22 oktober 2015 | Categorie: Ervaringen, Studeren

Mijn kind op kamers, even wennen

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Mijn kind op kamers… een hele ervaring, ook voor ouders. Ouders van eerstejaars hebben veel vragen, zeker als hun kind op kamers gaat. Ik noem er een paar.

Mijn kind op kamers

 

Mijn kind op kamers

Voor studenten is het écht wennen, die eerste weken! En voor ouders ook! Natuurlijk wil je graag dat je kind zelfstandig zijn of haar weg in het leven zoekt, maar het is wel wennen, een lege plek aan tafel. En het is thuis ineens veel stiller. ‘Vroeger’ was je gewend bewust of onbewust in de  gaten te houden of je kind wel thuis kwam, nu moet je er maar op vertrouwen dat alles goed gaat. ‘Mijn kind op kamers’ is een klein zinnetje, waar heel veel achter schuilt.

Mijn kind op kamers… een kwestie van vertrouwen

Zodra uw zoon of dochter de havo of het vwo heeft gehaald is hij voor de wet volwassen. Dat betekent dat de onderwijsinstelling u geen ‘rapporten’ zal sturen. Een veel gehoorde vraag van ouders: “Hoe kunnen we de punten van mijn kind bekijken”. Het enige antwoord is: “via uw kind.” Via allerlei digitale systemen kan de student zijn studievoortgang in de gaten houden. De meeste studenten zullen dit graag delen met hun ouders. Maar de hogeschool en universiteit mogen dit soort informatie niet aan ouders geven.

Nog meer vertrouwen…

Een andere vraag: “Wanneer spreek ik de mentor van mijn kind.” Ook hier een duidelijk antwoord: “Als uw zoon of dochter u daarvoor uitnodigt zullen de meeste studieadviseurs of studieloopbaanbegeleiders dat prima vinden.” “Hoeveel studieschuld heeft mijn kind?”…ook dat is een kwestie van vertrouwen.
Mijn kind op kamers, gaat dat wel goed met het geld?
Hebt u tijdens de middelbare schoolperiode een goede band gehad met uw kind, waarom zou dit dan nu veranderen? Veel studenten stellen uw advies op prijs

Mijn kind op kamers.. bezoek ook samen de hogeschool of universiteit

Vraag naar welbevinden

De meeste ouders zullen naar studieresultaten vragen. Maar vraag ook naar het welbevinden van de student. En probeer de weg te vinden als op het hbo of de universiteit van uw kind. probeer te achterhalen welke ‘hulptroepen’ er zijn voor uw kind. Als er iets misschien niet helemaal lekker loopt, kunt u uw zoon of dochter de weg wijzen.

De studentendecaan en studieadviseur

Een andere veelgehoorde vraag van ouders. “Wanneer moet je contact opnemen met een studentendecaan”.
Wij adviseren in eerste instantie dat de student bij problemen of twijfels goed contact houdt met de studieadviseur of studieloopbaangebeleider. Met hem of haar kan uw kind studiegerelateerde zaken bespreken. Zijn er bepaalde belemmeringen of psychologische problemen, dan kan er ook een gesprek volgen met een studentendecaan.
Probeer goed beeld te krijgen van de begeleiding op de hbo of universiteit. Een flink deel van de eerstejaars dat uitvalt vond dat de begeleiding onvoldoende was. Neem als student het initiatief als er dingen tegenvallen.

Op bezoek?

Mijn kind op kamers… hoe gaat dat? Overtuig u zelf. Ga vooral bij uw zoon of dochter op bezoek. Maar laat het alstublieft wel van te voren weten. Geen student vind onverwacht bezoek van zijn ouders een aanrader.
Bezoek zeker ook eens de hogeschool of universiteit van uw kind. Samen met uw zoon of dochter zult u op de meeste dagen gewoon binnen kunnen lopen. Leer de nieuwe omgeving van uw kind kennen.

Weblezing over ‘een kamer zoeken’

Van ouderverantwoordelijkheid naar ouderbetrokkenheid, interview op Radio 5

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.