10 februari 2022 | Categorie: Studeren

Twee bacheloropleidingen combineren is best te doen

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

‘Twee bacheloropleidingen combineren is best te doen…’, zegt Kim de Niet. Dat vind ik wel erg knap van haar. Ze combineert namelijk een universitaire bacheloropleiding Voeding en Gezondheid met een bacheloropleiding Psychologie.

twee bacheloropleidingen combineren

Kim de Niet

Wat is een bacheloropleiding op het hbo?

Wat vroeger ‘gewoon’ hbo opleiding heette, heet nu ‘bacheloropleiding’. Je hoort ook wel ‘bachelor of profession’. Het kenmerk van deze bacheloropleiding is dat je een hoog opgeleide professional wordt. Je krijgt pittige theorie, maar die theorie is echt gericht op je toekomstige praktijk. Er zijn ook veel stages en opdrachten die je voorbereiden op de arbeidsmarkt. De insteek van deze bacheloropleiding is hetzelfde als vroeger een hbo opleiding: een student opleiden tot hoog opgeleide professional. Er zijn veel overeenkomsten en ook verschillen tussen deze bacheloropleiding en de bacheloropleiding op de universiteit.

Wat is een bacheloropleiding op de universiteit?

Ook op de universiteit kun je een bacheloropleiding doen. Vroeger duurde een opleiding op de universiteit vier of vijf jaar. Nu is een universitaire opleiding gesplitst in twee delen, een bacheloropleiding en een masteropleiding. Het eerste deel van je universitaire opleiding heet ook bacheloropleiding, net als op het hbo. Maar inhoudelijk zijn beide opleidingen heel anders. Tijdens je universitaire bachelor krijg je vooral theorie. Je wordt in principe opgeleid tot onderzoeker, je wordt wetenschapper. Praktijk krijg je nog niet veel. En de kennis is breed en algemeen. Niet toegespitst op een toekomstig beroep. Een bachelor op de universiteit duurt drie jaar. Ieder jaar moet je 60 studiepunten halen. Kim volgt deze bachelor. Of nee, eigenlijk twee van dit soort bacheloropleidingen.

Twee bacheloropleidingen combineren is best te doen

Twee bacheloropleidingen combineren, vrije keuze in mijn derde jaar

Ik heb Kim gevraagd hoe ze deze twee pittige opleidingen combineert. En waarom ze dat doet… ‘Ik deed de bacheloropleiding Voeding en Gezondheid. In je derde jaar heb je heel veel keuzevrijheid. Je kunt voor een groot deel zelf je vakkenpakket samenstellen. Ik heb voeding altijd interessant gevonden. Maar psychologie ook. In mijn derde jaar wou ik dus graag een paar psychologievakken doen. En toen bleek dat ik zelfs een volledige psychologieopleiding kon doen. Voeding en Gezondheid doe in in Wageningen, Psychologie in Utrecht’.

Twee bacheloropleidingen combineren? Het is best te doen

‘Ik besteed zo’n 30 uur per week aan mijn studie. Natuurlijk zijn er ook wat drukkere weken, maar al met al is het best te doen. Het voordeel van Corona is dat er veel lessen online zijn. Daar heb ik eigenlijk wel een beetje mazzel mee, want het maakt de combinatie wel wat makkelijker. Ik woon in Zeist. Meestal werk ik thuis, maar ik kan vanuit Zeist ook makkelijk naar Wageningen of Utrecht reizen’.

