanvullende beurs: maximaal € 413,78 ( hoogte afhankelijk van de omstandigheden).
 2. Lening: maximaal € 507,39 (je kunt meer lenen als je geen / weinig aanvullende beurs krijgt, maar nooit meer dan € 1011,50)
 3. Collegegeldkrediet € 90,33*

Het collegegeldkrediet (dus ook een lening, maar bedoeld om je collegegeld te betalen) is dit studiejaar met 50% verlaagd omdat alle studenten 50% korting krijgen op hun collegegeld in verband met Corona. (Lees ook: Hoeveel collegegeld moet ik betalen?)

Geen aanvullende beurs… Wat kan een student lenen?

Krijgt de student geen aanvullende beurs, dan mag hij meer lenen. Net zoveel als het bedrag van de aanvullende beurs. Een student die geen aanvullende beurs krijgt mag dus € 413,78 extra lenen.
Krijgt de student een deel van een aanvullende beurs, dan mag hij het resterende deel extra lenen. Krijgt hij bijvoorbeeld €100,- aanvullende beurs dan mag hij bovenop de lening (3) en collegegeldkrediet (4) dus €313,78 extra lenen.

Geen aanvullende beurs?

In totaal kan een student die geen aanvullende beurs krijgt dus elke maand € 1011,50 lenen. Maar dat hoeft niet. Een student kan zelf bepalen hoeveel hij leent. Hij kan dit bedrag ook elke maand aanpassen. Bereken ook van tevoren wat dit betekent voor het aflossen van de studieschuld. Je kunt ook het gemiddelde startsalaris opzoeken in bijgaand artikel en dit vergelijken met je studieschuld en aflossing.
Het totale bedrag van de studiefinanciering is nooit hoger dan € 1011,50 per maand.

Wie heeft recht op studiefinanciering?

Iedereen jonger dan 30 heeft recht op studiefinanciering. Je moet voor je dertigste begonnen zijn aan een opleiding. Een student moet de Nederlandse nationaliteit hebben. Studenten met een verblijfsvergunning of die uit een EU land komen of Suriname of de Antillen kunnen bij DUO meer informatie vragen. Een student kan studiefinanciering aanvragen zodra hij begint met studeren op een hbo of universiteit. Ook als hij nog geen 18 is. Je krijgt geen studiefinanciering als je een deeltijdopleiding gaat doen. Vraag de studiefinanciering wel ruim op tijd aan, minimaal 2 maanden van tevoren.

Wie heeft recht op een aanvullende beurs?

De aanvullende beurs (1) is bedoeld voor studenten wiens ouders een lager inkomen hebben en/of meerdere studerende broers en zussen hebben. Het aanvragen van een aanvullende beurs is heel eenvoudig. Je hoeft alleen maar aan te geven dat je een aanvullende beurs wilt. De rest doet DUO. Ik adviseer een aanvullende beurs altijd aan te vragen. De aanvullende  beurs is gewoon een beurs. Helaas vragen niet alle studenten, die recht hebben op een aanvullende beurs, een beurs aan. Kunnen ouders niets of weinig bijdragen aan de studie, dan heb je recht op deze aanvullende beurs. Er wordt overigens gekeken naar het inkomen van de biologische ouders. De Belastingdienst zoekt dit allemaal uit voor de student.

Ik had de aanvullende beurs niet aangevraagd omdat het inkomen van mijn ouders best hoog is. Maar uiteindelijk heb ik toch maar dat vinkje gezet. Ik heb er niets voor hoeven te doen, maar op de een of andere manier krijg ik nu toch 50 euro per maand. Toch mooi meegenomen. Joyce

Je moet een prestatie leveren

Een student die binnen tien jaar zijn diploma haalt mag de aanvullende beurs gewoon houden. Lukt dit niet dan moet de student de aanvullende beurs terug betalen. De aanvullende beurs wordt samen met de OV kaart ook wel ‘prestatiebeurs’ genoemd. Je moet een prestatie leveren om de aanvullende beurs als gift te krijgen, namelijk binnen tien jaar afstuderen.

studiefinanciering in het kort

Soms maar een deel van de aanvullende beurs

Soms krijgt een student een deel van de aanvullende beurs. Verdienen ouders minder en/of zijn er veel studerende kinderen, dan krijg je de maximale beurs. Verdienen de ouders iets meer, dan krijg je iets minder aanvullende beurs.
Een student die een volledige aanvullende beurs krijgt, mag daarnaast maximaal € 507,39 lenen. En hij mag het collegegeldkrediet lenen. Dat is € 90,32 per maand. Het totaalbedrag dat een student aan studiefinanciering ‘krijgt’, is nooit meer dan € 1011,50 per maand. Wil je wél de aanvullende beurs maar niet lenen? Dat kan ook. Dat geldt ook voor de OV studentenkaart.

Wie heeft recht op de studenten OV chipkaart?

Er zijn twee soorten OV studenten chipkaart (studentenreisproduct)

 • Een weekabonnement: Door de week gratis en in het weekend met korting reizen.
 • Een weekendabonnement: In het weekend gratis, door de week buiten de spits met korting.

Een student krijgt deze studenten OV chipkaart voor de duur van de opleiding plus een jaar. Volgt de student een hbo opleiding van vier jaar, dan krijgt hij vijf jaar een OV kaart. Haalt de student niet binnen tien jaar een diploma, dan moet hij ook dit bedrag terug betalen.  ( +/- € 95,- voor elke maand waarop hij de OV kaart in zijn bezit heeft gehad). OV kaart en eventueel aanvullende beurs samen worden ook wel eens ‘prestatiebeurs’ genoemd omdat je een prestatie moet laten zien. Je moet binnen tien jaar afstuderen op het niveau waarop je begonnen bent. Maar ‘prestatiebeurs’ is dus gewoon de combinatie van OV kaart en aanvullende beurs. Let op: Er gelden speciale Corona maatregelen. In verband met Corona hebben studenten langer recht op de OV kaart.

Wie heeft recht op een lening en collegegeldkrediet? (3+4)

Iedereen die recht heeft op studiefinanciering heeft ook recht op een lening en het collegegeldkrediet. Deze bedragen moeten in principe altijd terugbetaald worden.
Meestal kan een student lenen voor de duur van de opleiding + drie jaar. Een hbo opleiding duurt vier jaar, de student kan dus zeven jaar lenen.

Hoe lang kun je lenen?

 • Voor een 2-jarige associate degree kun je 7 jaar studiefinanciering krijgen.
 • Volg je een 4-jarige hbo studie, dan kun je in totaal 7 jaar studiefinanciering krijgen.
 • Voor studies die officieel meer dan 4 jaar duren, kun je langer lenen.
 • Ook voor een masteropleiding en een lerarenopleiding kun je soms langer studiefinanciering krijgen.

Maar let op. Lenen is ook terugbetalen. En je betaalt vanaf de eerste dag dat je leent rente. Nu is de rente op dit moment 0%, maar dat kan veranderen. Bereken eens wat de aflossing van je schuld betekent in relatie tot je salaris. Dan kun je zien dat een niet al te grote studieschuld geen belemmering hoeft te zijn voor het kiezen van de studie van je dromen, ook al is dat misschien in een andere stad en moet je op kamers.
Tip voor ouders: bespreek ook dit eens met je kind. De student is zelf verantwoordelijk voor zijn studieschuld. Maar het is belangrijk hier over te (leren) praten. Ook jongeren onder de 18 zijn zelf verantwoordelijk voor het aanvragen van de studiefinanciering. En ze zijn ook zelf verantwoordelijk voor hun studieschuld. DUO klopt nooit aan bij ouders als de schuld, om wat voor reden dan ook, niet terugbetaald wordt.

Hoe lang duren de opleidingen?

 • Een associate degree duurt 2 jaar
 • Een hbo bacheloropleiding duurt 4 jaar
 • Een wo (universiteit) bachelor duur 3 jaar
 • Na een wo bachelor moet je nog een wo master volgen om je universitaire masteropleiding compleet te maken. Die duurt 1, 2 of 3 jaar.
 • Na een hbo bachelor kun je ook een (wo) master volgen. Dan zijn er toelatingseisen.
studiefinanciering in het kort

Er zijn in Nederland twee verschillende typen bacheloropleiding, op hbo en op wo niveau.

Binnen 10 jaar opnemen

Je hebt 10 jaar de tijd om je studiefinanciering op te gebruiken, gerekend vanaf de 1e maand dat je het krijgt.

Van mbo naar hbo, studiefinanciering in het kort

Ga je na het mbo doorstuderen op het hbo? Dan kunt je toch 7 jaar studiefinanciering voor het hbo krijgen. De periode van 10 jaar begint dan ook opnieuw.

Studiefinanciering in het kort: Hoelang studiefinanciering?

 • hbo bachelor:  lening 7 jaar, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
 • hbo + 1 jarige wo master: 7 jaar lening, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
 • hbo + 2 jarige wo master: 8 jaar lening, 6 jaar OV, 5 jaar aanvullende beurs
 • hbo bachelor + hbo master: 8 jaar lening, 6 jaar OV, 5 jaar aanvullende beurs
 • wo bachelor + 1 jarige wo master: 7 jaar lenen, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
 • wo bachelor + 2 jarige wo master: 8 jaar lenen, 6 jaar OV, 5 jaar aanvullende beurs
 • wo bachelor + 3 jarige wo master: 9 jaar lenen, 7 jaar OV, 6 jaar aanvullende beurs (geneeskunde)
 • wo bachelor + 4 jarige wo master: 10 jaar lenen, 8 jaar OV, 7 jaar aanvullende beurs (geneeskunde)

Lees ook: hoe lang mag ik studeren?

Nieuwe eerstejaars: Halvering collegegeld

Nieuwe eerstejaars bachelorstudenten betaalden de laatste jaren maar de helft van het collegegeld. Studenten die kiezen voor een lerarenopleiding krijgen deze korting zelfs twee jaar lang. Met de Coronakorting erbij (zie hieronder) betalen ze maar de helft van de helft.

Coronakorting, halvering voor iedereen

Het komend studiejaar betaalt iedereen maar de helft van het collegegeld. (Hoeveel collegegeld moet ik betalen?)

