2 september 2016 | Categorie: Studeren

Ouderbetrokkenheid en hbo of universiteit

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Ouderbetrokkenheid en hbo of universiteit lijken niets met elkaar te maken te hebben. Studenten zijn volwassen, kunnen op eigen benen staan en hebben hun ouders niet meer nodig, zo is de gedachte. Maar…
Studenten, ook ouderejaars, zeggen steeds vaker dat ze graag met hun ouders overleggen. Over allerlei persoonlijke dingen, maar zeker ook over studiezaken.

ouderbetrokkenheid en hbo of universiteit, de stand van zaken

 

Mijn kind is volwassen

‘Mijn kind is volwassen’ hoor ik heel veel van ouders, daarna komt er vaak nog een ‘maar…’
Inderdaad, als uw kind de havo of het vwo heeft gehaald is hij of zij volwassen. De onderwijsinstelling zal met de student communiceren, niet met de ouders. Dat is zo ook bij wet geregeld.
Toch is er af en toe ook een spanningsveld.
Wat als je kind pas 16 is als het havo diploma gehaald wordt? Wat als je kind een belemmering heeft? Wat als je haast zeker weet dat het niet goed gaat met de studie van je kind?
Mag je je als ouder zorgen maken?
Natuurlijk….

Bezorgdheid

Binnen mijn werk zie ik twee uitersten: “mijn kind is volwassen, ik bemoei me nergens meer mee” en “mijn kind kan het niet alleen, ik behoed hem voor alle pech en ongeluk“.
Mijns inziens moeten we als ouders zoeken naar een gouden middenweg. Sommige studenten kunnen het heel goed alleen, als ouder hoef je ‘alleen maar’ af en toe te vragen hoe het er nou mee gaat, andere studenten hebben wel degelijk extra aandacht nodig.

Ouderbetrokkenheid en hbo of universiteit. Voorbeeld: bindend studieadvies (BSA)

Ouderbetrokkenheid en hbo of universiteit zijn geen strak gescheiden werelden. Een voorbeeld:
De student dreigt zijn bindend studieadvies niet te halen. Hij haalt te weinig studiepunten en moet misschien stoppen met de opleiding. De hbo of universiteit zal de student hier schriftelijk bericht over sturen. Meestal komen er eerst een of twee waarschuwingen.
Die waarschuwing gaat naar de student, niet naar de ouder. Dit is ter bescherming van de privacy van de student. De hbo of wo instelling mag de ouders geen bericht sturen. Wel zal de instelling meegeven aan de student dat hij hierover met zijn ouders moet praten, maar het is de verantwoordelijkheid van de student hoe hij hiermee omgaat.

Ouderbetrokkenheid en hbo of universiteit. Voorbeeld: gesprek met de studieadviseur

Stel.. het contact tussen ouders en uw kind gaat voor uw gevoel niet goed. U weet wanneer het bindend studieadvies over het eerste studiejaar komt. En u hoort niets.. u wordt misschien een beetje wantrouwend en de gesprekken met uw kind eindigen in ontwijkende antwoorden. Wat dan?
Als uw kind nog op de middelbare school had gezeten zou u de mentor misschien eens mailen of bellen. Dat kan nu niet meer. De studieadviseur of de studieloopbaanbegeleider mag u niet zonder medeweten van de student te woord staan. De meeste studieadviseurs en studentendecanen zullen het wel goed vinden als de student zelf op zijn initiatief een van zijn ouders meeneemt bij een gesprek.

Er kan meer dan u denkt

Ik heb u een voorbeeld gegeven van wat niet kan, maar er kan ook een heleboel wél. Een paar suggesties:
Lees de site van de opleiding en de hbo of universiteit heel zorgvuldig. Lees vooral ook de pagina’s die bedoeld zijn voor ‘huidige studenten.’ U kunt daar heel veel vinden. Met een beetje hulp van uw zoon of dochter is het interessant eens te kijken naar het studierooster. Welke vakken krijgt uw kind? Wat houden die vakken in?
Wanneer zijn de tentamens van die vakken en wanneer komen de uitslagen? Ouderbetrokkenheid en hbo of universiteit? Veel lezen in de beschikbare informatie geeft al duidelijkheid. Er staat veel op de site.

Familiedagen

Op enkele universiteiten en hogescholen worden er ouder- of familiedagen georganiseerd. Studenten betrekken hun ouders graag bij dit soort activiteiten. Hoe beter ouders weten wat er speelt binnen de studie, hoe beter zij advies kunnen vragen. We zien zelfs dat aanstaande masterstudenten hun ouders nog meevragen naar een Open Dag te komen. Een goede ontwikkeling.

Toen ik studeerde dacht niemand er aan zijn ouders op de universiteit uit te nodigen. Mijn ouders zijn er op mijn afstuderen geweest, verder niet. En dat was toen ook gebruikelijk. Hermien Miltenburg

Universiteiten en hbo’s zijn openbare gebouwen. Bent u in de buurt van de stad waar uw zoon of dochter studeert? Misschien vindt hij of zij het leuk u eens rond te leiden. Ouderbetrokkenheid en hbo of universiteit? Het hangt vooral van uw eigen initiatief af én van wat de student prettig vindt.

Ouderbetrokkenheid en hbo of universiteit? Het hangt vooral van uw eigen initiatief af binnen de grenzen van de privacy van de student.

Op bezoek bij uw kind

Ik moest er erg aan wennen dat mijn zoon sprak over ‘ik ga naar huis’, als hij na het weekend weer naar zijn kamer in Enschede ging. Je weet het natuurlijk wel, als je kind het huis uitgaat krijgt hij een ander ‘thuis’. Maar het is wel even wennen.
Woont uw kind op kamers? Ga vooral regelmatig bij hem of haar op bezoek. Ga er niet van uit dat alle ontmoetingen bij u thuis zijn. Het is ook erg leuk om te zien hoe uw zoon of dochter woont.

Zo nu en dan komt mijn moeder op bezoek en dan gaan we samen winkelen. Daar genieten we heel erg van. Ik laat haar dan zien hoe ik mijn vrije tijd doorbreng. Soms blijft ze ook bij me slapen, Iris

Ik ken geen student die het niet leuk vindt als zijn ouder af en toe langskomt.

Altijd bellen

Natuurlijk wel met de waarschuwing: ga nooit zonder eerst te bellen bij uw kind op bezoek. Dat is echt niet goed voor de relatie en ook niet goed voor uw nachtrust. Alle cliché ‘s over studentenkamers zijn waar.

Luister ook naar ‘van ouderverantwoordelijkheid naar ouderbetrokkenheid 

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.