Wettelijk collegegeld en instellingscollegegeld

Het is een beetje een ingewikkeld verhaal.
Een instelling mag zelf bepalen wat het instellingscollegegeld is. Dat is voor een bacheloropleiding meestal tussen de €8000,- en €11.000,-. Zit je op een door de overheid gesubsidieerde universiteit of hogeschool, dan betaal je in principe niet het instellingscollegegeld. Dat is vaak de kostprijs van een studie. Je betaalt dan het wettelijk collegegeld. Een kleine €2200,- collegegeld per jaar. Het verschil is subsidie die elke student krijgt.
Maar je krijgt deze subsidie maar één keer per niveau. Voor de sector ‘zorg’ en ‘onderwijs’ wordt er een uitzondering gemaakt. Voor deze sectoren mag je twee bacheloropleidingen na elkaar volgen voor het gereduceerde tarief, het wettelijk collegegeld (dus bijna €2200,-). Tenminste als de eerste niet in deze sector was.
Kim krijgt betaalt het wettelijk collegegeld nu ze een bacheloropleiding volgt. En gaat Kim straks een masteropleiding doen, dan krijgt ze deze subsidie opnieuw. Ze betaalt ook dan ‘maar’ €2200,- per jaar.
Maar besluit je een bacheloropleiding te doen en daarna nóg een bacheloropleiding, dan betaal je niet het wettelijk collegegeld maar het instellingscollegegeld. Hoe hoog dat is mag de instelling zelf bepalen. Een instelling kan besluiten dat het instellingscollegegeld net zo hoog is als het wettelijk collegegeld.

Financieel slim

Als Kim eerst haar bacheloropleiding Voeding en Gezondheid af zou ronden en daarna pas aan Psychologie zou beginnen, dan zou ze zichzelf dus tekort doen. Maar als je bacheloropleiding 1 niet afrondt en tegelijkertijd aan bacheloropleiding 2 begint, dan betaal je gewoon €2200,- per jaar. Je doet dus twee studies voor dit collegegeld, maar dat kan alleen als je ze tegelijkertijd doet. In de praktijk: Als je aan je tweede bachelor begint als je nog staat ingeschreven voor je eerste bacheloropleiding, betaal je het gereduceerde tarief.
Overigens hoor ik ook dat sommige instellingen hier weer anders mee omgaan. Zij rekenen een goedkoop instellingstarief voor studenten die meteen na het afsluiten van hun bachelor aan een nieuwe bachelor beginnen. Goed informeren bij de instelling dus.

Kim aan het woord

‘Ja, om die reden combineer is dus beide bacheloropleidingen. Ik doe nu geen drie jaar over mijn bacheloropleiding maar vijf. Ik doe er dus twee jaar langer over. Maar dan heb ik wél twee bachelordiploma’s. Daarna ga ik een masteropleiding doen. Daarvoor geldt trouwens hetzelfde truukje. Je kunt ook twee masteropleidingen combineren en daar dan bijvoorbeeld drie jaar over doen’.

Twee bacheloropleidingen combineren. Inhoudelijk super interessant

‘Ik vind het inhoudelijk super interessant wat ik doe. Mijn bachelorthesis van Voeding en Gezondheid (soort eindwerkstuk waarmee je je opleiding afsluit) gaat over het energietekort bij topsport. Met Psychologie zoek ik toch meer de sociale kant. Misschien de hulpverlening. Ik weet nog niet precies welke kant ik opga. maar daarvoor is er ook nog tijd genoeg…’

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 20 reacties.

 1. Door: Softyvibes · 25-04-2024 om 14:02

  Hoe zit het met 3e jaar Biomedische Wetenschappen tegelijk doen met 1e jaar Geneeskunde? En dan 2 steden volledig ver uit elkaar en qua hoeveelheid? Ik weet niet of dit mogelijk is namelijk.

  1. Hoi Softyvibes. Dat kun je het beste aan beide instellingen vragen. Passen de lesroosters? Is het te doen qua lesstof en studeerbelasting? De studieadviseurs kunnen dat overzien.

 2. Door: Romy · 18-04-2024 om 17:20

  Zou ik bijvoorbeeld een bachelor rechten en voeding en dietiek kunnen volgen tegelijk?