Op tijd aanvragen

Nieuwe eerstejaars studenten moeten de studiefinanciering op tijd aanvragen, in elk geval voor het begin van de studie. Het advies is om dit drie maanden van tevoren te doen. Is de student toch gezakt voor het eindexamen of kiest hij toch voor een andere studie? Je kunt dit makkelijk wijzigen.

Stoppen in het eerste studiejaar?

Een student die in zijn eerste studiejaar stopt voor 1 februari hoeft het OV reisproduct niet terug te betalen. Dat kan alleen als de student niet eerder studiefinanciering heeft aangevraagd. De aanvullende beurs is sowieso de eerste vijf maanden een gift.
Stopt de student later zonder een diploma te halen, dan moet hij het OV reisproduct en eventuele aanvullende beurs wél terugbetalen. Haalt hij binnen 10 jaar een diploma op het niveau waarop hij begonnen is, dan zijn beide een gift. De opleiding moet wel erkend zijn.

Studeren met een beperking of handicap

Voor studenten met een beperking, belemmering of handicap zijn er extra mogelijkheden. Dat weten maar weinig mensen. De Gemeenten zorgen voor een aanvullende toelage naast de studiefinanciering. Ook zijn er extra mogelijkheden om bijvoorbeeld langer studiefinanciering te krijgen of langer te mogen doen over het terugbetalen van de studieschuld. Lees hierover het artikel ‘Financieel slim studeren met een beperking’.

Studiefinanciering in het kort: Expert = DUO

De expert op het gebied van studiefinanciering is DUO. Ik geef u met dit artikel ‘Studiefinanciering in het kort’ alleen een piepklein kijkje op de wereld van de studiefinanciering.
‘Studiefinanciering in het kort’ is slechts een korte samenvatting. In onderstaand filmpje vertel ik meer over studiefinanciering. Studenten vertellen hoe ze met hun geld omgaan. De presentatie kun je bij mij aanvragen als je de links wilt volgen die daar in staan.

Studiefinanciering in het kort: Veranderingen

Zijn er veranderingen in het systeem van studiefinanciering of in de bedragen, dan meld ik dat op dit blog. Berichten in de pers over studiefinanciering publiceer ik op de facebookgroep ‘ouders en studie’ waar je lid van kunt worden. Op dit moment overwegen verschillende politieke partijen de studiefinanciering te veranderen. Ik houd het nieuws voor je bij.

Studiefinanciering in het kort: Vragen?

Hebt u vragen over ‘Studiefinanciering in het kort’? Stel die vooral aan DUO (dat is de expert). Tip: kijk ook eens naar de (archief) webinars van DUO over studiefinanciering en terugbetalen.

Niet studeren?

Gaat een jongere (nog) niet studeren maar een tussenjaarprogramma volgen dat gericht is op studiekeuze? Ook hiervoor is subsidie mogelijk.

Webinars over studeren en studiekeuze

Deze webinars zijn gericht op ouders met een kind in bovenbouw havo/vwo of beginnend studenten. Maar ook leerlingen en studenten zijn natuurlijk van harte welkom om mee te doen. De webinars gaan over studeren op een hbo of universiteit.

14 december 2021 Aanmelden Studeren als je (extra) ondersteuning nodig hebt
12 januari 2022 Aanmelden Twijfelen aan je studiekeuze
16 februari 2022 Aanmelden Doorstromen van hbo naar de universiteit
16 maart 2022 Aanmelden Alles over geldzaken

19 oktober 2021  Studeren is (ook) groeien als mens Terugkijken
17 november 2021 Je interesses ontdekken Terugkijken

Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 157 reacties.

 1. Door: A. Smits · 03-11-2021 om 21:30

  Goedenavond, mijn dochter is gestart met een vervolgopleiding in de zorg. Nu gaven ze bij de aanmelding aan dat rekenen geen examenvak was, nu is dit ineens wel het geval. Mijn dochter kan niet rekenen, niveau 2F is niet haalbaar voor haar. Bij een laag punt betekent dit dat zij haar examen niet zal behalen. Met de overige vakken heeft zij geen problemen. Nu begreep ik dat je de kosten van een OV terug moet betalen wanneer je niet slaagt voor het examen. Mocht zij voor alle overige vakken certificaten krijgen en dus geen diploma, moet zij dan alsnog haar OV terug betalen?
  Om deze rede hebben wij nog geen OV aangevraagd, terwijl zij die eigenlijk nodig heeft voor haar stages. Hoor graag uw reactie.

  1. Dag mevrouw Smits. Uit uw vraag begrijp ik dat uw dochter een mbo opleiding volgt. Ik heb hiervan niet zoveel verstand. Kunt u dit aan DUO vragen? Lukt dat niet, dan benader ik mijn contactpersoon bij DUO graag voor u.

 2. Door: Miriam Kerkhof · 25-08-2021 om 13:53

  Beste Hermien,
  Ik heb onlangs begrepen dat Nederlandse kinderen (met paspoort) die niet in NL op school hebben gezeten (bv. als expatkinderen in het buitenland hebben gewoond), meer collegegeld moeten betalen als ze in NL willen gaan studeren, omdat ze de minimaal vereiste 2 jaar onderwijs in NL niet kunnen aantonen. Veel van deze kinderen volgen hun leven lang NTC onderwijs op een erkende NOB school. Wat is de manier waarop zij toch gewoon het Nederlands collegegeld kunnen betalen. Is het behalen van een CNaVT certificaat hiervoor bijvoorbeeld voldoende, zodat ze hun kennis van het NL kunnen bewijzen?

  een vriendelijke groet,
  Miriam Kerkhof

  1. Dag Miriam, Dat weet ik niet. Heb je al contact gehad met DUO hierover? Heeft dit iets opgeleverd?

 3. Door: Frank · 12-07-2021 om 18:52

  Mijn zoon moet nog 1 herexamen doen. De school heeft die pas gepland in september. Als hij zijn cijfer niet ophaalt moet hij volgend jaar dit vak over doen. Wat moet ik doen met de studiefinanciering? Nu al stopzetten ? voor wanneer moet ik dat dan doen ? Moeten we nog schoolgeld betelen omdat het herexamen in het nieuwe schooljaar valt ?

  1. Dag Frank, is uw zoon dan afgestudeerd als hij zijn hertentamen haalt? Of moet er dan nog iets gebeuren? Meestal rekent een instelling geen collegegeld als er zoiets aan de hand is, maar dat mogen ze zelf beslissen. Ik zou het even aan hen vragen en het daarvan af laten hangen of de studiefinanciering nu al stopgezet kan worden.

 4. Door: lisa Korderijnk · 22-06-2021 om 08:56

  hoi hermien, ik had de vraag of een studie lening ook het aanvragen van een toekomdtiche lening beinvloed

  1. Dag Lisa, ja, een studielening kan andere leningen zeker beïnvloeden. Je denkt waarschijnlijk aan een hypotheek. Een studielening wordt niet centraal geregistreerd zoals andere leningen. Maar wil je een hypotheek afsluiten, dan wordt er wel gevraagd of je een studieschuld hebt. En daar moet je eerlijk op antwoorden. Anders is het fraude. De studielening wordt niet centraal geregistreerd omdat een studielening ook een bijzondere lening is namelijk een investering in jezelf. Naast arbeidsplezier levert het je waarschijnlijk ook een beter inkomen op.

 5. Door: Fritsssss · 02-06-2021 om 18:08

  Hoi,

  Ik had een vraagje. Ik ben op dit moment bezig om studiefinanciering aan te vragen. Er staat ”overbrugging’ maar ik weet niet of ik daar recht op heb. Ik heb mijn examens van Havo afgerond en dus op dit moment 17, maar ik word over 1 maand 18. Dus heb ik daar recht op of niet.

  Alvast bedankt

  1. Ja, volgens mij wel. Maar DUO kan je hierop definitief antwoord geven. Ik zou het aanvragen.

 6. Door: Nn · 21-05-2021 om 16:33

  Als je als 17jarige aan een mbo opleiding begint en je wordt halverwege het schooljaar 18 jaar, wanneer krijg je dan stufie?

  1. Dag Nn, dat recht hebt je een kwartaal nadat je 18 wordt. Je hebt voor die tijd wel recht op de OV kaart voor studenten.

 7. Door: Tessel · 20-05-2021 om 10:38

  Beste Hermien, Ik heb een vraag met betrekking tot het terugbetalen van de prestatiebeurs. Ik heb mijn wo-bachelor nominaal afgerond en ben (na een jaar iets anders te hebben gedaan) dit studiejaar aan een master begonnen. Nu twijfel ik of ik die wel af wil maken. Als ik besluit met de master te stoppen, moet ik dan mijn OV en aanvullende beurs van dit jaar terugbetalen of is mijn bachelordiploma genoeg om de prestatiebeurs als gift te behouden? Hopelijk kunt u mijn vraag beantwoorden.

  1. Dag Tessel, Mooi dat je je bachelor goed hebt afgesloten. Dan is je OV kaart en je aanvullende beurs een gift. je master wordt als je tweede studie beschouwd. Sluit je die na 10 jaar nadat je eraan begonnen bent af, dan zijn ook dan je OV en aanvullende beurs een gift. Dus begin je over een tijdje weer opnieuw aan een master en haal je di binnen tien jaar nadat je bent begonnen aan je huidige master, dan zit je goed. Ga je helemaal geen master meer doen, dn moet je je OV en aanvullende beurs van dit jaar terugbetalen. maar niet de jaren van je bacheloropleiding. Dat si en blijft een gift.

 8. Door: Nine · 25-03-2021 om 14:42

  Beste mevrouw Miltenburg,

  Ik vroeg mij af hoe het werkt met dubbele studies. Ik zit in mijn vierde jaar van mijn HBO bachelor en ik wil vanaf september een WO bachelor gaan doen. Ik zal dan om het wettelijke collegegeld te mogen betalen een vak moeten laten hangen (van HBO) om zo niet de bachelor te halen voordat ik aan een nieuwe begin. Zo hoef ik dan niet het instellingsgeld te betalen maar alleen het wettelijk tarief. Zitten daar nog verdere eisen aan verbonden? Bijvoorbeeld dat ik niet mag afstuderen in een korte termijn na de start etc.? Ik wil zoveel mogelijk kosten ontwijken.

  1. Dag Nine,
   Ja, zo werkt dat, niet afstuderen bij je bachelor als je aan een andere bachelor wilt beginnen. Bij mijn weten is er dan alleen de eis dat je één van je bachelors binnen tien jaar afsluit om te voorkomen dat je reisproduct of eventuele aanvullende beurs moet terugbetalen. maar vraag dit voor de zekerheid nog even na op je universiteit. Veel succes.

 9. Door: Yvonne · 22-03-2021 om 21:29

  Mijn zoon is 19 jaar, zit op het MBO en ontvangt een basisbeurs en een aanvullende beurs.
  Zijn vader wil de hoogte van de alimentatie opnieuw laten berekenen.
  Is de hoogte van de basisbeurs en aanvullende beurs hierop van invloed?

  1. Dag Yvonne, Bij het berekenen van de aanvullende beurs wordt uitgegaan van het inkomen van beide biologische ouders. Hoe dit in uw geval precies uitpakt kunt u navragen bij http://www.duo.nl

   1. Door: A · 21-05-2021 om 12:52

    Als mijn dochter een tussenjaar neemt, dus niet studeert maar gaat werken omdat ze niet weet wat ze wil, heeft ze dan recht op studiefinanciering en aanvullende beurs?

    1. Dag mevrouw A, nee, daar heeft uw dochter helaas geen recht op. Maar gaat zij een tussenjaarprogramma volgen gericht op studiekeuze, dan kan ze mogelijk in aanmerking komen voor een bijdrage vanuit het Tussenjaarfonds.

 10. Door: Thijs Rommers · 03-03-2021 om 12:15

  Beste Hermien,

  Tijdens mijn studie ben ik ook bezig met het beleggen in aandelen. Wel krijg ik elke maand een aanvullende beurs en daar mag je maar beperkt bijverdienen. Mijn vraag is hoe wordt het beleggen in aandelen berekend bij het maximaal bijverdienen? Of wordt dat hier niet op belast? Ook heb ik de aanvullende beurs 3 jaar op het MBO gehad en doe ik nu het HBO heb ik deze 4 jaar dan weer recht op een aanvullende beurs?

  Groet,

  Thijs Rommers

  1. Dag Thijs,
   Je zat kennelijk op het mbo. Dan is er inderdaad een inkomensgrens voor het krijgen van een aanvullende beurs. Nu zit je op een hbo opleiding en dan wordt er niet gekeken naar je inkomen, alleen naar het inkomen van je ouders. Je jaren aanvullende beurs op het mbo worden niet meegeteld voor je jaren recht op een aanvullende beurs op het hbo. Was je van de havo gekomen, dan had je evenveel recht gehad. Alles over geldzaken bespreken we ook, met studenten, op het webinar van 23 maart.

 11. Door: Anoniem · 25-01-2021 om 11:13

  Mijn zoon is onlangs 18 jaar geworden. En heeft de basisbeurs en een aanvullende beurs aangevraagd. Mijn dochter 21 jaar krijgt nu een hogere beurs (dat begrijp ik i.v.m. de draagkracht) Maar waarom krijgt mijn dochter euro 100 meer dan mijn zoon? Beiden MBO 3 niveau. Of is het dan toch foutief aangevraagd?

  1. Dag anoniem, Helaas kan ik dat niet overzien. Hebt u al informatie gevraagd bij DUO? Er is eventueel ook een link om te protesteren tegen de beslissing van DUO.

 12. Door: Anoniem · 15-01-2021 om 15:25

  Beste Hermien,

  Ik heb vanaf augustus 2020 mijn aanvullende beurs niet laten uitbetalen. Nu wil dit bedrag graag laten uitbetalen maar ik heb gemerkt dat dit alleen per schooljaar kan. De maand Augustus valt dus nog in het vorige schooljaar. Is er een mogelijkheid om dit bedrag toch nog met terugwerkende kracht te ontvangen?

  Ik heb op DUO ook het volgende gelezen:
  U hoeft uw aanvullende en/of basisbeurs niet volledig uit te laten betalen. Uw studieschuld wordt hierdoor minder hoog als u niet aan de voorwaarden van de prestatiebeurs voldoet.
  U houdt recht op het deel dat u niet laat uitbetalen. Dit bedrag wordt alsnog uitbetaald zodra uw prestatiebeurs wordt omgezet in een gift.

  Kan het ook zo zijn dat dit bedrag aan het eind van de studietijd van mijn opgebouwde studieschuld afgaat? (echter heb ik al mijn HBO afgerond en is de aanvullende beurs en studentenreisproduct al omgezet in een prestatiebeurs, alleen is mijn opbouwende studieschuld (lening) nog hetzelfde gebleven wellicht omdat ik nu aan een master begonnen ben)

  Alvast bedankt!

  1. Beste anoniem. Helaas weet ik dat niet. Dit moet je echt met DUO regelen. Als je daar geen duidelijk antwoord krijgt, kan ik het wel voor je uit proberen te zoeken. Maar DUO is de instantie die over dit soort zaken beslist.

 13. Door: Anoniem · 03-12-2020 om 15:49

  hallo,
  Ik heb een aanvullende beurs aangevraagd, alleen staat dat ik recht heb op 0 euro.
  dit lijkt me sterk aangezien mijn moeder 29000 heeft verdient en mijn vader niks. enig idee?

  1. Dat zou ik zeker nog eens bij DUO navragen. je kunt ook een klacht indienen over DUO. Maar zoek eerst met DUO contact. https://duo.nl/particulier/oneens-met-duo/een-klacht-indienen.jsp

 14. Door: Thomas · 17-11-2020 om 16:04

  Ik doe al 5 jaar een opleiding aan de universiteit, maar red deze niet. Nu wil ik misschien een versnelde mbo opleiding doen om wat geld te verdienen, maar telt dit ook als opleiding m.b.t. het terugbetalen van het ov reisproduct?

  1. Hoi Thomas,
   Nee, helaas moet je volgens mijn informatie op hetzelfde niveau als waar je aan begonnen bent een diploma halen. Maar vraag dit s.v.p. goed na bij DUO. En vergis ik me, dan hoor ik dat graag. Dan kan ik met deze info weer anderen helpen. Overigens wel heel knap dat je accepteert dat je de opleiding niet af kunt ronden. Dat gebeurt vaker. Kijk maar eens op studiekeuze123, dan zie je dat het percentage studenten dat een opleiding afrondt lang niet altijd 100% is. Kop op!

   1. Door: Thomas · 22-11-2020 om 17:31

    Dankuwel voor het antwoord. Ik moet inderdaad mijn ov schuld terugbetalen als ik geen hbo of wo afrond. ik had nog een andere vraag; is er een mogelijkheid om certificaten o.i.d. voor mijn afgeronde vakken te krijgen. Dit zou mijn kansen op een baan aanzienlijk vergroten.
    Ik raad trouwens iedereen die niet 100% zeker is over zijn/haar studie aan om deze studie niet te lang te proberen. Voor mijn gevoel heb ik namelijk 5 jaar van mijn leven vergooid, zonder iets van werkervaring op te doen of diploma te halen..
    Nogmaals bedankt voor het antwoord.

 15. Door: Neha · 06-11-2020 om 00:03

  Ik heb een vraag over gift en terugbetalen. Mijn dochter had in haar laatste jaar MBO een aanvullend beurs aangevraagd. Deze is toegekend. Onlangs heeft zij haar diploma behaald en een bevestiging gekregen dat haar studiefinanciering is omgezet tot een gift. Paar maanden later heeft zij een brief van DUO ontvangen om dezelfde aanvullend beurs terug te betalen, omdat mijn inkomen is gewijzigd. Kan DUO met terugwerkende kracht toch deze beurs op ons verhalen ook al is deze beurs omgezet tot een gift?

  1. Dag weet ik niet. Het is wel mogelijk een klacht in te dienen tegen DUO. Link

 16. Door: Klaasen · 25-09-2020 om 18:12

  Hello. I am a 24 year old student. I started my study in 2015 and i have fully completed my 3rd year of the program. Unfortunately i have 4 exams from the 2nd year of my study that i have been unable to pass for the longest of while. Due to the rules of my course i am unable to start the 4th year unless i have only one open exam. I have just recently been diagnosed with ADHD and the doctors believe that this could have been the reason why i have been struggling with these exams. I have just started treatment and I’m preparing to redo the exams when they are offered again. Do you know if its too late to apply for extra help or compensation from duo or the municipality? And would i be eligible for any extra benefits.

  1. You can always ask for help to DUO or municipalty. During corona there are sometimes extra possibilities. And please stay in contact with your dean. He of she is the person at the university who can help you.

 17. Door: Marly · 15-09-2020 om 15:21

  ik zit in mijn 3de jaar van het HBO voltijd en wil graag switchen naar HBO-V deeltijd, wat gaat er dan gebeuren met mijn studieschuld en reisproduct? Als ik HBO-V binnen 10 jaar afmaak worden mijn kosten en schulden dan ook omgezet naar een gift?

  1. Dag Marly, Op de site van DUO heb ik gezien dat je voor een deeltijdopleiding geen studiefinanciering krijgt. Op de DUO site heb ik ook het volgende gevonden: Deeltijdopleiding
   Hebt u een diploma in deeltijd behaald? Ook dan worden uw reisproduct en aanvullende beurs een gift. Het diploma moet wel gelijk zijn aan het diploma voor de voltijdopleiding. Hieruit begrijp ik dat je aanvullende beurs en reisproduct inderdaad een gift worden als je binnen tien jaar afstudeert. Goed nieuws dus! Maar het geld dat je geleend hebt moet je wel terugbetalen. Dat is altijd zo.

 18. Door: HBO scholiertje_2 · 06-09-2020 om 00:56

  Hallo Hermien,
  Ik ben na 1 jaar gestopt met mijn HBO studie. Ik heb ook mijn propedeuse weten te behalen. Moet ik nu mijn OV en studie(schuld) terugbetalen? Mijn vraag is dus eigenlijk: valt een propedeuse ook onder ‘diploma’?
  Alvast bedankt!