  1. Dag Romy, dat kun je het beste aan die opleidingen vragen. Is het qua lesrooster mogelijk?

 3. Door: Jildou · 16-09-2023 om 16:44

  Hallo,
  Ik zit momenteel in mijn vierde jaar HBO communicatie (met nog een halfjaar vertraging). Toch is niet helemaal mijn vak en had ik veel liever rechten willen studeren. Het allerliefst zou ik dit op de universiteit studeren. Van verschillende mensen hoorde ik dat ik bijvoorbeeld mijn HBO bachelor nog niet moet afronden om zo nog het normale collegegeld te betalen en dan beginnen met HBO Rechten. Na mijn propedeuse zou ik dan naar de universiteit kunnen. Is dit een goede optie of zijn er hiervoor nog meer mogelijkheden?

  1. Dag Jildou,
   Ja , dat klopt precies. Je betaalt het ‘normale’ collegegeld voor de eerste bacheloropleiding die je volgt. Sluit je die af en begin je aan een tweede bachelor, dan betaal je hiervoor ‘instellingscollegegeld’ en dat is vaak hoger. Dus twee bachelors tegelijkertijd doen is de beste optie. Als je daarna nog een master doet is dat weer je eerste opleiding op dat niveau en betaal je dus het ‘gewone’ collegegeld. Lees ook: hoe lang mag je studeren

 4. Door: Mima · 18-07-2023 om 01:27

  Hoi, dit gaat over 2 bachelor opleidingen tegelijk doen, maar ik heb inmiddels mijn psychologie bachelor gehaald WO en ga in september beginnen aan mijn master in Rotterdam EUR. Ik wil eigenlijk ook nog een andere master doen. Geldt het dan ook dat als ik niet al mijn punten behaal voor sept 2024 en me dan inschrijf voor de tweede master. Ik dan voor de andere master ook alleen het wettelijk collegeld moet betalen?

  Ook vroeg ik mij of ik voor die 2e master nog recht heb op studiefinanciering.

  1. Dag Mima, als je twee masters tegelijk doet betaal je het wettelijk collegegeld (link). Ga je je tweede bachelor ook nog afronden? Dan moet je daar mogelijk het instellingscollegegeld voor betalen en dat is vaak hoger. Wil je meer weten? Vraag dat dan aan mijn opvolger Danielle.Vogels@wur.nl of aan de instelling waar je je tweede bachelor doet. Overigens super dat je zo leergierig bent en ook dat het blijkbaar zo goed gaat.

 5. Door: Patricia Hermans · 24-05-2023 om 08:36

  Twee bachelor opleidingen (u-maastricht) gestart, 1 behaald. Kun je reeds beginnen aan een masteropleiding terwijl je nog 2 vakken van bacheloropleiding 2 moet voltooien?

  1. Dag Patricia,
   Hier beslist de universiteit van Maastricht natuurlijk over, maar ik denk dat je kunt beginnen aan de master die aansluit op je bacheloropleiding die je gehaald hebt. Super dat dit je zo lukt. Zou je je ervaringen eens op kunnen sturen met het doen van een dubbele bachelor? Ik denk dat veel mensen hierin geïnteresseerd zijn.

 6. Door: Kiki · 10-05-2023 om 22:49

  Vraagje: Ik volg nu de bachelor Artificial Intelligence, maar wil graag de bachelor Technische Geneeskunde gaan volgen. Als ik aan de bachelor Technische Geneeskunde begin terwijl ik nog maar 1 vak van de bachelor Artificial Intelligence hoef te halen, kan ik dit vak dan afronden tijdens mijn eerste jaar Technische Geneeskunde of pas tijdens mijn laatste jaar van de bachelor Technische Geneeskunde (voor het gereduceerde tarief)?

  1. Dag Kiki,
   Dat kun je het beste in je laatste jaar doen, tegelijk met het afronden van bachelor 1. Knap hoor, dat je dit doet…

 7. Door: jeannet Hazelbag · 11-02-2022 om 17:28

  Hier is de link naar de regeling die de universiteit Leiden aanhoud, zie bij de uitzonderingen. Dit is hoe de meeste universiteiten het interpreteren.
  https://www.universiteitleiden.nl/onderwijs/toelating-en-aanmelding/bachelors/collegegeld

  1. Dank voor de info Jeannet.

   Wat ik lees bij Leiden is: Sta je nog ingeschreven voor je eerste bacheloropleiding, dan mag je de tweede voor het gereduceerde tarief volgen. Je combineert dan twee bacheloropleidingen. : ‘Voor studenten die instellingscollegegeld verschuldigd zijn voor een tweede bacheloropleiding aan de Universiteit Leiden waarmee zij begonnen zijn terwijl zij waren ingeschreven voor een eerste bacheloropleiding aan de Universiteit Leiden, is het instellingscollegegeld gelijk gesteld aan het wettelijk collegegeld bij ononderbroken inschrijving.‘ en ook
   Voor studenten die een eerste bacheloropleiding aan de Universiteit Leiden hebben afgerond in het studiejaar direct voorafgaand aan het studiejaar waarin de tweede bacheloropleiding aan de Universiteit Leiden wordt aangevangen, is het instellingscollegegeld gelijk gesteld aan het wettelijk collegegeld.

 8. Door: jeannet Hazelbag · 10-02-2022 om 16:37

  Dat klopt toch niet helemaal Hermien? Als je een tweede Bacheloropleiding doet meteen na je eerste afgeronde Bachelor op dezelfde universiteit, dan mag je ook verder studeren voor het lagere tarief. Dat gaat onze zoon namelijk doen.

  1. Dag Jeannet, ik hoop dat je gelijk hebt. Ik vraag het na.

  2. Goede opmerking Jeannet, In de sector zorg of onderwijs mag je voor het gereduceerde tarief nog een bachelor doen. Tenminste als de eerste bachelor niet in de sector zorg of onderwijs was. Maar anders niet. Tenzij de instelling niet de kostprijs rekent maar het instellingstarief voor deze doelgroep gelijk stelt aan het wettelijk collegegeld (Antwoord van DUO) Ik pas het artikel hierop aan.

   1. Door: jeannet Hazelbag · 11-02-2022 om 17:16

    Ja, en de meeste universiteiten hebben toch de regeling dat je tegen het gereduceerde tarief verder mag als het om dezelfde universiteit gaat en de volgende studie in één keer doorloopt zonder onderbreking.
    Bij Leiden staat het bv expliciet zo op hun website vermeld.
    Dus niet alleen voor de zorg, zoon heeft Frans gedaan, en gaat nu door voor rechten, dat kan gewoon voor het zelfde instellingstarief, ondanks dat hij zijn Bachelor Frans haalt dit voorjaar.
    Het geld echt voor alle studies.

    Met vriendelijke groeten, Jeannet Hazelbag

    1. DUO zegt dat het alleen kan als je tweede bachelor in de sector zorg of onderwijs is en de eerste niet. Goed navragen dus om teleurstellingen te voorkomen. Dank je Jeannet

    2. Goed dat je deze discussie aankaart Jeannet. Twee bacheloropleidingen doen en tegen het wettelijk collegegeld tarief (kleine 2200 euro) studeren kan alleen als je niet stopt met je eerste bacheloropleiding. Dus als je ingeschreven blijft staan voor je eerste bacheloropleiding en tegelijkertijd begint aan je tweede bachelor. Dat hoeft in de regel niet bij dezelfde instelling te zijn. (Zie het verhaal van Kim). De regel geldt ook voor hogescholen. Dus… wil je 2 bachelors doen (of 2 masters)… blijf ingeschreven staan bij opleiding 1. Uitzondering.. je tweede opleiding is in het onderwijs of de zorg, terwijl dat bij je eerste opleiding niet het geval was. Dan kun je de opleidingen achter elkaar doen. Maar dit alles goed navragen bij de instelling (want het lijkt erop dat sommige instellingen voor deze studenten een goedkoper instellingstarief hanteren) en DUO (DUO is de expert). Regels kunnen veranderen…En instellingen hebben ook eigen vrijheid. Zo kan een instelling zoals kennelijk Leiden, besluiten dat het instellingscollegegeld in sommige gevallen gelijk is aan het wettelijk collegegeld. Link Rijksoverheid

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.