  1. Helaas valt een propedeuse daar niet onder. Je moet echt het bachelordiploma halen binnen tien jaar nadat je gestart bent. Anders moet je inderdaad je OV en aanvullende beurs terugbetalen. Het geld dat je geleend hebt moet je altijd terugbetalen, ook als je je diploma haalt.

   1. Door: Mimi · 01-05-2021 om 02:59

    Hi
    So for example in my case if i go to an hbo just for 1 year for propaedeutic and switch to a Wo, what should I do?? Do I have to tell them that I just change university?

    I do not meet the entry requirements for the finance student but just for the student loans because I am italian and I’ve never been in Netherlands

    1. There are all kinds of entry requirements if you want tot go a university. You should ark the university of your choice what kind of requirements are exactly needed.

 19. Door: Colin · 12-08-2020 om 17:53

  Goede informatie en bruikbare informatie!

  Gr. Colin

  https://www.woonkanaal.nl

 20. Door: suus Hartemink · 06-07-2020 om 12:02

  Hallo,
  ik ben een student aan de ham,25 jaar en heb een lichamelijke beperking.
  In mijn 2e leerjaar ben ik gestagneerd wegens te veel pijn en is verder nog studeren bijna onmogelijk geworden. Hoe zit het nu met mijn opgebouwde studieschuld? Mijn decaan weigert mij te helpen omdat ik geen brief van de huisarts kan krijgen en hierdoor weet ik niet meer wat ik nog kan doen, of ik überhaupt nog wat kan doen.

  Mvg Suzanne

  1. Dat is helemaal niet fijn Suzanne. Ik zou zo snel mogelijk contact opnemen met DUO om te vragen hoe je dit aan moet pakken. Ik weet dat DUO heel wat regelingen heeft voor studenten met een beperking. Hoe ze met jou omgaan kan ik helaas niet overzien. Maar ik wens je heel veel sterkte. En lukt het niet om de goede persoon bij DUO te pakken te krijgen? Laat het me dan weten.

 21. Door: Maria · 12-03-2020 om 15:28

  Beste Hermien,
  Je schreef hierboven dat de aanvullende beurs wordt vastgesteld en niet meer is aan te passen. Mijn zoon gaat in september naar een MBO in Amsterdam, we hopen dat hij een kamer vindt, maar dat is natuurlijk niet zeker. Als we nu voor thuiswonend beurs aanvragen kunnen we dat dat aanpassen als hij een kamer vindt? Of beter meteen hoog inzetten?

  1. Dag Maria,
   Ik weet heel weinig van de regelingen voor mbo. Ik heb vooral werkervaring op havo/vwo en hbo/wo niveau. Voor hbo en wo kun je de studiefinanciering altijd aanpassen. De hoogte van de aanvullende beurs wordt door DUO vastgesteld. Je kunt een vraag stellen via http://www.duo.nl. Mij lijkt dat je de aanvullende beurs voor de huidige situatie moet aanvragen en die aan moet passen als de situatie verandert. En overigens moet je zoon dat doen. maar het is natuurlijk wel fijn als je hem daarbij helpt.

 22. Door: Karin · 09-02-2020 om 19:53

  KV. Beste Hermien, mijn dochter is 17 en gaat in sept naar HBO. Haar vader betaalt alimentatie maar weigert verder ook maar iets mee te betalen voor zijn dochter, dat is al jaren zo tijdens studie Havo. De relatie tussen haar en vader is zeer slecht en ze zien elkaar zelden.
  Ik kan de studie alleen niet betalen en uitgaande van mijn slaris heeft mijn dochter recht op een aanvullende beurs.
  Begrijp ik het goed als ik lees: wanneer vader zijn inkomen wordt getoetst en hij een brief krijgt om te betalen maar dat weigert, de aanvullende beurs wordt omgezet in een lening voor mijn dochter?
  Ook wanneer ze binnen 10jr haar diploma haalt?

  1. Dag Karin, ik raad je echt aan contact te zoeken met DUO. Zij hebben ervaring met weigerachtige vaders en gaan daar zeker een oplossing voor bedenken. Laat het vooral weten als dit niet soepel verloopt.

 23. Door: R. Herstel · 05-02-2020 om 18:27

  Onze dochter zit in 2e jaars MBO. Ze heeft een basisbeurs en een OV studentenkaart. Ze is nu al heel lang ziek en zal waarschijnlijk moeten veranderen van studie binnen het MBO. Moet ze die opgebouwde studieschuld en de OV studentenkaart terug betalen?

  1. Geachte ouder, wat naar dat uw dochter al lang ziek is. heeft ze goed contact met de studentendecaan of een andere hulpverlener op school? Dat is voor veel zaken belangrijk. De OV kaart hoeft uw dochter niet terug te betalen als ze binnen 10 jaar een diploma haalt. De basisbeurs terugbetalen is afhankelijk van het niveau waarop ze studeert. Als ze mbo 1 of 2 doet, zijn de basisbeurs, aanvullende beurs en OV kaart altijd een gift. Als ze mbo 3 of 4 doet, zijn uw basisbeurs, aanvullende beurs en reisproduct een prestatiebeurs. Ze worden pas een gift als ze binnen 10 jaar een diploma op minstens niveau 3 haalt.

 24. Door: M. van Berkel · 03-02-2020 om 16:30

  mijn dochter wordt 18 en gaan vanaf 1 september sturen aan de universiteit. Nu moet ik 3 maanden van te voren de studiefinanciering aanvragen maar ik weet nog niet alle bedragen die ze kwijt gaan zijn per maand aan b.v huur; bijbaan; ziektekosten e.d. Hoe moet ik deze bedragen nu in vullen ???

  1. Geachte ouder,
   U stelt een slimme vraag. Het is ook lastig deze bedragen in te schatten. Onder de tab ‘financiën’ op dit blog vindt u verschillende artikelen over gemiddelde huurprijzen van kamers en ook wat een student gemiddeld verdient aan de bijbaan. Maar dat zegt natuurlijk niets over de persoonlijke situatie van uw dochter. Maar u kunt het wel een beetje inschatten. De hoogte van de studielening kan uw dochter elke maand aanpassen, je zit er dus niet aan vast. De hoogte van de eventuele aanvullende beurs wordt wel vastgesteld en is niet aan te passen. Komt u er zo uit? Groet, Hermien

 25. Door: Domien · 25-01-2020 om 13:16

  Hallo Hermien,
  Onze dochter wilt volgend jaar switchen van opleiding. Hoe zit het dan met de 5 jaren termijn van het OV-reisproduct?

  Telt dit jaar mee? en moet ze dan de nieuwe opleiding in 4 jaar afmaken of gaat de termijn van 5 jaar opnieuw lopen bij een nieuwe opleiding?

  1. Dag Domien,
   Het OV reisproduct is een gift als je binnen tien jaar afstudeert. Het maakt niet uit als je tussentijd switcht. Verder krijg je de OV kaart voor een aantal jaren, dat hangt af van de studie die je volgt. Het jaar dat je dochter de OV kaart heeft gehad voor haar eerste studie wordt daarvan afgetrokken. Je vindt achter de volgende link hoeveel jaren dat is https://weblog.wur.nl/studiekeuzekind/studiefinanciering-in-het-kort-voor-ouders/

 26. Door: dirk de jong · 09-01-2020 om 14:53

  Ik krijg sinds december 2018 studiefinanciering. Ik kwam er echter een aantal maanden geleden pas achter dat ik recht heb op een aanvullende beurs. Krijg ik dan al het geld vanaf december 2018, of pas sinds ik het heb aangevraagd?

  1. Dag Dirk, Ik weet dat niet. Dit is een vraag voor DUO. Er staat meer over ‘aanvullende beurs’ op https://duo.nl/particulier/aanvullende-beurs-of-toelage/index.jsp. En tip voor iedereen: Vraag de aanvullende beurs ALTIJD aan, het is echt maar een piep-klein klusje. je hoeft er niets anders voor te doen dan en vinkje te zetten bij je aanvraag studiefinanciering, de belastingdienst zoekt verder alles uit. En haal je binnen tien jaar een diploma dan is dit echt gratis geld, iedere maand opnieuw en wel vier jaar lang (of langer als je een langere studie doet)

   1. Door: dirk de jong · 09-01-2020 om 15:57

    dankuwel voor uw reactie

  2. Door: Daniele · 21-03-2021 om 16:41

   verplichte ouderbijdrage..kijk hier eens naar!
   https://www.facebook.com/groups/3795834937178986

   1. Ouders zijn NIET verplicht een ouderbijdrage te geven aan de studie van hun kind. Ze zijn wel verplicht in het basis levensonderhoud van het kind te voorzien tot het kind 21 is. Dat is dan bijvoorbeeld kost en inwoning en toegang tot medische zorg. Dit heet ‘onderhoudsplicht’. De ouderbijdrage voor de studie is op basis van vrijwilligheid. De Rijksoverheid vindt een bedrag van zo’n 400 euro redelijk. Kunnen ouders dat niet betalen, dan is er de aanvullende beurs. Meer info

 27. Door: Dante · 03-01-2020 om 00:24

  Hallo, volgend jaar ga ik met een bachelor opleiding beginnen in groningen. Ik ben al 18 (wordt volgend jaar 19). Ik ben nu aan het eindigen HAVO op curazao.
  Om eerlijk te zijn heb ik een paar problemen met mijn ouders, zodat ik misschien niet op hun inkomen kan rekenen. Als ik vraag naar studiefinanciering, kan ik dan vragen om de inkomsten van mijn ouders niet te tellen of niet? Als ze zelf onderzoek doen zullen ze me vertellen of ik een aanvullende beurs kan krijgen of niet?

  Hoeveel kan ik vragen als ik geen financiële familie steun hebt?
  Hoeveel geld kan ik lenen naast de studiefinanciering als ik vraag om het inkomen van mijn ouders niet te laten tellen?
  En hoeveel geld kan ik in mijn geval lenen om zelfstandig in mijn levensonderhoud te kunnen voorzien?

  1. Dag Dante, ik kan je alleen vertellen hoe het gaat met studenten die het Nederlands staatsburgerschap hebben. Curacao is natuurlijk wel onderdeel van het koninkrijk, maar misschien zijn er toch verschillen als je geen Nederlands staatsburger bent. Dat zou ik navragen bij DUO. De belastingdienst zoekt uit wat het inkomen is van de ouders. Daar hoeft een student niets voor te doen. Je hoeft alleen maar aan te vinken dat je graag een aanvullende beurs wilt. In totaal krijg je altijd iets meer dan 1100 euro per maand. Daar kun je van leven. Als je ouders wat minder inkomen hebben is een deel van dat geld aanvullende beurs. Verdienen je ouders wat meer, dan is dit bedrag helemaal een lening. Kom je er zo uit? Mail me anders. Belangrijk is dat je je studiefinanciering minimaal drie maanden van tevoren aanvraagt. Ik geef je hierbij een link naar de site van DUO die over de Antillen gaat. Dat staat ook een filmpje met info en de link naar een webinar. https://duo.nl/particulier/studiefinanciering-aanvragen/aanvragen-vanuit-de-antillen.jsp Er is ook een archief van alle webinars die al geweest zijn. Een aanrader https://duo.nl/webinar/

 28. Door: Hugo · 11-11-2019 om 22:04

  Hallo, Onze dochter gaat in september 2020 studeren. Krijgt geen aanvullende beurs. Wij (ouders) hebben voldoende inkomen. Wat zou dan een redelijke maandelijkse bijdrage van ons (ouders) moeten zijn? Zou dit zelfs 1000 euro per maand moeten zijn of is het zeer redelijk dat onze dochter zelf ook een lening aan gaat?

  1. Geachte vader. De Rijksoverheid adviseert dat ouders die dat kunnen betalen zo’n 400 euro per maand bijdragen aan de opleiding van hun kind. Dit is geen verplichting. Als ouders dat niet of niet helemaal kunnen betalen is er de aanvullende beurs. Ik zou over deze maandelijkse bijdrage wel afspraken maken over hoeveel jaren u dit bijdraagt. Ik zou het redelijk vinden als u dit een gelijk aantal Jaren doet als waarop zij een aanvullende beurs zou hebben als u dit niet zou kunnen betalen. Uw dochter zal dus zelf geld gaan lenen. Dat vind ik ook redelijk. tenslotte is ze zelf deels verantwoordelijk voor haar studie en zal daar zelf ook van profiteren, nu en later als ze werkt. Ik vind het wel belangrijk dat u dit eens samen met uw dochter goed bespreekt. Onder het kopje financiën op dit blog vindt u meer over ouderbijdrage enn aanvullende beurs. https://weblog.wur.nl/studiekeuzekind/wat-betaal-ik-aan-de-studie-van-mijn-kind/

 29. Door: klaas · 11-11-2019 om 18:11

  Hallo. Mijn zoon heeft de basis beurs aangevraagd. Nu komt hij er achter dat hij daar lang niet van rond kan komen. Nu wil hij graag een aanvullende beurs aan vragen maar weet niet via welke weg hij dat moet doen. Kunt u hem op weg helpen waar hij moet zijn om dat te regelen. Mvg Klaas.

  1. Een aanvullende beurs kun je aanvragen door op ‘Studielink’ bij de aanvraag een vinkje te plaatsen dat je een aanvullende beurs wilt. DUO kijkt dan of een student daarvoor in aanmerking komt. Onder de rubriek ‘financiën’vindt u meer informatie hierover. De expert op dit gebied is http://www.duo.nl. Daar staat alle informatie. Ook de schooldecaan kan hierbij een handje helpen.

 30. Door: Gijs van Gog · 28-10-2019 om 11:12

  Ik heb een vraag over het reisproduct, ik ben van plan om de stoppen met mijn niveau 4 mbo en een niveau 2 mbo te doen om van mijn schuld af te komen. maar mijn vraag is telt dit nogsteeds omdat ik in het eerste jaar heb gereisd met het ov naar een niveau 4 en nu naar een niveau 2 ga?

  1. Dag Gijs,
   ja, dat telt nog steeds

   1. Door: Kiran · 03-11-2020 om 01:10

    Hallo,
    Ik had ook een vraag!
    Ik doe nu MBO niveau-4 in het 2e leerjaar.
    Ik wil graag switchen en mijn havo afmaken om daarna PABO te doen. (Ik doe nu een dierenopleiding.)
    Hoe zit dat dan met mijn studentenreisproduct? Wordt deze stopgezet? Moet ik deze terugbetalen van de afgelopen 1 1/4 jaar? Of blijft deze gewoon staan als ik mijn reisproduct stopzet? En als ik ‘m weer ophaal als ik HBO begin & binnen 10 jaar mijn diploma haal, wordt dit dan een gift?
    Alvast bedankt voor uw reactie!

    1. Dag Kiran
     Helaas heb ik geen verstand van de studiefinanciering voor MBO. Dat moet je echt aan DUO vragen. Maar begin je aan je PABO (mooie opleiding), dan heb je gewoon dezelfde rechten als iedereen die aan een hbo opleiding begint.
     Veel succes daarmee.

 31. Door: Vincent Rondwijk · 22-10-2019 om 10:22

  Bedankt voor het delen van dit artikel. Mijn zoon gaat volgend jaar ook studeren en we zijn benieuwd of hij nog een aanvullende beurs krijgt omdat wij gescheiden zijn. Ik ga dit onderwerp in ieder geval verder onderzoeken. https://www.winnipsenschutz.nl/rechtsgebieden/familierecht/echtscheiding

  1. Dag Vincent,
   De hoogte van de aanvullende beurs wordt vastgesteld op basis van het inkomen van de biologische ouders. Een echt scheiding heeft hier gen invloed op.

 32. Door: Conny Nooijen · 30-08-2019 om 09:06

  Hallo Hermien,
  Wij, mijn man en ik hebben 5 studerende kinderen, MBO en HBO, thuiswonend.
  Ik heb op DUO aangevraagd of ze in aanmerking komen voor een aanvullende beurs, ons inkomen is vergeleken, nu krijgen de jongste 3 maandelijks een bedrag gestort onder de noemer ouderbijdrage. Tussen de 80 en 100 euro per maand. Dit geld moet dat ook terugbetaald worden? Of is het een schenking na het behalen van hun diploma of is het sowieso een schenking? Ik hoor het graag. Groet Conny

  1. Dag Conny. Mooi dat de jongste drie een bijdrage krijgen. Dit is een schenking maar er is wel een voorwaarde. Binnen tien jaar moet er een diploma gehaald worden. Overigens mijn complimenten dat je vijf kinderen ‘aan de studie’ hebt gekregen. Dat zal flinke inspanning zijn geweest voor jullie als ouders. Ik weet natuurlijk heel goed hoe pubers zijn kunnen.

 33. Door: Emilin Lap · 12-07-2019 om 10:49

  Dag Hermien, wat geef je een heerlijke heldere antwoorden met kennis van zaken.
  Dank daarvoor!

  1. Wat een leuk compliment. Dank je wel

 34. Door: cora van der horst · 28-06-2019 om 11:44

  goededag Hermien,

  mijn dochter is 17 en gaat een mbo opleiding 3 jaar bol volgen in september.

  nu wil ik studiefinanciering en ov aanvragen, maar kan ik dat als ouder doen, of moet mijn dochter dit zelf op haar eigen digid en naam doen?

  mvg,
  cora van der horst

  1. Dag Cora,
   Goede vraag. Je dochter moet zelf studiefinanciering aanvragen. Maar je mag haar natuurlijk wel helpen. De meeste studiekiezers vinden dat ook fijn. Succes.

 35. Door: Sylvia · 24-06-2019 om 15:29

  Zoon heeft aanvullende beurs. Deze aanvullende beurs wordt met 2 peiljaren terug berekend door duo. Nu zijn wij dit jaar meer gaan verdienen en dus aanvullende zal gaan veranderen/verdwijnen in de komende tijd. Moeten wij de aanvullende beurs van afgelopen jaar terug betalen?

  1. Dag Sylvia,
   Je zoon hoeft de aanvullende beurs van vorig jaar niet terug te betalen. Terugbetalen hoeft alleen maar als er niet binnen tien jaar een diploma wordt gehaald.

 36. Door: Awni · 23-06-2019 om 12:20

  Als ik mijn studie niveau wil veranderen van HBO naar MBO. Moet ik de studiefinanciering die ik tijdens het eerste jaar bij HBO ontving, terugbetalen?

  1. Dag anwi, Als je een aanvullende beurs hebt gehad in je eerste jaar en je haalt binnen tien jaar geen diploma, dan moet je die terug betalen. Haal je wel een diploma binnen tien jaar, ook als het een mbo niveau is, dan hoef je niets terug te betalen. Geld dat je geleend hebt moet je altijd terug betalen.

 37. Door: Veronique Noijen · 21-06-2019 om 16:20

  Goedemiddag Hermien,

  Mijn dochter gaat een associate degree opleiding volgen. Deze duurt 2 jaar. Kan ik voor deze opleiding maar 2 jaar een aanvullende beurs aanvragen? Hierna kan ze nog een bachelor opleiding volgen die dan maar 2,5 jaar duurt, heeft ze dan ook nog recht op een aanvullende beurs voor die 2,5 jaar?

  Met vriendelijke groet,
  Veronique

  1. Dag Veronique, ja, voor beide niveaus kan je dochter een aanvullende beurs krijgen. Dit is wel afhankelijk van het inkomen van de ouders en/of er meerdere studerende kinderen zijn.

 38. Door: Angela · 11-06-2019 om 10:10

  Mijn zoon doet nu een MBO 4 studie. In september begint hij aan een HBO studie. Moet hij zijn OV stop zetten in de tussentijd?

  1. Dag Angela, ik heb de volgende link gevonden: https://duo.nl/particulier/opleiding-stoppen-of-wijzigen/van-opleiding-veranderen.jsp . Daarin lees ik dat je zoon een overbrugging aan kan vragen. Veel succes voor je zoon en jou, Hermien

 39. Door: jantina de kleine · 24-05-2019 om 10:58

  Goedemorgen ik heb een vraag….

  Mijn zoon is toegelaten voor sept 2019 Radboud, nu is mijn zoon opgegroeid op Cyprus vader Cyprioot moeder Nederlands, hij heeft recht op Nederlands paspoort, hij is in Nederland geboren heeft hij ook recht op ev. studiebeurs/lening en hoe gaan we dit aanpakken ik heb natuurlijk de gegevens van ons inkomen maar dat is van ons inkomen op Cyprus omdat wij daar wonen, het is ongelooflijk moeilijk allemaal.

  Vriendelijke groet,

  Tina

  1. Dag Tina,
   Ja, dat is een complexe situatie. Via deze link kunt u bij een formulier komen waarmee u DUO kunt bereiken vanuit het buitenland. https://duo.nl/particulier/studiefinanciering-buitenland/zaken-regelen-vanuit-het-buitenland.jsp

 40. Door: Jo · 22-05-2019 om 09:17

  Als ik mijn opleiding haal en ik begin een nieuwe opleiding, krijg ik dan nog een keer recht op 4 jaar stufie of is het totaal 4 jaar?

  1. Dag Jo,
   Je krijgt 1x studiefinanciering voor een opleiding op hetzelfde niveau. Wil je twee bacheloropleidingen doen of twee masteropleidingen, dan kun je die het beste teglijkertijd doen.

 41. Door: Anna de Vries · 15-05-2019 om 15:17

  Beste Hermien,
  Mijn zoon gaat per september 2019 studeren en ik ben aan het kijken of hij in aanmerking komt voor een aanvullende beurs. Hierover heb ik 2 vragen.
  1. Zijn vader woont in het buitenland. Officieel staat hij ingeschreven op Curaçao maar daar is hij al 2 jaar niet geweest. Hij reist rond en heeft geen vast inkomen. Ook doet hij al jaren geen aangifte inkomstenbelasting. Er is dus nergens een geregistreerd inkomen van hem. Wel betaalt hij elke maand alimentatie. Dit maakt hij maandelijks aan mij over. Vader kan, naast de alimentatie, verder niets bijdragen. Is deze alimentatie van invloed bij het aanvragen van een aanvullende beurs? Of heeft mijn zoon, omdat vader geen inkomen heeft, recht op een aanvullende beurs? Uiterlijk begrijp ik dat mijn inkomen dan onder een bepaalde grens moet zijn.
  2. Daarnaast heeft mijn zoon een flinke gift van zijn oma gekregen. Dit geld is echter niet bedoeld voor zijn studie maar voor een huis later. Het geld staat op een aparte rekening (op zijn naam) waar hij niet aankomt. Kan dit vermogen van invloed zijn op het aanvragen van een aanvullende beurs? Of wordt er daar alleen naar het inkomen van de ouders gekeken?
  Alvast bedankt voor de informatie.

  1. Dag Anna, het vermogen van je zoon telt niet mee. Dus het geld van zijn oma voor een huis, later, blijft buiten beschouwing. Wat leuk dat zijn oma dat doet trouwens, het is zo moeilijk voor jongeren om een huis te kopen… Verder wordt er inderdaad naar het inkomen van de biologische ouders gekeken. Daar hoef je zelf niets voor te doen. Als je zoon een aanvullende beurs aanvraagt zoekt de belastingdienst dat verder uit.

   1. Door: Anna de Vries · 17-05-2019 om 08:19

    Hallo Hermien, bedankt voor je antwoord. Het enige waar ik misschien niet duidelijk in ben geweest is het feit dat vader niet de Nederlandse nationaliteit heeft (maar de Braziliaanse). Vader heeft ook nooit in Nederland gewoond en hier een inkomen verdiend. De belastingdienst kan dus niet bij gegevens van vader lijkt me. Hoe moet ik dan aantonen dat vader niets verdiend, niets betaald (behalve de alimentatie)?

 42. Door: IVAN · 10-05-2019 om 12:36

  Bedankt

 43. Door: Saskia Ritfeld · 01-05-2019 om 18:14

  Hallo, Wij zijn woonachtig in Suriname. Mijn zoon gaat in septmber 2019 beginnen aan een studie aan de Den Haag Hogeschool. Kan hij vanuit Suriname al studiefinanciering aanvragen? Want op de website van DUO zie ik alleen ‘Aanvraag vanuit de Antillen’. Mijn zoon heeft de nederlandse nationaliteit.

  1. Dag mevrouw Ritfeld, ik weet niet hoe het zit met de studiefinanciering vanuit Suriname. Ik zal het navragen bij DUO. Het antwoord zal ik weer op het blog zetten. U hoort van mij.

   1. Dag mevrouw Ritfeld:
    Dit is het antwoord van DUO: Zoals gezegd kennen we voor de studenten van de Antillen wat extra voorzieningen: aparte (informatie op de) website, speciaal aanvraagformulier etc…
    Voor studenten vanuit Suriname hebben we dat niet.
    Voor hun gelden (voor zover ze niet de Nederlandse nationaliteit hebben) dezelfde regels als voor andere studenten van buiten de EU, hetgeen betekent
    dat we op grond van hun verblijfsstatus bekijken of ze gelijkgesteld kunnen worden met Nederlanders in dezen.
    Kunt u hiermee uit de voeten?

 44. Door: Job · 30-04-2019 om 10:30

  Beste Hermien,

  Weet u toevallig of een studiefinanciering voor alle zaken gebruikt mag worden of kan deze enkel gebruikt worden om school(zaken) te financieren? Mag ik deze studiefinanciering ook gebruiken (als student) om te investeren in bijvoorbeeld aandelen?

  1. Dag Job,
   Je mag je studiefinanciering gebruiken waar je maar voor wilt, ook voor beleggen. het NIBUD vindt dit wel onverstandig. Je moet je studiefinanciering, tenminste je lening, natuurlijk wel een keer terugbetalen. Er kan ook rente geheven worden op je studieschuld. Die rente is nu 0%, maar die wordt zeker meer. Bovendien kan een bank moeite hebben met het geven van een (hogere) hypotheek als je na je afstuderen een eigen huis wilt kopen. De meeste banken kijken naar je inkomen en wat je mogelijk zou kunnen lenen voor een huis. Vervolgens trekken ze daar je studieschuld van af. Je kunt dus minder lenen voor de aankoop van je huis. Ze kijken meestal naar de totale schuld die je hebt bij afstuderen, niet naar eventuele aflossingen die je dan al hebt gedaan. Wil je misschien een eigen huis na afstuderen, dan is dat zeker iets om uit te zoeken. De meeste financiële instellingen geven het advies niet meer te lenen dan je echt nodig hebt voor je studie. Maar heel wat studenten lenen meer dan ze echt nodig hebben. Steeds meer jongvolwassenen raken ook in de financiële probelemen. Aan jou dus welke beslssing je neemt. Maar gebruik daar wel je verstand bij, is mijn advies.

  2. Door: bosman · 10-09-2019 om 16:45

   Hoveniers 3jarige niveau 3 Mbo opleiding, studiefinacering loopt want ze heeft ov. Maar dochter wordt in mei op de 4e 2020 18 jaar welke maand moeten wij dan de basis en de aanvullende burs aanvragen ?. Betekend het dat ze dit dan pas krijgt in de maand juli ?

   1. Uw vraag komt niet goed over. Wat wilt u weten?

 45. Door: Sraar · 02-03-2019 om 08:16

  Mijn zoon doet de universiteit en hij heeft geen lening (meer). Weet u of de kosten van collegegeld en boeken aftrekbaar zijn bij hem of bij zijn ouders? Er staat namelijk dat als je recht hebt op studiefinanciering (en dat heeft hij maar hij neemt het niet) dat dat niet kan. En dan is mjjn vraag nog of een lening die nooit een gift wordt wel een studiefinanciering is.
  Weet u hier iets van?

  1. Dag Sraar, nee dat weet ik niet. De Belastingdienst kan hier vast en zeker meer over vertellen. Ik heb ze opgebeld, maar ze geven liever geen algemene antwoorden via dit blog. U kunt de belastingdienst bellen 0800-0543. Er ze hebben ook een site. http://www.belastingdienst.nl Als u weet hoe het zit, zou u dan een bericht op deze site kunnen plaatsen? Dan weten andere ouders dat ook. met vriendelijke groet, Hermien

 46. Door: Jolanda · 28-02-2019 om 19:45

  Mijn zoon van 18 jaar gaat vanaf september in Portugal studeren. Wij wonen al in Portugal. Hij krijgt geen studiefinanciering in Portugal. Kan hij van Nederland studiefinanciering krijgen? Wij zijn Nederlands.

  1. Dag Jolanda,
   Op de site van DUO heb ik de volgende link gevonden: https://duo.nl/particulier/studiefinanciering-buitenland/volledige-opleiding-in-het-buitenland.jsp
   Kom je er zo uit?
   Groetjes, hermien

 47. Door: E Groeneweg · 05-02-2019 om 08:31

  Hallo Hermien,
  Mijn dochter heeft een afgeronde MBO opleiding en heeft nu een tussenjaar om te werken, in sept gaat zij naar een nieuwe studie HBO, geld voor haar de 1 februari regeling ivm het reisprodukt of moet zij terugbetalen ivm het MBO dioloma?
  Groet van Elly

  1. Dag Elly, wat fijn dat je dochter het zo goed doet op school. Misschien wil zij ook eens iets vertellen op het blog over haar tussenjaar en doorstuderen naar hbo (eventueel kan ik haar interviewen en het opschrijven), dat lijkt me interessant. Ze krijgt gewoon studiefinanciering Hoger Onderwijs en dus de OV kaart. Mocht ze onverwacht moeten stoppen voor 1 februari , dan geldt voor haar ook de 1 februari regeling. Maar laten we daar nu nog maar niet vanuit gaan. Mocht je dochter in willen gaan om mijn uitnodiging haar verhaal te delen dan kan ze bellen naar 0317484455 of mailen naar hermien.miltenburg@wur.nl. Als jij als moeder je verhaal wilt doen kan dat natuurlijk ook…

 48. Door: Minos · 28-01-2019 om 09:52

  Dag Hermien kun je studiefinanciering ook halverwege het schooljaar stopzetten en als je daarna de studie hervat weer door laten lopen??

  1. Dag Minos,
   Ja dat kan mits je dan nog aan de voorwaarden om studiefinanciering te krijgen voldoet.

 49. Door: Esther balke · 24-01-2019 om 20:17

  Goedenavond mijn dochter zit in het 1e jaar van dr nieuwe opleiding mbo niveau 4 nu heeft ze een basis prestatiebeurs en die willen we omzetten naar een aanvullende beurs hoe doen we dat ?
  Groetjes Esther

  1. Dag Esther, Dat weet ik niet. Maar ik vraag het na. je hoort van me.
   Antwoord van DUO:
   Ik neem aan dat Esther bedoelt hoe ze, naast de basisbeurs, een aanvullende beurs kan aanvragen.
   Antwoord op die vraag: dat kan door in te loggen bij MijnDUO en te gaan naar ‘producten’ en vervolgens naar ‘studiefinanciering’.
   Daar zie je de huidige aanvraag en daaronder staan de zaken die nog aangevraagd kunnen worden.

 50. Door: Hans visser · 23-01-2019 om 13:42

  Mijn zoon staat ingeschreven bij mijn ex Zij krijgt huurtoeslag Mijn zoon heeft een bijbaantje verdient meer als 4100 dit jaar dus dan moet zij huurtoeslag terug gaan betalen Is het verstandig als ik hem bij mij inschrijf Ik heb geen toeslagen. dan kan hij gewoon lekker een zakcentje verdienen

  1. Geachte heer Visser.
   Ik vind het lastig deze vraag te beantwoorden. Normaliter staat iemand natuurlijk ingeschreven waar hij daadwerkelijk woont. Ik kan u geen tips geven om de wet te omzeilen.
   Overigens heeft de woonplaats van een student op hbo of universiteit geen invloed meer op de hoogte van de aanvullende beurs, de studielening of OV kaart.

  2. Door: Tanja Ausma · 28-01-2019 om 11:43

   Ik ben ook druk aan het uitzoeken hoe de studie van mijn dochter te bekostigen, vandaar dat ik bij uw vraag terecht kwam. Ik heb zelf ook huurtoeslag en dit wordt ook berekend door het aantal inwonende personen/kinderen. Dus als uw zoon zich bij zijn moeder uitschrijft en bij uw inschrijft kan dit ook weer gevolgen hebben voor de hoogte van haar huurtoeslag. Ik zou dit dan ook eerst goed uitzoeken. Op de site van de belastingdienst staat: Bij het berekenen van de huurtoeslag tellen wij ook het inkomen van medebewoners mee. Voor thuiswonende kinderen tot 23 jaar telt in 2019 alleen het inkomen boven € 4.885 mee. Zo niet dan zou hij met 4100 toch net goed zitten? Succes.

   1. Dit lijkt me typisch iets om goed na te vragen bij de belastingdienst. Die gaat over toeslagen.

 51. Door: Noah · 04-01-2019 om 02:25

  Als ik maximaal leen bij duo en ik haal mijn 1e jaar van mijn HBO studie niet wat gebeurt er dan met de lening? En kan je als je een nieuwe studie begint weer opnieuw lenen?

  1. Dag Noah, als je in je eerste jaar stopt met studeren gebeurt er helemaal niets met je lening. En je kunt ook weer gewoon opnieuw lenen. Net zo lang tot het maximum aantal jaren dat je mag lenen. Maar natuurlijk moet je al het geleende geld plus de eventuele rente wel weer terugbetalen. Dat gaat in twee jaar nadat je definitief met je studie bent gestopt, al dan niet met een diploma.Doe je een hbo opleiding dan kun je in totaal 7 jaar lenen. Kijk ook eens op https://weblog.wur.nl/studiekeuzekind/studiefinanciering-voor-dummies-tips-tricks/

 52. Door: Ansjo · 14-12-2018 om 12:19

  Hallo Hermien, een zeer specifieke vraag. Mijn zoon is zijn 2de jaar bachelor Fontys gestart. Hij is Belg, woont in België (bij mij) en reist heen en weer. We zijn vorig schooljaar reeds 3x naar DUO geweest, maar het is een ingewikkelde situatie. Ikzelf ben persoon met handicap en +66% werkonbekwaam. Ex-man verblijft in Frankrijk of Engeland en al jaren geen contact. Zoon zou, indien hij een aanvraag indient bij DUO, een werkcontract moeten kunnen voorleggen. Dit is niet mogelijk in zijn situatie. Zijn er uitzonderingen en kan u info of tip geven hoe we dit dienen aan te pakken ? Bedankt alvast !

  1. Dag Ansjo, Heel goed dat je intensief contact met DUO hebt. Zij zijn de specialisten op dit gebied. Op het blog leg ik alleen de allersimpelste basisprincipes van de studiefinanciering uit. De DUO heeft experts in dienst. Je bent daar dus aan het goede adres. Kan de DUO je verder helpen? Want dat is echt wel het aangewezen adres. Ben je niet tevreden over DUO? Zij hebben ook een mogelijkheid om een klacht in te dienen. https://duo.nl/particulier/oneens-met-duo/een-klacht-indienen.jsp Werkt dat ook niet dan kun je ook een klacht indienen bij de Nationale Ombudsman. https://www.nationaleombudsman.nl/instanties/dienst-uitvoering-onderwijs-duo?gclid=CjwKCAiA0uLgBRABEiwAecFnkyRml3JqdJ9qIyfF3aDJ8xRL7ynfMBoEqy-yIJoAfeCtg3tAwZeHbRoCm2cQAvD_BwE. Ik weet helaas niet of deze mensen ook iets kunnen doen voor inwoners van België. Maar ze kunnen je vast wel verder helpen.

 53. Door: Anouk van der Kuijlen · 07-12-2018 om 14:07

  Welke kosten vallen onder het wonen en leven stukje financiering als mijn zoon thuis blijft wonen?
  Mag hij bijvoorbeeld zijn verzekeringen hiervan betalen?
  wij zijn ouders aan minimum inkomen.

  En wat mag hij zelf bijverdienen zonder dat het invloed heeft?

  1. Beste moeder, uw zoon mag zoveel bijverdienen als hij wil, dat heeft geen invloed op zijn aanvullende beurs. Hij mag die ook besteden zoals hij wil. Ook als hij thuis blijft wonen. hebt u aanvullende vragen? Bel of mail mij gerust.

 54. Door: Priscilla · 02-12-2018 om 20:17

  Mijn zoon wil stoppen tweede studie jaar, hij heeft in eerste jaar propedeuse gehaald maar wil graag per volgend studie jaar aan nieuwe studie beginnen
  Wat moeten we nu doen?
  Met zicht op studie financiering etc…

  1. Je hebt een aantal jaren recht op studiefinanciering, meer dan de officiële duur van de opleiding. Dat kunt u lezen in het volgende artikel: https://weblog.wur.nl/studiekeuzekind/studiefinanciering-in-het-kort-voor-ouders/ . De aanvullende beurs is helaas wel alleen maar voor de duur van de studie, dus vier jaar voor een opleiding op het hbo, drie jaar voor een wo bachelor.
   Verder doet uw zoon er goed aan goed vast te laten leggen welke tentamens hij heeft gehaald en hoeveel studiepunten dat waard is. Voor de toekomst heeft hij er misschien nog iets aan.
   Hij zal vast wel goed na hebben gedacht over deze verandering en Open Dagen en meeloopdagen hebben bezocht… Toch?
   Ik wens hem in ieder geval veel succes!

 55. Door: Miranda · 04-11-2018 om 12:28

  Ik lees dat de regel is voor een gift van de aanvullende beurs en het reisproduct: Als je maar een diploma haalt binnen 10 jaar, ook al verander je van studie.
  Geldt deze regel ook als je na een paar maanden/jaar overstapt naar een BBL opleiding en daarmee een diploma haalt? En zo ja, moet deze BBL opleiding dan ook op niveau 3 of 4 zijn?
  Bedankt alvast voor uw reactie!

  1. Dag Miranda, ik kan je hier geen antwoord op geven. Ik heb helaas alleen maar ervaring met havo/vwo en hbo/wo. Je kunt het beste zoeken op http://www.duo.nl. Lukt dat niet, laat het dan weten. Dan vraag ik iemand met verstand van mbo het voor je uit te zoeken. Groetjes, hermien

 56. Door: Harold de Jong · 11-10-2018 om 08:09

  Beste Hermien. Heeft u al bij DUO geïnformeerd over mijn vraag of het bedrag van de aanvullende lening veranderd als je de lening op €0 zet? Alvast bedankt voor uw reactie.

  1. Jazeker…: Klopt helemaal; gevraagd leenbedrag heeft geen invloed op de aanvullende beurs.
   met andere woorden. Ook als je helemaal niets leent kun je nog in aanmerking komen voor een aanvullende beurs (echt altijd aanvragen…)

 57. Door: Rianne van Wageningen · 03-10-2018 om 17:05

  Bij de aanvullende beurs heb je een ouderbijdrage. Is dit een bedrag wat de ouders krijgen of juist moeten betalen?

  1. Dag Rianne, Ouders zijn niet verplicht een bijdrage te leveren aan de studie van hun kind. Maar de Rijksoverheid gaat ervan uit dat ouders zo’n 400 euro per maand kunnen en willen bijdragen. Kunnen ouders dat niet volgens de belastingdienst, dan krijgt de student (deels) een aanvullende beurs. Kunnen ouders helemaal niets bijdragen dan krijgt de student zo’n 400 euro. Kunnen ouders bijvoorbeeld 200 euro bijdragen, dan krijgt de studet de resterende 200 euro. Kunnen ouders 300 euro bijdragen, dan krijgt de student dus 100 euro per maand. De student moet dan wel binnen 10 jaar een diploma halen. Het bedrag dat toegekend wordt is dus het bedrag dat de student krijgt. Is dit voldoende antwoord? Mail of bel mij anders (zie contact).

 58. Door: Harold de Jong · 01-10-2018 om 14:24

  Beste Hermien, heeft u al contact gehad met de DUO over mijn vraag?
  Mvg, Harold

 59. Door: Harold de Jong · 27-09-2018 om 14:55

  Bedankt voor uw reactie. Ik wacht uw reactie af.

 60. Door: Harold de Jong · 26-09-2018 om 20:01

  Mijn zoon heeft studiefinanciering aangevraagd en krijgt ook een aanvullende beurs. Veranderd er wat in de hoogte van de aanvullende beurs als hij de studiefinanciering verlaagd? En mag je de studiefinanciering dan ook op €0 zetten en krijgt hij dan de vastgestelde aanvullende beurs of veranderd dit bedrag dan ook?

  1. Geachte heer de Jong, als uw zoon minder lening vraagt, verandert het bedrag van de aanvullende beurs niet. Volgens mij evenmin als hij helemaal geen lening aanvraagt, maar dit zal ik voor de zekerheid nog even navragen bij DUO.

 61. Door: Yvette · 25-09-2018 om 14:19

  Hallo Hermien,
  V.w.b. de 1 februari regeling, dat betreft niet het collegegeld krediet? Ik lees alleen maar beurs en OV. Betekent dit dat je als je stopt, het krediet wel terug moet betalen?

  1. Dag Yvette,
   Geld dat je leent, dus ook het collegegegeldkrediet, moet je altijd gewoon terugbetalen. Aanvullende beurs en OV inderdaad niet. En soms krijg je ook een deel van het collegegeld terug als je voor 1 februari stopt in je eerste studiejaar.

 62. Door: Medina Arifhodzic · 24-09-2018 om 15:37

  Hallo Herman .
  Mijn dochter heeft Hbo gedan en ze heeft nog niet scriptie afgemaakt en 10 jaar is al. Geweest. Mijn vraag is heeft ze rechts nog afmaken.Hartelijk bedankt groetjes Medina.

  1. Dag Medina,
   De opleiding moet beslissen of ze haar studie af mag maken. Dat heeft te maken met de geldigheidsduur van de studiepunten die ze gehaald heeft. Die zijn namelijk beperkt geldig, soms tien jaar, soms langer. Dat beslist de opleiding. Maar ik denk dat er geen probleem is omdat je dochter alleen haar scriptie nog maar hoeft te doen. Navragen bij de studieloopbaanbegeleider of de studieadviseur van de opleiding, dus.

 63. Door: Hermien · 12-09-2018 om 17:06

  Dag Joanne, op http://www.duo.nl moet je via ‘zoeken’ naar ‘aanvullende beurs’ gaan. Daar vind je een rekenhulp. Groetjes, hermien

 64. Door: JoAnne · 10-09-2018 om 21:25

  Hallo Hermien,

  ik zoek een tabel waar gewoon getallen genoemd worden mbt de inkomens van de ouders. Ik be in inkomen achteruitgegaan, maar geen 15%. Toch kan het wel eens zijn dat ik hierdoor onder de grens kom waarop aanvullende beurs geweigerd wordt. Dat wil ik graag zelf zien, voor ik een DUO “expert” contacteer.

 65. Door: Loes · 10-09-2018 om 15:04

  Ik ben 20 jaar (dec, 21) en eerste jaars Pabo.
  Ik heb via de Duo te horen gekregen dat ik geen aanvullende beurs krijg.
  Mijn ouders zijn gescheiden en ik heb sinds mijn 16e geen contact meer met mijn vader. De ouderlijke bijdrage die mijn moeder moet betalen maakt zij, mij maandelijks over.
  Van mijn vader heb ik nog nooit een bedrag voor mijn studie ontvangen (wel wordt er alimentatie aan mijn moeder betaald, tot mijn 21e).
  Nu zijn de kosten van de Pabo vrij hoog, zonder de bijdrage van mijn vader. Ik heb een bijbaantje om mijn ziektekosten te betalen en houd te weinig over om ook de pabo te kunnen bekostigen. Wat voor mogelijkheden zijn er om de aanvullende beurs toch hiervoor te ontvangen?

  1. Dag Loes,
   Ik zou de DUO een persoonlijke brief schrijven. Ik kan ook nog eens informatie inwinnen als je wilt…

 66. Door: jolanda · 08-09-2018 om 18:13

  Duo geeft aan dat de bedragen van 2019 nog niet bekend zijn voor de basisbeurs en aanvullende beurs en daarom konden ze nog geen beslissing geven. Wanneer zijn deze wel bekend? Tweede vraag: vader moet buitenbeschouwing blijven woont in buitenland. Naast al de gegevens moet er nog een erkend formulier van een deskundige bij komen, we kunnen dit ook stop zetten en maar kijken of ze zijn vader vinden, wat is het beste in deze?

 67. Door: Esther · 05-08-2018 om 16:55

  Als je nog geen 18 bent en je begint in september met hbo, heb je dan recht op basisbeurs? Tot de 18?

  1. Dag Esther, de basisbeurs is helaas afgeschaft. Je hebt wel recht op de aanvullende beurs (als je aan de voorwaarden voldoet, dus je ouders hebben minder inkomen of je hebt studerende zussen of broers). Je hebt wel recht op de OV kaart en je kunt lenen. Vraagde aanvullende beurs altijd aan, het is een kleine moeite en je eeet maar nooit.

 68. Door: Irene · 30-05-2018 om 20:16

  Moet je elk jaar opnieuw het inkomen van de ouders invullen voor de aanvullende beurs of gaat dat automatisch?

  1. Dag Irene,
   Dat gaat automatisch. En je hoeft het inkomen niet in te vullen. Op Studielink vink je aan dat je in aanmerking wilt komen voor een aanvullende beurs, de belastingdienst zoekt het verder allemaal voor je uit. Onderstaand vond ik op DUO.nl U hoeft de aanvullende beurs maar 1 keer aan te vragen. Als de gegevens van uw ouders bij ons bekend zijn, vragen we hun inkomen ieder jaar automatisch op bij de Belastingdienst. Daarmee kunnen we uw aanvullende beurs elk jaar weer berekenen.

 69. Door: Manasse dasilva · 13-05-2018 om 18:58

  Comment?

  1. Beste ouder. Studeren, studiekeuze en studiekosten zijn niet zo makkelijkste begrijpen als ouder. Belt u mij vooral, dan kan ik proberen te begrijpen waar u mee zit en u misschien een paar tips geven. Dat kan van maandag tot en met vrijdag. 0317-484455, Hermien Miltenburg

 70. Door: Manasse dasilva · 13-05-2018 om 18:58

  Sorry ik heb kinder van 18 maar ik weet het niet hoe ikmoet doen

  1. Dear parent, There is also an information blog for parents in English, https://weblog.wur.eu/universityguideparents/

 71. Door: C. Van Aspert · 20-04-2018 om 07:02

  Als je na 1 jaar van studie verandert moet je dan de volgende studie (hbo) binnen 4 jaar afronden om binnen het totaal van 5 jaar te blijven of kun je wel 5 jaar over nieuwe studie maar moet je dan het laatste jaar zelf betalen?

  1. Dag C.van Aspert,
   Op http://www.DUO.nl kunt u het volgende lezen (zoekfunctie: recht op studiefinanciering);
   Voor een 2-jarige Associate degree en een 4-jarige studie kunt u in totaal 7 jaar studiefinanciering krijgen. Dit is 7 jaar lening en collegegeldkrediet. Daarvan krijgt u de eerste 5 jaar ook het reisproduct. De aanvullende beurs krijgt u alleen de eerste 4 jaar. Hoeveel studiefinanciering wordt omgezet in een gift, ziet u op Gift of terugbetalen.
   Voor studies die officieel meer dan 4 jaar duren, krijgt u langer studiefinanciering en reisproduct. Ook voor een masteropleiding en een lerarenopleiding kunt u soms langer studiefinanciering krijgen.

   Dus… in relatie tot je studiefinanciering mag je best 5 jaar over je volgende hbo opleiding doen. Alleen de aanvullende beurs geldt voor jou nog maar drie jaar (omdat je al een jaar gebruikt hebt, in totaal krijg je maar 4 jaar aanvullende beurs). Vanaf het moment dat je begint met studeren heb je 10 jaar de tijd om binnen die periode af te studeren. Zitten er grote ‘gaten’ tussen studie 1 en 2, dan moet je daar wel rekening mee houden. Ook is het zo dat studiepunten niet ‘eeuwig’ geldig blijven. Dat is ook een reden om de voortgang van je studie in de gaten te houden. Heel lange studievertraging kan ook in die zin inhoudelijke problemen opleveren.

  2. Door: Dawud · 01-08-2019 om 08:28

   Ik heb 2 jaar gezeten op de hbo. Volgend schooljaar ga ik beginnen aan een nieuwe opleiding op de universiteit (en misschien de hbo).
   Vanaf wanneer start de telling van binnen 10 jaar je diploma halen.
   Ik leen niks maar krijg stufi inclusief aanvullende beurs.
   Kunt u mij aub helpen.

   1. Dag Dawud, de telling begint op de eerste dag waarop je aan je eerste studie bent begonnen.

    1. Door: S. van der Velden · 01-01-2020 om 08:35

     Ik heb een vraag, moet je na elke opleiding opnieuw je Studentenreisproduct aanvragen? Aangezien ik nog 2 opleidingen moet tot het HBO.

     1. Ja, je moet voor een nieuwe opleiding ook nieuwe studiefinanciering aanvragen. Je ov kaart is daar een onderdeel van. Succes.

 72. Door: Annemieke Molenkamp · 15-04-2018 om 22:24

  Ik heb nog een vraag over de OV kaart. Als je verandert van studie na je eerste jaar, dus weer opnieuw begint met een andere opleiding en je haalt dit binnen 10 jaar, moet je dan de kosten van de OV kaart van het eerste jaar van de eerste studie terugbetalen??
  Of is de regel, als je maar een diploma haalt binnen 10 jaar?

  1. De regel is: als je maar een diploma haalt binnen tien jaar, ook als je van studie verandert.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.